Разпространените записи от прокуратурата били по разследване за злоупотреби в армията, обяви Гешев

Разпространените записи от прокуратурата били по разследване за злоупотреби в армията, обяви Гешев


Записът на разговора между мъж, за който се смята, че е президентът Румен Радев и командващия ВСС генерал Цанко Стойков, разпространен от прокуратурата, е направен по повод разследване за нарушения при доставка на оборудване за армията, каза днес пред БНР главният прокурор Иван Гешев.


"Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са записи, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство, обясни Гешев. Той уточни, че прокуратурата още няма доказателства, че президентът е човекът, който говори в записите, предстои събиране на още доказателства.


Главният прокурор не посочи подробности за разследването, но от думите му стана ясно, че разследването вероятно е свързано с проверката в дружеството "Банкантел" през лятото. През юли бяха извършени претърсвания и задържания в офиса на дружеството в рамките на досъдебно производство за престъпен сговор за извършване на корупционни престъпления (търговия с влияние). Компанията доставя оборудване за нуждите на Военновъздушните сили, като в периода 2002 - 2017 година "Банкантел" е работила по шест проекта за ВВС.
Иван Гешев допълни, че наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с началника на ВВС Цанко Стойков, и спират наказателното производство. Пускането на записите той обясни с това, че така прокуратурата обяснява на хората своята гледна точка. "Защото какво да направя с това дело - да го изям ли, да го скрия", каза още Гешев.


Той поясни, че затова е изпратил искането за тълкуване на члена на конституцията, който засяга имунитета на президента. "Всички се хванаха за определението "държавна измяна", защото е по-колоритно, а не са прочели другата част от моето искане, а тя е по-важната. Моето мнение е, че в България няма абсолютни имунитети. Смятам, че, когато има данни или доказателства, че вероятно лице с имунитет - дали президент, дали вицепрезидент - може да е извършило престъпление, трябва да се направи всичко възможно да се съберат всякакви доказателства дали това лице е извършило престъпление и какво. След като се установи, че това лице е извършило такова престъпление според наблюдаващия прокурор, да се спре производството и да се изпрати на Народното събрание, което да прецени дали има основания за импийчмънт", обясни главният прокурор.


Гешев каза още, че ще приеме становището на Конституционния съд. "Оттук нататък всичко е в ръцете на Конституционния съд. Ако те решат, че има абсолютни имунитети, ако решат, че има недосегаеми хора. Ако има хора над закона, аз не споделям това виждане, но ние ще се съгласим.


Главният прокурор изрази учудване, че се твърди, че назначаването на съпругата на президента (Десислава Радева - бел. ред.) е повод за проверката в КПКОНПИ, и уточни, че преди да се произнесе КС, прокуратурата не може да се интересува каква е тази проверка, защото "всяко действие действие, което ще направят прокурорите за проверка на това, ще е в нарушение на чл. 103 от конституцията".


"Сблъсък с президента не сме имали. Главният прокурор и прокуратурата нямат лични врагове. Няма как да се твърди, че се търси реванш", каза още главният прокурор.


Той посочи, че не вижда атака срещу себе си в неподписването на указа за назначаването му от първия път от Радев, защото си било политика на президента да връща укази. Не бил останал и с впечатление, че президентът иска промени в конституцията по посока на това главният прокурор да не е недосегаем.


"Дебатът, иницииран от президента, е на тема "Има проблем, намерете го". Не става дума за клишето, че главният прокурор е недосегаем. Той инициира дебат във връзка с прокуратурата, но не знам какъв. Най-малкото защото не бяхме поканени на обсъжданията", допълни Гешев.


Главният прокурор обяви, че прокуратурата не е играч на политическото поле, а играе на полето на закона. "Действията на прокуратурата имат политически последствия, но не съобразяваме действията си с политическите последствия и контекст", подчерта Гешев. Това се доказвало и от факта, че в ареста е бил вкаран действащ министър - този на екологията Нено Димов.


По повод разследването срещу бизнесмена Васил Божков Гешев каза, че за момента няма данни той да е получавал помощ за хазартния си бизнес извън вече задържаните от Държавната комисия по хазарта, където много хора били на хранилка.


Коментирайки случай със съдията с отказан достъп до САЩ, Гешев посочи, че уважава Специализирания наказателен съд и Административния наказателен съд, но във всяка структура има черни овце.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK