Каракачанов: Не съм видял президентът да използва армията за политически цели

Началникът на отбраната ген. Любен Боцев, президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов се видяха в четвъртък при представянето на доклад за състоянието на армията.

© Юлия Лазарова

Началникът на отбраната ген. Любен Боцев, президентът Румен Радев и военният министър Красимир Каракачанов се видяха в четвъртък при представянето на доклад за състоянието на армията.Военният министър Красимир Каракачанов не е видял действия на президента до момента за използване на армията за политически цели, а е и уверен, че офицерите в нея не биха позволили това да се случи. Пред Би Ти Ви днес той уточни, че армията е деполитизарана институция, не защото на някой така му е щукнало, а защото така е редно.


"Не останах с впечатление, че президентът ми няма доверие", каза Каракачанов в отговор на въпрос, след като по-рано през седмицата държавният глава обяви, че сваля доверието си от правителството. Военният министър определи критиките на Радев като много остри, неточни и звучащи апокалиптично. Двамата се видяха и разговаряха в четвъртък, при представянето на доклад за състоянието на армията.


Каракачанов посочи, че за 17 години в политиката се е нагледал на политически войни, който допълнително разделят обществото. "Докато институциите воюваха помежду си изтърваха демографската криза и тя стана демографска катастрофа, образованието, земеделието, здравеопазването, икономиката", допълни той.
Попитан дали познава командващият военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стайков, за който се появи информация, че е проверяван от Специализираната прокуратура, министърът подчерта, че той е един от двамата души, изнесли основната тежест по проекта F-16. Вчера бяха съобщени резултатите от проверка на началника на отбраната на действията на Стойков по повод производство на антикорупционната комисия срещу президента и според тях няма данни генералът да не е съдействал, както се твърди.


По случая на 28 януари прокуратурата изпрати три аудиозаписа и дословно свалени от тях текстове от подслушвани чрез специални разузнавателни средства (СРС), в един от които участва президентът.


"Началникът на отбраната провери обстоятелствата. Генерал Стойков е удовлетворил всички искания от страна на КПОНПИ. Не мога да коментирам СРС-та, защото мен никой не ме е информирал. Преди десетина години беше решено, че не трябва да се уведомява министър, когато срещу негов служител се води следствие", допълни Красимир Каракачанов.


Той поясни, че не знае защо висшия военен се разследва от прокуратурата. "Отстраняването става с указ на президента. Към момента няма обвинение или издадени санкции и на този етап няма основание да се отстранява", е мнението на военният министър.


Попитан за водната криза в Перник и задържането заради нея на бившия екоминистър от квотата на ВМРО Нено Димов, Каракачанов отсече: "Нено Димов не е виновен за тази работа". Той каза още, че се информира за състоянието на бившия министър от неговите адвокати, като не ходи на свиждане, за да няма спекулации.


"Прокуратурата ще си свърши работата, новият главен прокурор тръгва енергично и това заслужава внимание", каза още Каракачанов. В отговор на въпрос дали има влошаване на отношенията с премиера Борисов, след станалото с Нено Димов, военният министър каза, че заедно с колегата си от НФСБ Валери Симеонов са говорили с министър-председателя.


"Изразихме мнението, че би трябвало да се потърсят и други хипотези. Не ми харесва с хвърлянето на един човек в килията да се счита, че всичко е решено. Съдът трябва да повдигне обвинение и прокуратурата да докаже има ли вина", приключи коментарът си по темата Красимир Каракачанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK