Проектът за нова библиотека във Варна върви към провал, твърди един от авторите му

Идейният проект за сграда на библиотеката във Варна

Идейният проект за сграда на библиотеката във ВарнаПроектът за строителството на нова библиотека във Варна не е включен в инвестиционната програма на общината за т.г., което поставя под съмнение възможността за неговата реализация. Това обяви в писмо до медите арх. Александър Минчев, член на проектантския екип на архитектурното бюро V.O.F Architects for urbanity, изработил проекта за библиотеката.


"Той е в застой, след като


през пролетта на 2018 г. беше издадено строително разрешение.
Въпреки това новата сграда на библиотеката, не фигурира в инвестиционна програма на Община Варна за тази година, а в приетия бюджет не са предвидени средства за реализацията му", пише в писмото си арх. Минчев".


Според него разрешението за строеж ще изгуби правното си действие, ако до три години след издаването му строителството на сградата не започне. Този срок изтича през април 2021 г., а според действащото в момента законодателство презаверяване може да бъде направено само веднъж.


"Предвид реалните срокове за провеждане на тръжните процедури за избор на изпълнител, които биха продължили около девет месеца,


Община Варна следва да предприеме най-скорошни действия


за стартиране на строителство в рамките на оставащите 14 месеца до изтичане на разрешителното, пише още в писмото си арх. Минчев. В противен случай има реална опасност да се пропилее позитивната обществена нагласа, усилията и средствата, вложени в идеята до момента".


Според представители на строителния бизнес във Варна реалистичният срок за пълното завършване на сградата е между две и три години. Преди време обаче главния архитект на града Виктор Бузев предложи проектът да бъде реализиран на няколко етапа заради голямата прогнозна стойност на инвестицията - около 40 млн. лв. Първият от тях беше подземен паркинг.


"Етапност на строителството не е предвидена,


пише по този повод в писмото си до медиите арх. Минчев. Сградата е една, един обект с едно разрешение за строеж и не може да се дели на подземен паркинг и библиотека. Единствено обзавеждането и оборудването са в отделна позиция в тръжната документация към проекта с цел да има възможност за провеждане на две паралелни процедури и търсене на финансиране от различни източници", посочва той.


Фотогалерия: Окончателната визия на проекта за нова библиотека във Варна >


Проблемът е бил обсъден преди седмица и на заседанието на постоянната комисия "Архитектура и благоустройство" към Общинския съвет във Варна, а членовете му се обединиха около мнението, че реализацията на проекта трябва да започне възможно най-скоро. Въпреки това във вторник бюджетът на Варна за 2020 г. беше приет с гласовете на прокметското мнозинство, доминирано от ГЕРБ, без в него да са предвидени средства за изграждането на библиотеката.


Сумата от 40 млн. лв. необходима според главния архитект на Варна за реализацията на проекта е по-малка от тази, която правителството отпусна, а


кметът на Варна безропотно плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов


за т. нар. Дупка в центъра на града. Със сумата от 43.2 млн. лв. община Варна купи 100% от дружеството "Централен универсален магазин Варна" на Георги Гергов. Компанията няма дейност, а основният й актив е именно т.нар. "Дупка" (изкоп с размер около 3 дка) на централния бул. "Княз Борис I".


Дупката, за която Варна плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов 43.2 млн. лв.

© Спас Спасов

Дупката, за която Варна плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов 43.2 млн. лв.


На 15 август м.г. , когато Варна отбелязва празника си и по-малко от месец преди началото на кампанията за последните кметски избори местната администрация обяви, че започва "проучване за нагласите на гражданите за съдбата" на Дупката.


Въпреки проведеното проучване обаче, също като новата сграда на библиотеката


Дупката също не е част от инвестиционната програма на общината за 2020 г.


Конкурсът за проектиране на нова библиотека във Варна беше организиран в края на 2015 г. Той беше спечелен от холандското архитектурно бюро Architects for urbanity. Според неговия проект разгъната застроена площ на бъдещата сграда трябва да бъде 17.5 хил. кв.м, а височината й до 20 м.


Още при обявяването на резултатите от конкурса главния архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че "при добра организация сградата на библиотеката би могла да бъде готова до 2020 г.".

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  Всичкото й наред на Варна, само нова библиотека няма...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 2. 2 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Явно някой в ТИМ'стаун не иска да се построи библиотеката, а да оползотвори терена по друг начин...

  П.С. Нещо оф топик: Моля всеки да си отвори личните съобщения (ЛС). Пратил съм на доста хора ЛС, моля прочетете го. Ако не знаете как да си отворите ЛС-в сигнатурата ми има линк към коментар в друга тема с ясни инструкции.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 3. 3 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Мястото на нова билиотека не би трябвало да бъде в центъра на града и то на мястото на градинка за разходки и отдих.
  Най-подходящото място за подобна мултифункционална сграда е бившето военно поделение в периферията на Морската градина с огромен подземен паркинг за да се сложи край и на безразборното паркиране на желаещите да се разходят в Морската градина.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2492 Весело

  Важно е да има разрешение за строеж.
  Не е важно, ще бъде ли изобщо библиотеката изградена.
  Но съм убеден, че на това място ще има търговскоразвлекателен център ))

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  Това ще е един голям късмет за града. В съвременният цифров свят да изтипосат "библиотека" в една от малкото зелени площи на града е пълно безумие. Библиотека в предишният остарял смисъл на думата, трябва да се строи извън града, за да съхранява и обработва книжните носители и да ги превръща в електронни. В града може да има читалня, с компютри, от които да се ползва тази дигитална библиотека. Читалнята няма нужда да е на 5 етажа и с 3 нива подземен паркинг. Ако тези пари отидат за цифровизиране на съдържанитео и публикуването му в интернет, ще са в пъти по-полезни.

 6. 6 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 684 Весело

  Че това, каква библиотека може да бъде? Вижте и само покрива - трева. Как ще се качи косачка на покрива да я коси? Как?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 7. 7 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... ха де, защо ли е нужна нова библиотека? Та нали герберския гений, напра'и супер, мега артинсталация от булевард и трибуна на стадион... доволно, кат' за нечетящи.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 8. 8 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#6] от "The sphere":

  😀😀😀

 9. 9 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  НЕ ИМ ТРЯБВА БИБЛИОТЕКА НА БЪЛГАРИТЕ.
  ВАЖНО Е ДА СЕ СТРОЯТ АПАРТАМЕНТИ ЗА РУСКИТЕ НАВЛЕЦИ...
  АКО НЕ ВаРВАТЕ ПИТАЙТЕ РУСНАКА ПОРТНИХ...

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Дали някой се сеща старата библиотека да предлага аудио книги, книги за даунлодване?

 11. 11 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Каква градинка за разходки? Каква е тази опорна точка, която се пуска? Библиотеката е върху паркинга на общината, който има бариера и ограда и дори е завзел тротоара. Там ли се разхождате и дишате чист въздух? А който не чете книги защо се чувства длъжен да се изкаже?

 12. 12 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Като винаги правата линия е крива. Вчера Спас реве за презастрояването във Варна, а днес реве защо не се строи мега сграда в центъра на града и то в границите на градинка.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Дежавю. В София по подобен проект се радвахме известно време на Софияленд, с множество развлечения. Затвориха го и искат да строят бизнессгради.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Типично като за последните политики на ГЕРБ - да се бие спирачка на всичко, което не успее да бъде смелено до 3 сек. от мозък на псевдопатриот. Пък и както гласи първия коментар - първо трябва да се установи, че всичко е наред във Варна и чак тогава да се мисли за такива глезотии като култура и образование.
  А 300 или 400 балами, които работиха и предадоха проекти в конкурса за библиотеката(огромен труд) да не се объркат и пак да участват...в конкурса за Дупката например.

 15. 15 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 721 Неутрално

  За какво и е библиотека на Варна. Нали Б.Б. е прочел само една книга. Не са необходими библиотеки Лафки трябват, че оттам новата Държавна лотария ще продава талони.

 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Весело

  Това се нарича просперитет. Да поясня. Стадион - започнат, сума ти пари потрошени и незавършен. Дупка, платена...но никакви други пари не са вложени за осъществяване проекти, съответно загубите са по-малки. Библиотека, проект - платен, незапочната и съответно няма как да бъде незавършена, загуби - минимални. Аз предлагам нищо, ама нищичко обществено полезно не само да не се почва, ами даже до идейни проекти да не стига като по-този начин ще сведем загубите от подобни дейности до нула. След това последния да затвори вратата и да изгаси лампите.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Библиотеката беше с преоразмерено задание.
  Много голяма за това място.

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Проектът изглежда добре. Но не съм убеден, че е най-належащото във Варна.

  Прави са тези дето наблягат на това, че книгите все повече са в цифров формат, та идеята за "библиотека" е леко анахронистична. Казвам го като човек който обича библиотеките. Мен ме кефи атмосферата им, ама знам, че не са чак толкова хората като мен.

  Другото е, че Варна има драстична липса на зелени площи. Да, има я Морската. Ама извън нея на практика няма зелени площи.

  Ако аз бях кмет щях да се пробвам де що има свободно кътче да го правя градинка. Тазаи площ там може да стане малка градинка, а колите да слязат под земята както е и по този проект.

  Другото, което бих направил е да бутна стадион Спартак и от него също да направя малък парк.

  То в общи линии това са двете площи в града където може да се направят градинки. Всичко останало вече е плътно застроено.

  В това отношение Варна е по-зле от София. В София има няколко големи парка и поне десетина по-малки - въпреки масовото презастрояване. А във Варна, уви, още на социализма имаше дефицит на зелени площи .

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на ГЕРБидж
  ГЕРБидж
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз знам коя ще е единствената книга в библиотеката - Винету. Ще я остави Бойка като изреже лентичката.

 20. 20 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Най добре би било библиотеката да е на мястото на дупката в центъра. Прави са колегите по-горе, че трябват повече зелени места в града.

 21. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Вероятно не могат да се разберат кой да открадне парите...

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди!!!!!!

 23. 23 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Проектът е страхотен, мястото е подходящо, дизайнът е отворен и модерен с панорамна тераса към морето и града. Само на триста метра от него ТИМ превърна изложбена зала в кафене. Вместо това цяла коалиция от мрънкащи и корумпирани ще го погребат.... За да си прави селфита в Холандия пред сградата на някоя градска библиотека с панорамна гледка към океана и да цъка с език.

 24. 24 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#19] от "ГЕРБидж":

  №19 направо би дузпата!! Библиотека е нужна на всеки нормален град.Доколкото си спомням този колектив победи дори ЗАХА ХАДИД и ...дотук. И по-добре библиотека отколкото паркинг за мутрите от ОбСъвет/вижте ги мутра до мутра/

 25. 25 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква градинка за разходки? Каква е тази опорна точка, която се пуска? Библиотеката е върху паркинга на общината, който има бариера и ограда и дори е завзел тротоара. Там ли се разхождате и дишате чист въздух? А който не чете книги защо се чувства длъжен да се изкаже?
  —цитат от коментар 11 на stitch


  Или се шегувате, или разчитате никой да не знае за какво става дума. Там е градинка, дори мини парк откакто се помня и има много големи, здрави и в разцвета си дървета. Има алейки, пейки и чешмичка. Използва се от млади и стари с удоволствие.

  Особено след като през 2015-та с протест изгонихме общинарите, които се бяха научили да спират джиповете си на плочките в градинката, на десет метра от входа на общината. От тогава ги ограничихме да ползват само специалните паркинги и да се влиза зад бариерата само при официални случаи и коли със специално разрешение за движение... (Е, някои невъзпитани общинари продължават да спират на паркинга пред общината вляво, като Христо Атанасов, когото видях спокойно да си паркира и да заминава в посока на града в почивен ден, но такива са неспасяеми в наглостта си!)

  Така че - библиотека да, на това място - не.

  Милена (Меми)
 26. 26 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нашето несъгласие (моето и на такива, които знам, че мислят като мен) е само и единствено към мястото.

  Не към спечелилия проект или към нуждата от библиотека в една сграда.
  Разликата е важна, а грешните внушения - недостойни.

  Неприятните подозрения започнаха да се потвърждават, след като гл. арх. Бузев започна да говори - "да започнем да копаем паркинга и после да търсим пари за нагоре". Да, но от думите на арх. Минчев (чест му прави!) сега обществото разбира, че това по проект не би било законно. Ей така лъсват скрити приоритети и мотиви...

  Милена (Меми)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK