Посланикът на Русия: България е страна на мира, а Черно море - море на дружбата

Руският посланик Анатолий Макаров

© Юлия Лазарова

Руският посланик Анатолий МакаровЗа Русия България е страна на мира, а Черно море - море на дружбата. В това увери посланикът на Русия в София Анатолий Макаров, цитиран от БНР.


В отговор на журналистически въпрос дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и САЩ посланик Макаров каза: "Не ме плашете, да не сме в състояние на война? Защо е тази терминология - фронтова държава. На територията на България ние не воюваме нито с американците, нито с никого другиго. За нас България е страната на мира, както и Черно море е море на дружбата. Затова ние изхождаме от това, че сме тук, правим съвместни проекти и американците имат право на съответстващи проекти, и руснаците, ако това отговаря на икономическите интереси на двете страни. Това е нормално."


Руският дипломат изрази учудване от решението на САЩ да наложат забрана на съдия Андон Миталов да влиза в Съединените щата заради корупция. "Аз не знам какви са основанията им за това решение по отношение на него и цялото му семейство. Аз не зная дали те въобще са имали намерение да пътуват в Америка или където и да било другаде", каза той и добави, че като цяло всяко обвинение се нуждае от доказване.
Съдия Андон Миталов влезе във фокуса на общественото внимание, след като разреши на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува за Москва, където беше награден от руския президент Владимир Путин. САЩ не обвързват санкцията си с това или друго конкретно решение на съдията от Специализирания наказателен съд.


Макаров каза, че не познава лично съдия Миталов и не знае нищо за него, нито за дейността му или контактите му. Той е запознат със становището на колегите му, че никога не е бил уличаван в корупция и не е имал някакви професионални пропуски или нарушения. Макаров знае и за решението на Висшия съдебен съвет, който е поискал от американската страна да предостави някаква информация и доказателства за решението си. Посланик Макаров добави, че има достатъчно начини и методи съдия Миталов да защити своята чест и професионално достойнство.
"Навярно в цивилизованото гражданско общество има такива понятия като чест и защита на репутацията", каза дипломатът.


Анатолий Макаров коментира и евентуална визита на руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров с думите, че за последно президентът Путин е бил в страната ни през 2008 година. Думите на Макаров бяха: "навярно това време вече е дошло, но трябва да се подготви внимателно", информира БНР. Водели се разговори външният министър Сергей Лавров да посети България.


Коментара на посланика на САЩ Херо Мустафа четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK