ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Прокуратурата възложи на министър Банов да провери колекцията на Божков

Изложбата "Златното руно. Пътят на аргонавтите" от колекцията на Васил Божков през 2018 г. в Националната художествена галерия

© Анелия Николова

Изложбата "Златното руно. Пътят на аргонавтите" от колекцията на Васил Божков през 2018 г. в Националната художествена галерияПрокуратурата ще проверява какъв е произходът, начинът на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности от колекцията на задържания в Обединените арабски емирства бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. Част от колекцията му се стопанисва от фондация "Тракия" и е изложена в частния музей на Божков и именно тя ще бъде обект на проверката.


Върховната административна прокуратура се е самосезирала и е възложила проверката на министъра на културата Боил Банов в качеството му на административен орган, осъществяващ контрол върху изпълнението на Закона за културното наследство и нормативните актове по прилагането му, съобщават от държавното обвинение.


Предвид обема и съдържанието на поставените въпроси, изготвяне на справки, анализи и доклад от страна на министъра, е определен срок за изпълнението от два месеца.
В края на януари министърът на културата Боил Банов обясни, че част от предметите са били дадени за идентификация в НИМ и през 2009 г. министерството е позволило те да се съхраняват в частния му музей като колекцията се състои от 212 предмета.


Отделно фондацията е представила за идентификация в НИМ още 2700 предмета още през 2010 г., но те не са идентифицирани и регистрирани и до днес, тъй като, по думите на министъра, Божков отказал да плати таксата за идентификация.


Не е ясно общо колко и какви културно-исторически ценности и картини притежава Божков, как се уреден въпросът със собствеността, каква част от предметите управлява фондацията и колко предмета от колекцията ще бъдат проверявани от прокуратурата.


Васил Божков бе обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол миналата седмица. Прокуратурата обяви, че задочно са му повдигнати 7 обвинения, сред които за организирана престъпна група, укриване на данъци и пране на пари. Паралелно с обвиненията започна и акция на прокуратурата, която влезе в офиса на бизнесмена с интереси в хазарта в "Нове холдинг", както и в частния му музей.


От фондация "Тракия" тогава изразиха притесненията си с отворено писмо до медиите, в което казват, че уникални ценности от колекцията се изнасят от полицията и прокуратурата в черни чували и има сериозен риск те да бъдат унищожени. Ден по-късно прокуратурата обяви, че ценности не се изнасят, а министърът на културата Боил Банов даде извънредна пресконференция, на която обясни, че експертите ще се погрижат за колекцията.


В петък миналата седмица главният прокурор Иван Гешев обяви, че Божков е задържан в Обединените арабски емирства, а дни по-късно потвърди официално информацията и обясни, че прокуратурата ще поиска той да бъде екстрадиран и съден в България. Междувременно срещу него започна и друго разследване - за убийства, изнасилвания и принуди.


В същото време разследващите отново влязоха в офиса на "Нове холдинг" и в музея и заедно с експерти и реставратори започнаха опис на колекцията на Божков, но предупредиха, че от там все още не се изнася нищо. От фондация "Тракия" отново реагираха и казаха, че в момента, в който предмет от колекцията на Божков бъде изнесена от музея, застраховката спира да важи и властите трябва да застраховат всеки от предметите, преди да го изнесат.


Преди дни Иван Гешев заяви, че част от колекцията на Васил Божков е незаконна. През годините въпросът с придобиването на артефакти в нея е повдиган много пъти, а преди години законови промени помогнаха на частните колекционери да узаконят притежаваните от тях предмети.


През 2011 г. бившият директор на НИМ проф. Божидар Димитров заявява, че колекцията на Васил Божков е напълно законна и е "най-значимата в областта на културно-историческото наследство не само през тази година, но вероятно и през следващите". Тогава той откри изложбата "Тракия и Древният свят" - колекция на Васил Божков, в която бяха включени близо 200 златни, сребърни, бронзови и керамични съдове.


"Беше проверяван няколко пъти г-н Божков от прокуратурата и съответните органи и се установи, че колекцията наистина е законна. Чудя се защо не се е хвалил, както правят например руски бизнесмени? Една голяма част от предметите в колекцията не са в резултат на иманярски разкопки, каквито той не е правил", каза тогава Димитров.


През януари 2015 г. Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) направи проверка в частния музей на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков по време на спецакция срещу незаконния трафик на антики.


През май 2017 г. телефонната палата в София стана собственост на "НГ Пропърти" ЕАД, а бизнесменът Васил Божков е член на съвета на директорите на дружеството. Прехвърлянето е вписано в Имотния регистър на 5 май, а стойността на продажбата е 33.9 млн. лв. Идеята бе помещението да се превърне в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK