ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Колекцията на Васил Божков се описва, засега не се изнасят предмети (допълнена)

Колекцията на Васил Божков се описва, засега не се изнасят предмети (допълнена)

© Георги КожухаровРеставратори, вещи и поемни лица влязоха в офиса на "Нове холдинг", където се помещава и фондация "Тракия", управляваща колекцията антични предмети на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков..


"Нито един предмет от античната колекция на Васил Божков все още не е изнесен от офиса", уточниха за БНР от Министерството на културата. Това ще стане, след като има заповед от прокуратурата.


Директорът на инспектората за опазване на културното наследство в Министерството на културата Александър Трайков каза пред БНТ: "В момента се правят огледи, описи, стая по стая. Участват четирима експерти от Министерство на културата, които са разпределени по обектите и следят за нормалното протичане на работата.
Евентуално, ако бъдат иззети, те ще отидат в хранилището на Националния музей. Трябва да се има предвид, че този Национален музей съхранява над милион и половина предмети. Така че би трябвало да има и там със сигурност има условия достатъчно добри за съхранение на тези предмети".
Проф. Веселина Инкова от управителния съвет на фондация "Тракия" присъства на операцията.

© Георги Кожухаров

Проф. Веселина Инкова от управителния съвет на фондация "Тракия" присъства на операцията.


На процедурата присъства проф. Веселина Инкова от управителния съвет на фондацията. Фондацията, оглавявана от Божков, стопанисва колекция от 212 предмета, показвани в частния музей. Сред тях са съдове от метал - злато, сребро, бронз, произведени в периода от 8 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. в ателиета, локализирани на територията на целия античен свят: Средния и Близкия Изток, Мала Азия, континентална и островна Гърция, Северноегейското крайбрежие, съседните на Гърция Тракия и Македония, Северно черноморска Скития, както и Етрурия, Южна Италия (Магна Греция), Иберийския полуостров, се казва на сайта на фондацията. Не е известно засега дали се описват и ще бъдат иззети предмети от музея или други ценности.


По-късно през деня от офиса на Божков бяха изкарани няколко автомобила, които бяха натоварени на т.нар. паяк и закарани в неизвестна посока.Обявеният за международно издирване Божков беше задържан в петък вечер в Обединените арабски емирства. Прокуратурата му е повдигнала 7 обвинения, свързани с дейността на дружествата му от сферата на хазарта. между които ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство, за престъпление по служба.


В края на работния ден от Фондация "Тракия" изпратиха отворено писмо до медиите, в което твърдят, че не е бил представен нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията. Освен това поставят и друг въпрос, който прокуратурата и властите все още не са коментирали - застраховката на предметите от колекцията, която според фондацията спира да е валидна в момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков".


"Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи", предупреждават от фондацията.


Как Министерството на културата възнамерява да се грижи за ценностите четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK