Омбудсманът поиска закриването на Централния софийски затвор

Централният софийски затвор е паметник на културата и няма как да бъде ремонтиран, а битовите условия в него са изключително лоши, обясни омбудсманът Диана Ковачева

© Анелия Николова

Централният софийски затвор е паметник на културата и няма как да бъде ремонтиран, а битовите условия в него са изключително лоши, обясни омбудсманът Диана КовачеваОмбудсманът Диана Ковачева поиска Централният софийски затвор, общежитието в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика във Враца да бъдат закрити. Причина за искането ѝ са лошите битови условия, фактът, че сградата на Софийския затвор е паметник на културата и не може да бъде ремонтирана, както и невъзможността и останалите сгради да бъдат приведени в съответствие с европейските изисквания за лишаване от свобода.
Тя представи годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм, съобщи БНТ.


"Тази препоръка е важна, защото там материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух, и това специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата", посочва мотивите за искането си Ковачева.


По думите й в момента близо 2000 затворници изтърпяват присъди в затвора в София и е нужно да се предприемат спешни мерки те да бъдат преместени на друго място.
"Арестите в Свиленград и Габрово и тези, които са основно към областните дирекции на "Изпълнение на наказанията", са в лошо състояние. Подобрило се е състоянието на арестите, които са преместени към затворите, които също по Норвежкия механизъм бяха ремонтирани", уточнява омбудсманът.


"Резидентната грижа придоби публичност във връзка с проверките в домовете за хората с деменция. Една от основните констатации, които правим, е свързана с бавния процес по деинституционализация, който се предвижда да приключи през 2035 г.", обобщи Ковачева. По думите й това е много дълъг срок при "наистина крещящо тежки условия". Те се изразяват не само в пренаселеност и в лоши битови условия, но и с липсата на достатъчно добра грижа, добави още тя.


Омбудсманът подчерта, че от спешна задълбочена и цялостна реформа се нуждае и психиатричната грижа. Ковачева каза, че за храната за един ден за пациент се отделят около 1.92 лв., което е около 63 стотинки на хранене. Тя определи това като крайно недостатъчно за осигуряване на здравословна храна за лицата с психични отклонения и направи сравнение, че в затворите издръжката на един осъден за храна е 4 лв. на ден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK