240 хил. лв. за "безинтересни новини", или колко струва тайната на числото Пи

240 хил. лв. за "безинтересни новини", или колко струва тайната на числото Пи

© Спас СпасовБлизо 240 хил. от бюджета на Варна ще бъдат похарчени и тази година според утвърдената практика за финансиране на частни медии с публични средства. Това стана, след като с гласовете на управляващото прокметско мнозинство в Общинския съвет бяха удовлетворени писмените заявки, с които "Дарик радио", вестниците "24 часа" и "Труд", както и местните сайтове Varna24.bg и NovaVarna.net поискаха да им се плаща за това, че ще информират аудиториите си за дейността на местната администрация и Общинския съвет.Сумата е с 40 хил. лв. по-голяма, отколкото през миналата година, въпреки че броят на финансираните медии е с две по-малък.


Петимата печеливши бяха избрани в безпрецедентна конкуренция, в която 15 медии се надпреварваха да предлагат услугите си на местната власт срещу заплащане. Привлечени от щедростта й през предходни години, този път писма с добрите си намерения до кмета на града и председателя на Общинския съвет адресираха още сайтовете: culturespace.bg, barometar.com, brat.bg, bgtourism.bg, vsmedia.com, сайтът mediaconsult.bg, онлайн телевизията MU-Vi.tv и информационната агенция "Фокус". Техните оферти обаче бях отхвърлени още при предварителното им разглеждане.


Без изненади най-голям дял от парите за медийния комфорт на управляващите и тази година отива при
"Медийна група Черно море",


свързана с бизнес кръга около "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка". С днешното гласуване тя получи 43 200 лв. с ДДС. Още в края на м.г. обаче с друго свое решение местният Общински съвет прие да плаща на телевизия "Черно море", част от едноименната група, по 960 лв. на ден, за да предава на живо заседанията му.До тогава същата услуга е струвала 720 лв. с ДДС, показва отчет за усвояването на миналогодишното финансиране. (виж прикачения отчет за 2019 г.) Като се има предвид, че сесиите се провеждат всеки месец (с изключение на август) и продължават по два дни, това прави още около 21 хил. лв. Така само по тези два канала безкритичната кабелна телевизия ще получи над 64 хил. лв. от бюджета на Варна.На второ място с 51 360 лв. с ДДС тази година изненадващо се нарежда


местния сайт NovaVarna.net,


известен с неприкритата си и безрезервна подкрепа за ГЕРБ. Негов собственик е Георги Костов*, който през 2013 г. стана известен като областен координатор на ПП "Лидер" във Варна. В края на същата година сайтът "Биволъ" посочи именно Костов като инициатор на мащабна "мулти левъл" схема за купуване на гласове. Тя бе озаглавена "Стратегия за работа европейски избори 2014 г. - област Варна" и съдържаше подробни обяснение за начина, по който би трябвало да сработи "технологията", както и точен разчет за средствата необходими за привеждането й в действие.


В момента Георги Костов е член на управителните органи на партия МИР, която бе образувана, след като лидерът й Симеон Славчев напусна "Движение 21" на Татяна Дончева през 2018 г.


Трети по обем на отпуснато финансиране в класацията на община Варна за т.г. e


традиционният партньор на местната власт "Дарик радио".


Регионалният офис на медията получава 45540 лв. с ДДС, за да продължи да излъчва седмичното си предаване "Зала пленарна" и да мултиплицира информацията в сайта си dnews.bg.


След дебюта си сред медиите, финансирани с пари от общинския бюджет във Варна през м.г., дружеството


"Медиа груп 24" (издател на сайта Varna24.bg)


този път получи 36 хил. лв. с ДДС. Предлагайки услугите си срещу заплащане, то припомня в писмо, адресирано до местната администрация, че акцентите, по които ще работи, "са в синхрон с приоритетите на кмета на града Иван Портних" и неговия екип, както и върху работата на всички постоянни и временни комисии към Общинския съвет". Освен това през сайта си компанията щяла да "мотивира и стимулира младите хора да се развиват и прославят Варна".


На последно място с по 30 хил. лв. общинско финансиране се нареждат


вестниците "24 часа" и "Труд".


Независимо от сумата, отпусната днес с решение на Общинския съвет, още по 200 хил. лв. годишно местната администрация харчи за "Публикуване в регионални и централни печатни издания на обяви, съобщения и други текстове, свързани с дейността на община Варна". Това става по договор, сключен след провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка с рекламната компания "АПРА". Неделима част от него обаче е списък с медии, посочени пак от администрацията на Портних.


Какво са свършили през миналата година медиите, получили пари от бюджета на Варна, за да разказват за постиженията на администрацията й, показват отчетите за изпълнението на договорите им с нея.


Цифрите, отразени в някои от тях, са стряскащи.


Така например в отчет за изпълнението на договор за "медийно отразяване на събития и активности на община Варна" от 11 април м.г. от "Медиа груп 24" са посочили, че само до края на ноември 2019 г. - за по-малко от осем месеца, в електронното издание varna24.bg са били публикувани 818 статии, или над 100 текста на месец. Всеки от тях е с единична цена 200 лв. без ДДС (виж прикачения файл), а сред най-впчатлаващите заглавия е: "Пуснаха шадравана на "Независимост", гларуси плакнат пера в атракцията".Така според същия отчет само за непълни осем месеца са били усвоени близо 164 хил. лв. без ДДС. В същото време справка в архива на Общинския съвет във Варна показва, че с негово решение от 4 февруари м.г. за "партньорство" с "Медиа груп 24" са били отпуснати едва 30 хил. лв.


Друг отчет, този път на "Про нюз България", издател на вестник "24 часа", съдържа информация, според която статия от 13 юни 2019 г., озаглавена "Побитите камъни край Варна крият тайната на числото Пи" е струвала на местния бюджет 2470 лв. (виж прикачения файл). Подзаглавието й пояснява: "То се cъдъpжа в pазмера на златния фалос на Вожда от халколитния некропол" (правопис по оригинала). Текстът под снимката към статията гласи: "Рускиня прегръща камък, за да забременее". Публикацията, очевидно остойностена по рекламната тарифа на медията, е достъпна и до този момент в електронния й архив, но не носи никакви атрибути, подсказващи, че е платена.Статия от 8 октомври м.г. със заглавие "Варна реши - без хотел и магазини в дупката" пак в "24 часа" е с отчетена цена 1030 лв. Други новини във вестника със заглавия като "Кметът на Варна посрещна експерти в морския бизнес", "Безплатен интернет в пенсионерските клубове във Варна" или "Варна и Индонезия обменят студенти" са плащани на цени между 600 и 200 лв., като нито една от тях не е отбелязана като рекламна публикация.


Осигуряването на политически комфорт


в България чрез финансирането на частни медии с публични средства години наред беше проблем, с който се занимаваха предимно неправителствени организации и международни журналистически сдружения. За първи път тази година темата предизвика дебат, който започна от местни издания.


Знак за растяща нетърпимост към утвърдената практика беше и полемиката в Общинския съвет вчера, която предшестваше вземането на решение за отпускането на публичен ресурс, с който на практика се купува медийно влияние.


Според общинския съветник Стела Николова (Демократична България) отразяването на дейността на местите и централни органи на властта е присъща функция на всяка медия. "В случая с публикуването на фактически платени новини за дейността си обаче общинската власт във Варна захранва гражданите като "мисирки" с публикации, платени с парите от техните собствени данъци", каза Николова.


В отговор председателят на бюджетната комисия в съвета Бранимир Балачев каза, че


дейността на местната власт не била "пикантна тема"


и по тази причина новините за нея били безинтересни за медиите. За да ги отразяват, те имали нужда от финансов стимул.


"Резултатите от дейността на местната власт са или видими, или не, каза още Николова. Няма нужда варненци да плащат, за да ги "виждат", такива, каквито им се показват през новините".


В едно от рядко рационалните си изказвания https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/02/08/4022081_liderut_na_vuzrajdane_-_noviiat_volen/" target="_blank">лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов също каза, че практиката да се плаща за съдържание унищожава медиите. "Ние убиваме т. нар. четвърта власт, защото я правим зависима, каза още Костадинов". След това предложи да бъде взето решение всички публикации и предавания в медии, получили общинско финансиране, да бъдат отбелязвани като платено съдържание, за да са наясно гражданите какво четат.


В други свои изказвания обаче Костадинов неведнъж е отправял лични заплахи към журналисти за това, че са включени списък, по който след като "Възраждане" дойде на власт ще им бъде търсена отговорност за защитаваните позиции.


Накрая председателят на варненския Общински съвет Тодор Балабанов сподели идеята си догодина те да приемат само общата финансова рамка за финансиране на частни медии с публични средства. След това всяка от тях щяла да кандидатства с проект, който да бъде разглеждан от специална комисия. Как точно тази схема ще направи купуването на медийно влияние по-трудно, не стана ясно.
---
* След приключването на работата по този текст собственикът на сайта NovaVarna.net Георги Костов направи следните уточнения:
1. Още в края на юли м.г. той е подал заявление за напускане на политическата партия "МИР" заради несъгласие с политическата линия, зададена от лидера й. Според данните, отразени в регистрацията на партията и към този момент обаче, Костов все още фигурира като член на ръководния й орган. Според него, това е технически проблем с вписването на промените в ръководството й.
2. Проверката на прокуратурата по сигнала за евентуално участие на Костов в схема за купуване на гласове през 2013 г. е била прекратена без образуване на досъдебно производство. Подробности за разследваната схема можете да прочетете в текст на сайта "Бивол" от с.г. - тук.
3. Пред "Дневник" Георги Костов уточни, че сумата от 51 360 лв. с ДДС, които NovaVarna.net е поискала от община Варна е била съобразена с публично обявените цени за реклама и платени публикации в медията.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пазарът решава... няма място за всички...

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Добра политика на Варна. Хората трябва да могат да се информират за общината.

 3. 3 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Еххх, друго си беше по времето на Добрин Митев. Славни времена бяха, нямаше платени медии. Е, имаше полицейски акции, спираха се едни микробуси с в. Монитор. Но кво е едната цензура, нали Спасов?

  Няма лоша реклама!
 4. 4 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#3] от "еМа":

  Емилия Христова тогава беше кореспондент на вестник Демокрация и даваше лични инструктажи на журналистите. В момента тая е зам. - кмет на Одесос. А Васко Касичката на Добрин Митев вече дава пресконференции всяка седмица и се мъчи да възбужда заспалите фенове на Митев с нови лафове, докато се прави на ни лук ял, ни лук мирисал. Авторът Спасов не е забравил, сигурен съм. Вероятно четейки потрепва и настръхва при мисълта да се върне това време.

 5. 5 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 564 Разстроено

  Страхотно свършена работа от Спас Спасов! Ех, защо няма и един като него в Пловдив, да разнищи и тукашните обори.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 6. 6 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Между другото половината град разказва, че водещите на сутрешния блок на Мсат, сутрин в колата са получавали вестниците си (за прегледа на печата) направо подчертани. Свободният Спасов се грижел да са ПРАВИЛНО информирани.

 7. 7 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... и варненските мисирки - нахранени...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  не медии, а зле прикрити платени бардаци!

  за съжаление не само във Варна властта си отглежда журналистически държанки!

 9. 9 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Това е тема, която се обсъжда всяка година и точно след седмица се забравя ама нали автора трябва да си начеше езика. Като ще се нареждат медиите по големина на сумата, защо Труд и 24часа са последни? Техните суми възлизат на над 200 хил., заслужават си почетното място.

 10. 10 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  УдЖас,,😞и във Варна няма свободно слово, които плаща, той поръчва.

 11. 11 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#7] от "ДЗВЕР":

  😂+++++++

 12. 12 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Варна е крещящ пример за корупция и мафия сраснала се с управлението/краденето! За съжаление и на население от овце. Който не е решил, той не ги е подкарал.

 13. 13 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 226 Весело

  Само новите които Сорос плаща са интересни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 14. 14 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Докато има журналисти на които им се плаща да пишат само негативни и едностранчиво-политически статии за Варна, ще има и други на които ще им се плаща да отразяват за случващото се в града. В крайна сметка читателите сами избират от къде да се информират и на кого да вярват.

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Числото ПИ е съществувало много преди Архимед и Лудолф фон Цойген. Като математическа величина е безценно и е закодирано на много места-пирамидите, Стоунхендж, Мохенджо Даро и т.н. Ако го учиш, ще сполучиш. Ще имаш добра заплата, ще те търсят да работиш и след пенсиониране и за няколко години, да си жив и здрав, можеш да си дигнеш пенсията двойно. Колкото до корупцията, президент Андрю Джаксън на Америка от 19 в., доблестен войник и честен човек, се заел да я пребори в мандата си. Бил много упорит, затова го кръстили "Костеливия орех". Първата му работа била да затвори една от банките, която била гнездо на корупция. Но станало така, че там били влоговете на голяма част от работническата класа и естествено, Джаксън си навлякъл омразата на хората. За да си отмъстят, те му отрязали главата. Става дума за главата на дървената статуя на президента, с която била украсена носовата част на бойната фрегата "Конституция". По късно злосторниците се разкаяли, предали се и върнали главата, а какво станало с корупцията в Америка, който знае, да каже.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Благовест Цветанов
  Благовест Цветанов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Виждам сорс код в текста, докато го чета от iPhone X. Моля коригирайте проблема, никак не е приятно.

  “Най-добрия начин да отмъстиш на врага си е да не приличаш на него.“ - М. Аврелий
 18. 18 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 279 Любопитно

  За медийния комфорт ми е ясно, но не ми ясно кое число е по-голямо 43 х.лв или 51 х.лв. щото на първо място с най-голям дял са тези ( едно трибуквие) с 43 х.лв. , на второ с 51 х.лв. ......

  FILII MARIS SUMUS
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Верните медии и журналисти трябва да се хранят. Иначе ще вземат да напишат някоя неприятна истина.

 20. 20 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#18] от "tall_ship":

  и аз така си помислих, но се оказа че първият е с 61 хилки. Трябва да се чете внимателно когато информацията е поднесен ана "гюме".

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 21 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 703 Весело

  240 хил. лв. за "безинтересни новини", или колко струва тайната на числото Пи?!
  - числото Пи си ясно дефинирано и няма никаква тайна в него, за който го разбира, а същото се отнася и за Цифрите те за жалост на НяКои не са Числа, а числата се пишат с тяхна помощ!

  Какво са свършили през миналата година медиите, получили пари от бюджета на Варна, за да разказват за постиженията на администрацията й, показват отчетите за изпълнението на договорите им с нея.

  Цифрите, отразени в някои от тях, са стряскащи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK