Даниел Смилов: Президентът Радев няма нужната подкрепа за конституционна реформа

Даниел Смилов: Президентът Радев няма нужната подкрепа за конституционна реформа


Президентът Румен Радев няма парламентарната подкрепа, от която има нужда за промени в конституцията, коментира политологът и специалист по сравнително конституционно право доц. Даниел Смилов.


Смилов гостува в авторското предаване "Видимо и невидимо с Калин Манолов", което може да гледате всеки понеделник на живо на сайта или в страницата на "Дневник" във "Фейсбук". (Целия разговор с доц. Смилов гледайте тук).


"Румен Радев на практика влезе в много тежък конфликт с почти всички партии в Народното събрание, а когато говорите за конституционна реформа, се искат квалифицирани мнозинства. Президентът Радев има квалифицирано мнозинство срещу себе си", коментира Смилов. Според него държавният глава много бързо е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. При едно забавяне на указа инициативата на Радев за промени в конституцията щеше да стои в политическото пространство по съвсем друг начин, но Радев прецени, че може би това би било голяма борба и не видя подкрепа дори сред БСП, каза още Смилов.
Според него е добре да се създаде възможност за индивидуални жалби до Конституционния съд. "За хора, които не могат да съберат политическа подкрепа зад себе си, за тях има смисъл да могат да се обърнат директно към Конституционния съд, когато смятат, че индивидуални техни права са нарушени. От моя гледна точка това е добра инициатива. Куриозът е, че дори конституционните съдии са против това, защото смятат, че така ще се увеличи много натоварването на съда, но е имало години, в които 12 съдии са решавали общо под 10 дела. Вярно е, че при индивидуалната жалба делата в съда ще се увеличат, но това е въпрос на ресурси", заяви той.


Той коментира и забраната за влизане в САЩ, която беше наложена на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Според него целта не е била санкцията за конкретния съдия, а изпращането на послание до управляващите.


"САЩ едва ли ще използват инструменти с такава тежест, за да санкционират съдия, пуснал някой да получи медал. Използвайки този инструмент, те искат да изпратят послание към българските власти. Първото послание е "България е важна за нас, южният фланг на НАТО е проблематичен, в Турция има ред проблеми, искаме сигурност на южния си фланг, а вашите служби не действат на висотата, която се изисква, и проспиват определени казуси. Ето, ние ще ви дадем един пример", заяви Смилов.


"Това е напомняне, че този инструмент би могъл оттук нататък да се използва и ако не се стигне до съответните корекции и в работата на наши органи и на нашите служби, САЩ си запазват правото да използват този инструмент", подчерта той.


Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Явно Дани , като един истински българин , още повече демократ и патриот , страда заедно с "обединителя " , който се бил лишил, поради собствената си политическа "незрялост " от "квалифицирано мнозинство " в парламента, с цел - промени в Конституцията ! Дани страда и с горкия " Порядъчен "Миталов и със съветските и руски шпиони от български проидход , които били "невинни " до доказване на противното ! Той страда и че Радев не можел да търси подкрепа дори в "реформираната " БСП ! КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЗИ СВЯТ , ГОСПОДИ !

 2. 2 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Прав е, че Радев настрои срещу себе си всички партии без БСП в парламента Смилов, но от последните му изяви разбирам, че симпатизира на льотчика, а това говори много зле за него.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Промени в Конституцията никой не иска.
  Само Радев и Да, България.
  Това не стига, соро, малцинство.

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Нормално. Стане ли въпрос за реформи, всички партии в парламента скачат, като попарени. Статуквото е хубаво нещо... Особено ако си нареден близо до бюджетната софра. Лошото е, че хоризонта на повечето политици е до края на мандата.

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Той доскоро нямаше и желание да я прави. Но триъгълникът Прасе - Турски циганин - Мутра Прокурор се уплаши дори от думите му, хвърлени колкото да замаже положението, и му го създаде.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Естествено. Настоящата конституция е писана от КДС-арите в началото на прехода и ги обслужва много добре. Особено ни е необходима прокуратура по съветски модел, нали?

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petleshev":

  Що пък да е по съветски, много си е добре така.
  Ти искаш да е на подчинение на Борисов, предполагам?
  Гешев да е министър на правосъдието, нали?
  :)

 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Човек за който "единоначалието в прокуратурата е нещо с което трябва да се съобразим", неможе да направи съдебна реформа. Ако трябва да се прави търба между Крим и Варна - да, но "реформи" и "правосъдие" са чужди теми за военен.

 9. 9 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 931 Любопитно

  с този еднопартиен парламент, и с това заспало общество ,никакви реформи не са възможни

 10. 10 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Нормално, няма мнозинство за нарушаване на статуквото, угодно на повечето политици

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Съдейки по резултатността и ефективността на родната прокуратура, нещо в нея е сбъркано.
  Иначе, по държавите които са добро място за живот, прокуратурата е извън съдебната власт и част от изпълнителната.

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  До коментар [#4] от "Petleshev":

  ти лично какви промени искаш в контитуциията

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 13. 13 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  До коментар [#10] от "neut":

  така работи демокрацията

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Любопитно

  Президентът иска конституционна реформа, с която страната да стане президентска република и да докопа реалната власт, а някакви се самозаблуждават, че зорът му е като техния - кой да назначава прокурорите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Как тази година се лишихме от предаванията в ТВ Он Еър на червените и сините комунисти водени от Кл. Маринова и Кал. Манолов. Впечатляващо се припокриваха по съдържание и гледна точка. Сега пРезидентът и хиляда усти да има не може да ги замести.

 16. 16 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Президентът Радев няма нужната подкрепа за конституционна реформа"
  Никой няма да получи такава подкрепа, камо ли Радев. Българите сме против еднолично управление на президент, монарх...дори Христос.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2359 Любопитно

  Радев да не е без акъл , че да очаква подкрепа от парламента ?!

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#12] от "sarunka":

  Лично аз искам промените да са такива, че да започнем да приличаме на нормална европейска държава. Настоящият мутро-милиционерски кенеф обрича България на бавно и сигурно изчезване.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Радев няма политически опит, съветниците му военни, няма как да се справи. Да смени съветниците, ако има.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Посланието било към българските власти е поредната "красива и умна" Опорна Точка. Щедро използвайки множествено число във "власти" Смилов придърпва към тях и изпълнителната власт, т.е. любимата мишена ГЕРБ.

  Само че, забраната е към МАГИСТРАТ. И според конституцията съдебната власт е независима от другите две власти. До такава степен независима, че в един коментар по повод тази санкция я нарекоха "държава в държавата".

  Защо Смилов коректно не каза, че посланието е към СЪДЕБНАТА Власт? Да не би защото там красивите умници имат някои съдии на които симпатизират? И които вкупом се юрнаха да защитават колегата си.

  Например любимият на красивите умници Лозан Панов е учуден с какво съдията Миталов е уронил престижа на съдебната власт. А съдията Нели Куцкова смята, че на Миталов трябва да бъде даден шанс да изчисти името си. След като не се засрамиха да защитават мафиот като Черепа не ме учудват, все пак става за свой човек. И се създава опасен прецедент, посягат към недосегаемите.

  https://clubz.bg/94108-panov_za_danail_kirilov_bez_da_obezpokoqvam_naj_dobriq_yurist_na_upravlqvashtite

  https://dnews.bg/sadia-neli-kuckova-ako-ne-badat-izneseni-danni-za-korupcia-trabva-da-se-dade-shans-na-mitalov-da-izchisti-imeto-si.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  Президентът Румен Радев няма парламентарната подкрепа, от която има нужда за промени в конституцията,
  =========
  При пафламантарните управления е така....за съжаление.....
  Президента е фиктивен пост....служещ за ритуали и вечеринки.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#14] от "pag":

  Точно така....и в това няма нищо лошо.....
  Преди да почине, покойния Божидар Димитров.....достигна до същия извод....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "При пафламантарните управления е така....за съжаление.....
  Президента е фиктивен пост....служещ за ритуали и вечеринки....."

  Ъхъм, а пък в азиатските сатрапии, парламентът служи за подмиване задника на падишаха...

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":


  Радев няма политически опит, съветниците му военни, няма как да се справи. Да смени съветниците, ако има.
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Да бе , ще смени съветниците... добри са си...

 25. 25 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Всъщност генерал Радев и неговите съветници не предлагат никаква конституционна реформа. Той даже не говори за свикване на ВНС, а приканва към бунтове и метежи срещу законното правителство и Народното събрание с цел установяване на личен авторитарен режим по азиатски модел...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK