Гешев: Част от колекцията на Васил Божков е незаконна

Клетва на новия главен прокурор Иван Гешев

© Велко Ангелов

Клетва на новия главен прокурор Иван ГешевИзбори 2022

Прокуратурата има данни, че част от колекцията антични предмети на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков е незаконна. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Божков е обвинен за седем престъпления, между което неплащане на държавни такси, а от днес е разследван и за убийства и изнасилвания.


"Съкровищата са откраднати, изкопани от българската земя, немалка част са купени от иманяри, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция, част от тази колекция има незаконен произход," каза днес Гешев.


Досега властите твърдяха, че колекцията е законна. Такова мнение е изказвал многократно вече покойният дългогодишен директор на Националния исторически музей Божидар Димитров като е обявявал, че предметите не са резултат от иманярски разкопки и че прокуратурата и други органи са ги проверявали. Части от колекцията са били излагани в Националната художествена галерия и историческия музей, гостували са и в Брюксел 2007 г. по повод присъединяването на България към ЕС.
Главният прокурор отбеляза днес, че изпълнителният директор на фондация "Тракия", която управлява колекцията, Кирил Христосков е работил в бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (сега Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - бел. ред.) в по случаи, свързани с културно-историческото наследство. Той каза, че в България има условия за съхранение на ценните предмети и извън залите на фондацията, където са сега.Гешев каза, че е уверен, че Обединените арабски емирства ще екстрадират Божков в България. Предстои прокуратурата да подготви и изпрати изискваните документи на властите там. Основание за оптимизъм му дава фактът, че Божков е задържан в ареста в почивен ден. Все пак главният прокурор добави, че Божков разполага с финансови и други възможности да избегне връщането му в България. "Г-н Божков разполага с много пари, може би е един от най-богатите българи и един от най-опасните. Когато се защитаваш от наказателно преследване, разполагаш с много възможности, по-големи от правоохранителните органи, които се придържат към закона. Хора от такъв калибър не са в тези рамки и могат да правят много неща.", каза той.


Помолен да коментира днешното изказване на президента Румен Радев, който свали доверието си от правителството, Гешев отговори, че няма лични врагове и прокуратурата няма врагове. Запитан дали знае кой е българинът, за когото САЩ планират да обявят забрана за достъп, отговори, че не знае.


Обвиненията срещу Васил Божков четете тук
Как бе задържан бизнесменът - тук
Какво предвиждат промените в Закона за хазарта - тук
Колко лотарийни билета са били продадени и за отчетите на "Националната лотария" за 2018 г. - тук
Какво се случва с колекцията от културно-исторически ценности на Божков - тук и тук
Кой е Васил Божков и как оцеля досега четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK