Данаил Кирилов поиска съдия Андон Миталов да бъде уволнен

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов да бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание - освобождаване от длъжност, заради уронване престижа на съдебната власт

© Велко Ангелов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов да бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание - освобождаване от длъжност, заради уронване престижа на съдебната властМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи с писмо на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да уволни съдия Андон Миталов, който бе посочен от Държавния департамент на САЩ като корумпиран и бе санкциониран със забрана той и семейството му да влизат в страната. Предложението си министър Кирилов мотивира с това, че с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт.


"През изминалата седмица публично се обяви изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео за налагане на забрана за влизане в САЩ заради "участието му сериозна корупция" на съдията от Специализирания наказателен съд Миталов, който в качеството си на длъжностно лице е "участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", припомня Кирилов в отворено писмо.


По думите му неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в България.
В искането се казва още, че отражението на вредата не е само в българско-американските двустранни отношения, а е и сред държавите - членки на ЕС, и всички партньори на България, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава.


Кирилов приема напълно тезата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който миналата година поиска от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) да провери как съдията е пуснал обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Русия и да получи награда от президента Владимир Путин. В четвъртък от ИВСС обявиха, че инспектор е отказал проверка по случая, тъй като няма съответните правомощия.


Министър Кирилов обвързва санкцията на САЩ за Миталов с това, че като съдия той се е произнесъл не по искането за цялостна отмяна на мярката, а е разрешил нещо, което не е било поискано от защитата, а именно позволил е на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития (това бе и тезата, застъпена в искането на Цацаров до ИВСС - бел. ред.).


"Освен това в нарушение на разпоредбите на НПК не е поискано становището на прокурора. Еднократното разрешение за напускане на страна е направено, без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ", пише Кирилов и допълва, че по този начин съдията е "иззел" компетентността на водещия досъдебното производство орган.


Кирилов уточнява, че тези допуснати нарушения на закона не са предмет на инстанционен контрол, но в конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрирали неизпълнение на служебни задължения.


"Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност. Според министъра умишленото нарушаване на служебните му задължения, които налагат при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си безпристрастно, дават основание за освобождаване от длъжност", мотивира искането си министърът.


Предложението на Кирилов до съдийската колегия на ВСС завършва с това да му се наложи най-тежкото дисциплинарно наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност. До момента няма официална информация от САЩ с какви доказателства и мотиви се приема, че съдията е корумпиран.


Вчера председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова обясни, че съдия Миталов е в болничен, а съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно заседание по казуса. Единодушно с 10 гласа "за" колегията реши да поиска информация от САЩ чрез Министерството на външните работи да поиска информация по случая.


"Докато нямаме информацията за съдията от специализирания съд Андон Миталов, която имат чуждестранни служби, ние не можем да вземаме решения", заяви вчера пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.


По същото време съсловната съдийска организация - Съюзът на съдиите в България, излезе със становище, с което настоява прокуратурата, ВСС и Инспекторатът да предприемат незабавно действия и публично да оповестят резултатите. В случай че действително се установи извършване на твърдените действия, съдия Миталов следва да понесе предвидената в закона наказателна или дисциплинарна отговорност. А ако това не е така, то да бъде обявено публично, за да се даде възможност Миталов да възстанови както личната си репутация и доброто име, така и за защита престижа на съдебната власт в България.


Реакциите и коментарите по казуса със санкционирания от САЩ съдия четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK