Отпадъци за горене ще влизат в страната само през едно пристанище, каза министър Димитров

Отпадъци за горене ще влизат в страната само през едно пристанище, каза министър Димитров

© Велко АнгеловИзбори 2022

От сряда вечерта в страната т.нар. РДФ отпадъци, който се използват за горене ще влизат в страната само през пристанище Варна - Запад, каза днес по Канал 3 министърът на екологията Емил Димитров. Право да ги използват пък ще имат четири предприятия - циментовите заводи Бели Извор, Златна Панега и Девня цимент, и ТЕЦ-Сливен. Според Димитров те имат филтри, които задържат всички вредни вещества, отделящи се при горенето. При монтаж на филтри, такова разрешение ще получи ТЕЦ-Бобов дол.


Емил Димитров обясни, че след като на Италия е върната първата пратка боклук, открит на пристанище Варна, е получено писмо, че грешката е при тях, като е бил зададен неверен код за идентификация на отпадъците.


За свързваното с Христо Ковачки "Брикел" Емил Димитров каза, че дружеството не е хващано да гори отпадъци. Само в близост до него са намерени складирани такива, но от друга фирма.


Екоминистърът каза, че ще говори с премиера за проблема с фирмите, изградили мощности за производство на РДФ, който обаче не произвеждат гориво от отпадъци. По закон индустрията трябва да ползва 50% български, 50% вносен РДФ, но български няма, обобщи той.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK