Съдийската колегия единодушно поиска информация от САЩ за санкцията срещу Миталов (допълнена)

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС

© Георги Кожухаров

Боян Магдалинчев, представляващ ВСССъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с 10 гласа "за" от 10 присъстващи поиска информация за съдията Андон Миталов от Държавния департамент на САЩ, чрез Министерството на външните работи.


Решението беше взето по предложение на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и представляващия ВСС Боян Магдалинчев. По предложение на Лозан Панов в проекторешението беше включено да бъде поискана информация и от българските институции - от главния прокурор, главния съдебен инспектор и Антикоруционната комисия (КПКОНПИ). (Какво коментира преди заседанието на колегията Лозан Панов четете тук.)


С решението е поискана е информация за "корупционни действия на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, които подкопават върховенството на закона и независимостта на демократичните институции" и въз основа на които е наложена санкцията над него.
В изказвания преди гласуването на членове на съдийската колегия, която се събра на извънредно заседание, те подчертаха, че без тази информация не могат да предприемат никакви действия.


Съюзът на съдиите: Проверките да се извършат бързо, информацията да е публична


По същото време съсловната съдийска организация - Съюзът на съдиите в България, излезе със становище, с което настоява прокуратурата, ВСС и Инспектората да предприемат незабавно действия и публично да оповестят резултатите. В случай че действително се установи извършване на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна или дисциплинарна отговорност.


При положение че проверките на прокуратурата и Инспектората не установят неправомерно поведение на съдията, това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на конкретно засегнатия съдия Миталов, така и за защита престижа на съдебната власт на Република България, се казва в становището на ССБ. И се подчертава, че "в случаи като този бързината и публичността на проверките е от особено значение, защото само така може да се защити ефективно авторитетът и независимостта на правосъдието".


Вчера в специално изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Миталов е първият български служител, санкциониран от САЩ за участие в сериозна корупция, с аргумента че в качеството си на длъжностно лице е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Решението беше прието с изненада в София, тъй като не е известно съдията да е разследван у нас за корупция. Името на Миталов нашумя миналата есен, когато пусна обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от руския президент Владимир Путин. Освен това миналата година два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски.

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  САЩ удариха ГЕРБ по най-милото им !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  А тука некои червени тролове викаха,че ВСС щял да изключи оня съдия Миталов ли беше,во веки веков. Няма да го направят,щото тия от ВСС са комуняги и у червата.

 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3127 Любопитно

  Съдииската колегия защо не се поинтересува ЧИИ заръки изпълнява съдия Миталов?А страхът от следващите имена в списъка е ..основателен!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Курдисани на хранилката от ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Достойно поведение......

 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  На тоя ще му приключи кариерата преждевременно. Отидоха годините преди пенсия в канала.

 7. 7 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#6] от "chepokalipsis":

  Каква пенсия бе пич? Американците казват, че е корумпиран. Тоест е за затвора. И за да го осъдят трябват доказателства.

 8. 8 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Съдииската колегия защо не се поинтересува ЧИИ заръки изпълнява съдия Миталов?А страхът от следващите имена в списъка е ..основателен!
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  Е, хем искаме съда да е арбитър по законите, хем искаме съда наказва за някакви нарушения без данни за тях. Тук са съвсем прави, но ми се струва, че това трябваше да бъде изискано от прокуратурата, и ако тя сметне, че има достатъчно основания да внесе във ВСС искане за отстраняване на бившето ченге, сега съдия докато трае разследването и след това да се чака решение на съда.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  що от Държавния департамент искат магдалинките... не могат да четат или що?

  придворните "медии" още вчера писаха за "оперативни данни" на службите и прокуратурата, ама то смееш ли да питаш, пък и кой ли ще ти каже хахах

  миррно... строй се, преброй се

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  И да поискат информация от САЩ също, какви са функциите на един посланик.........

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1087 Весело

  Съсем нормално е да поискат допълнителни сведения, нещо черно на бяло...
  Все пак поне привидно трябва да се избягват всякакви сравнения между България и така наречените "бананови" републики.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1885 Весело

  Зажаднялата за сеир аудитория у нас очаква Щатски СРСта!
  :-)

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Умника на мама. Лозан Панов и ръководеният от него съд ли е най-милото на ГЕРБ? Май удариха умните и красивите как го и Панов по съда който нямаше нужда да се реформира. И сега съдебната колегия на ВСС вместо да си подреди къщата пита САЩ, прокуратурата, собствения си инспекторат и кой ли още не "Кой ми ако в гащите".

 14. 14 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Тежък удар срещу ятаците в България...
  Осветен е, да лежи и капки в очите...

 15. 15 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 581 Неутрално

  хАмериканците искрено разсмяха целокупното гражданство с този "баш корумпиран" индивид. А Ганю продължава да вика в пущинака неволята ...

 16. 16 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  От кога Лозан Панов и командващия от него съд са на хранилка от ГЕРБ. Все си мислех, че ги храни Америка за България.

 17. 17 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 278 Неутрално

  "Съдийската колегия единодушно поиска информация от САЩ за санкцията срещу Миталов"

  глупаци. единодушно при това.
  чакаха ви 30 години да си играете дребните, кокошкарски игрички. време е за сатъра/брадвата

 18. 18 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 264 Весело

  Сетила се Мара да се побара ... :):) Те, разбираш ли, досега не са си и помисляли, че някои съдии /най-многото корумпета са точно от Специализирания Наказателен съд!/ видиш ли, аджеба, може и да са корумпирани? Според мен точно Магдалинчев сериозно си е отдъхнал, след като не са съобщили неговото име, като главен корупционер във ВСС :);):):) А Прокуратурата вероятно и тя за пръв път чува, че някой си съдия е възможно да е корумпиран, нали? :):):)

 19. 19 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Все хубави новини напоследък. Колкото повече се рови, толкова повече изгорели корумпирани ще има. Жалко е, че натискът идва отвън, но все пак живеем в свързан свят. Където има топ военна техника от Америка няма начин да не се пипа и вътрешната политика. Напоследък вонеше на руски мръсни интереси. Сега е по-добре.

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Весело

  " Името на Миталов нашумя миналата есен, когато пусна обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от руския президент Владимир Путин. Освен това миналата година два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски."


  Горкият - хич, ама хич не е част от кръга на сараите и неговите схеми на влияние у нас.....

 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Протести организират ли се?? Пред посолството? Блокаж на мост?

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Тези господа мълчаха когато Миталов е пуснал скоростно господин русофила да напусне България. Фактът, че един съдия е нарушил законите с това си решение не ги е обезпокоил. СЕГА ЩЕЛИ ДА ИСКАТ ИНФОРМАЦИЯ?!
  Гарван , гарвану око не вади.
  Ако направиш една анкета между тези ползвали услуги на българският съд сигурно ще получат максимум среден 3.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  " Решението беше взето по предложение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и представляващия ВСС Боян Магдалинчев."

  Хубаво, че е Лозан Панов, тада отсрами съдийската колегия пред партнорите, като покаже, че има и достойни съдии с ценности в тая държава. Гледам нещо и замесения в СМС - ите се е присламчил към него.....

 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Правилно е поискала информация. Да видим сега каква измишльотина ще ни представят САЩ. Обвинението е политически причини, защото този съдия разреши лидерът на ''Русофили'', който беше нескопосоно обвинен в шпионаж да отиде в Русия. Това няма как да не е шок за този човек, пък и за всички съдии, след като няма каквато и да е корупция.

 25. 25 Профил на unite
  unite
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Има ли изненадани, че го играят ни лук яли, ни лук мирисали? И ако хипотетично от ДП на САЩ не ви дадат абсолютно никаква информация, какво правим тогава? Нещата си остават по старому ли? Я пак си помислете? :D

 26. 26 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Съдииската колегия защо не се поинтересува ЧИИ заръки изпълнява съдия Миталов?А страхът от следващите имена в списъка е ..основателен!
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  Посоченият за корупция от САЩ съдия гледал делата на бандата на Карчо и митничарите от Лесово
  Първо във Флагман.бг! Лейтенант от свирепа наркобанда става примерен гражданин, започва работа като асансьорен техник
  Според свидетел в съда: Бандата на Илко и Карчо била изключително агресивна, учила се от „Рижите”
  Бургаски наркобандити пред спецсъда: Георги Карчев беше тарторът, Илко Паскалев не е виновен, Станчо - хептен
  След присъда за свирепата ММА наркобанда на Илко и Карчо, д-р Чорио директно от килията: Пациенти има ли? (СНИМКА)
  виж още
  05 Февруари 2020, Сряда, 21:01 ч.
  Автор: Флагман.бг

  Най-спорното петно в биографията му обаче е пускането на Николай Малинов да отиде при Путин

  Магистратът от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който от днес получи забрана да стъпва на територията на САЩ заради „участие в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона”, е разглеждал няколко изключително интересни дела, свързани с Бургас, показа проверка на Флагман.бг.

  Той е съдията, който гледаше делото на т.нар. банда на Карчо, по която за участие в организирана престъпна група за разпространения на наркотици бяха обвинени 7 души.

  На подсъдимата скамейка пред магистрата прокуратурата изпрати Филип Чорио, Георги Карчев-Карчо, Димитър Киров, Георги Иванов, Теодор Бангеев, Радослав Пехливанов и Николай Сребрев, но за първото заседание той се разболя внезапно, а след това делото зацикли.

  Впоследствие се стигна до промяна на процесуалното поведение на обвиняемите, които се признаха за виновни, но бяха признати за виновни от друг съдия. Според правилата на спецсъда споразуменията се гледат от друг съдебен състав, а не този, определен за стандартния процес. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВНИТИЕ)

  Съдията гледаше и мярката за неотклонение на арестуваните митничари при акция „Лесово 2”. (ВИЖТЕ ТУК)

  Най-спорното петно в биографията му обаче е разрешението, което даде на лидера на „Русофили” Николай Малинов, обвинен за държавен шпионаж, докато е с мярка за неотклонение да напусне страната и отиде в Русия на среща с президента Владимир Путин. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров веднага изпрати сигнал до ВСС със съмнения, че е взел решението под друг стимул, различен от правото.

  Явно и американските власти са установили, че поведението му е съмнително и му налагат забрана да влиза в страната. Освен срещу магистрата, САЩ налага санкции и срещу членовете на семейстното му – съпругата му Корнелия Миталова и дъщеря му Гергана, която е омъжена за адвокат Майер Герон, син на Йосиф Герон.

  „Това е първото такова огласяване в България и потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупция в България и в глобален мащаб. САЩ продължава да подкрепя народа на България в борбата срещу корупция. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона”, съобщи днес в официално изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

  Часове след избухването на скандала колегите от ПИК написаха, че магистратът е напуснал дома си още щом от посолството на САЩ анонсираха, че ще съобщят новина, с която ще уличат българин, заемащ публична позиция в корупция. От три дни Миталов, който обитавал апартамент от 126 кв.м. в Лозенец си е събрал багажа и е напуснал жилището. В момента той е в неизвестнос

 27. 27 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Тоз ударили,онзи ударили.Белия брат нищо не направи.Само излъга големите очаквания на хората.А на управляващите каза внимавайте за Русия,нас вътрешните ви работи кото корупция и тем подобни не на интересуват.

 28. 28 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вчера гешеФФтарите пуснаха изрязания запис "на непринудения разговор" със спестените въпроси за Емил Радев и "предупрежденията" на ГешеФФ за тези въпроси.

  —цитат от коментар 61 на Николай Колев


  Уха, главният ни прокурор, назначен от шефа на българската мафия Борисов, прикрива видния представител на руската мафия ТИМ, Емил Радев?

  Евала на щатите, така изгърбиха гробарите, че повечето още не могат да стоплят. Евала и на Атанас Чобанов.

 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално


  Предлагам на уважаваната съдийска колегия да не пита и разпитва, а да публикува материалите по делото, в което Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия.

  Въпросът е много прост - има ли в материалите по делото питане от Миталов до прокуратурата дали е съгласна Малинов да пътува или няма? И ако има - какво е казала прокуратурата?

  Отговорът на този въпрос съдържа истината, цялата истина и нищо друго освен истината - Миталов ли е нарушил закона или Цацаров е спретнал измислен скандал?

 30. 30 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Различно мнение от безрезервната подкрепа на Иван Костов и ДСБ за създаването на специализиран съд изрази лидерът на СДС Мартин Димитров."...

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/05/04/896536_sds_oponira_za_specializiraniia_

 31. 31 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  65 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3594
  12:20, 06 фев 20
  Неутрално

  Май за излизането в болничен отпуск си има малко по-дълбоки причини.
  В цялата история има нещо много тъмно.
  Вдигна се шум, че съдия е разрешил на Малинов да пътува до Русия. Цацаров се тръшна, че съдията е пуснал Малинов без да пита прокуратурата. И поиска проверка от Инспектората на ВСС.
  При посещението си в САЩ Бойко Борисов, който тук нарече обвинението срещу Малинов "шпионски скандал" в кавички беше попитан от Тръмп каква е тази история обвинени в шпионаж да се разхождат насам-натам. Той отговори, че не може да се начуди и намае кака така на Малинов му е разрешено да пътува.
  До този момент се смяташе, че проверката на ИВСС не е приключила. Едва сега научаваме, че ИВСС въобще не е образувал проверка тъй като "не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото"
  Днес в друга публикация Малинов е цитиран да казва, че преди да го пусне да пътува в Русия съдията е питал прокуратурата и тя се е разрешила.
  Еднакво не може да се вярва и на Малинов, и на Цацаров. Но се задава нещо много, много неприятно - след като ИВСС не е образувал проверка срещу съдията може да се предполага, че той наистина е попитал прокуратурата и тя е дала съгласие.
  Това означава, че Цацаров е спретнал един измислен сканадал, американските власти са били въведин в заблуждение и са санкционирали Миталов безпричинно. Като са станали неволен съучастник в местната пунта-мара на управляващи и прокуратура на тема "Борба с руските шпиони".
  Естествено Миталов най-добре знае питал ли е прокуратурата и тя какво му е казала. Докато въпросът беше на местна почва и той е знаел, че ИВСС, както едва сега става публично достояние, не е образувал проверка срещу него той не е намирал за нужно да се обяснява с Цацаров. Но сега въпросът вече придоби други измерения, влючително и в международен план.
  Миталов няма как повече да мълчи - трябва или да признае, че действително е нарушил закона или публично да разобличи Цацаров.
  Как да не се разболее човек при това положение? Пък и времето е едно такова грипаво...

 32. 32 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цацаров е спретнал един измислен сканадал, американските власти са били въведин в заблуждение и са санкционирали Миталов безпричинно. Като са станали неволен съучастник в местната пунта-мара на управляващи и прокуратура на тема "Борба с руските шпиони".

  —цитат от коментар 65 на Един препатил


  нищо де, той схватлив излезе съдията... виж че моментално се разболя, според партийната повеля... последен напън да се гътне до ден-два и готово

 33. 33 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Показно сваляне на маймуна от клоните само с камък.Стадото уплашено крещи .

 34. 34 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "поиска информация за съдията Андон Миталов от Държавния департамент на САЩ чрез Министерството на външните работи"


  Тези пък простотии какви са? Отново димки ала Борисов и цялата му мафия? Защо пък от САЩ? Нали източниците на информацията са нашите разследващи и всякакви други юнаци????

  Сега, мафията ГЕРБ чадъри ли са разпъвали, тотални некадърници ли са, корумпирани до шия ли са или и десетте дедо попе?

 35. 35 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#25] от "unite":

  Ако не дадат нищо - при следващият посочен хората ще се изсмеят ехидно и толкова.

 36. 36 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 879 Неутрално

  тези ги хвана шубето, явно американците са ударили където трябва.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 37. 37 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  САЩ не биха искали да споделят разузнавателна и нформация, каквато е тази за Миндалов, защото излагат на опасност агентите си в Русия. Така чеискането на доказателства е ”тупане на топката”. А вината на Миндалов е очевидна - не е уведомил наблюдаващия прокурор за решението.

 38. 38 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#37] от "ck":

  Е това ли е корупцията?

 39. 39 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Информацията и аз мога да им я дам. Един Бг съдия разрешава на раследван за шпионаж полза на Русия да напуска страната и то точно в посока на държавата за, която работи. Ако ВСС бяха читави, щяха да последват своя колега за измяна
  Ама гарван, гарвану око те вади
  Абе как така гнилите ябълки в правосъдната система все са съдии. Рибата се вмирисва откъм главата. Друг път протежета на Ристо не избирайте, моля! Апропо кога му изтича мандата на Панов ?

 40. 40 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  САЩ удариха ГЕРБ по най-милото им !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Нещо бъркаш. На герберите най мила ни е др. Ниновна.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 41. 41 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#13] от "tda10501756":

  Смешко, КОЙ измисли и наложи недоразумението "специализиран наказателен" съд, м? Не се мъчи, ще ти отговоря - герберастите под диктовката прокуратурата. Тази клоака плаче за прочистване. Също като прокуратурата.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 42. 42 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#38] от "alexandar":

  И това е корупция,когато руската държава плаща на руския си агент в България,който е държавен служител в същото време.

 43. 43 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Браво-ла.ната полетяха към вентилатора.Сега ще им изпратят едни записи и нещата ще станат ясни.Цялата тази идея за извънреден съд беше грешна,ама кой ще си признае.

 44. 44 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Съдийската колегия единодушно поиска информация от САЩ за санкцията срещу Миталов

  От САЩ единодушно да не забранят на цялата съдийска колегия да посещава страната?

 45. 45 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 278 Неутрално

  чакат доказателства, както Баце чакаше доказателства за Скрипал. искат да им покажат очевидното, щото Темида била сляпа

 46. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  !!!!! ...... Посочването на съдия като корумпиран, без да се сочат конкретни факти и без да има влязла в сила присъда, е клевета и е наказуемо по нашите закони. Ако някой българин го е твърдял пред американски представители ..... Или го доказва или.....

 47. 47 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цялата колегия да си за затвора. Не знам как не ги е срам да питат Сащ.

  Много хитър
 48. 48 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Това, българските съдии освен че нямат здрав разум и срам нямат.

  Все едно митничар да пропусне танк през ГКПП като че е лек автомобил, а ти да продължаваш искаш доказателства за корупция.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 49. 49 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#42] от "ck":

  Много мътно ми звучи за осъждане ама дори и да го има в наказателното право да извадят американците доказателства и да го осъдят. То до сега и скоби на колата не са му сложили.

 50. 50 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  хАмериканците искрено разсмяха целокупното гражданство с този "баш корумпиран" индивид. А Ганю продължава да вика в пущинака неволята ...
  —цитат от коментар 15 на Булаир


  разсмяха те,... за огромна част от българите, бидейки безкрайно крадливи и страхливи, това си е директна заплаха. познай кой от бухалкаджиите на Борисов ше посмее да повдигне обвинение, еле па да отсъди, без да звъни на американците първо?

 51. 51 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  САЩ не биха искали да споделят разузнавателна и нформация, каквато е тази за Миталов, защото излагат на опасност агентите си в Русия. Така че искането на доказателства е ”тупане на топката”. А вината на Миталов е очевидна - не е уведомил наблюдаващия прокурор за решението.

 52. 52 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  най-забавното в цялата хибридка, е че мисирките на дедко изглежда са завардили съдията от 10 сутринта вчера... което ще рече кво дечица?

  "...Миталов напусна работното си място около 17,15 ч в сряда. На входа на двора на сградата на ул. “Черковна” 90 го очакваше такси. Миталов беше придружен от жена, вероятно негова колежка, която седна на предната седалка, а той се настани зад нея.

  Състоянието му беше видимо различно от това в 10 ч, когато дойде на работа и спокойно се разхождаше в двора на специализирания съд.

  Качвайки се в таксито, беше пребледнял..."

 53. 53 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Корупция идва от думата развален. В случая съдията е действал против държавната система на България, (т.е. развалял я е), разрешавайки на лице обвинено в нерегламентирани или подозрителни връзки с Русия да пътува до Москва.
  В САЩ действията по разрушавяне на обществаната система се наказват по-строго от криминалните престъпления.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 54. 54 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#7] от "alexandar":

  Казвам и доказвам са различни неща, та дори да не свърши в затвора, може (най-вероятно ще го) да го махнат, просто защото подкопава имиджа на съдебната власт (ако изобщо има някакъв).
  Аз ако бях съдия, повече контакти с тоя човек нямаше да имам. Явно го следят и не бих искал и аз да съм в лайната с него. Не ми пука, че сме колеги, игнорирам го до такава степен, че да не ми пречи да си върша работата, но и да нямам никакви допирни точки извън нея, с него.

 55. 55 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Голям гьонсуратлък, майна.
  За очевадното доказателства искат
  Кои ли ще са следващите съдии в списъка на САЩ?
  С нетърпение чакаме следващия тираж .

 56. 56 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#54] от "chepokalipsis":

  Т. Е. Много шум за нищо. Има корумпиран и корумпиращ и ако няма осъдени при следващата прес изява на американския посланик ще присъства само ПИК.

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Становище
  на Управителния съвет на съюза на съдиите в България

  На 5.2.2020 г. държавният секретар на САЩ публично оповести името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов с твърдение за участието му в „сериозна корупция“. В изявлението се твърди, че „в качеството си на длъжностно лице съдия Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“.
  Това изявление е направено от висш държавен служител на друга държава въз основа на нейното законодателството. От гледна точка на българското право обаче и доколкото не ни е известно изявлението на държавния секретар на САЩ да е подкрепено към настоящия момент с представени пред надлежните органи на съдебната власт в Република България каквито и да било фактически данни, считаме, че е необходимо извършването на незабавна проверка на публично изнесените твърдения.

  Съдия Андон Миталов правораздава в Специализирания наказателен съд, който е част от съдебната система на Република България. Не ни е известно срещу него да се води наказателно производство, той не е отстранен от длъжност и към момента се ползва от всички права на магистрат съгласно българското законодателство, включително функционален имунитет при изпълнение на служебните му задължения.

  Публичното разпространяване на твърдения за извършено от съдия Миталов престъпление оказват негативно въздействие както върху професионалната му репутация, така и върху престижа на съдебната власт. Поради това тези твърдения трябва да бъдат незабавно проверени от компетентните български власти. Ето защо настояваме компетентните за това органи – прокуратурата на Република България, Съдийската колегия на ВСС и Инспектората на ВСС да предприемат незабавно необходимите действия за извършване на проверка и публично оповестяване на резултатите от нея. В случай че действително се установи извършването на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна и/или дисциплинарна отговорност.

  При положение че проверките на прокуратурата и ИВСС не установят неправомерно поведение на съдията това следва да бъде съобщено на гражданите с оглед възстановяване както на личната репутация и доброто име на конкретно засегнатия съдия Миталов, така и за защита престижа на съдебната власт на Република България, които към момента са накърнени.
  В случаи като този бързината и публичността на проверките е от особено значение, защото само така може да се защити ефективно авторитета и независимостта на правосъдието.

  гр. София, 6 февруари 2020 г.
  Управителен съвет на Съюза на съдиите в България

 58. 58 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Селския хитрец се опита да вкара антирусофилска нотка при посещението си в САЩ с цел да покаже колко е загрижен . А Америкаците които не разбират от селски хитрости , удариха по спец съда създаден с толкова труд за да обслужва статуквото.

  SHADOWS of SOFIA
 59. 59 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 655 Неутрално

  И сега американците, като си счупят краката от бързане, да им дадат информация.

  Хайде по-сериозно, а?!

 60. 60 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  най-забавното в цялата хибридка, е че мисирките на дедко изглежда са завардили съдията от 10 сутринта вчера... което ще рече кво дечица?
  —цитат от коментар 52 на extraCACA


  Отделно съобщението беше направено в "телевизията" на Домус Ага, пак от кръжеца на мафиотския мисирчок Барисав.

  евал съм ти и щатите, евал съм ти и либералната демокрация

  друго, кък пък толкова една снимка ги е срам да у покажат?

 61. 61 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 651 Неутрално

  И каква власт имат тези провинциални чичковци върху САЩ, та да искат обяснения?

 62. 62 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Имам съмнение, че ще получат отговор но ако има такъв той може да се окаже доста смущаващ.

 63. 63 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#61] от "smotlixx":

  То въпроса е каква власт имат САЩ над тези провинциални чичовци?

 64. 64 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  "Съдийската колегия единодушно поиска информация от САЩ за санкцията срещу Миталов"
  Е, те веднага дадоха исканата информация. Не си познавате господаря! Щом американците са казали, че Миталов е корумпиран, значи е така - обяснения не дават.

 65. 65 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  настояваме компетентните за това органи – прокуратурата на Република България, Съдийската колегия на ВСС и Инспектората на ВСС да предприемат незабавно необходимите действия за извършване на проверка и публично оповестяване на резултатите от нея
  —цитат от коментар 57 на extraCACA


  Тези са значително по-адекватни от бухалкаджиите на главен мафиот Борисов.

 66. 66 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Всите опаковани и у Гуантанамо. Там ще им раздават информацията на корем .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 67. 67 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо. Важно е, че са поискали информация и от нашите органи. Иначе изглежда, като тропане с краче. Надявам се бързо да получат и да накажат даже с отстраняване от професията, ако има доказателства. Награждаването в масква си беше чиста подигравка с България.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  дааам. тука троловете и биороботите -ентусиасти изтърват един съществен момент- кадията не е санкциониран заради това ,че пуснал некой си в Москва , а за явление на корупция. освен това смятат за нормално , ВСС да се гърчи пред американците и да ги моли за повече информация . ако снесат информация означава , че слухтят държавни служители у нас. за такова нещо , през 2014-та германците изгониха от страната шефа на американското разузнаване , щото подслушваха меркел и други държавни служители и точеха секретни документи . при това го доказаха .

 69. 69 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Червените масони са се притеснили кой ще е следващият!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 70. 70 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Весело

  пък кака ви Сийка даже не била оттука братчедки

  "...Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса на "Сега" дали вече е започнало разследване срещу съдия Андон Миталов, след като беше санкциониран от САЩ заради корупция. "Защо да е започнало разследване? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с официално съобщение да се обърнете към Лозан Панов, председател на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет", категорична е тя и уточни, че към момента "не коментират нищо". Всъщност единствената институция, която има правомощието да образува досъдебно производство при данни за извършено престъпление, е държавното обвинение..."

 71. 71 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#61] от "smotlixx":

  Просто поразмишлявайте над ролята на САЩ в световната геополитика след края на ВСВ и може да намерите своя отговор.

 72. 72 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  САЩ удариха ГЕРБ по най-милото им !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, винаги като бързаш като пърле пред майка ти се получават страхотни бисери!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 73. 73 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1277 Весело

  Червените масони са се притеснили кой ще е следващият!
  —цитат от коментар 69 на Суджук Герберите


  ма направо му се е сдървила сланината на Цацаров от зор... как

 74. 74 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 632 Любопитно

  ВСС се изживява като Вселенски Съдебен Събор, който се кани да издърпа ушите на правителството на САЩ за негово знаково решение, ако то не представи "доказателства", че лице, обвинено в шпионаж в полза на друга държава, е пуснато да отиде да получи от нея орден за тази своя дейност !?!

 75. 75 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Тук мнозина пишат, че съдията е нарушил закона като е разрешил на разследваното лица да излезе зад граница.
  Какво повече от това могат да знаят САЩ:
  - Щом има нарушение най-вероятно някой е платил за услугата.
  - Щом някой е платил за услугата значи има преведени пари между банки.
  - Кой може да плати такива пари - естествено Русия.
  - Кой следи парите на Русия - естествено ЦРУ.

  подпис
 76. 76 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 13 Неутрално

  И почвам да бегам батко

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 77. 77 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 536 Неутрално

  А защо досега ВСС не се събра и произнесе по въпроса, дали е редно обвиняем в шпионаж и наложена мярка за неотклонение, да посещава чужда държава и да бъде награждаван от нея ?

 78. 78 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#77] от "kras 059":

  Защото вземането на подкуп е престъпление а това което ти казваш не е. Повечето само глупости говорите. До сега на въпросния чичка още нищо не му се е случило и ако остане така язък за напъните.

 79. 79 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Правилен ход на ВСС .Ако няма данни за закононарушение на съдията да се заведе дело срещу Помпео за набедяване

 80. 80 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Съдииската колегия защо не се поинтересува ЧИИ заръки изпълнява съдия Миталов?А страхът от следващите имена в списъка е ..основателен!
  —цитат от коментар 3 на Willy Messerschmitt


  А това видяхте ли го в края на статията?:

  "Освен това миналата година два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени в това, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски."

  Както сполучливо се пошегува един съфорумец "Да не би пък да е взел подкуп за да прекрати делото срещу убийците на Пеевски?" И това да е възмутило американците до дъното на душата им? Представяте ли си да излезе вярно?

  Или по-вероятно Ви се вижда, че не е изпълнил чиито заръки трябва и затова му се случва каквото му се случва?

 81. 81 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#63] от "alexandar":

  Ами могат да забранят на който си искат да им посещавата държавата. Такава власт имат.

 82. 82 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#63] от "alexandar":Ами могат да забранят на който си искат да им посещавата държавата. Такава власт имат.
  —цитат от коментар 81 на smotlixx


  Имат да, а ние имаме власт да не им обърнем никакво внимание, както правят суверенните държави.

 83. 83 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#81] от "smotlixx":

  На бай Стамат му е през к..., че не може да се разходи до Маями. Имаме съдия приел подкуп и наказанието му е, че не може да гледа на живо Колорадо авеланж. А ю сириъс.

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  А защо досега ВСС не се събра и произнесе по въпроса, дали е редно обвиняем в шпионаж и наложена мярка за неотклонение, да посещава чужда държава и да бъде награждаван от нея ?
  —цитат от коментар 77 на kras 059


  Ти как си отговаряш на този въпрос?

 85. 85 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Тук мнозина пишат, че съдията е нарушил закона като е разрешил на разследваното лица да излезе зад граница. Какво повече от това могат да знаят САЩ:- Щом има нарушение най-вероятно някой е платил за услугата. - Щом някой е платил за услугата значи има преведени пари между банки. - Кой може да плати такива пари - естествено Русия. - Кой следи парите на Русия - естествено ЦРУ.
  —цитат от коментар 75 на Иван K


  Я обясни, коя правна норма е нарушена.

 86. 86 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Тоя вредния е тичал при кюрдката къде не знае български, и тъй като не може по друг начин да се намеси, работи с доносничество... Изобщо никой с тоя съдия не се е занимавал,
  най - вероятно е имало донос от Гешев срещу него до американците.
  В Украйна стана голям скандандал и искаха разледване слещу техпния главен прокурор, що ходил в Париж да се среща с адвоката на Тръмп - Джулиани. Джулиани е частно лице, с какви пари е пътувал Луценко, кой го е упълномощил, и какви са тия тайни срещи? И за това му искат оставка. Защото не може да работи Луценко за Тръмп или против него. Не това му е работата.

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  В бедна держава информация няма.
  Мачкайте значи Съединените щати.

  Умно ;)

  "Съдийската колегия единодушно поиска информация от САЩ
  за санкцията срещу Миталов"

 88. 88 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 9 Неутрално

  САЩ не наказват България, а някаква персона. Те си имат съображения защо. Как може държавата или съдийската колегия да иска обяснение. Това е вде едно, като ти откажат виза в посолсвото и да искаш обосновка. Друг е въпросът, че бият самара, за да се сети магарето. Явно в политиката се работи така. Обикновено по интелигентната част загрява бързо, но ние се правим на улави.

 89. 89 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 9 Неутрално

  САЩ не наказват България, а някаква персона. Те си имат съображения защо. Как може държавата или съдийската колегия да иска обяснение. Това е вде едно, като ти откажат виза в посолсвото и да искаш обосновка. Друг е въпросът, че бият самара, за да се сети магарето. Явно в политиката се работи така. Обикновено по интелигентната част загрява бързо, но ние се правим на улави.

 90. 90 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Зажаднялата за сеир аудитория у нас очаква Щатски СРСта!:-)
  —цитат от коментар 12 на 2.5

  Едва ли. По-скоро очакват това, което обикновено правят хората на Помпео - обявяват всички сметки, до които са се докопали, за съответното лице. Да не се окаже изведнъж, че този "честен" съдия резко е забогатял с 2-3 милиона доларес.

 91. 91 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#89] от "Едмон Дантес":

  Имаш сериозен проблем с разбирането на думата наказват. Никой още за нищо не е наказан. Все едно мен да ме накажат като ми забранят да пилотирам изтребители.

 92. 92 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...Говорителят на главния прокурор Сийка Милева се изненада от въпроса на "Сега" дали вече е започнало разследване срещу съдия Андон Миталов, след като беше санкциониран от САЩ заради корупция. "Защо да е започнало разследване? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с официално съобщение да се обърнете към Лозан Панов, председател на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет", категорична е тя и уточни, че към момента "не коментират нищо". Всъщност единствената институция, която има правомощието да образува досъдебно производство при данни за извършено престъпление, е държавното обвинение..."
  —цитат от коментар 70 на extraCACA  Как'Сийка ли беше козата с лафа за атентат чрез пръскане с вода от хакнати пръскачки без електроника? Мозъчка-ГЕРБ

 93. 93 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#89] от "Едмон Дантес":
  Ти май не сващаш че има закони в тая държава.
  Ако нашата прокуратура е имала информация за корупция на съдията, къде спорад теб трябва да ги праща?
  В американското посолство или пред ВСС? И ако е пратено в американското посолство а не в във ВСС това е грубо нарушение на законите на България. Само за това трябва да има оставки и обвинени.
  А иначе, Помпео ако направи подобно обвинение срещу американски съдия, на другия ден да си събира нещата от бюрото, оставката му е неизбежна.

 94. 94 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Помпей под подсъдима скамейка в Районен съд...
  (Райсоветски).
  Ако обжалва - под скамейка на втора инстанция, Градски.
  Ако пак се инати...

  Не може.
  Никой не може устои против комунистка агентура.

  Народен съд Помпей осъди:
  той е "герой" Враг на Народа

  До коментар [#79] от "gorskiq1":

  Правилен ход на ВСС .
  Ако няма данни за закононарушение на съдията
  да се заведе дело срещу Помпео за набедяване

 95. 95 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  САЩ не са го наказали, просто му забраниха да влиза в страната. Тука трябва да бъде разследван и наказан.

 96. 96 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#9] от "extraCACA":

  Ааа,не са мгадалинки.Лозанки са.

 97. 97 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#95] от "Роси":

  Е нали точно това е проблема. Надали някой знае за какво. Например 3 години условно заради лошото представяне на ЦСКА в контролите.

 98. 98 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Папата от Вашингтон даде индулгениция на бойковата шайка. Значи може да се краде и да се вземат подкупи, важното е американския интерес да се уважава. Какъв интерес имат в глупостите които вършат?
  Колко са объркани понятията им!
  Дали ще се намерят кошаревски свидетели? "Верно, верно, ще кажат. Видох го да плаща в бакалията с рубли."

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#25] от "unite":

  Какви ДП на САЩ?!

 100. 100 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#28] от "nkk49637640":

  Атанс Човано е велик,колко да е велик?!Не и колкото руския си тъст...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK