Кирилов: Престижът е уронен, без значение дали САЩ ще дадат данни за Миталов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов дойде на заседанието на съдийската колегия, за да защити и мотивира искането си за дисциплинарно уволнение на санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов дойде на заседанието на съдийската колегия, за да защити и мотивира искането си за дисциплинарно уволнение на санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.Единодушно с 12 гласа "за" и нито един против съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да даде срок от 7 дни на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, в който той трябва да представи доказателства - кога, на кои дати, с какви действия съдия Андон Миталов е нарушил служебните си задължения и е уронил престижа на съдебната власт.


Кирилов трябва да обоснове искането си за дисциплинарно уволнение с конкретни факти и обстоятелства, както и по кое конкретно производство са били извършени нарушения от съдия Миталов. Освен това Кирилов трябва да каже откъде и откога има информация за въпросните нарушения. Съдийската колегия прие за сведение и заключението на Инспектората на Висшия съдебен съвет по искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.


Обсъждането на казуса със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов в съдийската колегия мина за около час при закрити врата.
Престижът на съдебната власт е уронен - доказателствата са публично достъпни, обществено известни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред журналисти на излизане от Висшия съдебен съвет след заседанието на съдийската колегия, която обсъди казуса със санкционирания от САЩ съдия Андон Миталов.


Кирилов каза, че е предложил на членовете на съдийската колегия, ако тези обстоятелства са им неизвестни, той ще ги докаже в 7-дневен срок, който му бе определен, за да допълни и мотивира искането си съдията да бъде дисциплинарно уволнен.


Кирилов отговори положително на въпрос дали ще търси доказателства за уронения престиж на съдебната власт в конкретното дело, по което Миталов позволи на обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да отиде в Москва за получаване на орден "Дружба" от руския президент Владимир Путин. По думите му до петък не е разполагал с доказателствата по образуваното на това дело. Кирилов каза, че ако има дисциплинарно производство срещу съдията, то ще бъде обвързано с решенията му за Малинов.


"Ако постъпят други доказателства, съдийската колегия ще анализира, ще прецени и ще вземе решение дали да образува дисциплинарно производство", каза Кирилов. Свидетелство за уронения престиж категорично е изявлението на държавния секретар Майк Помпео. По думите на министъра това дори води до уронване на не само на престижа на съдебната власт, но и на България.


Кирилов каза, че твърденията за корупция трябва да бъдат разследвани и ако друга държава има доказателства, те ще бъдат релевантни за разследването в България.


"Българското правосъдие не трябва да бъде безучастно и трябва да има разследване. Като бъдат изпратени такива данни, те ще бъдат съобразени. Ако не бъдат изпратени, трябва да се съберат или да не се съберат доказателства в България. Мисля, че бездействието в този случай не помага за укрепване на доверието в правосъдието. За да има доверие, трябва да има съответни адекватни и своевременни действия", каза Кирилов.


По думите на министъра, независимо дали САЩ ще предоставят данни за престъпления и корупция, извършени от съдия Миталов, престижът на съдебната власт вече е уронен.


Видео от коментара на министър Кирилов - тук


По-рано днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов подчерта, че е изключително важно да бъдат представени доказателства за корупция, и обясни, че предложението на министър Кирилов съдържа много неясноти и пропуски. Видео от коментара на Лозан Панов - тук


Как мина заседанието на съдийката колегия - тук
Становището на Съюза на съдиите по казуса - тук
С какви мотиви министър Данаил Кирилов поиска дисциплинарно уволнение за съдия Миталов - тук
Защо бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска проверка от Инспектората на ВСС - тук
Какви са резултатите от проверката на инспектората - тук
Подробности за решението на Държавния департамент на САЩ срещу Миталов - тук
Какво съдържат разпоредбите, според които САЩ налагат подобни санкции - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK