"Демократична България": И през 2020 г. Варна ще изпълнява бюджет на статуквото и безметежното живуркане

Кв. "Аспарухово" и каналът море - езеро във Варна

© LiveVarna

Кв. "Аспарухово" и каналът море - езеро във ВарнаОбщинските съветници от "Демократична България" във Варна няма да подкрепят проекта за бюджет на Варна за 2020 г., защото в него отново няма приоритети и визия за развитие на града. Това каза председателят на групата Ивайло Митковски. Гласуването на бюджета трябва да се състои днес, по време на започващата двудневна сесия на Общинския съвет.


Макрорамката, заложена в проекта за бюджет на Варна за 2020 г., е 492 млн. лв. Според кмета на града Иван Портних той е "амбициозен, но в много висока степен - реалистичен", а очакването е хода на годината той да нарасне още.


Над 154 млн. лв. са заложени за дейности в сферата на образованието, като тази функция е с най-голям дял от бюджета - 40.5%, а увеличението в сравнение с м.г. е с около 11.3 млн. лв. Увеличение е заложено и при европейското финансиране - 108.4 млн. лв., което е с над 38 млн. лв. повече в сравнение с миналата година
За здравеопазване са предвидени 23.4 млн. лв., което е ръст с 2.3 млн. лв. спрямо 2019 г., за "Социални дейности" - 17.2 млн. лв., с 396 хил. лв. повече от 2019 г. Капиталовата програма на общината за 2020 г. е в размер на 58.3 млн. лв., като с очакваното финансиране от европейски програми и проекти се очаква тя да достигне 159 млн. лв.


"За поредна, вероятно десета по ред година ни си обяснява едно и също - че приоритетите на Варна са уж образование и здравеопазване, каза по повод проекта за бюджет на Варна Ивайло Митковски. Независимо от това обаче нищо не се промени нито в сферата на здравеопазването, нито на образованието през последните години. Нараснаха само цените на ремонтите и детските градини, а по-голямата част от парите за здраве са предвидени за ремонт на детски площадки, ясли и градини", каза още той.


Според Мария Ангелова, съветник от групата на "Демократична България", във Варна има квартали без инфраструктура - улици, тротоари и канализация.


"Вместо да се работи за решаването на техните проблеми обаче, в новият бюджет на общината са заложени разходи за помпозни, ефектни, но не и ефикасни проекти, каза тя. Така например 700 хил. лв. са предвидени за идеен проект на детелина за кръстовището на булевардите "Васил Левски" и "VIII Приморски полк". Още 300 хил. лв. са заложени пак само за идейния проект на друга детелина на същия булевард, а 1.2 млн. лв са предвидени за един единствен пешеходен надлез."


Ангелова цитира заложени в бюджета разходи в размер на над 23 млн. лв. за издръжка на местната администрация във Варна, която от години търпи критики за нискоефективната си работа.


"При предварителното обсъждане на бюджета кметът Иван Портних заяви, че Варна е в прекрасно финансово състояние, каза още Ангелова. Заложените приходи от местни дейности за 2019 г. обаче са в размер на 258 млн. лв. В същото време за 2020 г. заложените приходи в същото приходно перо са едва 214 млн лв. А това означава спад с 15% от местни дейности."


Според съобщените от "Демократична България" данни единствените приходи, които предстои да бъдат увеличени в бюджета на Варна за т.г., са тези от продажба на общинска собственост. През м.г. постъпленията от реализация на общински имоти са били в размер на 5.7 млн., а за тази бюджетна година заложените приходи са 8 млн. лв. "Кому е нужно да продава активи, след като според кмета на града той е в "завидно финансово състояние", попита Мария Ангелова.


Според други съветници от групата на "Демократична България" - Стела Николова и Николай Капитанов, в бюджета на Варна за поредна година не са предвидени средства за подобряване на сметосъбирането и чистота, а публичното му обсъждане е протекло формално.


"Общинският превозвач "Градски транспорт" продължава да трупа дългове, които към момента са достигнали вече 10 млн. лв., а причината за това е забавеното с години приемане на нова транспортна схема без логично обяснение за това", каза Николова.


"За поредна година са неглижирани всички проекти, свързани с дигитализацията на общинската администрация, която би направила дейността й по-прозрачна и по-ефективна", каза Капитанов. По думите му в проектобюджета на Варна, който предстои да бъде подложен на гласуване днес, няма и помен от проекти, свързани с извънкласното образование на подрастващите в сферата на изкуствата и културата, нито един проект, който да предвижда изграждането на културни пространства за деца в кварталите, отдалечени от центъра на града.


"Това е бюджет на статуквото и на безметежното живуркане, това не е бюджет на съвременен модерен град, каза Ивайло Митковски. Нещата могат да се променят само ако отхвърлим този бюджет и накараме общинската администрация да излезе от зоната на комфорта си. В противен случай всичко във Варна ще си продължи по старому - ще се наводняваме при всеки по-силен дъжд, улици ще се преасфалтират по няколко пъти, докато някой се сети, че комуникациите се полагат преди асфалта, кварталите ще се презастрояват, без инфраструктурата им да бъде реновирана."

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Еми така искат гласоподавателите на Максуда, хАспарухово, Езерово и др.квартали.
  Есе пак не бих казал, че не се прави нищо - бюджетът за здравеопазване е увеличен с 10%, което по никакъв начин не може да се нарече нищо. Лошото е, че пари за брегоукрепване и борба със свлачищата, традиционно няма.

 2. 2 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 294 Любопитно

  До коментар [#1] от "ivanpopov":

  Ами да, тези гласоподаватели избраха пряко и моралния стожер с многото летателни часове и любител на Грипени, или?

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Варна и тя едно големо село. Кварталите не са мръднали от десетилетия

 4. 4 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 294 Весело

  И понеже иде реч за Демократична България, аз за по-голямо действащо статукво от Атанас Атанасов в последните десетилетия не се сещам. Може би само Доган и Антон Кутев.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  " "Това е бюджет на статуквото и на безметежното живуркане, това не е бюджет на съвременен модерен град, каза Ивайло Митковски. Нещата могат да се променят само ако отхвърлим този бюджет и накараме общинската администрация да излезе от зоната на комфорта си. В противен случай всичко във Варна ще си продължи по старому - ще се наводняваме при всеки по-силен дъжд, улици ще се преасфалтират по няколко пъти, докато някой се сети, че комуникациите се полагат преди асфалта, кварталите ще се презастояват без инфраструктурата им да бъде реновирана"."

  Защо не добавите към констатацията и столицата и Пловдив, където положението е идентично ? В Пловдив единствено поради дните му на столица на културата имаше определено раздвижване в облика на града, но той и без това си е един от най - красивите градове у нас, да не кажа и най - красивия !

 6. 6 Профил на bloomberg_v
  bloomberg_v
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  за съжаление май е ОБРАТНО

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#2] от "voodoo_child":

  Сериозно ли вярваш, че нета е единствено за да си пробуташ ....... мислите? Специално във Вана Цецка убедително обра ромски гласове

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И да съскат и да не съскат Варна се промени много ....
  Тя и Демократична България се промени много май го докара до 3% ....

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Вземете сменете плочките покрай окръжна, половината липсват, другата половина са начупени или неравни. На ден минава маса народ от там, а има изсъхнали дървета и при всеки по-силен вятър, падат бая големи клони. И сложете огради, около градинките, че местните плебеи, не са научени да не газят тревата.

 10. 10 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "дерибеев":

  Ами, виждам, че "мислите ми" събират плюсове, та...може би, ако успееш да изразиш и ти мисъл, ще се получи дискусия.

 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Ако не беше ДъБъ Спас нямаше ли да пише по темата?

 12. 12 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Чудно е ако е така,ама къде е Балетния конкурс?

 13. 13 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  МръднАли са ама към по-лошо!

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3319 Весело

  До коментар [#10] от "voodoo_child":

  Е това точно е забавно как откровени лъжи тук събират плюсчета. И показателно. Успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лео":

  Щеше споко. Той за плюене е първа писта. Но също, като ДБ, предмино се мрънка, без да се предлагат конкретни решения.

 16. 16 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Доколкото познавам града и от това което пише е явно,че просто става въпрос за замазване на грешките със "Златната миля"-детелини ,перуники.Булеварда който е разрязал града на две ,сега трябва да бъде свързан с останалата пътна мрежа. ..както цялата държава на Бибитко,...

 17. 17 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Във Варна наскоро в едно от най-известните им училища ги изловиха, че събирали децата и им преподавали по руски, още от първи клас.

  Вместо междучасия и час по физическо, айде дечица на руски. И при това без знанието и съгласието на родителите, и без руския да фигурира в програмата от МОН!!

  От такава община не очаквайте нищо читаво, само нео-съветски корупционни схеми и издънки.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Варна кога ше го преименуват на ТИМ (Русия)?

 19. 19 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Чудно е ако е така,ама къде е Балетния конкурс?
  —цитат от коментар 12 на wpo34378687


  Балетният конкурс не се провежда със средства от бюджета на Варна !
  " Международният балетен конкурс-Варна е създаден през 1964 г. Първото му издание се провежда от 2 до 13 юли в Летния театър на морската ни столица. Инициативата е първото в света професионално международно балетно състезание, припомнят от Moreto.net.

  След 1992 г. Състезанието се организира, финансира и обгрижва от Фондация “Международен балетен конкурс – Варна”. Тя набира средства само благодарение на благородни дарения на сътрудници от България и чужбина."

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Дали е вярно това заключение или просто е нормална опозиционна реакция, на практика е все едно. Това са победителите не само във Варна, но и в много други градове, както и в страната като цяло и за да се промени тази ситуация, очевидно има необходимост от идеи и лидери, които да спечелят доверието на критична маса хора, че това са правилните идеи и лицата, които ще ги реализират.
  Докато това не се е случило, със и без заклинания за и против, така нареченотъо статукво, най-безметежно ще си съществува.

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 919 Неутрално

  [quote#19:"doroteus"][/quote]

  Давам линк към партньори и спонсори на Балетния конкурс - Варна :
  arna-ibc.org › ... › Конкурсът

  Спонсори и партньори | XXIX МБК Варна 2020
  Translate this page
  ... дарители, спонсори, рекламодатели, юридически и физически лица, допринасящи за реализирането на Международния балетен конкурс – Варна

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Да си гласуват с БСП и Възраждане там от ълъла, където хората на Варна ги наритаха.

 23. 23 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#20] от "tsvetko_51":
  Това на теория е добре, но не си наясно какво блато са си сътворили и как са набъкали техни кадри къде ли не, които ще саботират всичко, ако не е подадено от правилното място
  Да не говорим че нямаш шанс колкото и критична маса да събереш - бързо ти изфабрикуват един компромат, ако си реална заплаха, може да е и с порно елемент
  Феодални структури имаме вече и хората са се арнажирали с действителноста- има един термин "вътрешна емиграция", това е, което се случва

 24. 24 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 219 Неутрално

  До коментар [#22] от "tosho_toto":

  Ставаш смешен, Варна си е за съжаление винаги предварително свирен мач и това на всеки му е ясно
  Дори БСП удариха едно рамо този път
  Портних и Копейкин са от една и съща люпилня и могат да ги менкат, ако наистина им "дотегне" на варненци и много им се прииска "промяна"

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  То това важи за цяла България. Само софиянчетата се фалопръцкат.

 26. 26 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#24] от "linard":

  Муцка, варненци изпратихме дружките от ДБ, БСП и Възраждане в ъгъла преди няколко месеца защото не предложиха никаква градивна визия за развитието на Варна.Показахме, че не желаем политически хейтъри в управлението, определение което ДБ затвърждава с поведението си в общинския съвет.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7077 Неутрално

  Цялото управление на ГЕРБ, вкл. и на национално ниво е нещо подобно. Без много акъл и усили.

 28. 28 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Освен с приказки, от ДБ не могат да се похвалят с друго, това е равносметката.

 29. 29 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Нито печелят избори от ДБ нито управляват, а само се обаждат като настъпена жаба на паваж.

 30. 30 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 315 Неутрално

  За съжаление в бюджета няма кинти за спонсорите на ДайБг, та затова тъй жално вият съветниците им. Обичайно, Спас само им приглася. А кварталите без улици и тротоари са тези между Варна и курортите, а тези дето ги застроиха са все фенове на десебе-то и бесепе-то. Там улиците са широки по 2м, та даже и боклукчийските коли зор влизат, какво остава за пътно-строителна техника. За тротоари не говорим изобщо, те са усвоени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK