Синдикалният лидер Янка Такева лобирала за издателство на учебници

Янка Такева

© Анелия Николова

Янка ТакеваПредседателя на Синдиката на българските учители Янка Такева е разпратила до директорите на училища в страната и до областните координатори на синдиката писмо, в което препоръчва през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство "КЛЕТ България", съобщава "Сега". Издателството е правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000".


От писмото ѝ, публикувано от изданието, се вижда, че тя препоръчва на учителите да използват учебниците на "КЛЕТ България" за 1,2, 5 и 6 клас, както и за подготвителните 3 и 4 групи в детските градини. Такева обяснява откритото лобиране с факта, че издателството е подпомагало 10 г. съществуването на в. "Учителско дело" и в името на "социалното партньорство". В писмото тя предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.


Според Закона за предучилищното и училищното образование учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.
Лобирането на Такева предизвика вълна от недоволство сред директорите на училищата. "Това е върховна наглост и безочие. Чудя се дали някой висшестоящ МОН е запознат с това писмо, пише във фейсбук група директорът на 107-о ОУ в София Данко Калапиш, цитиран от "Сега". "Това не е ли конфликт на интереси? Ако някой директор лобира за определено издателство, СБУ ще му вземат главата", допълва директорът на 34 ОУ в София Боряна Толовска.


Янка Такева е председател на СБУ от 1994 насам. В синдиката членуват близо 80% от учителите в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK