Съдийската колегия обсъжда при закрити врата дали да уволни Андон Миталов

Лозан Панов

© Георги Кожухаров

Лозан ПановСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да разгледа при закрити врата искането на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за освобождаването на съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов. Съдията от Специализирания наказателен съд беше санкциониран от САЩ да не пътува в страната заради "сериозна корупция".


Министър Кирилов също дойде за заседанието на съдийската колегия.


Предложението за закриване на заседанието бе на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, който се позова на влязлата в сила от днес нова разпоредба на Закона за съдебната власт в чл. 316, ал. 2.
С 10 гласа "за" и 3 "против" колегията реши да обсъжда при закрити врата дали изобщо да образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов.


Преди заседанието пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов каза, че в искането на министър Кирилов има пропуски. "Без по никакъв начин да обезпокоявам най-добрия юрист на управляващите, смея да кажа, че това предложение съдържа множество непълноти, неясноти и съм сигурен, че днес това ще е тема, която ще бъде поставена", каза Панов.


По думите му, сред основните въпроси е кои са конкретните действия или бездействия от страна на съдия Миталов, с които е накърнил престижа на съдебната власт и е нарушил служебните си задължения, кога и как е станало това и по кое конкретно производство. "Много е важно да се посочат доказателства", подчерта Панов. Той припомни, че е изпратил отново писма до прокуратурата и антикорупционната комисия, с които иска информация дали срещу съдията има досъдебно производство за корупция или някакви данни или доказателства срещу него.


Председателят на ВКС припомни и че инспектор от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) е оставил проверката срещу него по искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров без движение, тъй като няма правомощия. Освен това в заключението си инспекторът е обяснил, че не е необходимо да се сезира първо прокуратурата, а е допустимо искането да се отнесе директно до съда.


На въпрос как съдията би могъл да продължи работата си, дори и ако срещу него не бъде образувано дисциплинарно производство, при положение, че във всеки един момент всяка една страна по делата, които разглежда, може да му поиска отвод, Лозан Панов каза, че съдия Миталов е поставен в ситуация, в която трябва да доказва отрицателни факти. "Той е в ситуация, в която е посочено, че е свързан със сериозна корупция и трябва да доказва, че това не е така", коментира председателят на ВКС

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK