Сачева: Формулата за пенсията на родените след 1959 г. е несправедлива

Деница Сачева

© Надежда Чипева, Капитал

Деница СачеваКоефициент на корекция на пенсиите на родените след 1959 г. създава проблеми и е несправедлив. Това заяви в интервю за БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.


Става дума за хората, които от 2000 г. се осигуряват за задължителната втора пенсия в универсален пенсионен фонд. Заради това, че оттогава са плащали по-ниска вноска в държавното обществено осигуряване, се предвижда частта от пенсията, която ще получават от Националния осигурителен институт (т. нар. първи стълб) да бъде намалена.


Първите пенсии по новите правила ще бъдат изплатени през 2021 г. на жените, които към тази дата са навършили 61 г. и 8 м. и имат 36 г. осигурителен стаж. Досега е коментирано, че пенсията от първия стълб трябва да бъде намалена с 20% (делът на вноската към втория стълб в общата осигуровка). Проблемът е в това, че хората не са се осигурявали във втория стълб през всичките години от осигурителния си стаж, а по-кратко. Така натрупаните пари в универсалния фонд са по-малко и с корекцията може да се окаже, че сборът от двете пенсии е по-нисък отколкото, ако осигуряването е ставало само в НОИ.
Доскоро имаше гратисен период, в който бъдещите пенсионери можеха да прехвърлят парите си от универсалния фонд в НОИ, но малко хора се възползваха от това, включително и поради слаба информираност. Сега синдикатите предлагат този срок да се удължи.


"Със сигурност това би трябвало да се коригира. Коефициентът създава проблеми и е несправедлив. Хората не би трябвало да имат коефициент на корекция за тези 20 г., в които са се осигурявали само в НОИ. Ще настоявам за такова решение", каза Сачева, с уговорката, че всичко зависи от разчетите.


Министърът прогнозира, че до края на февруари - началото на март ще бъде представена за обществено обсъждане нормативната уредба, която се отнася до изплащането на пенсиите от втория стълб.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK