Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при шефа на НЕК

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при шефа на НЕК

© Надежда Чипева, КапиталАнтикорупционната комисия (КПКОНПИ), оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, откри конфликт а интереси при изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев, Кольо Динков, досегашен ректор на Университета за хранителни технологии - Пловдив, и Цветомира Дончева, бивш директор на РИОСВ - Шумен.


Конфликтът при шефа на НЕК се състои в това, че като член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, под чиято шапка е НЕК, той е гласувал приемането на годишен финансов отчет за 2017 и 2018 г., както и доклад за дейността на НЕК ЕАД за изпълнение на бизнес програмата на дружеството.


"При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД", заключава антикорупционната комисия.
В началото на август Илиев бе свален от поста без да бъдат посочени мотиви. Преди това през юни Петър Илиев подаде оставка от поста след възражения от страна на бизнеса срещу търг за продажба на ток със странни правила. Седмица след това обаче съветът на директорите на БЕХ не прие оставката и Илиев запаси поста. Повече за това четете тук.


Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Административния процесуален кодекс като установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.


Пред "Медиапул" Илиев посочва, че не си е гласувал допълнително пари и че ще обжалва решението.


За Кольо Динков е установено след получен сигнал, че с докладна записка до председателя на общото събрание на университета е определил себе си за ръководител на проект по оперативна програма, за което е получил и възнаграждения.


Сигнал е имало и за Цветомира Дончева, бивш директор на РИОСВ - Шумен, за която е установено, че е утвърдила изисквания за провеждане на конкурс за заемане на длъжността "директор на РИОСВ" така, че на условията да отговаря самата тя.


Антикорупционната комисия днес е решила да образува производства за установяване на конфликт на интереси спрямо кмет на община Ковачевци, защото има сигнал, че свързани с него ползват общински имоти, част от които са заявили пред Държавен фонд "Земеделие" и са им изплатени субсидии. По същата линия се проверява и председателят на Общинския съвет - Ковачевци.


Производство е образувано и срещу председателя на Общински съвет - Мирково, по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласува месечно възнаграждение на кмета на общината, което да е процентно съотношение (73%) от възнаграждението на министър, както и свое възнаграждение като председател на Общинския съвет.


Проверяват се и двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград - по сигнал, че единият участва в управлението на спортни клубове, финансирани от общината, и е гласувал "за" тези субсидии, а вторият - за това, че е гласувал месечното възнаграждение на баща си, който е кметски наместник в населено място в същата община.


Производство е образувано и срещу директора на Районната здравна каса - София, по сигнал за това, че съпругът й работи на същото място и е назначен като неин подчинен служител.


Комисията посочва, че започването на производства не означава все още установен конфликт на интереси.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД"

  Получил ли е Илиев пари или не - това е въпросът, а останалото е бла-бла

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1708 Разстроено

  Цацаров удря много избирателно. Дори не си прави труда да намира случаи на тежка корупция (каквато очевидно има), само "конфликт на интереси" (за което не се лежи в затвора; служи само да оправдае вече влезлото в сила уволнение). Допълнителен бонус е че се отчита някаква дейност, а също се напомня на пилците да се отчитат на когото трябва...

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Крайно време беше да се каже, че конфликта на интереси е корупция.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на mitko_ignatov
  mitko_ignatov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "При одобряване на отчетите биха могли да бъдат изплащани допълнителни финансови възнаграждения на членовете на НЕК ЕАД. По този начин г-н Илиев е предоставил на себе си възможността за получаване на допълнително възнаграждение по договора му за управление на НЕК ЕАД"Получил ли е Илиев пари или не - това е въпросът, а останалото е бла-бла
  —цитат от коментар 1 на neut


  пич, прочети си закона.Конфликт на интереси има и когато от действието , намиращо се в конфликт биха настъпили облаги за извършващия го....а тук мога да отбележа само, че въпреки огромната ненавист на вестника срещу Цацаров не може да му се отрече, че откакто пое службата същата заработи на пълни обороти...

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Весело

  Очаква се БУМ на мемоарна литература.....

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  До коментар [#3] от "Корки":

  Объркал си се...! Я си припомни случките около бездомният финансов министър. ;)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#3] от "Корки":Объркал си се...! Я си припомни случките около бездомният финансов министър. ;)
  —цитат от коментар 6 на Petleshev


  Правилно! А Горанов кога?!

 8. 8 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Звучи като подигравка. Някакъв можел да си гладува сам възнаграждение, но не го направил, но можел ако иска. И общинският съветник в Асеновград, който участвал в гласуването, определило заплатата на селски кмет.

  И борбата с корупцията си кипи.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4148 Неутрално
 10. 10 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 318 Неутрално

  А дали е възможно шефът на НЕК да е закрилял някой олигарх, както шефа на комисията по хазарта е пазил Божков? И сега просто да намигат на този олигарх. Той ще се сети какво трябва да направи.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3563 Гневно

  Цацаров да каже до кога "Лукоил" ще работи на загуба за пред България!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#10] от "tos_buratino":

  той ковачки вече си каза,държавата е добра с тока,другите са лоши:)))

 13. 13 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Опаааа, значи и тук е прогнило ... ;)

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Само да питам...по същата логика защо мастити бизнесмени могат да бъдат депутати?
  Не предполага ли корупция хем да защитаваш интересите на народа чрез законите, които гласуваш, хем да имаш директен интерес като собственик на бизнес, който същите закони регулират или обслужват?

  Не трябва ли депутатите да са само политици и не собственици на бизнес?

  Нали им се плаща да работят в НС?

  Или горкия Пеевски си няма нищо? (и не само той, разбира се!)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Болници, съдии, прокурори, магазини, чиновници, съседи, колеги, майстори, полиция, КАТ, НОИ, банки ... всички тези са корумпирани ...!
  Значи целия народ е такъв ;)
  Е, що плюете тогава няколко стотин депутати и политици ?!
  Целия народ е виновен ;)

 16. 16 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Болници, съдии, прокурори, магазини, чиновници, съседи, колеги, майстори, полиция, КАТ, НОИ, банки ... всички тези са корумпирани ...!Значи целия народ е такъв ;)Е, що плюете тогава няколко стотин депутати и политици ?!Целия народ е виновен ;)
  —цитат от коментар 15 на mop36557620


  Буна диминяца, домнуле (както казват по влашко).
  :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 17. 17 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 754 Весело

  Айде, честито!
  И следващия път да хване по-голем 'престъпник'.

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1030 Весело

  горе-долу кокошкарски истории

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK