Проектът за нова библиотека във Варна върви към провал, твърди един от авторите му

Идейният проект за сграда на библиотеката във Варна

Идейният проект за сграда на библиотеката във ВарнаПроектът за строителството на нова библиотека във Варна не е включен в инвестиционната програма на общината за т.г., което поставя под съмнение възможността за неговата реализация. Това обяви в писмо до медите арх. Александър Минчев, член на проектантския екип на архитектурното бюро V.O.F Architects for urbanity, изработил проекта за библиотеката.


"Той е в застой, след като


през пролетта на 2018 г. беше издадено строително разрешение.
Въпреки това новата сграда на библиотеката, не фигурира в инвестиционна програма на Община Варна за тази година, а в приетия бюджет не са предвидени средства за реализацията му", пише в писмото си арх. Минчев".


Според него разрешението за строеж ще изгуби правното си действие, ако до три години след издаването му строителството на сградата не започне. Този срок изтича през април 2021 г., а според действащото в момента законодателство презаверяване може да бъде направено само веднъж.


"Предвид реалните срокове за провеждане на тръжните процедури за избор на изпълнител, които биха продължили около девет месеца,


Община Варна следва да предприеме най-скорошни действия


за стартиране на строителство в рамките на оставащите 14 месеца до изтичане на разрешителното, пише още в писмото си арх. Минчев. В противен случай има реална опасност да се пропилее позитивната обществена нагласа, усилията и средствата, вложени в идеята до момента".


Според представители на строителния бизнес във Варна реалистичният срок за пълното завършване на сградата е между две и три години. Преди време обаче главния архитект на града Виктор Бузев предложи проектът да бъде реализиран на няколко етапа заради голямата прогнозна стойност на инвестицията - около 40 млн. лв. Първият от тях беше подземен паркинг.


"Етапност на строителството не е предвидена,


пише по този повод в писмото си до медиите арх. Минчев. Сградата е една, един обект с едно разрешение за строеж и не може да се дели на подземен паркинг и библиотека. Единствено обзавеждането и оборудването са в отделна позиция в тръжната документация към проекта с цел да има възможност за провеждане на две паралелни процедури и търсене на финансиране от различни източници", посочва той.


Фотогалерия: Окончателната визия на проекта за нова библиотека във Варна >


Проблемът е бил обсъден преди седмица и на заседанието на постоянната комисия "Архитектура и благоустройство" към Общинския съвет във Варна, а членовете му се обединиха около мнението, че реализацията на проекта трябва да започне възможно най-скоро. Въпреки това във вторник бюджетът на Варна за 2020 г. беше приет с гласовете на прокметското мнозинство, доминирано от ГЕРБ, без в него да са предвидени средства за изграждането на библиотеката.


Сумата от 40 млн. лв. необходима според главния архитект на Варна за реализацията на проекта е по-малка от тази, която правителството отпусна, а


кметът на Варна безропотно плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов


за т. нар. Дупка в центъра на града. Със сумата от 43.2 млн. лв. община Варна купи 100% от дружеството "Централен универсален магазин Варна" на Георги Гергов. Компанията няма дейност, а основният й актив е именно т.нар. "Дупка" (изкоп с размер около 3 дка) на централния бул. "Княз Борис I".


Дупката, за която Варна плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов 43.2 млн. лв.

© Спас Спасов

Дупката, за която Варна плати на пловдивския бизнесмен Георги Гергов 43.2 млн. лв.


На 15 август м.г. , когато Варна отбелязва празника си и по-малко от месец преди началото на кампанията за последните кметски избори местната администрация обяви, че започва "проучване за нагласите на гражданите за съдбата" на Дупката.


Въпреки проведеното проучване обаче, също като новата сграда на библиотеката


Дупката също не е част от инвестиционната програма на общината за 2020 г.


Конкурсът за проектиране на нова библиотека във Варна беше организиран в края на 2015 г. Той беше спечелен от холандското архитектурно бюро Architects for urbanity. Според неговия проект разгъната застроена площ на бъдещата сграда трябва да бъде 17.5 хил. кв.м, а височината й до 20 м.


Още при обявяването на резултатите от конкурса главния архитект на Варна Виктор Бузев обяви, че "при добра организация сградата на библиотеката би могла да бъде готова до 2020 г.".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK