Сачева: Покрай митовете за отнемане на деца трудно се говори по сериозните теми

Сачева: Покрай митовете за отнемане на деца трудно се говори по сериозните теми

© Надежда Чипева, КапиталСоциалното министерство разработва механизъм за подкрепа на българи, които имат проблеми със социалните служби в други държави, каза ресорният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.


Става дума за оказване на консулска подкрепа, информация и на правна защита и там, където е необходимо - намеса на българските социални работници, обясни Сачева. Структурата ще е в рамките на Държавната агенция за закрила на детето, като ще се работи с представители на правосъдното и външното министерство. Социалният министър направи коментара, говорейки за случая в Германия, при който 7-месечно бебе беше отнето от семейството му заради съмнения за родителска небрежност.


Говорейки за отложеното социално законодателство и протестите срещу вече несъществуващата Стратегия за детето, министърът отново увери, че семейните политики в България не са застрашени, но и предупреди, че "покрай митовете и легендите трудно намираме време да говорим по сериозните теми".
"Една от тях е, че в България има остър недостиг на социални работници. В момента на терен работят около 4 хиляди души. В рамките на следващите няколко години ние ще имаме нуждата от поне още толкова", каза министърът. Посочи, че на фона на демографската криза в страната ще има все по-голяма нужда от социални услуги, а същевременно очернящите кампании правят все по-трудно намирането на желаещи да бъдат социални работници.


"Това, което се случва в момента, е една смеси от недоверие, от страхове, от практически опит, който имат някои български граждани, особено такива, които живеят в чужбина и механично пренасят негативния си опит в България. В България има български модел на социална политика, който се основава на работа със семейството, който отчита, че детето има права, но при дете в риск винаги се работи със "разширеното" семейство", обясни Сачева. Извеждането от семейството е крайна мярка, към която се преминава, само когато са изчерпани всички останали възможности, при това става със съдебно решение.


"Твърдя убедено, че държавата връща деца в семейството, а не ги отнема", каза Деница Сачева и посочи, че следва да се прави разлика между личните страхове и нуждите да се говори за социални услуги. "Няма стратегия, в която всички деца да се обявяват в риск, има несъстоятелни твърдения и неща, които се вадят, за да потенцират страховете у хората", добави тя.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2325 Неутрално


  А няма ли у нас да вземат някое дете на чужденци за да разберем ,че наистина си вършат работата?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  "Една от тях е, че в България има остър недостиг на социални работници. В момента на терен работят около 4 хиляди души. В рамките на следващите няколко години ние ще имаме нуждата от поне още толкова", каза министърът. Посочи, че на фона на демографската криза в страната ще има все по-голяма нужда от социални услуги, а същевременно очернящите кампании правят все по-трудно намирането на желаещи да бъдат социални работници.

  Няма желаещи, защото заплатите са ниски, работата на терен е кавгаджийска и емоционално натоварваща. Е, то и работата на терен е най-вече на бюро....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  РУСКАТА ПРОПАГАНДА ВОДИ ДО РАЗРУШАВАНЕ НА РАЗУМА!!!!

 4. 4 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 633 Весело

  Шумът от клетите идиоти заглушава здравия разум. Видяхме го при истерията ИК джендър ме гони, сега го гледаме при истерията Норвежки Торбалан ... имаше опити и да спретнат истерия срив на лева заради ЕЗ ... общото на истериите е че са анти ЕС ... познайте кой има полза ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 5. 5 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Няма как да дадете няколко хиляди социални услуги на доказано антибългарски неправителствени организации, да ги овластите да се бъркат в живота на всяко семейство, което си нарочат и да очаквате обществото да ви ръкопляска.

 6. 6 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#5] от "tosho_toto":

  Това Шейтанов ли ви го говори или сам стигнахте до тези умозаключения?

 7. 7 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 998 Неутрално  Това недоразумение звучи като член на ДСБ . 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#5] от "tosho_toto":

  Ето за това "говорех" по-горе!!!
  Ето така изглежда разрушаването на Разума в следствие на руската пропаганда!!!!

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "Социални услуги"?! Държавата да не е гувернантка или сервитьорка (като самата Сачева).
  Спазвайте си основните закони съвестно и не ашладисвайте всякакви глупости към занемарените си отговорности.
  А, тези, които са решили да отглеждат децата си в чужда и изненадваща среда - да си носят отговорностите. Няма как да ползват само облагите на другите (в случая - за тях и ние сме други)

 10. 10 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nick F":

  Пише го например в стратегията за детето, която не беше приета. Възможно е да го пише и в приетите закони, тях не съм ги чела - така или иначе работата тръгва от държавата, а не от Шейтанов или tosho_toto

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":

  +++++++++++++++

 12. 12 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Другарко Калинке, митовете са си митове, ама децата пак си ги вземат.
  И го дават на норвежки семейства, в които мама пращи тате изотзад.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2306 Неутрално

  Отнемането на деца е следствие.
  Действителният проблем е в опита неправлителствени организации, да получат властови ресурс.

 14. 14 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nick F":Пише го например в стратегията за детето, която не беше приета. Възможно е да го пише и в приетите закони, тях не съм ги чела - така или иначе работата тръгва от държавата, а не от Шейтанов или tosho_toto
  —цитат от коментар 10 на Rosicams


  Къде по точно ? Може ли линк, че май четем две различни стратегии за детето ?

 15. 15 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Другарко Калинке, митовете са си митове, ама децата пак си ги вземат.И го дават на норвежки семейства, в които мама пращи тате изотзад.
  —цитат от коментар 12 на Полковник за европейско развитие на България


  Това си е държавната стратегия за спасяване на БДЖ - държавна поръчка за извозване на български деца до Норвегия с влакове. По първоначални сметки два влака седмично. И чернокожите норвежки гей двойки плащат разходите.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Белята вече е станала. Сега ще трябва 3 пъти повече време за да се върне доверието.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 633 Разстроено

  Подписът ми ... на база коментарите това ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Защо Норвегия?

  НАТО, Северният полюс, петролната политика и политическата завист превръщат Норвегия в страна, от която на Кремъл буквално му се повръща. И Кремъл повръща през нискобюджетната си интернет хибридна уста. А онова, което тази уста бълва, залива вече и България, без българинът да има и най-малката представа защо, по дяволите, Норвегия.

  Разбира се, да виним само Русия за всички нелепости по адрес на Норвегия не е сериозно. Социалните медии по своята природа разпространяват фалшиви новини с невиждана и все още неовладяема скорост. Те носят сериозна вина. Провинциалната затвореност на България е фактор за норвежки страх и ужас. Тежките деформации на българската историография също помагат. Пасивната и нечленоразделна българска православна църква засилва страховете със своята средновековна неграмотност, от която се възползват амбициозни и сладкодумни евангелисти, за които хуленето на Норвегия е също плодотворна почва за ултраконсервативни проповеди. Почти пълното отсъствие на активна социална политика в България и предишни хибридни битки са затвърдили защитата на "това, което става в семейството, остава в семейството", доктрина, според която срамът от семейният побой е по-неприемлив от самия побой. Много от коментарите под тази статия ще бъдат доказателство за високохранителния органичен разтвор, в който расте планктонът на тежкото съмнение към чуждото.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Не спира ежедневно да "озвучава" ефира г-жа Сачева, кога работи е неясно

 20. 20 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1176 Весело

  Глупи как още не се е изказал с 145-я си ник за половин година?
  А, май вече е блокиран, защото говори много глупости и използва само език на омразата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Учудвам се че няма изречение за ХИБРИДА война !! Тя се води от ВЪНШНИТЕ българи, срещу ВЪТРЕШНИТЕ българи, и кой управлява /манипулира ВЪНШНИТЕ българи е ясно отдавна, това са Путин , Кремъл , КГБ.....и комунистите..

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Любопитно

  До коментар [#21] от "dejmos":
  "кой управлява /манипулира ВЪНШНИТЕ българи е ясно отдавна, това са Путин , Кремъл , КГБ.....и комунистите.."

  Що за глупост.
  Как Путин и Кремъл ще влият на българите в чужбина, като в Русия няма българи.
  Българите в чужбина са в варзитите държави, но там руската пропаганда върви на други езици и българите не са нейна цел.

  подпис
 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  на терен работят около 4 хиляди души. В рамките на следващите няколко години ние ще имаме нуждата от поне още толкова
  —цитат от коментар 0 на др Сачева


  Голем грант е заровен тука. 4 млн лв месечно * 12 = 48 млн годишно за ходене по терена.

 24. 24 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Очевидно глобо-либералите продължават да считат хората за идиоти и повтарят същия номер като с ИК - под обвивката от наистина важни теми като домашното насилие и защитата на децата тихомълком се вкарва спонсорския продукт. След като успяха да прокарат трилиона евро за озеленяването на Европа осигуриха светло бъдеще на зелените НПО-та. Този успех ще даде нов тласък на останалите. Както беше казал Уилям Голдман в „Цялото президентско войнство“ : "Следвайте парите!"

  Не отговарям на хейтъри.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Има ли още някой наивник, който да вярва на ГРОБ-аджиите? Поредните лобистки поправки, пробутвани от заинтересовани НПО-та за които грантовете покрай ИК останаха мираж. Сега се борят за други, за сметка на деца и родители...

 28. 28 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  [quote#23:"dosetliv"][/quote]

  На бедните духом само грантове са им в главата.

 29. 29 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 761 Неутрално

  доказано антибългарски неправителствени организации
  —цитат от коментар 5 на tosho_toto


  Къде е доказано? Кога е доказано? Как е доказано? От кого е доказано?

  Аз до ден днешен не съм чул за някое НПО, което да е извършило нещо лошо. Но пък за сметка на това знам за множество НПО-та, които правят добрини и помагат на обикновените хора, на българските училища и култура.

  НПО-тата са най-големите благодетели на България. Това са ФАКТИТЕ.

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2173 Весело

  Иронията е, че точно тия дето говореха няма страшно, сега трябва да се борят със страшното, и то в Германия

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Много интересно. Макар, че е в Германия, отнемането на 7-месечно дете заради СЪМНЕНИЯ за родителска небрежност не била толкова важна тема, колкото недостига на социални работници.

 36. 36 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Аз до ден днешен не съм чул за някое НПО, което да е извършило нещо лошо
  —цитат от коментар 29 на Vorknkx


  Не думай. Според кого? Според теб или според мен?

  Да направиш един убиец (без значение на кого) човек на годината на кого направиха добро? На мен, на теб, на роднините на убиеца? Какво послание отправиха - ако убиеш тези ще си звезда. Хайде стига комистическа пропаганда

  'progressives' is the politically correct word for communists
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK