Организация поздрави репортери, опонирали на Борисов за мисирките

Кадърът е архивен и е от фейсбук профила на премиера

Кадърът е архивен и е от фейсбук профила на премиераАсоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), поздрави репортерите, които незабавно изразиха несъгласието си с неприемливото и обидно отношение на министър-председателя Бойко Борисов. При посещението си в Перник във вторник той обяви, че журналистите били като мисирки, макар по-късно да се извини. Репортерите се опитваха да разберат какъв е коментарът му на изявлението на държавния глава Румен Радев, който час преди това обяви, че сваля доверието си от правителството.


Във вторник премиерът за пореден път си позволи да се държи неуважително към журналисти, които изпълняваха задълженията си - да му задават въпроси, с цел да информират аудиторията по теми от безспорен обществен интерес. Държим да подчертаем, че интересът на журналистите в този случай е напълно легитимен - премиерът се намира на работа и въпросите, които му се задават, са изцяло делови. Тъй като става дума за строго служебни отношения, по никакъв начин това не е навлизане в лично пространство и буди недоумение реакцията на Борисов, включваща махленски език и обида, която освен всичко друго е основана и на пола на повечето присъстващи - използваното нарицателно е на животно от женски пол, посочва в позицията си организацията.


От АЕЖ посочват, че на фона на няколкото репортери, които са реагирали на обидата, представител "на сайта ПИК, известен с подкрепата си за силните на деня и пренебрегването на етични правила и стандарти, се опита да омаловажи думите на премиера и да го защити. В последващ коментар Ива Николова написа, че Борисов "едва ли подозира колко е прав" и че веднага се намерили докачени заради "мисирките", посочва асоциацията.
Подобно отношение руши авторитета на професията журналист и винаги ще среща нашия отпор. В интерес на обществото е да има достойни и независими журналисти, а не хора със смачкано самочувствие, пригласящи на управляващите, се посочва в позицията й.


Организацията подчертава, че за смела журналистика е нужна както подкрепата на обществото, така и солидарност в гилдията. Дават пример за такава солидарност с Великобритания, където журналистите масово бойкотираха правителството, след като кабинетът на Борис Джонсън ограничи достъпа на критични медии.


"Бихме искали и в България да виждаме толкова категоричен отговор всеки път, когато правата на журналистите бъдат нарушавани, тъй като това представлява и ограничаване на конституционното право на обществото да бъде информирано", посочват от АЕЖ.


А на "питомните гълъби", които нямат нищо против да бъдат квалифицирани с имена на животни, припомнят басня на Езоп.


Птицеловецът и дивите и питомните гълъби*


Един птицеловец разгънал мрежи, към които бил привързал питомни гълъби. После се отдръпнал и зачакал да види какво ще стане. Диви гълъби прелетели при тях и се заплели в примките. Дотичал ловецът и започнал да ги събира. Те започнали да обвиняват питомните гълъби, че макар да са от един род, не са ги предупредили за клопката. А питомните им отговорили:


- Та за нас е по-добре да се пазим от господарите, отколкото да се харесваме на роднините си.


*Езоп. Басни, Превод от старогръцки: Тодор Сарафов, Издателство "Христо Г. Данов", 1982 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK