Сачева видя външно влияние зад спекулациите с отнемането на деца

Деница Сачева

© Велко Ангелов

Деница СачеваАко нещо не съществува и няма да се случва, е много трудно да обясня как ще го променя" - с тези думи министърът на труда и социалната политика коментира как разсейва опасенията, че със Закона за социалните услуги се дава възможност деца да бъдат отнемани от семействата им. Заради обществените настроения против закона депутатите отложиха влизането му в сила с шест месеца до 1 юли.


"Спекулациите продължават и достигат до геополитически сблъсъци и спорове. Не можем да не питаме защо едни и същи хора протестират по много и различни теми. За много от протестиращите това не е кауза, очевидно каузата е друга, геополитическа: накъде върви България - към Европа и евро-атлантическия път или някакъв друг път", каза тя. Добави, че не може да обвини конкретна държава с лека ръка, но призова да се погледне кои партии застават зад подобни протести, включително днес. (бел. ред. - "антидетското законодателство" е сред темите на днешния протест на партия "Възраждане"). Отделно във фейсбук-групите на противниците на закона се заличават мнения и коментари за случаи на домашно насилие над деца и смърт поради родителска небрежност, а се спекулира с репортажи от преди години, представяни за нови казуси.


"Не можем да продължаваме да се борим с измислени истории, някой има интерес да плаши хората", подчерта тя.
"Миналата година над 1800 деца са останали без семейства. Родителите са искали да ги изоставят, а не държавата да ги вземе и благодарение на социалните работници останаха в семействата си", даде пример Сачева.


Тя каза, че до този момент в министерството са получени над 30 становища за изменения на отложения закон. част от тях обаче се отнасят до други закони, какъвто е семейният кодекс, например. Затова работна група от юристи в областта на конституционното и семейното право ще ги прецизира и след това ще бъде организирано общественото обсъждане.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Сачева видя външно влияние зад спекулациите с "отнемането на деца"
  Ако нещо не съществува и няма да се случва, е много трудно да обясня как ще го променя
  ------------------------------
  Естествено.
  Сценария е същия , както при валутния борд, дето го дъвкахме вчера цял ден и пак има хора дето не са спали сигурно от притеснение за левчетата си.

 2. 2 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 248 Неутрално

  откъде тръгна тази масова истерия с отнемането на децата. Ето моя отговор https://www.youtube.com/watch?v=4Vs7nj5pWEA

  Иван Д. Танков
 3. 3 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Хората се страхуват. А масовата паника е част от много голяма кампания с много криворазбрани мотиви. Против системата от закони за защита на децата се проповядва не само във фейсгрупи, но и на църковни сбирки, от пастори по гетата и от странни НПО-та. Проблемът е, че тази истерия води до това, че се съсипват работещи механизми за подпомагане на деца и семейства. Държавната ни администрация за съжаление е далеч от идеална и ако не са някои читави НПО-та "социалната ни система" съвсем ще умре.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 4. 4 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Толкова ли е трудно да се прецизират текстовете в закона, така, че родителите да нямат притеснения, отколкото госпожата да продължава да обяснява, че няма никакви проблеми и това било психоза,инспирирана от други държави и партии?Недоволни винаги ще има, няма как и да се задоволи желанието на всеки един, но пък и да не търсиш диалог също не е решение.

 5. 5 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Явно същите тези лъжат и норвежците, за да създадат група с над 20 хил. члена, повечето с норвежки имена, която е за ПРЕМАХВАНЕТО на социалната система за закрила на деца. https://www.facebook.com/groups/946004698753793/about/

  Предлагам да не отричаме съществуващите проблеми в други държави, а да се поучим от грешките им и да създадем система, която отговаря на нашата народопсихология, за която централно е семейството и децата, въпреки индивидуалистичните съвременни тенденции.
  И да не оставяме на прости хора, като РОД и подобните им, да представляват тази кауза, а всички да подходим отговорно и принципно, не на принципа "това не ме засяга, защото съм образован/осигурен/имам стабилен партньор"
  Сачева може да е лисица, но я сложиха там с цел да постигне съгласие и да прокара иначе много нужното законодателство. Искам да видя грамотни хора на масата, не хибридите от РОД и промитите мозъци на биомасата им.

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  Не ходеха ли да раждат в Гърция...….ходиш , раждаш , оставяш . идваш . плачеш , обръщат ти внимание …..и пак същото ?

 7. 7 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Сачева да се задейства и да влезе в диалог с притесените хора. Използването на конспиративни тоерии за обяснение на тревогите показва две неща: 1) Сачева не е на висотата министър на социалната политика 2) Този проблем няма да намери решение, зашото министърът предпочита да се бори с вярърни мелници, а не да решава конкретни казуси

  over the under
 8. 8 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Точно така. Много показателно е, че тази опозиция и без да е на власт, и с всички скандали и недъзи на управляващите, пак се осланя на множество фалшиви новини и фалшиви скандали, всява смут и объркване, смесва истината и лъжата. Не ми се мисли каква демагогия би била с тях на власт.

 9. 9 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 415 Неутрално

  НАТО, Северният полюс, петролната политика и политическата завист превръщат Норвегия в страна, от която на Кремъл буквално му се повръща. И Кремъл повръща през нискобюджетната си интернет хибридна уста. А онова, което тази уста бълва, залива вече и България

  И родната информационна нехайност

  Разбира се, да виним само Русия за всички нелепости по адрес на Норвегия не е сериозно.
  Социалните медии по своята природа разпространяват фалшиви новини с невиждана и все още неовладяема скорост. Те носят сериозна вина.

  Провинциалната затвореност на България е фактор за норвежки страх и ужас. Тежките деформации на българската историография също помагат.

  Пасивната и нечленоразделна българска православна църква засилва страховете със своята средновековна неграмотност, от която се възползват амбициозни и сладкодумни евангелисти - ДС -ангенти , за които хуленето на Норвегия е също плодотворна почва за ултраконсервативни проповеди. Почти пълното отсъствие на активна социална политика в България и предишни хибридни битки са затвърдили защитата на "това, което става в семейството, остава в семейството", доктрина, според която срамът от семейният побой е по-неприемлив от самия побой.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " Не можем да не питаме защо едни и същи хора протестират по много и различни теми."

  А запитвали ли сте се защо едни и същи хора печелят обществените поръчки и търгове, строят магистрали, вземат на концесии чистотата в столицата и много други подобни просмукани от корупция и престъпност схеми с държавни протекции ?
  За какво ли си губя времето с подобни въпроси.....

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Руската пропаганда ,съчетана с невежеството ,ражда слухове и ФБ истерии. Затова трябва още в училище да ги учат да разпознават флашивите новини , а не учители да предлагат ,,алтернативни факти ""

 12. 12 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  В ерата на глобализацията, свободна информация, интернет, социални медии - да се говори за "външно влияние" е абсурдно. Аз като съм обучена на прогресивни ценности, при това не без помощта на някои фондации, това "външно влияние" ли е? Всичко е влияние, а човек има глава на раменете си да мисли.

  Не знам, ама тоя абсурд как Фейсбук облъчва с руска хибридност хич не върви като наратив.

  А иначе точно в БГ опитът да се занимават с деца и извеждане може да сътвори невероятни ситуации.

  Та все пак в момента активни родители са първото поколение digital natives. Знаем какво е то snopes и да проверяваме инфо, но пак бих си имала едно наум за сегашното творене на програми. И това няма нищо общо с евангелисти и съмнителни руски сайтове и линкове или мемета.

 13. 13 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#3] от "Леля Гичка":

  ама много ми е интересно, аз ако отида при детето ти да му дам една визитка с телефон да ми се обажда ако има някакви проблеми с майка си и баща си или пък просто ей така ако има някакви колебания, ти как ще реагираш?

 14. 14 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#2] от "ivantankov":

  По-скоро от тук:

  https://www.youtube.com/watch?v=C-PzrwliUk4

 15. 15 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Думата на Сачева какво мисли, че ще се случва или няма да се случва, не струва и пукната пара. Важното е какво пише в закона. И важното е законът да се направи така, че да включва ясни и недвусмислени текстове. Когато това евентуално се случи, хората ще са наясно какво могат или не могат да очакват.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 16. 16 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  За съжаление християнските фундаменталисти и московските мекерета много успешно работят заедно по тази тема, също както Путя и Дръмб по много други.

 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Аз се чудя защо няма опашка на границата от бягащи българи заради проблемите им в Норвегия?Боки дали да не поиска извозването им със самолети?
  Защо стоите в Норвегия?
  Аха,искате те,норвежците,да се променят и нагодят към вашия начин на живот и да вземат вашите порядки?
  Бзъъъ,нЕма да стане,казвам ви.

 18. 18 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Неутрално

  След като и четох глупостите на тая, как щели да сертифицират 170000 роми......и да им издавали сертификати - дипломи за "специфични умения", щото все някакви "умения" имали видиш ли.....и щяло тея сертификати да им помогнат да си намерят работа...... Не и чета повече бръщолевиците....... Да си пият хаповете тея хора.....щото тая простутия вече е неудържима......

 19. 19 Профил на pqf18307488
  pqf18307488
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да обвиняват родителите в глупости и да си фантазират конспирации да вземат да променят закона - толкова е просто. Затова сме ги избрали - да служат на народа.

 20. 20 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Аеде тука пак намесиха Русия някой форумни дебили. Какво са виновни рашистите че нашите не знаят какво правят, не могат да обяснят разбираемо какво правят и не на последно място каквото и да направят е некадърно и се налага ремонт на ремонта постоянно. От закони, до пътища и какво ли още не

 21. 21 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Май-май нищо не им се променя, затова и се вадят безумни конспиративни теории. Пък то е ясно кой им ср_ в гащите. Няма лесно НПО-тата да се дадат и да изпуснат кокала. Зер ИК се размина ама от това нищо фатално не стана въпреки черните пророчества на НПО-гурутата.

  Та решението е просто - ясно и недвусмислено законодателство, без права на НПО-та да решават по отношение на децата. И прецизиране в кои области да се допускат НПО-та и това изобщо необходимо ли е. Да, ама не им изнася, затова са и конспиративните теории... Ама поне да прочетат конституцията и да я спазват. Че засега грижата за децата е право и задължение на родителите им, а не на лелки социалки или НПО-та.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 22. 22 Профил на vera_strat
  vera_strat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо от една година МТСП отказва правен публичен диспут? Призовавани са многократно.
  Защо им е по-лесно да правят демагогия и хвърлят в пространството смешни тези за външно влияние?
  В България дойдоха международни юристи и се произнесоха, че ЗСУ стъпва на основата на норвежките политики за деца.
  Защо против ЗСУ са не само родителите, а и родителите на деца с увреждания, за които уж е писан? Защо възрастните хора са срещу закона?
  Ако всичко е наред , той би работил лесно.
  Щом влагат толкова ресурс да го обяснят и наложат, значи има нескрит нечий финансов мотив.
  Самата зам.Русинова споменава, че със Закона за социалните услуги се променя социалната политика в България.
  Вече се говори за социални услуги срещу заплащане, нуждаещите са Клиенти???
  Една пребита жена или дете е клиент на кризисен център?
  И не е истина, че не се взимат деца заради бедност. Има поне 9, за които аз зная.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  В едни по-добри за човечеството времена, тази биха я пребили!

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Най-после и Сачева го видя. Такива, като "патриотите", знаем откъде си получават инструкциите.

 25. 25 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#19] от "pqf18307488":

  Много ясно, че няма да го променят. Те не се отчитат пред населението а пред наднационалните корпорации и нпо-та, чиито закони прокарват. Аутсорсването на социални услуги е бизнес за стотици милиони. Представете си само колко биха могли да платят няколко свръхбогати педофила да им доставят свежа детска плът.

  А и защо да се отчитат пред него като той нищо не може да направи, най-много да поскача и да повряска пред някое министерство. Изборите от много време насам се решават от купения и корпоративен вот, докато болшинството от населението масово отива за гъби когато се решават съдбините му.

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Фалшивата новина идва от русия и простите необразовани я подеха. Истерията е между тях.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Фалшивата новина идва от русия и простите необразовани я подеха. Истерията е между тях.

 28. 28 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#14] от "ambient":
  Като видя видео в YouTube със забраненени коментари, въобще не го гледам. Най-често е пропаганда.

  Иван Д. Танков
 29. 29 Профил на Иван Иванов
  Иван Иванов
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#25] от "ambient":

  Който не гласува, няма право да се оплаква от властта. Делегирал е своето право на избор на незнайни хора.

  Иван Д. Танков
 30. 30 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#29] от "ivantankov":

  Няма право да се оплаква, но всички духат супата колективно.

 31. 31 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#28] от "ivantankov":

  Пропаганда ша да е :D:D:D

  БиБиСи също нямат коментари под статиите си, надявам се няма да го сметнете за пропаганда.

  https://www.bbc.co.uk/news/resources/idt-sh/norways_hidden_scandal

  https://www.bbc.com/news/world-europe-45637040

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK