"Правосъдие за всеки" към ВСС: Има ли основание за предсрочно освобождаване на Гешев

"Правосъдие за всеки" към ВСС: Има ли основание за предсрочно освобождаване на Гешев

© Велко АнгеловИнициативата "Правосъдие за всеки" изпрати във Висшия съдебен съвет (ВСС) 10 въпроса, свързани с действията на главния прокурор Иван Гешев около оповестяването на записите от разследване срещу командира на ВВС. Записите бяха разпространени на 28 януари, като тогава прокуратурата съобщи, че са направени със специални разузнавателни средства и на един от тях се чува човек, вероятно президентът Румен Радев.


Още в първите коментари юристи изразиха недоумение, а адв. Даниела Доковска припомни разпоредбите на НК, които не позволяват информация от СРС да се огласява извън целите на наказателното производство. По-късно "Правосъдие за всеки" внесе във ВСС искане за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Преди два дни и Съюзът на съдиите призова ВСС да обсъди поведението на Иван Гешев и да прецени дали е уронен престижът на съдебната власт. Ето всички въпроси, изпратени от "Правосъдие за всеки" до ВСС:


Уважаеми членове на Пленума на Висшия съдебен съвет,
Инициатива "Правосъдие за всеки" е независимо гражданско сдружение, определено за извършване на общественополезна дейност, конкретно за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет.


Настоящото ни искане до вас е в допълнение към публикуваната ни на 31.01.2020 г. позиция под надслов "Наред сме гражданите, за да си върнем държавата".


Повод и за двете е фактът, че на 28.01.2020 г. Прокуратурата на Република България публикува аудиозаписи с действащо лице държавния глава Румен Радев. Същите според собственото прессъобщение на прокуратурата са събрани със специални разузнавателни средства (СРС), в които попада и президентът на републиката.


Считаме, че с оглед създалата се безпрецедентна ситуация възниква надделяващ обществен интерес Висшият съдебен съвет като надлежен ръководен орган на съдебната власт да установи дали е налице тежко неизпълнение на служебни задължения и уронване престижа на съдебната власт като основание за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор, след като даде отговори на всеки от следните въпроси:


1. Кой е прокурорът, образувал досъдебното производство срещу командващия ВВС ген. майор Цанко Стойков? Защо същото е водено от Специализираната прокуратура, а не е препратено по компетентност на Военна прокуратура? Това със знанието и съгласието на главния прокурор ли е станало и ако да - налице ли е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Иван Стоименов Гешев?


2. Кога е установено, че в приложените СРС се съдържат разговори с държавния глава? При това установяване главният прокурор наредил ли незабавно прекратяване на досъдебното производство в частта, касаеща президента, и ако не, то налице ли е тежко нарушение на служебните задължения от страна на Иван Стоименов Гешев?


3. Кой и кога е уведомил главния прокурор за наличието на записи с участието на президента и кой и с какви мотиви е разпоредил оповестяването на събраните данни от телефонните разговори в публичното пространство?


4. Предвид изложеното по-горе по какъв начин главният прокурор е реализирал правомощията си по конституция за надзор за законност върху дейността на разследващите прокурори?


5. С оповестяването на данни, събрани със СРС, извършени ли са груби нарушения на конституцията, Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс, както и на Закона за специалните разузнавателни средства?


6. Доколкото се установи, че прокурорът, наредил прилагането на СРС и разрешил тяхното оповестяване, е извършил това в нарушение на конституцията и наказателните (в това число процесуални) закони, като това е станало със съгласието на главния прокурор, то това съставлява ли тежко нарушение на служебните задължения и/или накърняване престижа на съдебната власт от страна на г-н Гешев?


В допълнение към горното, считаме, че Пленумът на Висшия съдебен съвет дължи обсъждане и отговор и на следните въпроси:


7. Главният прокурор блокира ли взаимодействието между властите и нарушава ли конституцията с изявлението си, че държавното обвинение ще спре всякакви контакти и взаимоотношения с президентската институция до произнасянето на Конституционния съд по питането на самия Гешев? При наличието на такова изявление как прокуратурата ще участва в евентуално свикан Консултативен съвет по националната сигурност (КСНС) и с неучастието си не застрашава ли самата националната сигурност, съответно накърнява ли това престижа на съдебната власт?


8. Каква е причината за несъответствията между прессъобщението на прокуратурата от 28.01.2020 г. и изявлението на главния прокурор на следващия ден, в който отрича да са разгласявани СРС? Подобни действия подкопават ли доверието в институцията и накърнява ли се по този начин престижът на съдебната власт?


9. С разгласяването на данни от СРС нарушена ли е презумпцията за невиновност, прогласена в чл. 31, ал. 3 от конституцията, презумпцията за невиновност и правото на защита по чл. 48 от Хартата за основните права на ЕС, както и чл. 4 от Директива (EС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета и тези нарушения водят ли и до накърняване на престижа на съдебната власт?


10. Доколкото отговорите на някой от предходните въпроси утвърдително, то ще счетете ли, че е налице основание за предсрочното освобождаване на Иван Стоименов Гешев, съобразно чл. 129, ал. 3, т. 5 от конституцията и ще приемете ли решение съгласно чл. 175, ал. 5 от ЗСВ?


Инициатива "Правосъдие за всеки" подкрепяме въпросите, поставени ви от Съюза на съдиите в България (ССБ), и настояваме ВСС да се произнесе още на пленумното си заседание на 6.02.2020 г. по зададените по-горе въпроси, защото в противен случай "правителството на съдебната власт" ще се превърне в съучастник в задълбочаващите се институционална криза и конституционен произвол.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Много добри въпроси, но за съжаление ще потънат във висшето съдебно блато

 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  И от мен един въпрос ::

  На 17. Април 2018 год, денят на задържане на Иванчева, г-н Гешев присъстваше на активното мероприятие. /Всички го видяха/

  А според документи от прокуратурата г-н Гешев е бил командировка в Москва от 16.04. до 18.04.2018г вкл. заедно с двама други свои колеги.


  Кое е истината ?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 3. 3 Профил на Eд
  Рейтинг: 288 Неутрално
 4. 4 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За мен е важно дали ще има предсрочно освобождаване на Гешев от затвора.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Аз бих добавил и още един въпрос - ЗАЩО ГО ПРЕГЛАСУВАХА ДВА ПЪТИ И СЕГА ЩЕ СИ ОТИДАТ ЛИ С НЕГО ???

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Точно ВСС ли ще им отговори?

 7. 7 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Надайте се, мечтите са безплатни.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 8. 8 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Тези ще мълчат като комунист на разпит.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 9. 9 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Дайте едно име, което ще се хареса на всички!
  ............
  Чайка е свободен; да го вземем тук, а?

 10. 10 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ако искаш да направиш омлет, трябва да счупиш яйцата!

  Какви призиви и молби бяха по Ковьеши, как я чакахме да ги почне тия корумпираните, за да се изчисти България от тях.
  Какви писма и клевети се изписаха и пошушнаха на европейски уши, какво коленичене падна. А, сега като това се случва с работа на българският главен прокурор - настъпи страх, паника и пълен обрат в мераците.
  Само да ви припомня, че имате още варианти ... станете набожни. Молете се за опрощение, щото Гешев не прощава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK