Съюзът на съдиите в България поиска адекватна защита на съдии от медийни атаки

Повод за позицията на съсловната организация са зачестилите публикации срещу Антоанета Симеонова – съдия в Районния съд в Троян, и Владислава Цариградска (на снимката) – съдия в Районния съд в Луковит.

© Красимир Юскеселиев

Повод за позицията на съсловната организация са зачестилите публикации срещу Антоанета Симеонова – съдия в Районния съд в Троян, и Владислава Цариградска (на снимката) – съдия в Районния съд в Луковит.Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе със становище до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на магистрати от медийни атаки по техен адрес. Повод за позицията на съсловната организация са зачестилите публикации срещу Антоанета Симеонова - съдия в Районния съд в Троян, и Владислава Цариградска - съдия в Районния съд в Луковит.


Професионалната организация предлага Симеонова, Цариградска и всички останали засегнати съдии да бъдат изслушани в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, а кадровият орган от своя страна да инициира системни мерки за защита на магистратите, подложени на медийни и институционални атаки.


"Съюзът на съдиите в България наблюдава с тревога тенденцията за засилване на злонамерени медийни атаки срещу отделни съдии и цели съдилища по повод съдебни производства, решения и присъди по конкретни дела", пишат от съсловната организация.
Те припомнят, че медиите са длъжни да информират обществото за работата на съда обективно и при зачитане на независимостта на съдиите да решават делата по вътрешно убеждение и въз основа на закона, както и че конституцията забранява правото на изразяване на мнение, включително чрез средствата за масова информация, да се използва за накърняване на правата и доброто име на човек, за разпалване на вражда или призоваване към насилие над личността.


"Още по-опасно за правовия ред е, когато обект на посегателство е съдия в професионалното му качество", алармират от съсловната организация. Те цитират становище на Консултативния съвет на европейските съдии, в което се посочва, че когато отделен съдия бива предизвикан или атакуван от медиите (или от политически или други обществени фигури чрез медиите) по повод, свързан с правораздаването, имайки предвид задължението на съдиите да бъдат въздържани, съответният съдия трябва да се въздържа от реакции по същите канали.


"В такива случаи защитата на личните права на съдията не е негова грижа, а на българската държава. Държавата защитава съдиите, прокурорите и следователите при изпълнение на техните служебни задължения - чл. 216, ал. 1 от Закона за съдебната власт, а първата линия на защита трябва да изгради Висшият съдебен съвет, в частност съдийската колегия", посочват от Съюза на съдиите в България.


"Отчетливо е свързана кризата на доверието в съдебната власт с неспособността й да се противопостави на негативни кампании, водени от заинтересовани лица и институции, преследващи собствени политически или други цели", подчертават от съсловната организация.


От Съюза на съдиите в България са изготвили и медиен мониторинг и анализ на тема "Атаките към съда" и допълват, че задълбоченият професионален анализ показва общата мрачна картина на системно рушене на авторитета на съда, на уронване на честта и личното достойнство на съдии, на заплахи с насилие над личността на съдии и членове на техните семейства.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Цензура ви се прииска, нали? Продажници! Майцепродавци!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Мафията е овладяла държавата . Как ше защити съдиите ? Нали това е последният вик на популизма , как робин Худ громи богатите ,а лошият съд -не .

 4. 4 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Абе какво стана със съдията който беше наказан от Мустафата??? Много страшни тия американски санкции.

 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  "Съюзът на съдиите в България наблюдава с тревога тенденцията за засилване на злонамерени медийни атаки срещу отделни съдии и цели съдилища по повод съдебни производства, решения и присъди по конкретни дела"
  - много се харчат погромите на съдии, лекари и учители. Което удобно доразрушава доверието в базисни за държавността устои. И всеки стимулиран за бащица каскет лесно повежда подире си ошашавената тълпа.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Значи не им разбирам проблемът, имаме право да коментираме съдебни решения.
  Достатъчно скандални има такива, зда да си мълчим.
  А срещу САЩ няма ли да протестира ССБ, заради медийната атака срещу Миталов?
  Калпакчиев е него да не го коментираме.
  Съдът в Благоевград, който даде условна присъда за убито дете на пътя?
  И още и още и още.
  Ми не отсъждайте криво и няма да ви коментират.
  Паричните потоци не са най-важното в този живот.

 7. 7 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#2] от "Reporter US":

  Е,не им миришат парите,взимат от всеки.Не им пречи нито съвсет,нито срам.

 8. 8 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#4] от "alexandar":

  За тоя със зсбрана да влиза в САЩ,Лозанката още чакал някой да му даде данни,иначе нямало защо да го наказват.А,някога Лозанката лъжеше,че неговото лоби предстаелявало САЩ...

 9. 9 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":

  Държавния секретар каза сериозна корупция така че се надявам под наказват имаш предвид 10-15 години затвор.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  За прокурорът Миталов:
  "“24 часа” през 1999 г.: Миталов разследван за опит да прикрие изнасилвач на 2 деца"
  "Проверката е възложена на тогавашния шеф на прокуратурата на Въоръжените сили полк. Николай Колев. Той пък препраща жалбата на Андон Миталов. Проверката установява, че няма нарушения на закона и жилищата правилно са продадени на военните шефове, вместо на вложителите. Делото е прекратено."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8177184

  За съдията Миталов:
  "С армия от Миталовци национално правосъдие не се изгражда – потъпква се"
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-s-armiya-ot-mitalovtsi-natsionalno-pravosadie-ne-se-izgrazhda-potapkva-se

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Весело

  По-важно е, "пробити" ли са тези съдийки?! Отделно, за свободни медии не сте ли чували? После, като държавния секретар съобщи нови имена, пак ще се държим като "негърмян заяк"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  В
  До коментар [#9] от "alexandar":

  Июам предвид да получи наказания от съссловната организация

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#10] от "plebs":

  Хубави четива.
  Лозанчо да вземе да ги прочете, а да не писка по Вашингтон.

 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Е-е-е-е...! Ти писка ли по Вашингтон, когато Свободна Европа отсвири Цветанов, а? Цял хор от ГЕРБ-ери пееше, че Цецо бил невинен и всички така правели...! :)))

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Не знам какъв е проблема с тези съдийки, но по принцип съдиите наистина са най-удобни за отстрелване, понеже от тях чуваме присъдата.
  Но дали присъдата не ни устройва, защото съдиите са отсъдили неправилно или ( при това често пъти съвсем нарочно) прокурори, следствие и МВР такива 'доказателства" представят, че съдиите и да искат не могат да осъдят хора, които реално са виновни остава скрито от широкото обществено мнение.
  Затова онези 80%, които хабер си нямат що е то право и кава е работата на съдията им е достатъчно чвор ( не е да няма такива) да пусне лафа:"Ние ги хващаме, те ги пущат" и готово, съдията е лош.

 16. 16 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Значи съдиите да си правят каквото си искат,пък медиите да си мълчат.Какво стана със свободата на словото?Май им се прииска живота при Тодор Живков.Тогава нямаше медийни атаки.

 17. 17 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Свинефермата посяга на всичко, иска да освини всичко, иска да настрои всеки срещу всеки.
  Свинефермата е коронавирусът на българската политика.

 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Аха, ако може да се наложи цензура и никой да не поше за съдиите е най-добре нали? Ами да излязат със становище и да си защитят позицията, така се случват нещата в правова държава.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Щом съдиите не могат да се защитят от медийни атаки, кой да ги защити. Те познават закона и могат да го използват в своя защита, ако докажат, че това са неправомерни медийни атаки.

 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 975 Неутрално

  "Те припомнят, че медиите са длъжни да информират обществото за работата на съда обективно "
  Стана тя каквато станА.....
  Съдиите искат защита от нападките на журналистите.......
  Журналистите искат защита от обвиненията на политиците...
  Политиците искат защита от действията на прокурора.

  Е де е тая защита ве....

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Интересно!
  Ми съдиите да заведат дела за клевета срещу медиите, като толкова са притеснени.
  Освен това доста добре са си заработили общественото мнение.
  Над тях е само Господ.


  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  А от прокурорски? Тя интифата я дават други на медиите.

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Весело

  За кои съдии става дума? За членовете на Съюза на съдиите в България? Или за онези другите, за които първите казват, че са били съдии на Пеевски?
  Сега, разбирам, че съдийката която оправда собственика на КлубZ е от нашите, ама....

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 982 Весело

  той и миталов искаше да го не закачат, ама.....

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Любопитно

  А, таковата, според вас това медийна атака ли е срещу съдии?
  http://www.legalworld.bg/77735.bez-iznenada-za-prokuraturata-sydiia-daniela-borisova-opravda-ognian-donev-za-neplashtaneto-na-63-mln-lv-danychn.html

  Бог да благослови Америка за България!
 26. 26 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":Е-е-е-е...! Ти писка ли по Вашингтон, когато Свободна Европа отсвири Цветанов, а? Цял хор от ГЕРБ-ери пееше, че Цецо бил невинен и всички така правели...! :)))
  —цитат от коментар 14 на Petleshev


  Въпроса е какво се случа на Цветанов и какво на корумпето съдя? Май има някаква разлика., такива като теб чакат доказателства за корумпето съдия, но не чакаха за Цветанов.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  След като се изокаха по френският посланик и по държавният департамент, сега дойде ред на журналистите. Само не разбрах Ченалова още ли е невинна, че друго не било доказано?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK