Издателство "Клет": Не сме обвързвали избора на учебници с подкрепата си за синдикалния вестник

Несменяемият от 19994 година председател на СБУ Янка Такева.

© Красимир Юскеселиев

Несменяемият от 19994 година председател на СБУ Янка Такева.В разпространено до медиите становище издателство "Клет България" заявява, че никога не е обвързвало процеса по избор на учебници с подкрепата на издателството за в. "Учителско дело".


Позицията на издателството е във връзка с разпратено до директорите на училища в страната и до областните координатори на Синдиката на българските учители (СБУ) писмо от председателя на синдиката Янка Такева, в което препоръчва през учебната 2020/2021 да бъдат използвани учебниците на издателство "Клет България", което е правоприемник на "Анубис" и "Булвест 2000". Такева обяснява откритото лобиране с факта, че издателството е подпомагало 10 г. съществуването на в. "Учителско дело" и в името на "социалното партньорство". В писмото тя предупреждава учителите, че ще бъдат потърсени скоро от регионалните представители на издателството.


Според Закона за предучилищното и училищното образование учебниците и помагалата към тях се избират от учителите, които преподават по съответния предмет.
В становището си издателството твърди, че след като станалото известно в началото на февруари лобиране на Такева, са последвали действия на негови конкуренти, "съзнателно насочени срещу уронване на доброто име на "Клет България".


Още тогава лобистката намеса предизвика вълна от недоволство сред директорите на училищата, а министерството на образованието разкритикува Такева. Тя е председател на СБУ от 1994 насам, а в позицията си "Клет България" благодари за доверието и високата й оценка за професионализма, с който работи екипът на компанията".


Писмото на Такева предизвика гневна реакция от издателство "Просвета", което изпрати писма до министъра на образованието Красимир Вълчев, посланика на Германия Кристоф Айхорн с копие до Германо-българската индустриално-търговска камара и президента на КНСБ Пламен Димитров. Пред БНР Никола Кицевски от издателство "Просвета" заяви, че пред министъра на образованието Красимир Вълчев са изразили мнението си, че това е нагъл опит да се погази Законът за образованието, който ясно определя кой избира учебниците, а именно учителите, и че те са свободни да направят този избор.


"Като синдикат с осезаемо присъствие в образованието и като организация с доказан експертен потенциал, колегите от СБУ са се опитали да изразят мнението си за учебници и помагала, които според тях покриват добрите професионални стандарти", написа КНСБ в своя позиция. "Писмото на СБУ представлява по същество препоръка, има насочващ характер, не ангажира никого и по никакъв начин не отнема свободното право за избор на всеки учител за конкретния учебник, на който да се спре", коментира още КНСБ.


"Издателство "Клет България" винаги се е конкурирало на пазара при стриктно спазване на законите чрез доказани международни маркетингови практики, а екипът на компанията никога не е използвал нерегламентирани похвати или подобен тип кампании, каквито се водят срещу нас днес, за да се печели предимство", се казва още в позицията, подписана от управителя на "Клет България" Владимир Колев.


"Клет България" е предпочитан издател на учебници и учебни комплекти, защото се развива непрекъснато и това би следвало да стимулира нашите конкуренти да правят същото, а не да търсят изкуствени предимства чрез разпространяване на неверни твърдения и намеци за недобросъвестни практики. Учителите са свободни професионалисти, творци и отговорни хора, които днес, в 21 век, непрекъснато обменят информация и опит в социалните медии. Убедени сме, че те могат обективно да преценяват, да избират професионално и независимо най-стойностното и качествено съдържание, което отговаря на нуждите на техните ученици", завършва позицията си издателството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK