Няма да се секат дървета на площад "Св. Неделя", обеща кметът

Няма да се секат дървета на площад "Св. Неделя", обеща кметът

© Юлия ЛазароваДървета при реконструкцията на пл. "Св.Неделя" в София няма да се секат. Площадът ще бъде изцяло пешеходен. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която се срещна с арх. Массимилиано Фуксас, чието архитектурно студио спечели конкурса за пл. "Св.Неделя". В срещата участва и главният архитект на София Здравко Здравков, съобщи БТА.


Очакваме той да бъде много светъл, много зелен и да се запази богатото културно наследство на града, каза кметът.


Фандъкова припомни, че в конкурса участваха архитектурни бюра от цял свят. Тя каза, че вчера главният архитект на София Здравко Здравков се е срещнал с арх. Фуксас и са уточнили всички детайли и забележки по проекта.
София заслужава на едно от най-знаковите места да работи един от най-добрите архитекти, за да можем да реализираме този проект още през следващата година. Кметът посочи, че от тук нататък предстои разработване на идеен проект на база на направените бележки. В края на април ще бъде представен пред гражданите идейният проект и отново ще бъде поканен архитект Фуксас за обсъждането му. След това предстои да се направи проектната работна фаза, да се направят процедурите за избор на изпълнител.


Усилията ще бъдат насочени към това през пролетта на 2021 г. или ранното лято да започнат реалните дейности по площада, съобщи Фандъкова. През това лято ще продължат проучванията на археолозите. През това време архитектите и проектантите ще работят, защото трябва да се проектира художествено осветление и "да се съчетаят минало, настояще и бъдеще".


Кметът увери, че са направени срещи с всички, които имат притеснения по проекта, с представители на църквата, уточнени са всички детайли. Моето мнение е, че този площад трябва да бъде пешеходен, посочи Фандъкова.


Ще се предвидят засилени настилки, за да може ритуални коли да имат достъп до църквата.


Фандъкова изказа мнение, че броят на фотовоалтаичните осветители тела трябва да се намали малко. Според мен обаче те са една интересна идея като връзка с бъдещето и иновациите, добави тя.


Здравков подчерта пред журналисти, че обсъждането на проекта започва от много ранна фаза с всички бележки на журито. Очакванията на всички са да има високо ниво на качеството, но това зависи на първо място от високото ниво на проектиране, заяви главният архитект. Стремежът ще е проектното решение да е лесно изпълнимо, да дава възможност за етапна реализация, така че да няма проблеми. Поемаме като личен ангажимент задачата всеки един от елементите, които ще бъдат поставени на площада, да бъде предварително коментиран и разположени на правилното място, добави той и увери, че ако има забележки, те ще се установят преди да се положат всичките настилки.


Массимилиано Фуксас каза пред медиите, че това, което предлага на всички градове, включително и на родния му град Рим, е, че трябва да се садят дървета. Площадът е един съвременен модел на нещо, което може да се направи в цяла Европа. Много градове в Европа имат подобни на вашите проблеми, само че вие имате в допълнение и много археология под площада, посочи архитектът. По думите му фотоволтаиците не са центърът на проекта и техният брой може да бъде намален. Идеята е те през деня да акумулират енергия, която след това да бъде използвана за осветяване на площада и за зареждане на електронни устройства. Фуксас посочи, че площадът ще е само за пешеходци, като се гарантира входът към Патриаршията и църквата. Движението на трамваите няма да бъде променяно, но архитектът предложи спирките на трамвая да бъдат близо до изхода на метростанциите.


Материалът, с който ще се работи на площада, трябва да е само един, защото сега там виждам пълна колекция от всякакъв род настилки. Това няма и не трябва да е така, каза още италианският архитект.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Фандъкова беше обещала също и че ще върнат Шестицата. Има ли луди да й вярват?

 2. 2 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Фандъкова беше обещала също и че ще върнат Шестицата. Има ли луди да й вярват?
  —цитат от коментар 1 на spiegel


  Тя обеща и бидето да махне, и войнишкия меомриал да възстанови, и куп други "битовизми", затова София стана от клозет на септична яма.

 3. 3 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Чакаме да видим новият проект тогава, няма какво да се коментира преди това.

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Е да, тази София заслужава. Онази не заслужаваше, но нея вече отдавна я няма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  обещанията на тоя кмет избран благодарение на купен вот и липса на активност в будното селско население на столицата не струват нищо.

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Не трябва да се дават отново грешни милиони за ненужни преустройства , след като има да се вършат далеч по-важни инфраструктурни обекти от транспортно комуникационната система на София.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  защото трябва да се проектира художествено осветление и "да се съчетаят минало, настояще и бъдеще".
  ____________
  Абе май ще е по-яко от Графа, там не бяха перки от акули , не бяха спящи динозаври...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Благородно е да обещаеш - просташко е да изпълниш.

  Та такива ми ти работи.

  пп Старата върба ли ще пазят? Или тя е заминала?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Благородно е да обещаеш - просташко е да изпълниш.Та такива ми ти работи.пп Старата върба ли ще пазят? Или тя е заминала?
  —цитат от коментар 8 на skara


  Трябва да замине. Короната на върбата няма необходимата фуниеобразна форма. Гледай илюстрацията.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  [quote#9:"Един вампир броди из Европа"][/quote]

  Да бе, вярно. До черквата няма нито едно дърво!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Да оправят Мария Луиза, че светещи те фунии ще осветят цялата разруха чак до Лъвов мост.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Някой вярва ли й след куп неизпълнени обещания?!

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Подготвя се убийството на целия квартал и на трафика. Здравков бил казал на Фуксас, че в следващите години трафикът щял да НАМАЛЯВА !!!
  Пита се кои са идиотите, които вярват на калинки !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Комплексарщините на Здравко Здравков и изпълнението на ремонта по фъндъковски ще направят София Дисниленд и послешище

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Внимавайте какво ви "обещава" другарката. Утре ще ви каже, че ви е обещала да не ги сече но са ги отрязали или изкоренили а тя такова нещо НЕ ви е обещавала. Нали така другарко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ако има конкурс за лъжци, кметицата на София ще се класира на първо място.
  Е, НачалникОт й може би ще я превари.

 17. 17 Профил на Белчо Белчев
  Белчо Белчев
  Рейтинг: 8 Разстроено
 18. 18 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  “....през деня да акумулират енергия, която след това да бъде използвана за осветяване на площада и за зареждане на електронни устройства.”

  Гениално!
  Могат да сложат и автомати за ко̀ла, кетчуп и пържени картофи, та Центърът на София съвсем да стане като увеселителен парк.

  А изявлението, че площадът ще е пешеходен, но с усилена настилка за ритуални автомобили просто чупи глупомера! След като всяка мутра кара инвалиден Мерцедес, броят на “ритуалните” коли рязко ще се увеличи.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#18] от "мики маус":

  Ще си купят катафалки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Църкъата е едно цяло с подсъпите към нея . Там е и памеъната плоча на избитите от комунистите хора. Така ли ще остане или ще я оголят с фунии около нея . Архитектът дали знае историята на ,,Св. Неделя "?

 21. 21 Профил на carpe_diem_
  carpe_diem_
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В топ-центъра на голям град - европейска столица, няма място за автомобили. Всичко трябва да се изрине от там и да направят най-накрая читав ринг - Сливница, Николаев, Ситняково, Еминеску, Яворов, Вапцаров (с по възможност тунел под парка до Гоце Делчев) плюс следващия ринг - Каблешков, Източна тангента, до Вл. Вазов и ССТ.
  А ние какво имаме - при най-големите ни забележителности - отгоре коли, а отдолу пешеходци... Тотално отблъскваща среда и за гражданите на София и за туристите...

 22. 22 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1377 Разстроено

  В проекта трябва да се предвиди и опасване на площада с камери, защото си представям вандалите как ще се настървят да чупят, каквото успеят. Особено фуниите.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#21] от "carpe_diem_":

  А живущите къде ще ги изселите ? Няма как да лишите от транспорт тази част от града ! наистина къртите с липса на експертиза. Този проект мина ли обществено обсъждане на сегашната фаза ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мондиана":

  Камери има от години но работят избирателно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#21] от "carpe_diem_":А живущите къде ще ги изселите ? Няма как да лишите от транспорт тази част от града ! наистина къртите с липса на експертиза. Този проект мина ли обществено обсъждане на сегашната фаза ?
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  Има градски транспорт - кеф то метро, трамвай, тролей или автобус!Не си се родил с кола, нали?Но видно е, че си се родил с умствени отклонения.
  Крайно време е, който иска да влиза в централната част с автомобил, да си плаща.Но солено!Защото у нас само с висок налог, глоба и изобщо - само със загуба на пари - можеш да накараш някого да изпълнява наредби и закони.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#25] от "Капабланка":

  Нещо за пожарни, линейки и катафалки чувал ли си ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#25] от "Капабланка":

  Инкасото от банките с трамвай ли ще го носите мамин ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK