Идната седмица България ще върне на Италия първите контейнери с отпадъци

Идната седмица България ще върне на Италия първите контейнери с отпадъци

© Велко АнгеловОбщо 28 контейнера с отпадъци, внесени в България от италианския гр. Салерно, ще бъдат върнати обратно в Италия във вторник и сряда следващата седмица. Това съобщи на пристанище "Варна-запад" министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, цитиран от БНР. По думите му връщането на контейнерите ще е за сметка на вносителя на отпадъците - италианската фирма "Дентиче пантелоне" от Салерно.


Той добави, че е създаден координационен център с участието на МВР, прокуратурата, свързаните с МОСВ институции, които контролират вноса на отпадъци от чужбина. Екоминистърът съобщи още, че заради липса на филтри е затворена топлоцентрала, и предупреди, че така ще се постъпва с всички, които не работят по правилата.


"Затворихме наистина една централа. Ще бъдат затворени няколко вносителя, ще въведем драстични правила за брокерите и предполагам, че те ще отпаднат от пазара. Затваряме пристанища, жп входовете на страната и ще изпратим кадри по митниците, където има пунктове за въвеждане в страната. Това се прави с цел да могат да бъдат връщани още на място. Всичко, което е в страната към момента, ще бъде подложено на контрол", увери Емил Димитров.
"Проблемът е, че вносителите на боклуци, уплашени от действия на прокуратура и МВР, изхвърлят отпадъците по всякакви дерета, за да могат да кажат "Вижте колко е зле, къде е държавата". Това обаче показва, че действаме правилно. Много централи има, на които ще им се направи ОВОС и оттук нататък да преценят как ще работят. Заострили сме вниманието към останалите четири мощности, които горят. Искаме да работят, но с филтри и всичко да е наред", добави той.


Контейнерите с отпадъци са част от товар, пристигнал на пристанището във Варна от 9 октомври до 25 ноември 2019 година. Смесеният боклук по документи се води като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Варненската Районна прокуратура води досъдебно производство по случая.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK