Бюрото за контрол на СРС проверява законно ли е подслушван ген. Цанко Стойков

Ген. Цанко Стойков в парламентарната комисия по отбрана

© Надежда Чипева, Капитал

Ген. Цанко Стойков в парламентарната комисия по отбранаНационалното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) проверява дали спрямо командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Цанко Стойков са използвани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС).


Това става известно от отговор на държавната структура на запитване на "Дневник" на 5 февруари, след като на 28 януари прокуратурата разпространи аудиозаписи и дословно свалени от тях текстове от подслушвани чрез СРС разговори, в един от които твърди, че участва "неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът Румен Радев". В записите, направени през април миналата година, ген. Цанко Стойков разговаря с различни хора за документите, които ВВС трябва да предостави на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по проверката за конфликт на интереси, водена срещу президента Румен Радев за времето му начело на ВВС при назначаването на Десислава Генчева (впоследствие Радева) на допълнителен щат във ВВС и предоставянето й на жилище.


Лаконичният отговор на Бюрото за контрол на СРС, което беше създадено през 2013 г. за да контролира законността на подслушванията и съхраняването на придобитата информация, гласи: "С решение на НБКСРС се извършва проверка, съгласно разпоредбите на чл. 34б, ал. 1 от ЗСРС (отнасящи до функциите на бюрото - бел. ред.), дали спрямо ген. Цанко Стайков са използвани неправомерно специални разузнавателни средства." В писмото не се уточнява кога е започнала проверката, нито кога се очаква да бъде оповестен резултат от нея.
Макар и с грешка в името на проверявания генерал, отговорът на Бюрото за контрол на СРС е първата институционална реакция по въпроса по чие искане и на какво основание са направени аудиозаписите, както и законно ли е огласяването им. Въпросите по темата, които "Дневник" изпрати същия ден и до Прокуратурата на РБ (можете да ги видите в дъното на текста), засега не са получили отговор.


Неясно остава кой съд е разрешил
подслушването на ген. Цанко Стойков


В неделя в интервю за БНР главният прокурор Иван Гешев направи някои уточнения, които обаче не проясниха картината. Той повтори тезата, която разви непосредствено след огласяването на записите - че добавените към досъдебното производство записи не са СРС и поради това оповестяването на съдържанието им не е незаконно.


Гешев подчерта, че записите са направени в рамките на разследване на Специализираната прокуратура, което е значително по-голямо от съобщеното пред медиите, и уточни, че досъдебното производство е образувано за нарушения в обществени поръчки за доставяне на комуникационна техника за ВВС, но не беше изяснено кога е образувано и срещу кого. Намекът на главния прокурор - че става дума за фирма, в чиито офиси е имало претърсвания, сочи към проверката в дружеството "Банкантел" през лятото.


Главния прокурор обясни така казуса: "В хода на това разследване в един момент са присъединени т.нар. оперативни ВДС (веществени доказателствени средства - бел. ред.). Това означава, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в един момент са експлоатирали СРС извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, изпратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство. И в този момент те стават доказателство към досъдебното производство като всички други. На 22 януари наблюдаващите прокурори констатират, че вероятно президентът говори с лицето Цанко Стойков. И аз бих направил това, което те направиха, което е единствено възможното - да спрат наказателното производство."


От обяснението на главния прокурор се разбира, че СРС-та са били приложени от ДАНС според предвидената в закона възможност това да става "по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност". По закон обаче разрешението идва от съд, а засега от институциите не уточняват кой е той.


Ключов въпрос, който "Дневник" зададе на прокуратурата, но още няма отговор, е, ако ДАНС е приложила СРС по силата на своите оперативни правомощия за опазване на националната сигурност (тоест извън наказателно производство), на какво основание придобитата по този начин информация е приложена в делото и се превръща във веществени доказателствени средства.

На учение на армиите на НАТО Saber Gardian, Ново село, 2017 г.

© Надежда Чипева

На учение на армиите на НАТО Saber Gardian, Ново село, 2017 г.


"Дневник" се обърна към юристи за пояснение на изнесените факти по подслушването на началника на ВВС.


Пълна мистерия е как конкретните СРС
са станали веществени доказателствени средства
(ВДС),


коментира Красимир Манов, главен асистент по наказателен процес в СУ "Св. Климент Охридски". Той припомни, че по закон само две са възможностите, при които ДАНС може да подслушва: за целите на наказателно производство и за целите на националната сигурност. Втората обаче означава придобиване на оперативна информация, която не може да бъде използвана в досъдебното производство, камо ли разпространявана, подчерта юристът. Според него от цитата на главния прокурор не става известно дали ДАНС е получила разрешение на съд, а ако не е, възниква въпросът дали въобще са законно приложени СРС, независимо по коя от двете опции.


"Нескопосан опит да се излезе от скандала с оповестяването на подслушаните разговори" - така Манов обобщи казуса с изказванията на конституционалисти в медиите и на главния прокурор, че не ставало дума за СРС, както беше казано в съобщението на прокуратурата на 28 януари, а за ВДС, които можели да се огласяват с разрешението на наблюдаващия прокурор.


"Опитът да се замени понятието СРС с ВДС би свършил работа само пред неспециалист. СРС са средствата, чрез които се изготвят ВДС. Самият запис е вид доказателство, но той е придобит чрез СРС. Това се потвърждава от самото твърдение, че записите са придобити от разследване на ДАНС. И няма значение по кое дело се използват, това не променя факта, че са СРС. А СРС не могат да се ползват извън целите на наказателното производство и на националната сигурност", коментира Красимир Манов.


Ако разузнавателна информация се ползва
в наказателния процес, това е моделът на ДС,


независимо как е придобита информацията. Това обобщение направи адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния отдел на "Програма Достъп до информация".


Според него интервюто на главния прокурор дава най-сетне ясен отговор на догадката, която Кашъмов вече споделил пред медиите: че въпросното СРС трябва да е било използвано по втората опция - за придобиване на оперативна информация.. И в тези случаи обаче се изисквало разрешение на съд. Законът за СРС се отнася за всички, включително и за ДАНС, подчерта Кашъмов. Той предположи, че "това, което виждаме", вероятно ще стане предмет на ново дело в Страсбург.


"Вярно е, че НПК разрешава събраната по едно дело информация със СРС да се ползва и по друго дело. Но никой закон не разрешава получената за разузнавателни цели информация да се ползва в наказателно производство, противното е моделът на Държавна сигурност. Ако на разузнавателна служба като ДАНС се възложат и разследващи функции, каквито предложения се чуваха, ще се стигне до негарантирана намеса в основни човешки права", обобщи Кашъмов.


Според други юристи обаче много повече са проблемите и нарушенията в случая с ген.Цанко Стойков", на първо място какво е наложило да бъде подслушван командирът на ВВС, колко време е продължило подслушването, защо са запазени записите, които не касаят разследването на обществената поръчка за техниката на ВВС, и за какви цели се употребяват. Отговорите би трябвало да се съдържат в заключението от проверката на Бюрото за контрол на СРС.Въпросите на "Дневник" до ПРБ:
- Кога е образувано досъдебното производство по член 321, ал.6 от Наказателния кодекс, по което са били приложени специални разузнавателни средства (СРС) спрямо ген. Цанко Стойков, което прокуратурата съобщи на 28.01.2020 с постановлението на прокурора за спирането му.


- Срещу кого е образувано досъдебното производство - срещу конкретно лице/лица или срещу неизвестен извършител.


- В рамките на това дело ли са използвани СРС, които бяха оповестени.


- От коя прокуратура е образувано - от Специализираната или от Военната, която междувременно го е предала на Специализираната.


- За какви действия на уличените/заподозрените лица е образувано производството.


- ДАНС ли е поискала използването на СРС и с какви мотиви.


- Кой съд е дал разрешението за прилагане на СРС.


- В огласените телефонни разговори ли, включени в постановлението за спиране на делото, се съдържат данните за неправомерни действия на президента, които са наложили искането до КС за тълкуване на имунитета на държавния глава.


- Коя е правната пречка да бъде продължено производството срещу лицата, за които е образувано (или срещу неизвестния извършител), вместо да бъде спряно.


- Ако ДАНС е приложила СРС по силата на своите оперативни правомощия за опазване на националната сигурност, тоест евентуално и без разрешение на съд, на какво основание придобитата по този начин информация е приложена в делото и превърната във ВДС (веществени доказателствени средства).

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 728 Весело

  Дайте ми името на шефа на Бюрото за да ви кажа резултата :)

  Stupid people make me sick
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Разбира се, че е законно!
  Фатката е стара, а Гешев си го каза как са я спретнали и сега - закачат фирма, която пък покрай работата си контактува с "оперативно интересното лице".
  И ей ви го "оперативно интересният" на куката без дори да му искат от съдия разрешение за СРС срещу него!
  Да не е за пръв път?

  А иначе тия пак се правят на ампета.
  НЕзаконно е ИЗНАСЯНЕТО на СРС-то!
  Но те с това не се занимават, разбира се ...

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2267 Весело


  Гешев да си изкърпи чорапите и да си приготви едно по-старо одеалце.

 4. 4 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Да обясни съдържанието, дали е законно е второстепенен въпрос!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  Гешев го подведоха яко. СегА ВЕЧЕ Е ДЛЪЖЕН НА КУКЛОВОДИТЕ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Другарката бравопетя, и видните юристи, които е питала по въпроса е най-добре да си погледнат Решение №464 от 2018г. на ВКС, с докладчик Павлина Панова и после да говорят.
  Да припомня - Павлина Панова беше наречена безспорен авторитет от същите тези, които сега венцехвалят Лозан Панов, а тогава за тях беше протеже на ГЕРБ и недостоен за поста.
  Та, нека да си прочетат това решение, според което след като СРС са приобщени към досъдебното производство като ВДС, те попадат под общите разпоредби за всички доказателства по делото и излизат от специалния режим на Закона за СРС. И тогава, наблюдаващият прокурор е този, който решава дали да ги огласи или не.
  Освен това, огласяване не означава използване, но това е друга тема.
  Разбра ли, бравопетя - Решение №464 на ВКС!

 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Дайте ми името на шефа на Бюрото за да ви кажа резултата :)
  —цитат от коментар 1 на Хакуна Матата !


  Името е ПЛАМЕН ИВАНОВ ! Малко за него:
  Служителят от ДАНС Пламен Иванов е новият председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Той беше предложен за нов член и за шеф на бюрото от парламентарната група на „Воля“ и днес за него гласуваха 126 депутати, а 59 бяха против.

  Досегашният председател на бюрото Бойко Рашков не получи подкрепа не само за нов мандат като председател, но отпадна дори и от състава на бюрото. Той беше номиниран отново от БСП, а по време на изслушването на кандидатите миналата седмица обвини колегите си, че през последните години не са ходили на работа, отказвали са да правят проверки и предимно са четели вестници и са пиели кафета, а веднъж отказали да констатират незаконно прилагане на СРС, въпреки че било потвърдено от съд. Независимо от критиките към досегашните членове на бюрото Илия Ганев (БСП), Огнян Стоичков (Обединени патриоти) и Огнян Атанасов (ГЕРБ), те бяха избрани отново в състава му.

  За зам.-председател на бюрото пък беше назначен издигнатият от ДПС Илко Желязков.

  Новият шеф на бюрото Пламен Иванов е завършил Техническия университет в София със специалност „Организация и управление на машиностроителното производство“. В службите за сигурност започва работа през 1999 г. в НСС и после в ДАНС. До момента е бил началник отдел „Защита на класифицирана информация“ в агенцията.

  По време на изслушването в парламентарната комисия за контрол над службите и специалните разузнавателни средства той каза, че има преки впечатления от прилагането на СРС и към момента законодателството гарантирало правата и свободите на гражданите

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  По принцип би могло и се е случвало. Да, ама Гешев казва друго:

  "Това означава, че Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в един момент са експлоатирали СРС извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, изпратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство."

  Не е читава тази работа, ама никак. Много е скалъпена. И май не са я домислили, та сега я доскалъпват.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#6] от "oliverstone":

  А какво казва решението за генезиса на СРС и за огласяването му УМИШЛЕНО след ПРЕКРАТЯВАНЕ на делото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#6] от "oliverstone":

  Страшина, ако разговорите са записани без да е давано разрешение, тия СРС та не могат да станат ВДС. Или искаш да ми кажеш, че независимо как са събрани, щом станат материали по делото и ВДС те са законни?
  Я, пак запали..

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  Браво, Петя! Незаконно е било, конечно!

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  От тези СРС и на вече от изказванията, излезе че трима генерала лъжат и крият информация от държавен орган. Според американските норми това е корупция

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 929 Весело

  Много сложни въпроси са задали "Дневник". Не можеше ли да попитат по-простичко, като за милиционер.

 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Независимо дали е правомерно или неправомерно изготвянето за СРС записи главния прокурор е нарушил закона, като ги е разпространил в публичното пространство. Сигурно ще излезе че някой друг ги е разпространил без неговото знание и разрешение.

 15. 15 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 328 Неутрално

  " По закон обаче разрешението идва от съд, а засега от институциите не уточняват кой е той."

  И защо смята Владимирова, че институциите са длъжни да уточнят кой е този съд?

  ".... от цитата на главния прокурор не става известно дали ДАНС е получила разрешение на съд, а ако не е, възниква въпросът дали въобще са законно приложени СРС, независимо по коя от двете опции.

  Дневник, само на вас не ви става ясно дали, или АКО Данс е получил разрешение от съд. Явно е получил. И изобщо спрете да се изживявате като съдебни репортери.
  Яко сте на амбразурата в защита на авера на Радев. Оголихте възгледите си до ниво на костен мозък

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 16. 16 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Ами прочети си решението, грамотен си. Не е огласено СРС, а ВДС, те са под различен режим, още повече ако се касае до СРС експлоатирани от ДАНС, където прокуратурата няма участие, но това за теб е малко сложна материя. Въобще доказателственото право в наказателния процес не е за теб, съм забелязал. Ти си роден за лаладжия по площадите, възползвай се, подопашниците имат нужда от такива като теб.
  Освен това, делото не е прекратено, а спряно.

  До коментар [#10] от "SSS":

  Старшина е на майка ти, мъжът й, пич, а ти си се метнал на него, ако ще си говорим така. Това първо. Второ. Не отбираш нищо от Закона за СРС, а и не си правиш труда да го прочетеш.
  На въпроса ти - в хипотезата на експлоатирани от ДАНС СРС-ва, това е възможно без разрешение на съд. Приобщаването им като ВДС е изцяло в правомощията на прокуратурата ако счете, че са относими към съответното дело. В съдебната фаза съдът преценява дали да ги вземе предвид или не. Нещо неясно.

 17. 17 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Независимо дали е правомерно или неправомерно изготвянето за СРС записи главния прокурор е нарушил закона, като ги е разпространил в публичното пространство. Сигурно ще излезе че някой друг ги е разпространил без неговото знание и разрешение.
  —цитат от коментар 14 на Voiko


  Огласяване не е използване. Има обилна съдебна практика по въпроса.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#16] от "oliverstone":

  Гешев каза, че са СРС. Ти на него ли се противопоставяш ?
  И прочети ВНИМАТЕЛНО какво питам преди лъжливо манипулативно да отговаряш. Доста неграмотно.
  Тия доказателства били ли са СРС в битиетоси и как са били и от кого създадени в битността им на СРС.
  Също вярвам на Гешев, който каза, че е ПРЕКРАТЕНО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#16] от "oliverstone":

  Току що освети ДАНС че правите незаконни подслушвания. И то на висши офицери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#6] от "oliverstone":

  Извинете, бихте ли ми помогнали? Ето линка към списъка на решенията на ВКС по наказателни дела от 01.01.2018 г. до 31.12.2018 г. Не успявам да намеря решение № 464, сигурно не мога да се справя. Бихтели ми помогнали да го намеря? Пък ако може дайте ми направо линка към самото решение. Благодаря предварително.

  http://www.vks.bg/spisak-aktove

 21. 21 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахаха, разсмя ме! Е, не си баба Ванга, не позна, не съм от ДАНС.
  Повтарям ти за трети път, като за теб. Всяко ВДС е било СРС, преди да стане ВДС. СРС са технически способи за събиране на информация, които впоследствие или се унищожават или се изготвят ВДС, които се приобщават към съответното дело с постановление на прокурор. За ВДС говорим в наказателния процес, това са доказателства и в досъдебното производство са под разпореждането на прокурора по реда на НПК. Докато не станат ВДС, те са под различен правен режим като СРС - по Закона за СРС, не е ясно дали ще бъдат унищожени или превърнати в доказателства, затова е забранено да се използват за други цели. Но, използването е не същото като огласяването, но ако и затова ще ме питаш да ти обяснявам неам нерви.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Весело

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  И това става

  http://www.ex-lege.info/?id=310367

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  „ДАНС в един момент са експлоатирали СРС извън наказателно производство”
  А дали е само в един момент?
  И дали е само в този случай?
  Дали няма системна злоупотреба с власт от страна на някои разследващи и репресивни органи?

 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":
  Дерибейка, ти четеш ли това ,което си постнал? Или юруш в суматохата, кой ебал ебал.
  До горния милиционер - едно незаконно нещо не става законно щото прокурора решава , че е ВДС. Съдът е този който ще го реши, а не някоя пръскачка в прокуратурата.

 25. 25 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  Решение №464 от 2007 г. на ВКС. Извинявам се за неточно посочената година - не е 2018, а 2007г. Докладчик Павлина Панова. Линк не мога да дам, защото е налично в специализиран софтуер съдебна практика на Апис и Сиела, а не в Интернет.

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3768 Весело

  "Ключов въпрос, който "Дневник" зададе на прокуратурата, но още няма отговор, е, ако ДАНС е приложила СРС по силата на своите оперативни правомощия за опазване на националната сигурност (тоест извън наказателно производство), на какво основание придобитата по този начин информация е приложена в делото и се превръща във веществени доказателствени средства."

  Колкото повече се оплиташ в собствените ти нескопосани лъжи, толкова по - зле става положението........

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3316 Весело

  До коментар [#24] от "SSS":

  Чета и затова е с настроение весело. Та реших , че има конкурс за безсмислици и се включих

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#21] от "oliverstone":

  ПАК не си разбрал въпроса, което нЕ е комплимент. Сори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Ясно.
  ВДС не са СРС. Следователно подлежат на разгласяване...

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Ясно.
  ВДС не са СРС. Следователно подлежат на разгласяване...

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Весело

  До коментар [#31] от "palav_nik":

  Е, щом и ти се изока вече всичко е ясно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Весело

  До коментар [#29] от "oliverstone":

  Ама ти СУ ли си завършил ? Много се съмнявам.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Брей абЦолютни некадърняци ....за 4 години при наличието на всички политически бухалки, на цялата държавна репресивна машина да не могат и един свестен компромат срещу ген. Радев да удуйрдисат!!!!
  Така ще го изпуснат и ще направи СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ и тогава ооооо уджас....ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ, БАЙ СТАВРИ....И ОЩЕ НЕЩО!!!!!
  Или както казва байхОЙя:
  КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО!!!!!!

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#34] от "keko2":

  Нещо се изпокриха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И що?

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Както винаги, ще открият, че всичко е законно.

 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Както винаги, ще открият, че всичко е законно.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Весело

  До коментар [#36] от "oliverstone":

  Щото ти личи от колометри.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Два пъти този е спирал въпроси на Антикорупционната комисия относно Деса Мерцедес, цели два пъти ?!

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/komandiryt-na-vvs-dva-pyti-otriazal-antikorupcionnata-komisiia-za-desislava-radeva-2211062

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3171 Неутрално

  Гербавите го удариха кестерме, ма стана сложно.

 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#21] от "oliverstone":
  Ще я побъркате Нашта Радост с тия фитили и тълкувания дето му бутате.
  Било СРС по националната сигурност, пък станало ВДС по военна далавера, а Радостта го пуснал и се разбрало, че са някви джиджи-биджита по женска линия.
  Тебе ти е лесно да буташ нагласени изсмукани фантазии по форумите, че и за юрист се бараш, ама питаш ли го на него кво му е.
  Дълъг мандат го чака, и ако карате така ще го погубите.

 43. 43 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Длъжни са, а фърчилото сам се е намърдал, едва ли някой е очаквал 😁! Ама авантата си е чиста печалба 😀😀😀😀!

  agent
 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ronald Reagan":
  Да бе, длъжни.
  Кога Цацата каже къде са му "двойннодънните" микробуси от Костинброд и кой точно е "Д.П." от оня тефтер тогава може и да им обърна внимание, ако поискат нещо.
  Щото те, сега си играят на управници, но както са тръгнали скоро, много скоро ще има развръзка.
  Херо каза, че има още да излизат...

 45. 45 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3769 Любопитно

  Защо ядосват този , който не трябва.....Каракачанов пак ще се обяснява !

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2267 Весело

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Оценявам. Не всички разбраха, но е много добре.

 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2213 Весело

  Типично умнокресливо прехвърляне на топката: "Не съм виновен, че съм айдутин, виновен си ти, щото си разбрал, че съм такъв!"

 48. 48 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2213 Весело

  Само някой, перколясал от това, че въпреки неистовите му вопли, жалби и интриги цял народ му се подиграва и му показва бунището, вместо да се върже на мантрите му, може сериозно да вярва, че след всички злобни атаки и инсинуации срещу главния прокурор, той ще има глупостта да пусне на публиката нещо, което , макар и на милиметър, преминава линията на закона.

 49. 49 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  ,,....Това става известно от отговор на държавната структура на запитване на "Дневник" на 5 февруари, след като на 28 януари прокуратурата разпространи https://www.dnevnik.bg/politika/2020/01/28/4021957_prokuraturata_obiavi_che_ima_danni_za_prestuplenie_na/ " target="_blank">аудиозаписи и https://www.dnevnik.bg/politika/2020/01.... ,,

  ДНЕВНИК, нещо се мъчите да се извъртите. Прокуратурата не е пратила да никоя медия тези данни, тези СРС-та. Тя ги е публикувала в сайта си и този който влиза там може да чете, а разпространи ли ги в публичното пространство знаете какво следва

 50. 50 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Майко мила, какъв гербррунгелски батак са забъркали тия. Още с огласяването на записите (няма значение как им казват , това са СРС) ми беше ясно, че не са законни (не са разрешени по надлежния ред, а именно - от съд.) Може да си представите какво правят герберята - подслушват всички, които са на позиции над определено ниво, без санкция от съда. Колко ли ще платим, ние данъкоплатците за това герберско своеволие? Ден след ден, действие след действие управляващата партия ГЕРБ затрива България. Няма ден (навремето когато Б.Б. беше кмет на София беше същото) в който да няма нещо от тоя сорт. Тия разбойници нямат умора, съсипват денонощно България, без прекъсване.

 51. 51 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един препатил":

  ++++++++++++++++++++
  Добре написано!

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  "...Бюрото за контрол на СРС проверява законно ли е подслушван ген. Цанко Стойков..."

  В Страната на Окончателно победилата червена Мафия, маскираща се като синя, всичките действия на Мафията против Закона и Конституцията са напълно законни по определение.
  Някой да се осмелява да твърди нещо друго? Я го дайте малко насам!
  А извън майтапа, ДАНС няма право по никакъв закон да подслушва военни лица. Това може да прави само Военната прокуратура и Военното разузнаване/контраразузнаване. Какво им се иска на милиционерските мафиоти, си е отделен въпрос. Но няма как да бъде законно, освен по законите на Мафията.

 53. 53 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#52:"alexsilver"]"...Бюрото за контрол на СРС проверява законно ли е подслушван ген. Цанко Стойков..."В Страната на Окончателно победилата червена Мафия, маскираща се като синя, всичките действия на Мафията против Закона и Конституцията са напълно законни по определение.
  Жалко, много жалко, че загубихме България и стигнахме дотук така да я наричаме - Страната на окончателно победилата червена мафия.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#44] от "k_":

  "Херо каза, че има още да излизат..."

  Разбира се, че има още. От 30 години по България пълзят гущери. И повечето от тях не успяха да откъснат опашките си...
  Да са успели! Сега ще им ги режат публично!

 56. 56 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  Много важно. Това бюро дали има мнение, че от всички СРС-та, само 25% стигат в съда. Т.е. 3/4 от тях са били ненужни.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#54] от "Един препатил":

  Младежо, това само на майка си и на татко си може да го приказваш, личи си културата ви на жълтопаветните тролчета. Да си прочел някъде аз да съм напсувал като тебе. Че и се заканваш

 59. 59 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#57] от "Големи яйца:)":

  Леле мале, а се пишете умни и красиви, май сте жълтопаветни тролчета на яслата на ДНЕВНИК

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#58] от "сидер":

  А моля, моля - да си имаме уважението. Никого не съм напсувал - все още. Само попитах. Дали това ще бъде разпространяване в публичното пространство ако качването на СРС-тата в сайта на прокуратарата не е?

  Ако може конкретен отговор на конкретния въпрос. Без бягане по тъча. Няма защо да ни се казва - знаем, че комунистите се сещате за закона и доброто възпитание само когато ви влепят за гушите. Чакам.

 61. 61 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 576 Весело

  До коментар [#59] от "сидер":

  Преди да говориш за тролове и ясли виж моя рейтинг и го сравни с твоя. Та ти киснеш постоянно тук да бориш враговете на гербавите. А даже не ти се получава.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#61] от "Големи яйца:)":

  Никакви врагове не боря, не съм борец за демокрация и свобода на словото като вас.

 64. 64 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#60] от "Един препатил":

  ,,А моля, моля - да си имаме уважението. Никого не съм напсувал - все още. Само попитах. Дали това ще бъде разпространяване в публичното пространство ако качването на СРС-тата в сайта на прокуратарата не е?,,

  Първо, вие това не сте ме питали и тъй като не сте ме питали няма защо да ви отговоря, и почвате с това:
  ,,Добре де, значи ако сега ти тегля една путка майчина,,
  Това не е псувня според вас, така ли?
  И искате уважение. Ми уважавайте си се с големите яйца и той като вас кунтурен го дава. И повече не ме занимавайте по този въпрос

 65. 65 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#60] от "Един препатил":

  А и да ви отговоря. Не съм бил комунист, няма и да бъда. Вашият баща може да е бил комунист, защото само комунистите си позволяваха да псуват, че и техните деца наследиха този им порок

 66. 66 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#63] от "сидер":

  Човек, не ти ли е неудобно да си постоянно в позиция да защитаваш такива като Боко и Пеевски? И техните бухалки Цацата и Гешев? Оставам с впечатление, че си човек на възраст... Какво бъдеще имат децата и внуците ти в кочината която сме, прогнила от корупция и посредственост?

 67. 67 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#59] от "сидер":

  Сидер, аз не съм ни умен, още по- малко пък красив. Обаче на 100% заставам зад мнението на препатилия и големите яйца. Щом на нас, тъпогрозните ни изглеждате комични...
  С този случай точно се оляхте. По- добре се снишавайте, че иначе ептен резил ставате.
  Бае ви Тошо можеше и да е тъп селяндур, ма поне беше хитър. Знаеше кога да се сниши. Вожда ви също е научил кога да се снишава. Само преданата герберска агитка стърчи.
  Вярвай, от страни е забавно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 68. 68 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1074 Весело

  До коментар [#65] от "сидер":

  Ако не си бил ти или тейко ти комунист и/или партиец, що дириш сред ''феновете'' на наследниците на БКП? Да за ГЕРБ става въпрос. Я си погледнете състава, комунист до партиеца и фурнадджйиска лопата до ветропоказателя. Все ''бивши'' членове на Партията.
  Не на нас тия.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 69. 69 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#66] от "Големи яйца:)":

  Айде да ви отговоря. Не защитавам постоянно Борисов, Пеевси пък въобще. А в случаят имам спор с ДНЕВНИК.Първият път когато ДНЕВНИК коментира СРС-тата и обяви че се отнасяли за президента, писах че прокуратурата не е разследвала Президента, а друг случай и тъй като в даденото СРС става въпрос относно Президента гл. прокурор пита К.С. трябва ли да преустанови делото. Малко след това се появи статия, че ставало дума за фирма доставчик на военните. И сега излизат съ едни шметни капели, тези СРС-та законни ли са, беззаконни ли са. И смея да твърдя, че ДНЕВНИК който е прочел тези СРС-та въз основа на достъп до информация и ги е изнесъл в публичното пространство нарушава законите. Когато в първата статия на ДНЕВНИК опонирах и дадох пример със СРС относно президента Първанов и премиера за ,,Мишо бирата....,, с въпроса законно ли е изнасянето им, било незаконно, но се гледало съдържанието им, сега изнасянето било законно. Извинявай, че малко длъжко е обяснението ми

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ей тва жълтопаветните сте ного единни ве

 72. 72 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете ко става с архива от дела, трупат ли са. Голем майтап беше това твойто ,, да отиде към делото,, така май беше. Смял съм се до препадък

 73. 73 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#70] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете ного хейтиш днес ве, като сврака, от гнездо (статия) на гнездо

 74. 74 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2213 Весело

  "Тогава как да бъдат разсеяни съмненията, че политическата система употребява прокуратурата, за да може да възпроизвежда статуквото, което г-н Пардю нарече еднопартиен модел?"

  Статуквото се възпроизвежда не от тези, които го държат , а от онези, които нямат сили да го променят. Статуквото на два пъти им предложи :"Променете ме, щом не ме харесвате"!
  Да, ама не- оказва се, че антистатукво просто няма. Гола вода и миризливи кьорфишеци.
  И една голяма въпросителна :"Аджеба, кои все пак в тази държава са дебилите?".
  За набедените като такива 80-90 % отговорът е ясен. Но не го натрапват на никого- оставят истинските дебили да се самозалъгват.
  Щото и без тях керванът си върви, а на тях, горките, им остана само това-кепенците на очите.

 75. 75 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#14] от "Voiko":

  Брей абЦолютни некадърняци ....за 4 години при наличието на всички политически бухалки, на цялата държавна репресивна машина да не могат и един свестен компромат срещу ген. Радев да удуйрдисат!!!!
  Така ще го изпуснат и ще направи СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ и тогава ооооо уджас....ТОТАЛНА РЕВИЗИЯ, БАЙ СТАВРИ....И ОЩЕ НЕЩО!!!!!
  И когато байОНя го съблечат я гащите ще са му непрани, я краката ще му миришат, я нещо друго....
  Или както казва байОНя:
  КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИМУ, САМ ПАДА В НЕГО!!!!!!

 76. 76 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Извън всички нарушения, пак да попитам как е възможно цивилна прокурорска гарга да борави с веществени доказателствени средства, събрани от подслушване на натовски генерал от най-високо ниво????

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#76] от "Лелка":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 702 Любопитно

  До коментар [#68] от "sandman":
  Хахаха! Присмяла се куката на кривото дЪрво!
  ГЕРБ били наследници на комунисти???
  Моля те да ми посочиш за коя от партиите, които явно любиш, тачиш и милееш НЕ СЕ отнася това, в което обвиняваш ГЕРБ? А именно: ДСБ енд Ко, БСП, ДПС, други знайни и не знайни.
  Опоркаджии, разпространители на манипулации и фалшиви новини!
  Ако Радостния е нарушил закона - нека партиите, изразители на твоето/вашето мнение да подадат официален сигнал до органа, който може да контролира и санкционира работата и действията на Главният Прокурор в България, до посольството на САЩ, до ЕС и до Ватикана. Хайде!
  Знам, че това не е като да псуваш анонимно по форумите и да пляскаш минуси на тъпите герберасти.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 79. 79 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#78] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Ако си фен на Кими, простени са ти глупостите. Винаги съм твърдял, че в БГ реално падане на партийците и ДС не е имало. Осъществен беше планиран дворцов преврат, колкото да отпусне парата. Лустрация не е имало и БГ е била и ще бъде управлявана от Партията и наследниците и. Вината е изцяло в нас, обикновените малки човеци, които проспахме живота си.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 80. 80 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 702 Любопитно

  До коментар [#79] от "sandman":
  Фен съм, да от ден първи. Оказа се, че много малко хора разбират какво значи никът ми :)
  Колкото до другото - нещо не те разбирам. Хем казваш, че съм говорел глупости, хем ги повтаряш същите, със свои думи?
  Виновни сме или заради нас нямаше кръв и смърт, каквато е имало при деветосептемврийският преврат под дулата на червената армия, е също въпрос на заемане на обоснована позиция. Революция за освобождението си от руско робство не сме правили, защото вероятно освен, че ни беше страх, много много и не я искахме тази демокрация и свобода от СССР. Нали видя доклада на Пю? Мен лично ме е срам, та ми иде да скоча два пъти от някоя по-висока сграда!
  https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/02/07/russia-and-putin-receive-low-ratings-globally/

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK