Иван Костов: Никой не печели от ниската култура на институциите и сблъсъците между тях

Иван Костов: Никой не печели от ниската култура на институциите и сблъсъците между тях

© Георги КожухаровБившият премиер Иван Костов заяви, че има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации между различните власти, от което никой не печели. Той направи коментара във връзка с разпространените от прокуратурата подслушани разговори на командира на военновъздушните сили и замесването на името на президента Румен Радев.


"Определено има институционална ако не криза, то много тежки проблеми. Президентът не реагира както трябва на това, което направи прокуратурата с нарушаване на негови човешки права. Не реагира и това направи обикновените граждани още по-уязвими, защото всички ние си казваме, ако срещу него това може да се направи, то значи може да се направи срещу всеки. Най-утежняващо е, че той не защити висш офицер от въоръжените сили на България, а е върховен главнокомандващ", коментира темата Костов пред БНР. Според него държавният глава не се е държал на висотата на очакванията, а със снемането на доверието към правителството дебатът "отиде в глуха линия", а ефектът е задълбочаване на конфронтацията между важните институции.


"Това поведение и не само на президента, аз визирам всички институции, които са замесени, показва ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели", смята той.
Костов коментира и поведението на главния прокурор Иван Гешев, който по думите му дава знаци, че е смел и за него няма табута. "Друг е въпросът, че много хора чакат и други доказателства за това", посочи бившият премиер. По думите му в момента се наблюдава ситуация, в която не се вижда съдът да създава респект към правосъдието.
"И излиза като че ли прокуратурата трябва сама да създаде този респект към закона. Най-лошото е, че тя го прави, но по отношение на хора, които тя мисли, че са престъпници, а не които имат осъдителна присъда, което е тежък порок", смята Костов. Той изрази опасения, че с това поведение може да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до още повече осъдителни присъди срещу България.


"От друга страна, този подход на прокуратурата, който класифицира по болшевишки ("Който не е с нас, е враг"), какво казва главният прокурор - който не е с прокуратурата, е олигарх. Ако това е вярно, ще излезе, че тука в "Хоризонт" има много олигарси, пък аз не виждам тука да има олигарси, защото има много журналисти, които са критични към работата на прокуратурата. От друга страна, има доста хора, които виждат, че едни истински олигарси с действията си и с медиите си силно подкрепят тази прокуратура. Този политико-болшевишки подход "който не е с нас, е олигарх или е престъпник", това не е работа на прокуратурата", каза още Костов. Той напомни, че държавното обвинение не е длъжно да печели симпатиите на хората, а да печели осъдителни присъди.


В коментар за акциите срещу бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков и налагането на държавен монопол на хазарта Костов каза, че, изглежда, институциите са сложили край на създаването на "хазартна зависимост сред огромни маси от българския народ". "Сложиха край, но не знам дали всичко е направено съобразно законите и европейските правила", посочи Костов и отново изтъкна опасения от бъдещи осъдителни дела срещу България.


По отношение на колекцията от исторически ценности Костов каза, че като премиер се е опитал "да спре появата на приказното богатство" специално по отношение на узаконяването на колекцията. "На страната на тези хора застана Конституционният съд, който каза, че може да се придобиват исторически артефакти, след това да се узаконят без официален документ за придобиването", каза още той, а на въпрос кой разпъваше чадър над Божков отговори: "Както виждате, Конституционният съд".


На въпрос възможно ли е финансовият министър Владислав Горанов години наред да не е знаел, че не се плащат пълни данъци, Костов каза, че големият проблем в случая е, че има фактически демонтаж на персонална отговорност на министрите и тя се съсредоточава в премиера. "Бойко Борисов, понеже трябва да решава проблеми, се намесва, решава проблеми, но това са ad hoc решения, не в резултат на дълбоко проучване и т.н.", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK