Гешев: Преди да се оправят нещата, трябва хубаво да се объркат

Главният прокурор Иван Гешев бе на посещение в ТЕЦ "Бобов дол" заедно с министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите Младен Маринов и Емил Димитров.

© Велко Ангелов

Главният прокурор Иван Гешев бе на посещение в ТЕЦ "Бобов дол" заедно с министрите на вътрешните работи и на околната среда и водите Младен Маринов и Емил Димитров.Главният прокурор Иван Гешев, министърът на околната среда Емил Димитров и министърът на вътрешните работи Младен Маринов посетиха ТЕЦ "Бобов дол" и общината, след като по-рано днес Върховната административна прокуратура обяви, че започва незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз (ЕС).


Проверени ще бъдат ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Сливен" и ТЕЦ "Перник", съобщиха от държавното обвинение. И четирите електроцентрали са свързвани с бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки.


Гешев използва посещението за медийна изява и обобщения, но без да каже конкретни детайли или факти около темите, по които говори - проверката на тецовете, приватизационните сделки, обвиненията срещу бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.


Проверки в тецовете - по няколко пъти на вечер, ако е нужно
"Има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че се складира наблизо в площадка боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите за така наречения RDF, горенето на който би трябвало да не е проблем и това е особено чисто биологично гориво по същество", каза главният прокурор.


Той обясни, че е възложено е Министерството на околната среда и водите да извърши цялостна проверка на тецовете дали се спазват екологичните норми в страната, дали има инсталации за осигуряване на необходимата норма за чистота на въздуха.


"Най-вероятно не са спазени законовите изисквания. По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да го продадеш и да вкараш едни 100-200 млн. лв. за филтри за осигуряване на чистотата на въздуха и системи за сигурност", коментира Гешев.


Той обяви, че проверки ще има непрекъснато и перманентно и ако трябва, "по няколко пъти на вечер". При нарушения на екологиченото законодателство местната администрация и полиция са поели ангажимент да сигнализират в реално време, а при доказателства за престъпления - ще бъдат образувани досъдебни производства.


"Има основателни съмнения в гражданите на околните населени места, че с тежкотоварна техника се изкарват вълища, а се декларира глина. Тази тежка техника е претоварена и руши местната инфраструктура. Министър Младен Маринов пое ангажимент да се извършат комплексни проверки на транспортните фирми, претоварване, дали са спазени съответните изисквания, за да се реши и този проблем", каза Гешев и обобщи, че ведомствата са се разбрали да си говорят.


Министър Емил Димитров обяви, че ще покани във ведомството собственика или консултата на четирите проверявани теца, за да му обясни какво се иска от него. Без да назовава по име Христо Ковачки, той обясни, че ще го покани, за да му каже, че трябва да бъдат спазени всички изисквания на законодателството.


Над 10 000 сделки били сключени в целия приватизационен процес


"Никой не може да забрани на някой да развива някакъв бизнес, но трябва да се спазва законодателството. Ако трябва ще си продадеш яхтата, "Майбаха" и някоя и друга вила, но ще сложиш филтри и системи за сигурност", заключи Гешев и продължи с обобщенията, вече по темата за проверката, която възложи за приватизацията.


"В по-общ аспект, на всички е ясно, че в голямата си част генезисът на българския капитал е с криминален произход - генезис, свързан с трансформация на държавната собственост в частна", каза главният прокурор.


По думите му до момента били правени само частични проверки, а сега претенцията е проверката на приватизационните сделки да бъде комплексна съвместно с МВР, министерството на икономиката и Сметната палата. Ако има данни за престъпления и давността в тези случаи не е изтекла, ще бъдат образувани досъдебни производства.


"Втората ни цел е да информираме българските граждани за цялата истина за приватизацията - за това, което се случи през последните 30 години. Всеки да знае кое предприятие как е купено, осигурени ли са работните места, които са били гарантирани, разпродадено ли е за скрап", обобщи популистки Гешев и заяви, че макар и късно трябвало да има възмездие за хората, които са откраднали активите на българите.


Той изчисли, че над 10 000 сделки са били сключени през целия приватизационен процес. Главният прокурор каза, че чул, че е получил всеобща подкрепа от политическите сили, но заяви, че това за него не означавало нищо. По думите му работа на политиците било да мислят как и дали е нужно да променят закона и дори Конституцията.


Правим всичко възможно да върнем най-богатия и най-опасния българин


"Правим всичко възможно да върнем най-богатия и най-опасния български гражданин", повтори Гешев за пореден път в коментар за бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков, който днес се сдоби с още обвинения.


Гешев не пожела да коментира дали е вярна информацията, че руски граждани са пътували до Обединените арабски емирства, за да лобират за него. Той не пожела да отговори и на въпрос дали е вярно, че собственикът на "Левски" помага на Божков.


"Това е деликатна тема, която не желая да коментирам. Ако бях на негово място, включително и на други олигарси, и аз щях да направя нещо подобно или всичко възможно, за да се защитя", каза Гешев.


По думите му всеки има право да се защити, но "някои хора го правят и извън закона". Според главния прокурор, който продължи с обобщения "тези хора разполагат с много пари и залогът за тях е много сериозен".


Гешев каза, че не иска да отговаря на въпроси, които са обект на разследването, но обобщи, че е време нещата да си дойдат по местата.


"Време е нещата да си дойдат по местата. Преди да се оправят нещата, трябва хубаво да се объркат. Ние ги объркахме достатъчно. Време е да си ги оправим", каза Гешев.


"Скоро ще ви омръзне сигурно. Всеки ден ще има акция в страната. Ще видите до края на годината", отговори Гешев на въпрос дали с обсъждал с местната власт в Бобов дол битовата престъпност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK