Заради италианския боклук прокуратурата влезе в свързвания с Ковачки "Брикел"

Заради италианския боклук прокуратурата влезе в свързвания с Ковачки "Брикел"

© Георги КожухаровПрокуратурата претърсва офиси на свързваното с бизнесмена Христо Ковачки дружество "Брикел" и на "Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи.


Акцията е започнала тази сутрин и е в рамките на разследването за внос на 127 контейнера с отпадъци от Италия, извършен в нарушение на законовия ред, посочват от прокуратурата. За това нарушение законът предвижда лишаване от свобода до четири години и с глоба от 2 хил. до 5 хил. лева. Междувременно днес се очаква първите 28 от откритите контейнери да бъдат върнати обратно в Италия за сметка на изпратилото ги дружество - "Дентичи пантелоне" от гр. Салерно.


Първите контейнери са пристигнали на варненския порт на 9 октомври 2019 г., а до 25 ноември миналата година са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил описан като пластмасови и каучукови отпадъци, но е установено, че в пратката има текстил, стъкло и дърво. Отпадъците са предназначени за получателя - "Блацион" ООД в София. Дружеството е собственост на македонските граждани Блаже Игнатов и Горан Ангелов и на италианците Винченцо Трасари и Ецио Боче.


В кои дружества влезе прокуратурата
Отпадъците е трябвало да бъдат доставени на площадката на "Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на теца на "Брикел", съобщава прокуратурата.


"Траш юнивърс" е регистрирано в гр. Гълъбово, на площадка "Брикел", с предмет на дейност оползотворяване и обезвреждане на отпадъци, събиране, транспортиране, третиране на отпадъци, сепариране, рециклиране, повторно използване на отпадъци и др. Според регистъра ДАКСИ едноличен собственик на капитала е Георги Илиев.


От 27 март 2019 г. "Траш юнивърс" има разрешително от РИОСВ - Стара Загора, за съхранение и третиране на отпадъци, включително пластамаса, каучук и т.нар. RDF отпадъци. Като електронна поща за комуникация пред регионалната екоинспекция е посочена [email protected]. Същият имейл адрес е даден на сайта на "Брикел" ЕАД, собственик на ТЕЦ "Брикел", за кореспонденция с изпълнителния директор на дружеството. Между двете дружества все пак не може да бъде открита пряка юридическа връзка.


През август 2019 г. "Траш юнивърс" излезе с право на отговор след разследване на сайта "Биволъ" за трафик на отпадъци от Италия, които се изгарят в свързвани с Ковачки тецове. Тогава "Биволъ" свърза името на дружеството с друг актуален скандал - загробването на тонове трупове от норки край Сливен на терен, концесиониран от дружеството "Мин инвест". В правото на отговор от "Траш юнивърс" заявиха: "Не виждаме по никакъв начин нашата роля по отношение на засегнатия казус с изхвърлените норки край Сливен, тъй като нямаме никаква свързаност с упоменатата фирма "Мин инвест" ООД. Не смятаме за нужно всички юридически лица, които се намират в непосредствена близост до конкретни производствени предприятия, да бъдат свързвани с тях."


Проверка в ДАКСИ обаче показва, че едноличният собственик на капитала на "Траш юнивърс" Георги Илиев е управител на "Мин инвест" ЕООД. Дружеството е регистрирано в сливенското село Боров дол, с предмет на дейност проучване, търсене и добив на енергийни ресурси и търговия с тях. Едноличен собственик на капитала е регистрираното във Великобритания "Нортона" ЛТД.


По информация на "Капитал" от 2017 г. "Мин инвест" е взело концесия за право за добив на нефтошисти, като ще разработва находище "Боров дол" в продължение на 35 години. От средата на 2018 г. ТЕЦ "Брикел " обяви намерение да замени до 10% от въглищата с друг вид твърдо гориво - нефтошисти, а към онзи момент "Мин инвест" бе единствената компания с право да добива нефтошисти.


В средата на декември 2019 г. съдът в Стара Загора забрани на ТЕЦ "Брикел" да гори отпадъци, след като през септември със заповед на екоминистерството работата на теца беше спряна временно. Заповедта бе издадена, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на МОСВ да провери и други топлофикации, свързвани с Ковачки - "Топлофикация Перник", ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен".


В края на януари тази година "Капитал" съобщи, че свързаната с Ковачки ТЕЦ "Брикел" е подала заявление за ново комплексно разрешително, което да позволи изгарянето на отпадъци.


Собственик на "Брикел" ЕАД е регистрираното във Великобритания дружество "Бакар Лимитид". През 2014 г. британското дружество придоби "Брикел" от регистрираното на Сейшелите "Молер корп". Преди това, от 2008 до 2011 г., "Брикел" бе собственост на "Калиста-2004" ЕООД, регистрирана на адрес в столицата, на който към онзи момент се водеха фирмите на Христо Ковачки.


Екоминистърът: Легалният бизнес ще помогне


Темата за горенето на отпадъци бе коментирана и от министъра на околната среда Емил Димитров - Ревизоро, след правителственото заседание днес. По думите му от ситуацията страдат четирите мощности (Димитров посочи "циментови заводи и един ТЕЦ"), които в момента отговарят за регламентираното изгаряне на отпадъци, и затова те ще са готови да помогнат на екоминистерството в битката с незаконния боклук. "Легалният бизнес за горене на отпадъци ще ни помогне да се справим с нелегалния", каза министърът, цитиран от агенция "Фокус".


"Ще извикам всички четири мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъци. Персонално ще знам от кого ги получават. Ако има проблем с тези контейнери, самите мощности и собственици ще си връщат контейнерите. С големите производители проблем няма да има", уверен е Димитров.


За "Дневник" Данита Заричинова от сдружение "За Земята" уточни, че в момента действащи разрешителни за изгаряне на отпадъци имат две топлоелектрически централи - в Сливен и в Бобов дол. За ТЕЦ "Бобов дол" дори е разрешено да действа с предварително изпълнение, т.е. докато текат обжалвания и дела, което е аргументирано с "важност за опазването на околната среда и здравето". Именно заради увреждане на околната среда и здравето от горенето на отпадъци обаче в момента "За Земята" и "Грийнпийс-България" водят дело срещу това разрешително.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK