Държавата ще финансира изграждането на заслони и бункери в планината

Държавата ще финансира изграждането на заслони и бункери в планината

© Нели ХристоваДържавата ще финансира изграждането на бункери и заслони след изчезването на баща и син в Стара планина, съобщи БНТ.


Кметът на Калофер Румен Стоянов съобщи пред медиата, че е поискал съдействие за премиера, който обещал: "Направете проектите, веднага сме готови да финансираме".


Идеята е заслоните и бункерите да бъдат оборудвани с нар, одеяла, други предмети от първа необходимост, печка. Така изгубил се турист вместо да изпадне в паника ще има време да обмисли ситуацията и да се успокои.
По пътя за хижа "Рай" четири от заслоните са в лошо състояние. Някои от съоръженията в планината са на повече от 40 години, информира бНТ. Началникът на калофхерския участък на национален парк "Централен Балкан" Нанко Минков каза, че собствеността на някои от тях не е изяснена, а част от известните собственици, не полагат достатъчно грижи.


Акцията по издирването на изчезналите беше прекратена снощи, след като продължилото 4 дни търсене, което не даде резултат.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Пак се яха популизма!
  Експлоатира се изолиран нещастен случай.

  Значи насред пустия балкан ще се строят бункери, оборудвани, а в 2 милионна София няма едно свястно игрище или парк, където да играят децата. Всичко е занемарено и претъпкано.
  Също и закрити зали за масов спорт.
  Вместо питмното, гоним дивото!

 2. 2 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Въпросът не е само в заслоните. Бункерите няма да коментираме, едно време албанците бяха първеници по бункери на глава от населението.

  Най-накрая държавата и управляващите политици трябва да започнат дългосрочни политики за планинския туризъм. ПСС трябва да стане по-професионална организация с повече щатни планински спасители. Трябват промени в БТС. Заслони и хижи трябва да се ремонтират и изграждат, където е нужно. Хижарите са много важни. Обучения за планински туризъм и ски може да се застъпят повече в училище. България има много планини, а всичко е разграден двор. Та що ли стават инциденти, що ли се тръгва без екипировка, без обаждане в хижите за маршрути, без планински застраховки ... Та ПСС няма хеликоптер за неотложни случаи.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2843 Разстроено

  Ако ще през километър да застрояват планината , пак ще измират тъпанари търсещи екстремални усещания в екстремално време ...

 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  Доста по-смислен разход, отколкото стадиони в обезлюдяващи се села.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Между бункер и заслон има огромна разлика, дали премиерът я съзнава?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4626 Неутрално

  Ами браво, като се натисне държавната администрация, нещата се случват.
  Браво на планинските спасители, които първи публично изказаха това предложение!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1808 Любопитно

  Ми то няколко бараки струват по няколко хиляди всяка. Дори с хеликоптвр да ги донесат пак общо ще струва по-малко, отколкото спасителните операции за една година.
  Акъл трябва, акъл!

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7959 Неутрално

  Трябва да има и кой да ги стопанисва.

 9. 9 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Нека направят. Ако изобщо може да се вярва на думите им. Но ако тръгнеш по маратонки в планината, както те са направили, без екипировка, без да си подтогвен изобщо и без някой, който да е подготвен, може и 50 заслона да има, и пак да не стигнеш до нито един.

 10. 10 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Между бункер и заслон има огромна разлика, дали премиерът я съзнава?
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют


  И бункери може би ще трябват. Както вървят нещата, може да приютят последните оцелели някой ден.

 11. 11 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тангра":

  Знаете ли за кого сте гласували там? Кмет имате ли? Ами като на толкова хора ви е претъпкано - съберете се и потърсете отговорност. Няма да дойде някой да ви пита, я.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 12. 12 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Какво щеше да помогне това в случая? Тези разбрах, че са били на върха в 3 сутринта!!!, не са останали в заслона, където можеш да преспиш съвсем комфортно ами са продължили да слизат в бурята и се загубили в относително по-лесния долен участък.

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5160 Неутрално

  До коментар [#2] от "iceman_bg":

  +++++++++

 14. 14 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 602 Неутрално

  От политици - само простотии може да се чуят!
  Планинарско образование трябва и респект към планината!
  Никакви бункери и заслони няма да ги спасят, ако не спазват елементарни правила и не уважават планината!

 15. 15 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 4783 Неутрално

  Липсва само клетката за птици.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тангра":

  Като се знае как и за по малки неща се възлага масирано строителство, скоро може да започнат да отвличат хора само и само да се строи за милиони! Този случай остава под въпрос.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Пак се яха популизма!Експлоатира се изолиран нещастен случай.Значи насред пустия балкан ще се строят бункери, оборудвани, а в 2 милионна София няма едно свястно игрище или парк, където да играят децата. Всичко е занемарено и претъпкано.Също и закрити зали за масов спорт.Вместо питмното, гоним дивото!
  —цитат от коментар 1 на Тангра


  Дай всичко да правим само в София! Не стига, че Борисов ви опаса с магистрали, тангенти, допирателни, хорди и т.н., ами и не давате из пленините да се построят някоя и друга колибка за зор-заман! Това шопето сте много егоистични печенеги!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Между бункер и заслон има огромна разлика, дали премиерът я съзнава?
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют


  100 % съм съгласен. Само дето министър-председателят не слиза от джипката, един преход в планината не е направил за три мандата като турист. На него само магистрали са му в тиквата.

 19. 19 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Пффф, сега вече няма да успея ...
  Бях се наканил да се напия на всеки един заслон по планините

 20. 20 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#2] от "iceman_bg":

  Има си по-професионална организация дублираща ПСС и се нарича Гражданска Защита(в състава на поарната служба). Има си достатъчно техника и обучени специалисти, не само в алпинизъм, но и в водолазно дело

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Тъжният опит е, че подобни съоръжения моментално се разграбват, дори в тях да има напълно непотребни вещи, а самото помещение се превръща в тоалетна (последното категорично не го разбирам). И за разлика от градовете, по планините набедените за разрушителни малцинства почти не се срещат.

 22. 22 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4219 Неутрално

  До коментар [#2] от "iceman_bg":

  " Най-накрая държавата и управляващите политици трябва да започнат дългосрочни политики за планинския туризъм. ПСС трябва да стане по-професионална организация с повече щатни планински спасители. Трябват промени в БТС. Заслони и хижи трябва да се ремонтират и изграждат, където е нужно. Хижарите са много важни. Обучения за планински туризъм и ски може да се застъпят повече в училище. България има много планини, а всичко е разграден двор. Та що ли стават инциденти, що ли се тръгва без екипировка, без обаждане в хижите за маршрути, без планински застраховки ... Та ПСС няма хеликоптер за неотложни случаи."

  Бих добавил, че нищо не може да замести сериозното ни и отговорно поведение към условията в планината, особено когато там бушуват снежни виелици и синоптиците са предупредили за ураганни ветрове ! Ако си излязъл неподготвен, понякога времето е толкова лошо, а ти се луташ напълно безпомощен в местности, които не познаваш, като в резултат изобщо може да не стигнеш до заслона ( бункери в планината не съм чул да има !). Отделно сериозна опасност представляват снежните козирки - мислиш си, че стоиш на твърда основа, а всъщност висиш на замръзнал сняг над бездната, който може всеки момент да се отчупи заедно с тебе....Изобщо необходимо е изграждане на цялостна култура на турист в по - високите ни планини , предварителна подготовка, екипираност, сериозно отношение към собствения ти живот ! Доколкото знам, балкан се състои от две стари думи - корени : бал ( нещо сладко, вкусно и от тук баялдисах т.е достатъчно ми е сладкото) и кан ( кръв, кански рев - кървав рев). Балканът е хем нещо добро, но хем и нещо опасно ! От нас зависи дали ще останем само с едното или ще изпитаме и другото !

 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тангра":

  Двумилионна София била претъпкана... Ми сети се що е така, не се дават пари за другите области, нито се местят работни места към тях и всичко се забива в София. И 10 000 парка и градинки да ви направят, все тая е, когато след време станете 3 млн..

 24. 24 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#2] от "iceman_bg":

  Айси, много си прав,НО !!! Намесата на държавата във БТС създадено свободно по дух,ще УНИЩОЖИ понятието планински туризъм. Вижте под грижите на МинТур как "цъфти" черноморието. Знаете как е направено във Алпите, щом е над 1800м.н.в. е без данъци. Чисто и просто -не като къпан пожарникар.

 25. 25 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Между бункер и заслон има огромна разлика, дали премиерът я съзнава?
  —цитат от коментар 5 на Пипера е много лют

  Дятето от Банки я осъзнава точно толкоз,колкото осъзнава че строителството в Национален Парк "Централен Балкан" е строго забранено!Евтин популизъм.Но пък вие си го избрахте-идеална еманация от качествата на средностатистическия българин.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 26. 26 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Тъжният опит е, че подобни съоръжения моментално се разграбват, дори в тях да има напълно непотребни вещи....
  —цитат от коментар 21 на ivanpopov

  А да ти е хрумвало що се разграбват?Наблизо има хижа взета под аренда.Хижаря плаща на пиянки и гамени да идат да рушат,да крадат и да акат вътре.Така заслона се разрушава и има повече клиенти за хижата.По тая елементарна схема се унищожиха всички заслони в Стара Планина.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Разбира е, че не е лошо да има такива, междинни спасителни помещения по трудните и опасни маршрути, но без организация по тяхната подръжка, всичко ще свърши за месеци, най-много година-две след тяхното изграждане.
  Хубаво е, че много се увеличи броя на хората които ходят в планините, но заедно с това се увеличава и броя на вандалските прояви или най-малкото липсата на културата, че каквото си заварил, трябва да се погрижиш да оставиш същото и след себе си.
  А това че има и ще има хора склонни към неразумни и екстремни постъпки е така и в крайна сметка никъде не е измислена система, която да предпазва хората от саните тях. Просто различна форма на самоубийство, независимо, че те не го разбират.

 28. 28 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Пръскалото над с.Тъжа и щастливите лета в близкия Бургаски пионерски лагер.

  И се сещам:

  Ах, колко години, години, години,
  Години, години, море,
  Умряха безвъзвратно.
  Къде, са кажи ни, кажи ни, кажи ни,
  Кажи ни, кажи ни, море,
  Искам ги обратно.

 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  До коментар [#26] от "tqh42306221":

  Не мисля, че ако хижарят иска да направи подобно нещо, ще наема някого. Обаче ловната ни хижа не е в район с културен туризъм. А и наоколо няма нищо за изгодно бране, та и малцинства не идват. Обаче редовно има посегателства, кога от овачари, кога от 20г келеши, дето за първи път се качват в планината... Един хубостник беше откраднал алуминиево канче, закачено с верига за чешмата. Да се чуди човек, за чий му е, защото той самият (хванахме го на връщане от лов), не можа да обясни.

 30. 30 Профил на atreu
  atreu
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Колкото повече заслони, толкова по-малка вероятност има от такива нещастни случаи като този от миналата седмица. Ако е имало къде да се скрият, сега щяха да са живи. И айде да не мислим колко скъпо ще излезе. Държавата дава пари за далеч по-безсмислени неща. Да не говорим колко пари отиват в джобовете на този и онзи. От няколко заслона няма да обеднеем. Но може да се спаси живот.

  Приказка без край
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK