Главният прокурор нареди на ДАНС пълна проверка на приватизацията (допълнена)

Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Иван ГешевГлавният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщи пресслужбата на прокуратурата.


Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички направено при следприватизационния надзор.


ДАНС следва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. Във връзка с това службата трябва да установи предприето ли е нещо за разваляне на приватизационните договори, когато те не са били изпълнени.
От сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол се вижда, че след 2005 г. броят на приватизационните сделки е пренебрежително малък. Давността за тях отдавна е изтекла.

© АППК

От сайта на Агенцията за публичните предприятия и контрол се вижда, че след 2005 г. броят на приватизационните сделки е пренебрежително малък. Давността за тях отдавна е изтекла.


Проверяващите трябва да установят как е била водена документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.


В обхвата на проверката трябва да бъдат анализирани и одитните доклади на Сметната палата и как са изпълнявани нейните указания.


Важното е обществото да знае


Там, където има данни за престъпления по линия на приватизационните сделки, ще бъдат образувани досъдебни производства. А където има изтекла давност, обществеността ще бъде информирана за нанесените щети, обясни на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.


Идеята за ревизия на приватизацията възниква периодично, когато управляваща партия се окаже притеснена най-често от обществен скандал, който трябва да бъде заглушен, или от натиска на коалиционени партньори, или за да удари политически противник.


Предишните опити


През ноември 2017, когато коалиционен партньор на управлението беше и партия "Атака", а нейният лидер Волен Сидеров беше поставил условие за преразглеждане на приватизацията, ГЕРБ обяви, че подготвя промяна на Конституцията, за да премахне давността върху престъпленията, извършени в процеса на приватизация, считано от 1992 до 2017 г. Юристи разкритикуваха проекта, сред които проф. Огнян Герджиков, който определи идеята като "правен абсурд, несъвместим с правовата държава". Постепенно намеренията затихнаха, а откъм ГЕРБ признаха неофициално и с половин уста, че не са имали действителни намерения да прокарат промяната, защото си давали сметка, че Конституционният съд ще я обяви за противоконституционна. Целта им била да уязвят лидера на БСП Корнелия Нинова, която участвала в приватизацията на "Техноимпекс", когато била зам.-министър на икономиката в правителството на СДС.


От май 2011 г. до сформирането на кабинета "Борисов 3" директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е сегашният министър на икономиката ("Атака") Емил Караниколов. Миналата година институцията беше трансформирана от правителството в Агенция за публичните предприятия и контрол (АППК).


Парламентът и президентът приветстват инициативата


"Това е важно и ако успеят, ще ги поздравя" - с тези думи президентът Румен Радев коментира намерението на прокуратурата.


Партиите в парламента приветстваха инициативата на главния прокурор.


Според ГЕРБ Гешев търси справедливостта, според БСП истината за прехода трябва да излезе наяве, а според ДПС трябва да се разсеят внушенията и интерпретациите по темата.


Според финансовия министър Владислав Горанов проверката ще осветли начина, по който е извършена приватизацията. С аргумента, че не е юрист, той не се нае да коментира дали сделки, сключени преди много години могат да се преразглеждат. "По-скоро отговорът би трябвало да е "не". Но колкото повече знаем за приватизацията и тази част от българския преход, която може да се окачестви като частично неуспешна, е по-добре", каза той.


"Обединените патриоти" биха подкрепили законодателна инициатива за отпадане на давността. "Браво! Поздравления! Адмирации!", обобщи настроенията лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Повече подробности за реакциите на парламентарните групи четете тук.


Синдикатите: А дано, ама надали


Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" не са големи оптимисти, че проверката ще осветли целия процес.


"Трябваше доста по-преди това да се случи. Не мисля, че от това трябва да се прави обаче поредната дъвка и поредната сензация. Не знам. Може да се превърне в лов на вещици. Ако остане в тази посока, смятам, че не е правилно", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.


"А дано, ама надали. Когато разберем, че в приватизацията на "Кремиковци" нищо не е било наред, какво правим? "Кремиковци" го няма. Какво ще стане като установим, че е бил откраднат завода за микропроцесори в Правец? Какво ще стане", добави и президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов пред радиото.


НК: Давностните срокове ограничават търсенето на отговорност


В Наказателния кодекс /чл. 80/ е посочена

давност от 15 години за всяко престъпление, което се наказва с повече от 10 години затвор, ако не е предумишлено убийство или престъпление, което се наказва с доживотен затвор без замяна
- тогава давността е 20 години.


Юристи предупредиха обаче, че повечето деяния във връзка с приватизацията, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления, например неизгодни сделки, документни измами и др., или неосъществен следприватизационен контрол, се наказват с до 10 години лишаване от свобода. Давността за тях е от 3 до 10 години, в зависимост от тежестта на престъплението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK