И вторият осъден за убийството на Мартин Борилски в Париж през 2000 г. е на път да бъде предсрочно освободен

Оправдателните присъди, произнесени в наказателното дело срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков, станаха повод за протести. Снимката е архивна.

© Надежда Чипева, Капитал

Оправдателните присъди, произнесени в наказателното дело срещу Георги Желязков и Стоян Стоичков, станаха повод за протести. Снимката е архивна.Днес Варненският апелативен съд заседава в качеството си на втора и последна инстанция по протеста на Окръжната прокуратура в града срещу условното и предсрочно освобождаване на Георги Желязков, осъден на 19 г. затвор за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2000 г.


Определението на Окръжния съд беше постановено на 15 януари т.г. и с него Желязков бе освободен от изтърпяване на останалата част от наложеното му наказание - 19 г. лишаване от свобода. Първата инстанция е постановила и изпитателен срок в размер на остатъка от присъдата - 6 години, 2 месеца и 17 дни, както и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 3 години.


На 21 юли 2000 г. френската полиция откри Мартин Борилски мъртъв в квартирата му на парижката ул. "Льо Курб". При огледа е установено, че ръцете му са били завързани с пуловер под мишниците, а
по тялото е имало 93 прободни рани и следи от чужда слюнка.


Носът и челюстта на Борилски са били счупени, а джобовете на панталона му - извадени като след претърсване.


През 2000 г. Борилски е бил на 24 години, току-що завършил магистърски клас по търговско право във Франция. Към момента на убийството той е стажант в една от най-големите адвокатски кантори в Париж и асистент в Сорбоната.


Убитият в Париж Мартин Борилски

© Личен архив

Убитият в Париж Мартин Борилски


За убийството на Борилски бяха обвинени българите Георги Желязков и Стоян Стоичков, а последвалият съдебен процес, продължил цели десет години, се превърна в един от


най-позорните и оглушителни провали на българското правосъдие след 1989 г.


След близо 10-годишно протакане, изчезнали доказателства по делото, събрани от следствените органи във Франция, отводи на цели съдебни състави във Варна и Шумен, намесата на тогавашния посланик на Франция у нас Етиен дьо Понсен и дори предупреждение за започване на паралелен процес във Франция присъдите срещу Желязков и съучастника му Стоичков бяха произнесени на 5 февруари 2010 г. Те бяха съответно 19 и 17 години лишаване от свобода.


Жестокото убийство на Мартин Борилски остана ненаказано 10 години и това предизвика граждански протести

© Надежда Чипева

Жестокото убийство на Мартин Борилски остана ненаказано 10 години и това предизвика граждански протести


На 31 януари т.г. Стоян Стоичков излезе от Варненския затвор


5 години и 24 дни преди изтичането на пълния срок на присъдата му. Сега същото е на път да се случи и с Георги Желязков.


Според становището на затворническите власти "наказанието му е постигнало своите цели предсрочно". Освен това "стойности на динамичните показатели по отношение Желязков в резултат на провежданата с него корекционна дейност по плана за изпълнение на присъдата са намалявали плавно през изминалите години и са достигнати стабилни резултати в ниския регистър". Не са регистрирани никакви дисциплинарни нарушения през целия му престой в мястото за лишаване от свобода и не е бил наказван. Получил е и 44 награди.


На 13 март 2017 г.


Желязков бе преместен в затворническото общежитие от открит тип


във Варна. Междувременно, докато беше в затвора, той сключи брак и му се роди син. А
в пледоарията си пред Варненския Окръжен съд от 15 януари т.г. адвоката на Желязков Илия Пачолов припомня следното: "в следващите 10 години от деянието до влизане в затвора-Варна за изтърпяване на присъда, той (...) завършва с много добър успех курса на обучение и с отличен взема държавните си изпити, като магистър по право в "Черноризец Храбър", Варненски университет, а през 2005 г. придобива и юридическа правоспособност, като от началото на м.август 2006 г. е вписан в регистъра на Адвокатска колегия -Варна, като адвокат".


Осъдените за убиството на Мартин Борилски Георги Желязков и Стоян Стоичков по време на процеса, 2010 г.

© Дневник

Осъдените за убиството на Мартин Борилски Георги Желязков и Стоян Стоичков по време на процеса, 2010 г.


Според протеста на прокуратурата срещу определението на Варненския окръжен съд за предсрочно условно освобождаване на Георги Желязков "периодът на фактически изтърпяното от него наказание в съпоставка с наложения справедлив срок от 19 години се явява крайно недостатъчен, тъй като надвишава само с 27 дни минимално необходимите 9 години и 6 месеца". Освен това за неговото поправяне не са установени убедителни доказателства.


"Както първоинстанционният съд, така и затворническата администрация


необосновано са надценили значението на доброто поведение на Желязков


в затвора, е записано в протеста на прокуратурата. Подобно поведение би следвало да е правило при изпълнение на наказанието, а не да се третира като изключение, водещо задължително и автоматично до предсрочно условно освобождаване като вид награда за осъденото лице".


В протеста е отразено също, че при депозирането на молбата му за предсрочно условно освобождаване у Желязков не се констатират каквито е да е съжаление, разкаяние и самокритичност за стореното. Това според прокуратурата свидетелства единствено, че осъденият очевидно не признава и не осъзнава вината си, нито характера на извършеното от него и справедливостта на наложената за това присъда.


Георги Желязков (вляво на снимката) и баща му Борислав Желязков (зад него). Архивна снимка

© БТА

Георги Желязков (вляво на снимката) и баща му Борислав Желязков (зад него). Архивна снимка


Наред с вече споменатите аргументи прокуратурата настоява в протеста и за това, че определението за предсрочното условно освобождаване на Георги Желязков е


постановено от незаконен съдебен състав.


Това твърдение е мотивирано с факта, че към настоящия момент са налице същите обстоятелства, с които по време на воденото срещу Георги Желязков наказателно производство в периода 2000 - 2010 г. всички съдии от Варненския съдебен окръг са мотивирали самоотводите си със служебни и лични отношения с бащата на подсъдимия Борислав Желязков - един от най-влиятелните адвокати във Варна.


Той е бивш зам.-директор на варненското следствие. След 1989 г. напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (бивш член на Висшия съдебен съвет, бивш лидер на ГЕРБ - Варна, и бивш агент на ДС) основават адвокатска кантора.


По време на днешното заседание на варненския Апелативен съд този, както и останалите аргументи на прокуратурата отново бяха оспорени. Окончателното решение за предсрочното условно освобождаване на Георги Желязков трябва да бъде обявено в срок от 30 дни.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  Нищо не може да смути родните "независими" съдии...
  Тъжна история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  "Независими" са по отношение на морала.
  Иначе имат тежки зависимости към финикийските знаци.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 322 Любопитно

  Сега разни патриотчета и други лумпени, които правеха истерии покрай случая Полфрийман, сигурно ще се вдигнат в защита на този доказан убиец...: )

  Freedom of speech
 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#3] от "Petar Ivanov":

  не се съмнявам.
  лопатите на фурната.

 5. 5 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Къде са тука онези които ни даваха като пример,предсрочното освобождаване на убиеца на Борилски,че никой не протестирал срещу това,а много протестирали срещу освобождаването на Джок Полфрийман.Е както се оказва прокуратурата протестира освобождаването,но защитниците на убиеца Джок Полфрийман ги няма!

  sdg
 6. 6 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Май само прокуратурата протестира! Убийствата които сравнявате са несравними по тежест и вина макар и в двата случая да има един погубен живот. При това убийство двете страни са се познавали има изтезания, грабеж, опит за избягване на правосъдието, чрез укриване и много други утежняващи обстоятелства, а при другия случай има агресия и от двете страни които не се познават и която завършва фатално за едната.

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  "..през 2005 г. придоби и юридическа правоспособност, а година по-късно е бил вписан и в регистъра на Адвокатката колегия във Варна..."
  Как доказан убиец, изтърпяващ ефективно наказание, е приет в Адвокатската колегия във Варна?
  "...Мартин Борилски е убит на 18 юли 2000 г. в квартирата му в Париж. Разследването на случая е поето от Криминална бригада към френската съдебна полиция. На местопрестъплението разследващите откриват два окървавени с кръвта на Мартин панталона. ДНК анализ на изоставените на местопрестъплението дрехи показва, че те са на двама български младежи - Георги Желязков и Стоян Стоичков.

  Следи от кръвта на Георги Желязков са открити под единия от ноктите на жертвата. Изчезналият GSM, който е купен от Мартин няколко дни по-рано, е активиран ден след убийството със SIM картата му на обвиняемия. Георги Желязков е син на бившия зам.-директор на Варненското следствие и известен наказателен адвокат в града - Борислав Желязков. Според разследващите, Стоичков, който не е имал виза за Франция, е влязъл в страната с паспорта на неговия съученик Веселин Димитров. Междувременно обаче разследването срещу Стоичков по това престъпление (за незаконно преминаване през границите) е прекратено поради изтеклата давност.

  Няколко седмици след убийството двамата предполагаеми извършители напускат Франция. Разследването е поето от българското следствие през 2001 г., а малко след като Стоичков и Желязков са привлечени като обвиняеми делото изчезва безследно в прокуратурата, а впоследствие се оказва, че от него липсват документи. Следователите по делото Стефка Мулячка и Мария Андреева подозират още, че от разследването е изтекла информация и назначените от тях специални разузнавателни средства са били манипулирани, нещо което съдът индиректно напомня в мотивите си.

  Пет години след началото на процеса, през 2008 г., Желязков и Стоичков бяха оправдани на два пъти - от Шуменския окръжен, а впоследствие и от Великотърновския апелативен съд.

  Оправдателните присъди бяха отменени от Върховния касационен съд (ВКС) преди година. В мотивите си върховните магистрати записаха, че решенията на Шуменския и Великотърновския съд са постановени при "съществени нарушения на процесуалните правила за допускане, събиране, проверка и анализ на доказателствата и доказателствените средства".


  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 8 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е срам!

  bleuetoile.wordpress.com
 9. 9 Профил на panchovica
  panchovica
  Рейтинг: 233 Гневно

  "а година по-късно е бил вписан и в регистъра на Адвокатската колегия във Варна"

  Егати, може ли да те впишат в Адвокатската колегият ако си осъден за убийство???

 10. 10 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 458 Неутрално

  те били "наши' хора,защо има учудени????

  принципа "наш човек" явно още действа

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  До коментар [#9] от "panchovica":

  В статията пропускат да отбележат, че след като на два пъти са оправдани - от шуменски и от великотърноски съд през 2008 г., единият от убийците започва работа като адвокат, а другият - като следовател.
  Чак през 2010 г., когато започва паралелен процес във Франция, ВКС отменя двете оправдателни присъди.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 12. 12 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1390 Неутрално
 13. 13 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#9] от "panchovica":
  Ами той през 2005 година още не е бил осъден за убийство - нали е осъден чак 2010 година!

 14. 14 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#5] от "Svetlio":

  За съвсем различни случаи става дума. Единият убива при самозащита, след което в затвора прави движение за зачитане правата на затворниците (това сигурно ще е трудно да го асимилираш, но е друга тема). Полфрийман прави и самопризнание и съжалява за извършеното престъпление. А двамата варненски келеша, първо ги пазеха с добре смазан чадър, после се укриваха като мишоци, след като им влезе присъдата в сила, но и до ден днешен не признават вината си.

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  До коментар [#13] от "Patsis":

  Ами той през 2005 г. е следствен и обвиняем по процес за убийство. Чак през 2008 г. на него и съучастника му са произнесени оправдателни присъди от български съд.
  КАК МОЖЕ ОБВИНЯЕМ ПО ПРОЦЕС ЗА УБИЙСТВО ДА БЪДЕ ПРИЕТ В АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 16. 16 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 520 Неутрално
 17. 17 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Позор, след позор, след позор - българско правосъдие

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 18. 18 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  До коментар [#8] от "3.14":

  Това е България... не е Спарта.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Не съдии, а мърша. Това е моето мнение, дори да ме баннете. Нали е дете на бивш ДС кадър и човек от гилдията на съдебната система, за него всичко възможно се прави да бъде оневинен

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11":

  ,,КАК МОЖЕ ОБВИНЯЕМ ПО ПРОЦЕС ЗА УБИЙСТВО ДА БЪДЕ ПРИЕТ В АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ?,,

  Може, може, че и съдия може да стане, виж татко му кой е и си прави заключение

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Не само тъжна но и срамна. И ще ми изискват от САЩ доказателства, че съдия бил улицен в корупция

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Според Лозан Панов прокуратурата трябва да започне разследване за корупция на членовете на този съд, може и да ги арестува за да не влияят на разследването.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Сега ще има ли протести срещу двамата убийци или без пиг и близ да раздухат истерия, а шкембе патриотите да поведат не става.

 24. 24 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Альо, Цацата или Гешев нещо да се включат? Полфрийман като го освободиха предсрочно, бързо-бързо оплюха съдията, а сега някой нещо да каже с/у освобождаването на нашето синче?
  Или щото не е съдия Калпакчиев, затова траете?
  Или щото тоя катил не е чужденец?
  Или... Какво?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7855 Неутрално

  Къде са патриотите да излязат на протест.

 26. 26 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Сега разни патриотчета и други лумпени, които правеха истерии покрай случая Полфрийман, сигурно ще се вдигнат в защита на този доказан убиец...: )
  —цитат от коментар 3 на Petar Ivanov


  Значи, когато съдята освободи предсрочно Австралийския касапин, който закла младеж и тежко рани друг, твърдяхте че това било нормална практика. Сега вече съда бил корумпиран.
  Убийците на Борилски трябва да си получат заслуженото. Австралийския касапин също. Той също е доказан убиец.

 27. 27 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2619 Гневно

  Кой стои зад тези грозни, тъпи и противни изроди?! Защо София не реагирира?!! Откъде накъде ще имат каквото и да право на свободен живот, на семейство и прочие, след подобно зверство?!!

 28. 28 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#5] от "Svetlio":За съвсем различни случаи става дума. Единият убива при самозащита, след което в затвора прави движение за зачитане правата на затворниците (това сигурно ще е трудно да го асимилираш, но е друга тема). Полфрийман прави и самопризнание и съжалява за извършеното престъпление. А двамата варненски келеша, първо ги пазеха с добре смазан чадър, после се укриваха като мишоци, след като им влезе присъдата в сила, но и до ден днешен не признават вината си.
  —цитат от коментар 14 на Chubachubs


  Да! Сега видях статията до края, не ми зареждаше.

  Значи, бащата е някаква известна комунистическа клечка, тоест отрепка, най-вероятно ДС, и иска да си спаси гнусното синче, а покрай него и приятеля му. Ако наистина бащата упражнява натиск - да му се отнемат правата, да се подведе под отговорност! Ако ли пък не, тези съдии да си дадат отвод завинаги, никой няма нужда от такива, никой!

 29. 29 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#5] от "Svetlio":За съвсем различни случаи става дума. Единият убива при самозащита, след което в затвора прави движение за зачитане правата на затворниците (това сигурно ще е трудно да го асимилираш, но е друга тема). Полфрийман прави и самопризнание и съжалява за извършеното престъпление. А двамата варненски келеша, първо ги пазеха с добре смазан чадър, после се укриваха като мишоци, след като им влезе присъдата в сила, но и до ден днешен не признават вината си.
  —цитат от коментар 14 на Chubachubs


  Да! Сега видях статията до края, не ми зареждаше.

  Значи, бащата е някаква известна комунистическа клечка, тоест отрепка, най-вероятно ДС, и иска да си спаси гнусното синче, а покрай него и приятеля му. Ако наистина бащата упражнява натиск - да му се отнемат правата, да се подведе под отговорност! Ако ли пък не, тези съдии да си дадат отвод завинаги, никой няма нужда от такива, никой!

 30. 30 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#5] от "Svetlio":За съвсем различни случаи става дума. Единият убива при самозащита, след което в затвора прави движение за зачитане правата на затворниците (това сигурно ще е трудно да го асимилираш, но е друга тема). Полфрийман прави и самопризнание и съжалява за извършеното престъпление. А двамата варненски келеша, първо ги пазеха с добре смазан чадър, после се укриваха като мишоци, след като им влезе присъдата в сила, но и до ден днешен не признават вината си.
  —цитат от коментар 14 на Chubachubs


  Да! Сега видях статията до края, не ми зареждаше.

  Значи, бащата е някаква известна комунистическа клечка, тоест отрепка, най-вероятно ДС, и иска да си спаси гнусното синче, а покрай него и приятеля му. Ако наистина бащата упражнява натиск - да му се отнемат правата, да се подведе под отговорност! Ако ли пък не, тези съдии да си дадат отвод завинаги, никой няма нужда от такива, никой!

 31. 31 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2619 Гневно

  Позор за Ина Лулчева, че е представлявала тези отрепки!

 32. 32 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#14] от "Chubachubs":

  Още чакам да видя и прочета че съжалявал.Човек влязъл в страната,и първата му работа да си купи нож,надали не е съжалявал за нещо.
  Освен това много интересно как с лъжи и манипулации,адвоката му,и определени медии,се опитаха да внушат лъжата че той е бил нападнат,а е че той напада в гръб групата младежи които чакат на светофара.И УЖ бил спасявал някого,и как го е спасявал като настига групата на светофара които чакат зелено,никой не дава обяснения.
  И като последно,убиеца на Борилски има 19 годишна присъда ,а Дж.П. има 20 годишна.Единия и другия са убити,да не казвам че Дж.П. ранява тежко още едно момче!

  sdg
 33. 33 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Каин уби Авел.Авел го няма

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11":
  Невинен до доказване на противното - този принцип чували ли сте, чели ли сте?
  Но когато е възникнал принципът не са се бавели делата за убийство по десет години, защото всички съдии си правят отвод да не си развалят достлука с някого!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK