Министерството на образованието разкритикува лобистката намеса на Янка Такева за учебниците

Янка Такева

© Красимир Юскеселиев

Янка ТакеваМинистерството на образованието и науката (МОН) разкритикува лобистката намеса на шефа на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева при избора на учебници. "МОН не одобрява и не счита за правилен подхода, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници", са заявили от министерството за вестник "Сега".


Както изданието информира, председателят на синдиката е разпратила до директорите на училища в страната и областните координатори на Синдиката на българските учители писмо, в което препоръчва през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство "КЛЕТ България" (правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000").


Такева обяснява откритото лобиране с факта, че издателството е подпомагало 10 години съществуването на вестник "Учителско дело". В името на "социалното партньорство" тя препоръчва на учителите да ползват учебниците на издателството за 1, 2, 5 и 6 клас, както и учебните помагала за трета и четвърта групи на детските градина. Несменяем председател на СБУ от 1994 до днес, Янка Такева предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.
Според чл. 164 от Закона за предучилищното и училищното образование учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.


"Още с встъпването си в длъжност министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е наредил на началниците на регионалните управления на образованието (РУО) и директорите на училища да не допускат оказването на административен натиск върху учителите при избора и оценяването на учебници. По отношение на тези процедури от страна на МОН е посочено, че изборът на учебници и учебни помагала се прави от учителите, които преподават по съответния предмет - професионално и обективно, без да им се оказва натиск.


Получаването на материали и дарения, предоставяни от издателствата или техни представители, които са вносители на проекти, както и включването на директори и учители в екскурзии, семинари и събития, организирани от същите издателства, е недопустимо.


Припомняме, че изборът на всеки учебник се съгласува и с обществения съвет на училището, в който участват и родители. Във връзка с разпространеното писмо ще бъде проведен разговор в рамките на Отрасловия съвет, както и среща със собствениците на издателства. МОН не одобрява и не счита за правилен подхода, при който учителите са насочвани към избора на конкретни учебници", посочват от МОН.


Лобирането на Такева предизвика вълна от недоволство сред директорите на училищата.


От Съюза на работодателите в системата на народната просвета излязоха със становище по проблема, който според тях не е създаден от тях, но е свързан с доверието към директорите и учителите и избора на учебници, който те предстои да направят.


"Молим ви в създалата се ситуация да проявите още по-засилена бдителност и професионална отговорност, за да не допуснем пропуск, натиск или опит за неправомерно влияние при избора на учебници. Ако установим или забележим нередност, преди всичко в наши ръце е да осъществим нужния контрол и да вземем всички мерки за препятстване на недопустими влияния върху свободния избор", казват от съюза и призовават гилдията "да намалим емоциите и да продължим да вършим отговорната си работа".


"Ние, директорите, сме стабилният гарант за устойчивост и сигурност в системата. Нека да бъдем на висотата, която обществото очаква от нас. Нека да покажем, че българските училища се ръководят от почтени и компетентни професионалисти", заключават те.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK