Заради обществени настроения държавата започва да обслужва националния телефон за деца

Заради обществени настроения държавата започва да обслужва националния телефон за деца

© Георги КожухаровДържавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще поеме управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111. Номерът е безплатен и достъпен от цялата страна и на него деца и техните родители могат да получат съвети и психологическо консултиране по проблемите на децата. Линията е на ДАЗД, но от 2009 г. се обслужва от фондация "Асоциация Анимус" след спечелена обществена поръчка.


Не е известно откога ДАЗД ще поеме обслужването на телефонната си линия, като от пресцентъра на агенцията казаха пред "Дневник", че "това е процес". По информация от "Анимус" ангажиментът на фондацията към националния номер е до 30 април. На въпрос кое е наложило решението да не се обявява нова обществена поръчка от пресцентъра на ДАЗД, посочиха, че в момента институциите се чувстват готови да обслужват сами националния телефон, като използват създадения добър опит.


Обществените настроения влияят дотолкова, доколкото е изразено мнение, че хората предпочитат държавата да контролира телефонната линия, казаха от агенцията. Дадоха пример с анкета, провеждана през 2018 г. от организации като "Родители, обединени за децата" (РОД) и впоследствие отцепилата се БРОД, които се обявяват "в защита на семейните ценности". Досега организациите изразяваха позиции срещу стратегически документи, свързани с насилието над жени и деца - Истанбулската конвенция и вече спряната Стратегия за детето, както и срещу законопроекти като отложения Закон за социалните услуги. От родителските групи неведнъж в последната година повдигаха въпроса защо националната линия се обслужва от неправителствена организация и използваха този факт, говорейки за опасенията си, че държавата ще отнема деца. Призоваваха държавата да не отдава чрез обществени поръчки обслужването на тел. 116 111.
Сега от ДАЗД съобщават, че за поддръжката на националната линия ще бъдат назначени квалифицирани психолози и други специалисти, които да продължат да предоставят денонощно подкрепа и информация. Ще продължи практиката при сигнал за дете с опасност за здравето или живота да се сезират полицията и регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане, се казва в съобщение от агенцията.


Оттам посочват, че в периода от 2009 г. до края на 2019 г. на единния телефонен номер са се обадили общо 119 530 деца. Децата най-често са се обръщали към телефонната линия с въпроси за отношения с връстници, създаване на приятелства при промяна на средата като преместване в друго училище или град. Част от обажданията са били свързани с любовни връзки, като в тези случаи е споделяна информация за насилие във връзката, опасни интернет запознанства, училищни проблеми и тормоз.


Близо 5200 са регистрираните обаждания от деца за психосоциални проблеми - страх и тревожност, както и притеснения за психични заболявания. Всеки месец е била предоставяна подкрепа на средно 5-6 деца, които са искали да посегнат на живота си.


На телефона са проведени и 10 928 консултации с родители и 11 772 с роднини и близки. Повечето обаждания от родители са били свързани със семейни проблеми като родителски права, конфликти между родители и отношения родител-дете. Възрастните са търсели и информация за социалните служби и за програми за закрилата на децата, както и за подаване на сигнал за насилие над дете.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Сратегията на ГЕРБ и на Сачева вече се разпада. Успех на родители и деца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 353 Неутрално

  НАТО, Северният полюс, петролната политика и политическата завист превръщат Норвегия в страна, от която на Кремъл буквално му се повръща. И Кремъл повръща през нискобюджетната си интернет хибридна уста. А онова, което тази уста бълва, залива вече и България“

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 309 Любопитно

  НАТО, Северният полюс, петролната политика и политическата завист превръщат Норвегия в страна, от която на Кремъл буквално му се повръща. И Кремъл повръща през нискобюджетната си интернет хибридна уста. А онова, което тази уста бълва, залива вече и България“
  —цитат от коментар 2 на Firestarter


  Този пост към коя публикация е?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 985 Неутрално

  НАТО, Северният полюс, петролната политика и политическата завист превръщат Норвегия в страна, от която на Кремъл буквално му се повръща. ...“
  —цитат от коментар 2 на Firestarter


  И какво общо има казаното в статията с Норвегия? Държавата просто е завъртяла финансовото кранче на някакво НПО. Ами правилно.

 5. 5 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#2] от "Firestarter":

  Не се сърдете,че едно кранче за НПО е спряно!Хората затова са създали държавите-да вършат полезна за обществото работа.Няма място за НПО-та ,когато става дума за деца.

 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 712 Гневно

  Заради обществени настроения държавата започва да обслужва националния телефон за деца
  Заглавието не е коректно. Би трябвало да звучи така:
  Заради обществени настроения ДАЗД започва да имитира обслужване на националния телефон за деца

 7. 7 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Не съм съгласен със заглавието

  Заради обществени настроения държавата започва да обслужва националния телефон за деца

  Очевидно обществените настроения в България не са много в полза на стратегията за детето и подобни начинания .Въпреки че аз съм за стратегията за детето заглавието ме кара да мисля ,че е спуснато от някъде отгоре да манипулира материала демек българите искат държавата да проявява такъв вид инициативи и второ както с Цветомир Найденов поръчкова журналистика публикуваме неща само ако са изгодни за някой си но не и в интерес на обществото ...

 8. 8 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 246 Неутрално

  "хората предпочитат държавата да контролира телефонната линия, казаха от агенцията. Дадоха пример с анкета, провеждана през 2018 г. от организации като "Родители, обединени за децата" (РОД) и впоследствие отцепилата се БРОД, които се обявяват "в защита на семейните ценности". "

  Тези същите, дето налудничаво обикаляха да късат плакатите с въпросния телефонен номер ли? Че щели да забранят на отрочето да ходи на дискотека (или да бърка в контакта, не помня точно какво беше), то за отмъщение щяло да звънне на телефона, и държавата щяла да дойде да им го прибере? А, момент, не беше държавата, а норвежците. Е браво, правилните хора са дали наклона.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#8] от "Офелия Груева":

  Споко бе другарко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Обърка се нещо, кмете. Точно другарете вярват, че трябва де що може всичко да е държавно. Такава деликатна, лична информация, считам че е по-добре да споделям с НПО, отколкото с държавата. След тези случаи с подмятане из медиите на някакви срс-та, дето изобщо не е редно да съществуват, а както и след теча на лични данни от нап, изобщо няма да ми е спокойно да ми събират информация и за семейните проблеми, с което човек може да бъде доста по-уязвим, отколкото с разкриването на някакво си егн. А зад въпросните родителски организации неприкрито стои една политическа сила, която напоследък все едни гениални предложения дава, като връщането на наборната служба и сформирането на нещо подобно на доброволни отряди на трудещите се. Как да им имам вяра? Хванала съм нещо и от "онези времена", струва ми се, че нещата не вървят на добре. А и от къде на къде НПО стана мръсна дума? Някакви реални причини извън сферата на митологията и аргумента "ама те взимат пари"? Кой работи без пари? Държавата не взима ли за социалните си дейности от данъците ни?

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 11. 11 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Което означава, че качеството на работата на тази услуга ще западне неимоверно.

  Така или иначе, работата с деца вече ще е почти невъзможна, след масовата истерия, която се разразява от около 2 години насам. Вече ще е невъзможно да се изведе дете от семейството, независимо, че 100% има родители, които не могат да се справят и са опасни за децата си. Но тази част от социалните услуги вече е тотално умъртвена в България.

 12. 12 Профил на Miti Konst
  Miti Konst
  Рейтинг: 41 Любопитно

  Искам да знам за това време въпросното НПО колко пари е получило и как са изхарчени!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK