Всички имоти и банкови сметки на руския лагер край Камчия са запорирани

Лагерът "Радуга", собственост на правителството на Москва през българското дружество "СОК Камчия"

© Спас Спасов

Лагерът "Радуга", собственост на правителството на Москва през българското дружество "СОК Камчия"Всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия", собственост на правителството на Москва, са запорирани заради неизплатени задължения към община Аврен и три частни компании. Това показа проверка на "Дневник".


Според информация на местната администрация в Аврен, на чиято територия се намира почивната база "Радуга", собственост на "СОК Камчия", задълженията на компанията към местния бюджет за 2019 г. са близо 500 хил. лв., формирани от неизплатени данък сгради и такса смет. Дружеството дължи и още 85 хил. лв. за минералната вода, която е ползвало.


По тази причина в момента
под запрещение е цялото недвижимо имущество


на компанията - терени и изградените върху тях хотелски и учебни сгради, спортни съоръжения, многофункционални зали, басейни, вили, помощни постройки и др. Запрещение е наложено и на целият хотелски комплекс "Лонгоз", който е извън очертанията на лагера "Радуга", но също е собственост на "СОК Камчия".


"Още в края на първото тримесечие на т.г. натрупаните задължения ще нараснат с още 1.285 млн. лв. от неплатени данък сгради и такса смет, каза за "Дневник" кметът на Аврен Емануил Манолов. А в момента, в който пожелае да въведе в експлоатация наскоро реконструирана част от базата си, дължими ще бъдат още 200 хил. лв. за издаването на необходимите разрешителни".


Проблемите с изплащането на задълженията започнали през лятото на м.г. През юни 2019 г.с голяма лихва били внесени само половината от тях, а през ноември


дружеството спряло да плаща.


"Постъпленията от "СОК Камчия" формират около 90% от бюджетните приходи на общината, каза Емануил Манолов. Сами можете да си представите пред какво сме изправени в момента, без да знаем какво ще се случи в следващите месеци".


След като през октомври м.г. се оказало, че общината не е събрала близо 800 хил. лв. от компанията, от там предложили задължението да бъде разсрочено, но предложената схема се оказала неприемлива. Едва след повторното предложение, което предвиждало изплащане на първа вноска от около 220 хил. лв. в началото на тази година и разсрочване на остатъка за период от 5 месеца, схемата била приета от Общинския съвет в Аврен.


"Всички вече разбрахме, че "СОК Камчия" е в това състояние заради


битка за собственост между лобита в Москва,


водени от кмета на Москва Сергей Собянин и министъра на външните работи Сергей Лавров, каза още Емануил Манолов. Но аз като кмет взех всички мерки, предвидени в закона, за да не се окаже
Аврен големият губещ".


Лагерът "Радуга" е разположен върху терен от 31 ха до устието на р. Камчия

© Спас Спасов

Лагерът "Радуга" е разположен върху терен от 31 ха до устието на р. Камчия


Същите защитни мерки са предприели и три частни компании, на които "СОК Камчия" явно дължи договорни вноски по задължения за извършени доставки и услуги. Това показва отразеното в имотния регистър. Става дума за дружествата "Систера технолоджи", "Универсал строй консулт" и "Агенция за аварийна, пожарна и екологична защита - Варна".


Всички запори върху имуществото и банковите сметки на руския лагер в Камчия са наложени между октомври миналата година и началото на тази. Но според юридическия отдел на най-големя кредитор - община Аврен, по започналото изпълнително дело все още не са прилагани т.нар. принудителни действия. Причината е, че към момента от руската компания спазват схемата за разсрочено плащане на задълженията си.


"СОК Камчия" ЕАД, чийто едноличен собственик е Департаментът по имуществото на град Москва, е започнало придобиването на терени в района на курорта Камчия още през 2003 - 2004 г., като е


изкупувало и комасирало частни имоти.


През 2008 г. българската държава продава на дружеството близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на скандално ниската цена от 9.72 лв. на кв.м. Тя е такава независимо от факта, че теренът граничи с един от най-големите и красиви плажове по Северното Черноморие край устието на р. Камчия.


Справка с цените на сходни парцели по същото време показва, че те са се продавали по няколкостотин евро на кв.м. Така теренът, придобит от Департамента по имуществото на правителството на Москва, се оказва част от разпродадените през периода 2005-2008 г. общо 873 215 кв.м държавни гори с променен статут. Част от тях са преминали в частни ръце на цени под 2 лв. за кв.м.


Всичко за сделката - тук.


В края на м.г. руски сенатори коментираха публично идеята СОК "Камчия" да бъде превърнат в


"културно-хуманитарна площадка"


за прокарване на интересите на страната в Европа. Това стана, след като руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му.


Според мерките за справяне с тях, изготвени от руското МВнР, кметството на Москва може да прехвърли на правителството собствеността върху базата в курорта Камчия, а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия. "През юни (м.г., бел. ред.) били определени и срокове за това, "но бюрократичната машина работи бавно", е казал Лавров.


През това време "СОК Камчия" трупа дългове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK