България е на опашката в Европа по дигитални умения на хората

България е на опашката в Европа по дигитални умения на хората

© ЕвростатЕдва 40% от икономически активните (16-74 г.) жители на големите градове в България имат основни или малко над основните дигитални умения. Това поставя страната на предпоследно място в Европейския съюз, единствено преди Румъния, показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г.


Огромна е пропастта между българите от големите градове и от селата - 23 процентни пункта. Жителите на селата, които имат основни дигитални умения са под 20%, а тези от малките градове и предградията - малко над 20 на сто, като по тези два показателя страната е последна в ЕС.


На този фон средно за Европа 62% от живеещите в големите градове имат базови дигитални способности. Това се отнася и за 55% от хората от малките градове и за 48 на сто от тези от селата. Моделът "по-голямо населено място - по-високо ниво на умения" се запазва в почти всички страни в ЕС. Единствените изключения са Малта и Белгия, където повече жители на малките градове, а в Белгия - и на селата, покриват показателя.
Дигиталните умения се считат за съществени за глобалната конкурентоспособност, за увеличаването на работните места и икономическия растеж, а интернет може и да има жизненоважна роля за осигуряване на висококачествено образование и обучение, отбелязва Евростат. Индикаторът за дигитални умения отразява способностите за справяне в цифрова среда и е базиран на дейности, извършвани от хората между 16 и 74 г., в четири специфични области в интернет - информация, комуникация, решаване на проблеми и софтуер.


Пропаст между големите градове и селата


Разликата в дигиталните умения на хората от големите градове и селата средно за Европа през миналата година е 14 процентни пункта.


Дигиталната "пропаст" е най-голяма в България, Гърция, Хърватия и Португалия - 23 процентни пункта. В Унгария тя е 22 процентни пункта, в Литва - 21, а в Ирландия - 20 процентни пункта.


Все пак Евростат отбелязва, че цялостното ниво на дигиталните умения в ЕС леко се подобрява в последните няколко години. В големите градове делът на жителите с базови умения се покачва от 60% през 2015 г. до 62% през 2019 г., в селските райони ръстът е от 46% през 2015 г. до 48 на сто през 2019 г., а в малките градове - съответно от 54% до 55%.


Сред лидерите в Европа са страни, които не са част от ЕС. В Норвегия 90% от жителите на големите градове и около 80% от малките градове и селата имат основни и над основните дигитални умения. В Исландия над 80% от хората покриват показателя, а разлика в нивата в градовете и селата почти няма. Също с много близки нива е Швейцария, където 80 и малко под 80% от жителите имат основни дигитални умения.


По данни за 2018 година 39.3% от населението в Европа е съсредоточено в големите градове, 31.6% от хората живеят в малки градове или в предградия, а 29.1% - в селски райони.

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 339 Весело

  И тук ли сме на опашката бре ...
  А е толкова лесно...
  Дращиш по форума на Дневник и покриваш всички показатели за дигитални умения. 😁

  Turk
 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Ако се направи статистика според политическите им симпатии, хората ще разберат кой държи привържениците си в невежество. Знанието прави хората свободни.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  "България е на опашката в Европа по дигитални умения на хората"
  ........
  При 80% по Иво Христов, какво да се очаква?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  А колко европейски баби знаят да варят боб и лютеница?!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Сред хората с ограничени дигитални умения съм и аз.
  Съвсем съзнателно.
  През 90-те пари нямаше, но всеки имаше мнение по икономическите въпроси. Живеех между истински икономисти и си траех. Бях учил друго.
  Сега всички са...дигитални. Пак си трая. Учил съм и работя друго. Каквото ми трябва, правя, но не съм информатик, не си преинсталирам компютъра, от телефона само говоря.
  Не мисля, че този тип умения трябва да са самоцел.
  Какво от това, че си играеш със смартфона, но не можеш да си боядисаш тавана, да смениш контакт или да се оправиш при пукната гума на пътя?

  Еретик
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 952 Любопитно

  До коментар [#5] от "Дедо Лойко":

  Не ми се чете цялата документация по методологията, но тук http://bit.ly/31AYpGq пише, че "индикаторът за цялостни дигитални умения е съставен от избрани дейности, изпълнявани от хората на възраст 16-74 г. в интернет в 4 конкретни области (информация, комуникация, решаване на проблеми, създаване на съдържание). Приема се, че хората, които са изпълнявали определени дейности, имат съответните умения, следователно индикаторът може да се смята за заместител на дигиталната компетентност и уменията на хората." Ако през 2017 г. си създавал интернет съдържание, а през 2019 г. - не, означава ли това, че вече нямаш тези умения? Отделен е въпросът за какво "интернет съдържание" става дума: създаване на сайт и пълненето му със съдържание, водене на блог, "дращене във форума на "Дневник", както коментира г-н Turk...?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 801 Весело

  Дигитални умения? Ала-бала! И тук работата е същата като с гимназиалната диплома: има много неграмотни с дипломи и много грамотни без дипломи.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 745 Весело

  До тук, с мита за"най-интелигентните в света"... Това е реалността - ниска грамотност, липса на базови умения. С две думи: функционална неграмотност.

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Ние от Банкя Аналитика получаваме коренно различни резултати - България е водеща в технологиите на бъдещето.

  1. Водещи учени като Менда, Горанов, Борисов и други ежедневно добавят нови непознати елементи в нашата РЕАЛНОСТ
  2. Политолози и журналисти, разясняват НЕЩАТА от т1 в медиите, докато се асимилират, понеже никой здрав мозък не може да ги свърже с действителността без разяснения и много повторения
  3. Групи платени и обработени по т.1 и т2 повтарят като ботове и РОБОТИ новостите по форумите
  4. Създава се перфектна ДИГИТАЛНА среда и ИИ в институциите за развитие на дигитални умения. Водещи са Имотния регистър и НАП, но има данни и за използване на ИИ и при пръскачките на парламента
  5. Появи се и ДЖИпка, обикаляща страната на пета скорост

  Затова имаме бурно развитие на:

  1. добавена реалност
  2 интернет на нещата
  3 въвеждане на роботи
  4 дигитална среда и дигитални уменуя
  5 5 ДЖИ

 14. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#5] от "Дедо Лойко":

  Е, управляващите в България, поне в едно нещо са напред - по Стъкмистика.
  Това е същото, като мита за бюджетните излишъци. Излишък "има", но се теглят заеми, защото практически, пари няма...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Сигурно е грешка. Нали имахме или май още имаме айчи еврокомисар?

 17. 17 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До тук, с мита за"най-интелигентните в света"... Това е реалността - ниска грамотност, липса на базови умения. С две думи: функционална неграмотност.
  —цитат от коментар 12 на vhv


  Функционалната неграмотност е сред целите на няколко правителства, управлявали България в последните 30 години. Основната цел е да имаш неграмотно население, което само да експлоатираш и да му прилагаш схеми за ограбване. Работещите бедни са част от категорията. Свободните университети са създадени с такава цел, уж завършваш висше образование, а не знаеш нищо. На такива можеш да им приложиш всичко - от лотария, през бързи кредите, сейвуей, бяла карта, размита захар, обществени поръчки, ремонт на язовирна стена под вода, чрез източване на водата и хиляди други остап-бендеровски методи.

 18. 18 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Забелязва се и какъв профил на аграрна държава имаме. Имаме най-голямата пропаст между "cities" и "towns/rural areas", като последните две са почти на едно ниво. Абсолютно покрива наблюденията ми относно "човешкото развитие" в провинцията.

 19. 19 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  "Човек трябва да може да смени пелена, да планира настъпление, да заколи прасе, да управлява кораб, да проектира сграда, да напише сонет, да направи баланс на сметки, да построи стена, да намести кост, да успокои умиращ, да приема заповеди, да дава заповеди, да работи в екип, да действа сам, да решава уравнения, да анализира нов проблем, да разхвърля тор, да програмира, да сготви вкусно ястие, да се бие ефективно, да умре смело. Специализацията е за насекомите."

  Робърт Хайнлайн

  “The right man in the wrong place can make all the difference in the world.”
 20. 20 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ама по хейт и мрънкане в мрежата затова са номер едно. Все пак това си е уникално умение.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  До коментар [#19] от "Роисся Вперде":

  Справям се с половината от препоръчаното.
  Вие с колко?

  Еретик
 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Вече сме на последно място по всичко!

 23. 23 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мизийски":

  В България има най-голям процент хора, които след запетайка не слагат шпация, форматират документи с whitespace и не могат да различат нигерийски от легитимен мейл. Просто вилнее повсеместна неграмотност, некомпетентност и неинформираност във всички сфери, не само в дигиталните умения.

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Проблемът е, че много съвременни общества, младежта се ориентират почти изключително към подобни умения и интернет, а забравя, че фундамента на едно общество като промишленост, производство, селско стопанство, строителство, търговия и пр., неща, които изискват някакво усилие извън виртуалното пространство от наша страна предполагат не само дигитални способности, нито 90 % прекарано време пред компа или на смартфона, където да изучаваме какво може поредното приложение и да " разцъкваме" в нета, а физическа активност, която все повече липсва ! Има хора, напълно престрастени към виртуалния свят, които вече и български не могат да говорят както трябва, езикът им е изпъстрен само от думи като лайквам, спамя, туитвам, чеквам и други подобни .....Жалка работа !

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Как е проведено изследването - в интервю или по др. начин?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2710 Неутрално

  ...... България е на опашката по всичко.......след 11 години крадене и "уйдорми" и "булю- булю".......

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дедо Лойко":

  Ясно, благодаря! "Положение хуже губернаторского", щом само една трета знаят как да копират файл или да открият информация за продукт или услуга.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Защото прост народ се управлява по-лесно.
  Особено като го държиш и беден.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#17] от "Uprsport":

  често и аз се изкушавам от това мислене

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3550 Весело

  До коментар [#22] от "Judjuk":

  Вече сме на последно място по всичко
  ==============//

  Ако социализмът внезапно се върне (не дай Боже) и векторът на движението ще се промени, ние ще бъдем първите) Не, ние няма да сме първите. Путенланд ще бъде първият...

 35. 35 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  дигиталните умения нямат нищо общо с игрането по телефона. за боядисване на таван и сменяне на контакт си има хора. мнение по икономическата ситуация може да имате и без да сте учили икономика. няма нужда да правите докторат по нещо за да имате базови познания.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 809 Неутрално

  При положение, че в ИТ сектора са заети сериозен процент хора, а България е далеч пред втория като водеща по отношение на жените в тази сфера, то отговорът е лесен. Циганите и мюсюлманите, които са огромен процент от обществото ни закотвят на дъното както го правят с детската смъртност, неграмотността, ниската продължителност на живот и високата престъпност.
  —цитат от коментар 15 на Мизийски


  Имаш много грешна представа за мюсюлманите в България. Предвид тяхната обществена обвързаност, може да се каже че те са един от стълбовете, които крепят България (изключвам тези, които ДПС държи неграмотни за да може да им влияе, те са малка част). Циганите са друга категория, те по никакъв начин не може да бъдат свързвани с мюсюлманите.

 39. 39 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Нормално е да има разлика,всички млади са по градовете,там е переспективата,старите на село,там е рахата,те се вълнуват други неща!
  А иначе сме царе да си оплюем държавата,тук сме на първо място в света,скоро и в Слънчевата система!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 40. 40 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#38] от "Uprsport":

  След като не знаеш, че по-голямата част от циганите се турчеят (твърдят, че са турци и са мюсюлмани) мнението ти увисва във въздуха.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1662 Весело

  България е на опашката в Европа по дигитални умения на хората


  Ами да излезе хаджидимовската "газдопроизводителка " да обясни " българския гении". Нали темата е от нейната "експертиза ".
  Не като газопроизводителка , като" водещ еврокомисар4 от герберското котило .

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#5] от "Дедо Лойко":

  Даже и на графиката се вижда, че само за големите градове сме малко преди Румъния, за малките градове и селата те са преди нас. Не е много ясно как изглеждат осреднените данни.

 44. 44 Профил на Кошмарът на гербавите
  Кошмарът на гербавите
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Карай бе, важното е, че не се дадохме на джендърите, че единствени от цял свят решихме, че конвенция бореща се срещу насилието над жени е нещо страшно; че ще си шамаросваме децата на воля; че няма да ги дадем на норвежки гейове; че норвежците, може и да са първи в тая класация, ма са перверзници, либерасти и .... абе изобщо, НИЕ ги разбираме работите, а тия да не ни дават акъл....

 45. 45 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":

  А вие що биете негрите!?!

 46. 46 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1964 Весело

  Аууу - много сме зле. Според критериите на умния и красивия, дето един пирон не може да забие, но е много предубеден спрямо чичо на село, дето гледа животни и може да оцелее две седмици сам в гората...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Жителите на селата, които имат основни дигитални умения са под 20%, а тези от малките градове и предградията - малко над 20 на сто, като по тези два показателя страната е последна в ЕС.

  Майната му . Тъкмо човек за се зарадва , че все пак има нещо си , по което не сме на последно място и ...Ядец . Пак сме на последно място , въпреки "фризирания " изказ . Пак последни в ЕС по едикакво си .

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#2] от "Корки":Ако се направи статистика според политическите им симпатии, хората ще разберат кой държи привържениците си в невежество. Знанието прави хората свободни.

  " Аз съм прост , и вие сте прости " Мисирки с мисирки ниедни .

 50. 50 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":При 80% по Иво Христов, какво да се очаква?

  Ами 100 %

 51. 51 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  За съжаление без изненади И в тази касация....

 52. 52 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#9] от "baba_zozolana":

  И аз туй да поппитам, дращещите, за всяко свое преживяване в фейсбук, дигитално умеещи ли са.
  Да не се окаже, че въпреки че съм все пред компютър още от времето на Правец 82, съм дигитално неумеещ, защото съзнателно не ползвам фейсбук.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#44] от "Кошмарът на гербавите":

  Така е Стюпи!Ето във Франция и Турция ратифицираха ИК и всичко е наред!Е,на първо място са в Европа по насилие и убийств на жени,ама пък има доста ислям,което е прогресивно за тскива като тебе!

 54. 54 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  А, стига, бе!
  Дигитални умения...
  С ръка на сърцето, нека съфорумниците да си кажат, колко от тях могат да създадат елементарна ексел-таблица; да направят "кръгче" с някоя CAD-програма, или пък да се замислят колко от функциите на смарт-телевизора си използват.
  За друго... че за какво им е да го знаят?
  Нали могат (можеха) да трият талоните на Божков!

 55. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#6] от "venci4":А колко европейски баби знаят да варят боб и лютеница?!

  Ами нямат и нужда да знаят . Плащат на нашите баби да се пържат на полето за боба и да се опушват като херинга за лютеницата . И това , за което си плащат , го консумират в "кръчми" Пет звезди . По дестинации Пет звезди .

 56. 56 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#38] от "Uprsport":След като не знаеш, че по-голямата част от циганите се турчеят (твърдят, че са турци и са мюсюлмани) мнението ти увисва във въздуха.
  —цитат от коментар 40 на Мизийски


  Това го зная, но тези, които се турчеят не са мюсюлмани. Те не знаят нищо за тази религия, лично съм ги препитвал. не се е намерил един, който да ми е отговорил вярно. Турчеят се, защото понякога извличат полза от това. За мен те не са мюсюлмани. Аз говоря за истинските мюсюлмани, които в по-голяма си част са наследници на останалите в България турци след Освобождението. Изключвам и помаците, защото те са предали вярата си.

 57. 57 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#48] от "Тюфлекчия":

  И по автосервизите е профанска история. Налага се да им обяснявам, защо не искам например да ми сменят маслото на автоматика с новата им китайска машина, а искам да го източат и да долеят колкото е изтекло. Или да се връщам в официалния сервиз на Мерцедес в Русе след реглаж на задница, където са ми нагласили кембър ъгъла на колелата като за дрифтачка.

 58. 58 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Да влизаш във фейса не е компютърно умение, 90% от фейсаджийте
  не могат един зип да разархивират !!!

 59. 59 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2871 Весело

  До коментар [#35] от "owen":

  "дигиталните умения нямат нищо общо с игрането по телефона. за боядисване на таван и сменяне на контакт си има хора. мнение по икономическата ситуация може да имате и без да сте учили икономика. няма нужда да правите докторат по нещо за да имате базови познания."
  ===========
  Базови познания..... може би имам, макар че за различно развитите представата за "базови" е различна.
  Освен това всеки има приоритети.
  Според мен и Вие знаете къде се пишат главни букви и запетаи, но Вие сте "над тези неща".

  Еретик
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  На управляващите НЕ са необходими много хора с дигитални умения....За залагания,пускане на чалга и поръчване от алибаба ....стигат!
  У нас икономическата грамоност е на нивата от 1973 година(при поне 60%)..въпреки че зяпат в телефоните...Но там гледат клюки,голотии и реклами на парцали!!!Поне 85 % не са и чували за "профил на разходите" и управлението им...Което простичко приложение за неуки...Ама от 80 % на "проф" И.Христов толкоз.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 62. 62 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  До коментар [#54] от "Vova Josei-ki":

  Браво+++++++++++++++++++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 63. 63 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2684 Разстроено

  До коментар [#5] от "Дедо Лойко":

  Ма'ани, ма'ани!
  Турция - 36; Булгаристан - 29...

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роисся Вперде":

  Никъде не прочетох - да живее цяла декада лъган и обран с тиквостански измами, приемайки заповеди и без да анализира.
  Явно сме изключение. :)

 67. 67 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#28] от "MPetr":
  Мога ли да направя една корекция. Годините на "краденето и уйдурмите" са 75 - от култовата дата 09.09.1944 г.
  Преди години на репликата на Председателя на селсъвета /за по-младичките при "соц-а" ни управляваха "съвети" - градси, селски и т.н./ : "Ако искам ще ти дам, ако искам няма да ти дам - у мене НОЖА, у мене ХЕБА", баба ми /от "кулаците"/ беше отговорила: "Гледай мале, да не опущиш НОЖО!".
  Та борбата и до ден днешен е ЗА НОЖА!
  Желанието на д-р Петър Дертлиев /ИСТИНСКИ социалдемократ/: "Ние ще работим с ума и таланта на цялата нация" така и не се сбъдна. 68. 68 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 665 Любопитно

  До коментар [#38] от "Uprsport":След като не знаеш, че по-голямата част от циганите се турчеят (твърдят, че са турци и са мюсюлмани) мнението ти увисва във въздуха.
  —цитат от коментар 40 на Мизийски


  Циганин да се турчее съм виждал, ама турчин да се циганее не съм виждал...

 69. 69 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 32 Весело

  Нема страшно. Мара Шията нали ше инсталира суперкоНпютАр, ше мое 'сички герберастици да редат пасиансе и ше придобият дигитални умения.
  У Мара Шията е надеждата, нале...

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Не зная какво се има в предвид под базови дигитални умения, кой и как е проверявал тия умения сред българите, кой и колко пари е взел за тази информация, но моите усещания са за това, че тук има стъкмистика за да се докаже определена социологическа теза и прибиране на едни пари. Моето усещане е, дори циганите макар и без основно образование вече имат базови дигитални умения. За останалите български граждани моето усещане е за проценти около 80%. Все пак да не забравяме, че още през 2011г. по интернет електронно сами се преброиха над 3 милиона български граждани. Да не говорим, че тогава нямаше още смартфони, пък и децата им са в чужбина и най евтиното общуване с тях е по интернет.

 73. 73 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#65] от "Дедо Лойко":

  Мина времето коги AutoDesk бяха едва ли не монополисти. Все още имат изключителна екосистема от CAD/CAM плюс CAE. SW отне доста от пазара на AutoCAD. Иначе за вкъщи, TurboCAD е идеален. Съвместим с AutoDesk, използва машината IntelliCAD ( повечето от малките са базират на споменатата ) и най-важното достатъчно евтин лиценз за продукт с дългогодишна история.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 74. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Пак ли някаква тъпа класация? Ако утре някой класира държавите по процент от населението, които имат халка на носа, и ние се окажем на последно място, трябва ли всички да почнем да си окачаме такава? А че НПО-та, па и някоя партия даже, които да ни дуднат в ушите от сутрин до вечер, че пак изоставаме, и че тъпият народ + управляващата партия са виновни за изоставането, веднага ще се появят, е ясно.

  Преди пет години си изхвърлих телевизора. Един инструмент по-малко да ми промиват мозъка, няколко часа повече за МОИТЕ СОБСТВЕНИ мисли. На път съм да си изхвърля и лаптопа. Откакто съм слязъл от планината, друго, освен дя се заигравам с хлапетата, тук, във Форума, друго не правя. А то, някои от тях, дето се вика, и пейдесет години още не са навършили, и акълът им и той такъв - пубертетен, хлапешки...

  И не, не вярвам на тази статистика. И в последното село, през което съм минавал от две години насам, всички ходят като зомбита - с по един екран, колкото две цигарени кутии, една над друга поставени, пред лицето си и или го търкат с пръст, или си говорят сами на себе си.

  ВИЕ, ДЕТО "МИСЛИТЕ" СЪС СТАСТИСТИКИ, ДЕТО ИМАТЕ В ГЛАВИТЕ СИ САМО СТАТИСТИКИ, ДЕТО ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ, ЧЕ И БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА НИ ПЛАНИРАТЕ НА ОСНОВАТА НА СТАТИСТИКИ, ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА, ДО КАКВА СТЕПЕН СА ВИ ВИДИОТИЛИ?

 75. 75 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Едва ли България само са без умения.Това е изсмукано от пръстите. По мои наблюдения , целият възрастов спектър са еднакви. Знае се само фацебука и месинджера.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 76. 76 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#74] от "gr52":

  Не е глупава тази класация. И не бъркай фейсбукаджийствто, инстаграмщината или гледане на клипчета в тубата с дигитални умения.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Глей ти! Финландците не водят. Нали им беше, супер-тубо, образователната система? Нали ги дигитализират още от детската градина?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2328 Весело

  До коментар [#54] от "Vova Josei-ki":

  “колко от тях могат да създадат елементарна ексел-таблица; да направят "кръгче" с някоя CAD-програма, или пък да се замислят колко от функциите на смарт-телевизора си използват.”

  Ние не нарушаваме чужди авторски права. Току виж някой голям Врат ни е санкционирал, че сме му хакнали имейла (на Хиларито).
  Освен това сме устойчиви или поне опитваме да сме устойчиви на хибридни атаки от телевизори, лъжовни реклами и други продажни медии. Затова телевизорите и смартфоните са изключени - да не се обади някой милиционер, търсещ съдействие за няколко хиляди лева (в торбичка през балкона) за да бил хванел умно-красив бандит.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 445 Неутрално

  На първо място сме само по корупция :/

 84. 84 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#82] от "Дедо Лойко":

  Тоя е швед, личи по подписа му. Апропо, вчера опитах нов за мен скоч наименуван Glenkinchie. Останах приятно изненадан. Препоръчвам!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1232 Весело

  А такаааа.... А сега да погледнем какъв е процентът на дигитализация на дейностите в БГ и в други страни. Ако повечето дейности са достъпни предимно по интернет, тогава расте и способността на хората да се справят по този начин. Пита се каква част от услугите в БГ са дигитални? Отговор: малка. А защо е малка? Ми защото това струва пари и защото не е приоритет на държавата. Дори инфо за общината е трудно да се намери, доскоро и работното им време не беше качено. А пък да подаваш документи дигитално е нещо извънземно.

  В БГ нещата се решават с ходене на място. Така се срещаш лице в лице с чиновника и можеш да го умилостивиш я с бонбони, а по-често с плик. По интернет как ще бутнеш нещо, а? Чиновникът няма изгода да се въвеждат дигитални услуги, щото ще вземат да го прескачат :))

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#84] от "tsyrvulan":

  "вчера опитах нов за мен скоч наименуван Glenkinchie. Останах приятно изненадан."

  А пък аз точно вчера сортирах за стъклен отпадък една празна бутилка от Glenkinchie :))) Мъжът ми си пада по това питие, явно има защо :)))

 88. 88 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 604 Любопитно

  А на кое място сме в селата отглежданнето на щастливи кокошки?

  Бог да благослови Америка за България!
 89. 89 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Някой ще бъде ли така любезен на дефинира "дигитални умения"? Владеенето на джаваскрипт (във форума има поне един негов фен :) например дигитално умение ли е? Или се има предвид сертификата ITCard на оная женица, дето оглави Съвета по киберсигурност?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3847 Весело

  Немой да бъде! В България дето всички знаят сичко? Няма начин!

  klimentm
 92. 92 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#82] от "Дедо Лойко":

  Що да ги гледам, като нямам принос за тази статистика? Моята и на семейството ми извадка, е за Швеция.
  Интересно ми е само, при бедствия и аварии, как се справят дигитално грамотните?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 93. 93 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 727 Весело

  Броят на иконите на тезгяха на Кафандъкова, с нещо като трофеи по дигитална компетентност.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1088 Весело

  До коментар [#87] от "areta":

  Алкохолното съдържание на стандартната бутилка е 43% за разлика от 40% на почти всички производители. Питието е меко и пивко, дори бих казал ефирно с леко загатване на дъб и билки в края, вероятно от бъчвите в които е отлежало. Добър скоч на изгодна цена. Обичам питиетата от Islay, но това не ми пречи да купувам уискита от други шотландски региони. Човек трябва да опита. Glenkinchie определено влезе в списъка ми.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3847 Весело

  До коментар [#17] от "Uprsport":

  “Функционалната неграмотност е сред целите на няколко правителства, управлявали България в последните 30 години.“

  Да се твърди подобно нещо през двайсе и първи век е смешно ако не и нещо повече!

  klimentm
 97. 97 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#95] от "tsyrvulan":

  О неразумний юроде! Поради що се срамиш да жулиш ракия?
  Бравоска за “тоя е швед”, ама обичам и наще планини зелени, ит.н.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 98. 98 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#90] от "Дедо Лойко":

  Благодаря! Май и на мен ми липсват някои умения :)

 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3847 Весело

  До коментар [#97] от "Bullet":

  И във варенето на ракия не сме много напред очевидно!

  klimentm
 100. 100 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 884 Неутрално

  До коментар [#99] от "klimentm":

  Щото, традициите не са това което бяха. Къде ще вариш ракия в града? На балкона? То си е табаетлък и си сака търпение. Хората ги приучиха, да пазаруват замразени пици, в микровълновата и после на компа цяла вечер. Сутрин ти сурка крака в офиса, очите му като на анимационен герой, с поливин литър ред бул в ръката, ама е дигитално грамотен.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK