Водопроводът за Перник поскъпна до над 27 млн. лева

Водопроводът за Перник поскъпна до над 27 млн. лева

© Областна администрация-ПерникВодопроводът, който държавата спешно изгражда, за да достави вода на Перник, поскъпна до над 27 млн. лева, се разбра по време на старта на строителните работи днес. Първоначално проектът за изграждане на помпена станция и 13.5 км тръбопровод от с. Мало Бучино до Перник бе оценен на до 25 млн. лева, а преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че идейният проект е готов и стойността му е към 26 млн. лева. На 29 януари Борисов заръча да започне да се копае още същия ден, но работите започнаха три дни по-късно. Проектът се реализира без обществена поръчка заради форсмажорните обстоятелства.


Общата стойност на проекта е 27 039 000 лв. с ДДС , като тя включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир "Студена", каза днес министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БТА. Той заедно с областния управител на Перник Емил Костадинов и кмета Станислав Владимиров инспектира строителните работи на място днес.


"Тук ще подаваме 300 литра в секунда. Когато язовир "Студена" надхвърли 10 млн. куб.м, водният режим ще бъде намален, или прекратен", каза кметът на Перник. Министърът на икономиката добави, че след изграждане на новата водопроводната връзка ще започне почистване на дъното на яз. "Студена", който почти е достигнал мъртвия си обем.


"Всяка следваща криза ни прави по-силни"
"Денонощно се работи, само днес е изключение", увери по-късно днес Караниколов премиера Бойко Борисов по време на свиканата извънредна среща заради разпространението на новия коронавирус. "130 камиона идват към България", добави той, като вероятно имаше предвид доставката на тръбите и частите за новата връзка.


"До един месец трябва да подадем на Перник вода, това сме се разбрали", каза от своя страна министър-председателят и направи бърза сметка за дадените за решаване на кризата пари: "Близо 80 милиона отиват за Перник. По време на предишното управление дадохме милион и половина само за едно кръгово, така че всяка следваща криза ни прави по-силни", заключи Борисов.


Кметът на Перник Станислав Владимиров (л), министърът на икономиката Емил Караниколов и областният управител Емил Костадинов.

© Областна администрация-Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров (л), министърът на икономиката Емил Караниколов и областният управител Емил Костадинов.


Бедственото положение в Перник е удължено


Заради безводието и въведения тежък режим то се удължава с още 30 дни, считано от 2 февруари.
Решението е взето днес на заседание на Областния кризисен щаб.


За критично ниското ниво на яз. "Студена" се разбра веднага след местните избори през ноември, а от началото на декември в Перник бе въведен режим на водата. В момента вода има само по 7 часа в денонощието. Също през декември бе обявено бедствено положение, което периодично се удължава.


Водопроводът за Перник поскъпна до над 27 млн. лева

© Областна администрация-Перник


Същевременно министърът на икономиката съобщи, че има начин за доставка на вода за промишлеността в Перник от язовир "Бушляк", но тази идея също би минала през изграждане на тръбопровод и ремонт на стария. Повече по темата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK