Над 28 хил. души се нуждаят от лични асистенти, парите ще стигнат за 23 хиляди

Над 28 хил. души се нуждаят от лични асистенти, парите ще стигнат за 23 хиляди

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 28 401 души са подали заявления за включване в механизма за лична помощ от 1 април 2019 г. до 27 януари. За този период са сключени общо 19 461 договора с лични асистенти, като 2099 договора междувременно са били прекратени. "Предвидени са 92.6 млн. лева, като те биха стигнали за 23 400 ползватели", отчете социалният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол на въпрос за изпълнението на Закона за личната помощ. Общо 266 217 души са подали заявления за различни видове подпомагане за този период.


"550 млн. лева за 2020 г. са насочени към мерки за подкрепа на хората с увреждания", каза Сачева и посочи, че в момента социалното министерство подкрепя общо над 650 хил. души, като почти 26 хиляди са децата. "Нуждите вероятно са много и вероятно има какво още да се направи. Посоката е да продължават програмите, свързани с достъпна среда и инвестициите във възможности за намиране на работа", смята тя.


"За да бъде изпълнен пълният обхват на закона (за личната помощ), са необходими около 900 хил. лева", каза Деница Сачева. Тя отново изтъкна, че законът "беше приет въпреки липсата на обществено консултиране и обществена подкрепа, без финансова обосновка и въпреки че бяха изразени отрицателни становищата на институциите". До 30 юни социалното министерство ще изготви анализ за механизма за предоставяне на лична помощ и ще предложи усъвършенстване на законодателството.
"Законът за личната помощ не урежда всички нужди и има нужда от усъвършенстване", изтъкна Сачева. Тя посочи, че законодателството в момента е силно фрагментирано, и изрази мнение, че трябва да се върви към систематизиране и съгласуване, така че да има единно законодателство.


Министърът отчете, че през 2019 г. 14 хил. хора с увреждания са намерили работа чрез Агенцията по заетостта, а от тях 5100 са започнали работа за пръв път. За пръв път са сключени договори - общо 37 за цялата страна, за адаптиране на условията на живот в общите части на жилищата на хора с увреждания, а четирима души са получили помощ за адаптиране на автомобил (до 8 хил. лева). Общо 22 хиляди деца учат, като 4 хиляди от тях са в детски градини. От думите на министъра обаче не се разбра колко са реално нуждаещите се.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK