Нов кризисен център в София ще приюти 10 деца, станали жертви на трафик

Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик

© Велко Ангелов

Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафикДнес в София беше открит кризисен център с приоритетно настаняване на деца, жертви на трафик. В него подслон, помощ и подкрепа ще намерят десет деца, претърпели насилие или станали жертви на трафик.


Социалната услуга се основава на социално-психологическа работа с децата, за да могат да преодолеят травмата от преживяното. В София има още два кризисни центъра в подкрепа на хора, изведени от трафика, но те са само за възрастни. Целта на изграждането на новия център е и да поема неотложни случаи с преживяно насилие и да осигури защитено пространство за пострадалите деца в периода до разрешаване на кризата.


Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик

© Велко Ангелов

Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик
Близо 150 са регистрираните случая годишно на деца - жертви на трафик. "Мисля, че трафикът е в много по-големи мащаби, отколкото ние реално виждаме. Тези хора са много уязвими, а обществото много трудно ги забелязва, защото болката е много голяма. Когато има чувствителност на обществото, на медиите, когато обикновеният човек говори спокойно за това, тогава и жертвите на трафик са по-спокойни и се отпускат да говорят, защото виждат, че това не е срамно, че те не са виновни за случилото се", коментира пред "Дневник" председателят на фондация "П.У.Л.С.", психологът Екатерина Велева.


Услугата се предоставя от фондация "П.У.Л.С." като държавно делегирана дейност, със сключен договор със Столичната община. Жилището е предоставено от Министерството на отбраната, ремонтът е извършен със съдействието на Швейцария, а консумативите са поети от Столичната община и социалното министерство.


Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик

© Велко Ангелов

Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик


На откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Специален гост на събитието беше посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.


"Не всички деца и възрастни признават, че са жертва на трафик", каза Зорница Русинова пред "Дневник", помолена да посочи според статистиката колко са жертвите на трафик годишно. Те информира, че освен този център в България има още 19 такива центъра с общ капацитет около 150 места. "За нас е важно да разкрием повече такива центрове, защото те служат не само за преодоляване на последствията след трафик или след сексуално насилие, но голяма част от тях работят и по отношение на превенцията", каза Русинова.


Центърът условно е разделен на две - спални помещения, в които ще бъдат настанявани децата, жертви на трафик и насилие в първите 7 - 14 дни, докато се овладее кризата. Те имат нужда и от едно специално място, затова едната от стаите - т.нар. мека стая, тепърва ще бъде оборудвана, стените ще бъдат облицовани с мека материя, а всички остри ръбове - отстранени. "Кризата има сериозни физически и емоционални проявления, понякога и абстиненция, при постъпването си децата често изпадат в тантрум или делир", обясни психологът. Целта е в стаята децата да се чувстват защитени, на меко и топло, като в майчина прегръдка, добави Екатерина Велева.


Има условия да се кандидатства за социална услуга за оборудването на тази стая, информира Зорница Русинова. Тя добави, че могат да бъдат отпуснати до 10 хил. лв. по този фонд.


Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик

© Велко Ангелов

Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик


Другата част на центъра представлява стаи за децата, помещения за учене и игри, трапезария. А вече в центъра са настанени животни - има голям аквариум с шарени рибки, два папагала - София и Вашингтон, подарени от кмета на София Йорданка Фандъкова, куче, спасено на магистралата, а съвсем скоро - и котка.


"За мен като кмет, за целия ми екип работата с хора от уязвими групи, особено деца, е една от най-важните. През последните години положихме много усилия да създадем истински дом за много деца без родители. Изключително важно е да подкрепим децата, които са имали семейства, но са претърпели насилие или са станали жертви на трафик. За нас е важно да работим с неправителствените организации, защото те имат капацитета и опита с работата на институциите, и да ги подкрепим. В тези усилия в повечето случаи сме заедно с Министерството на труда и социалната политика. Имаме много подобни услуги, спонсорирани от министерството и от бюджета на Столичната община", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.


Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик

© Велко Ангелов

Откриване на кризисен център за деца - жертви на трафик


"Децата ще могат да се върнат в обичайния си живот в социалната среда. Вярвам и се надявам децата да намерят своя дом тук, но се надявам и че те бързо намерят семейната си среда", добави Зорница Русинова. Тя обяви, че в момента по линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" има схема на стойност 18 млн. лв., чиято цел е да подкрепи общините в създаване на мрежа от повече подобни кризисни центрове и приюти и центрове за работа с деца на улицата.


"Фондация "П.У.Л.С." има многогодишни партньорски отношения с посолството на САЩ в България. Имахме възможност подробно да се запознаем с политиките и практиките за работа с хора, жертви на трафик в САЩ. И когато има добър и работещ ефективно световен опит, имаме много от какво да се научим и благодарим много на посланик Херо Мустафа за нейната ангажираност с темата за защита на правата на хората, пострадали от трафик", каза Юлия Андонова от фондацията.


Посланик Мустафа поздрави екипа на кризисния центът за деца, жертви на трафик. "Чрез него ще се осигури подслон за децата, ще се изгради по-безопасна среда за тях и ще се подкрепи реинтеграцията им", каза тя и благодари на всички за усилията и работата за тази благородна кауза.


Фондация "П.У.Л.С." e организация, която повече от 20 години предоставя директна помощ и подкрепа на хора, пострадали от насилие. През целия период от началото до днешна дата психолози, социални работници, адвокати, педагози и доброволци работят в посока превенция и рехабилитация на хора, пострадали от насилие и трафик, както и хора в риск или употребяващи психоактивни вещества. Над 300 души ежегодно ползват услугите за подкрепа на хора, пострадали от насилие.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK