САЩ санкционираха съдията, пуснал шефа на "Русофили" в Москва

САЩ санкционираха съдията, пуснал шефа на "Русофили" в Москва

© ДневникПървият български служител, санкциониран от САЩ за участие в сериозна корупция, е съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, съобщи Държавният департамент.


Това е съдията, който пусна да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от президента Владимир Путин обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов. Освен това миналата година два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски, припомня "Капитал".


Посочването на Миталов е изненадващо, защото не е известно той да е разследван у нас за корупция и защото е служител на специална българска институция за борба с корупцията.
"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в съобщението.


То идва от държавния секретар Майк Помпео по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. С него държавният секретар е задължен при солидни доказателства да оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, и да им забрани - както и на техните преки роднини - да влизат на американска територия.


Помпео можеше да огласи името конфиденциално, но избра публично оповестяване. То включва и имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.


"Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб", се казва в заключение на съобщението.


То е публикувано на сайта на Държавния департамент, на страницата в интернет на посолството на САЩ в София и разпространено до медиите.


Кой е Андон Миталов


На 10 септември 2019 г. на Малинов бе забранено да напуска страната. Но на 4 ноември главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че съдия Андон Миталов е позволил той да отиде на връчване на правителствена награда в Русия за периода 1-5 ноември, без да бъде поискано становище от прокуратурата. Съдията се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не било поискано от защитата, посочи тогава Цацаров. Главният прокурор изпрати сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспектор Теодора Точкова с искане да се провери движението по делото и да се установи защо Специализираният съд е позволил на Малинов да напусне България.


Тогава "24 часа" описа кой е Андон Миталов - старши лейтенант от армията, който през 1991 г. започва работа като военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. След малко повече от 3 години става военен прокурор и в средата на 1999 г. подава оставка, мотивирана със "здравословни причини", и става адвокат. Макар да е получил лично заповедта за освобождаване и 8 заплати, през 2011 г. той иска да се върне на поста си с твърдение, че подписът под оставката му не бил негов. Върховният административен съд отхвърля искането.


През 2013 г. той се кандидатира за съдия в създадения току-що Специализиран наказателен съд заедно с дисциплинарно уволнени прокурор и съдия. Висшият съдебен съвет отказва и на тримата, но Миталов отново търси правото си пред ВАС и този път печели. През 2014 г. той става съдия.


Освен със случая "Малинов" Миталов е известен и като председател на тричленния състав на спецсъда, който в началото на миналата година осъди Росен Чолов-Чолата, бившият мъж на актрисата от "Под прикритие" Ирена Милянкова, на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Той призна за виновен Чолов в обвиненията за сводничество. Миталов е и един от съдиите, които гледаха делото на бизнесмена Николай Банев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK