Фондация "Тракия": Властите да застраховат антиките на Божков, преди да ги изнесат

Предмети от колекцията на Васил Божков бяха изложени в Националния исторически музей през 2011 г.

© Георги Кожухаров

Предмети от колекцията на Васил Божков бяха изложени в Националния исторически музей през 2011 г.Няма нито един документ, който законово да обосновава изземането на предмети от колекцията на обвинения бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. Това твърдят от фондация "Тракия" в отворено писмо до медиите, след като по-рано днес реставратори, вещи и поемни лица влязоха в офиса на "Нове холдинг", където се помещава и фондацията, управляваща колекцията антични предмети на Божков.


"Предметите в колекцията са със статут на културно-историческа ценност и не следва юридически да бъдат третирани като обикновени "вещи". Всеки един от тях е деклариран и узаконен пред държавата и разполага с целия набор необходими документи. В този смисъл безпочвени спекулации за легитимността на колекцията са нелепи", подчертават от фондацията.


Те обясняват и какъв е редът за транспортиране на предметите от колекцията, и предупреждават, че всяко преместване би могло да доведе до нараняването или унищожаването на ценно културно-историческо наследство.
"При хипотетичното незаконно транспортиране на предмет от наброяващата над 3000 археологически материали в колекцията за него трябва да бъде изготвен паспорт, състоянието му да бъде двустранно описано от експерти и да бъде изработена специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет. Така опакованият предмет трябва да бъде поставен в огнеупорен, херметически затворен контейнер, който трябва да престои минимум 24 часа в помещението за климатизация, преди да да бъде изнесен", обясняват от фондацията реда, по който се извършва опаковането.


Изработката на всяка опаковка отнема минимум месец и е задължителна стъпка при транспортирането на предметите. От там припомнят и че само за подготовката и транспорта на 62-та предмета за проведената пред 2018 г. изложба в Националната галерия част от "Европейската година на културното наследство", е била нужна повече от половин година.


"По информацията, подадена ни към момента, държавните музеи не разполагат с такъв брой контейнери и подобни опаковки не са изработени. Това е огромен ресурс, който трябва да бъде осигурен от ангажираните институции", разкриват от фондацията.


Те поставят и друг въпрос, който прокуратурата и властите все още не са коментирали - застраховката на предметите от колекцията.


"В момента, в който предмет бъде изнесен от сградата на музей "Васил Божков", неговата застраховка спира да е валидна. Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата. За целта е необходимо на всеки предмет да бъде направена оценка от експертни застрахователи", предупреждават от фондацията.


Те дават и пример за сравнение - застраховката на 62-та предмета, участвали в последната ни изложба, е възлизала на милиони евро.


Обявеният за международно издирване Божков беше задържан в петък вечер в Обединените арабски емирства. Прокуратурата му е повдигнала 7 обвинения, свързани с дейността на дружествата му от сферата на хазарта. между които ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство, за престъпление по служба.


Как Министерството на културата възнамерява да се грижи за ценностите четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK