Министърът на правосъдието не е съгласен с инспектората на съдебния съвет за Миталов

Данаил Кирилов

© Велко Ангелов

Данаил КириловМинистърът на правосъдието Данаил Кирилов не е съгласен със заключението на Инспектората на Висшия съдебен съвет, проверявал съдията от специализирания наказателен съд Андон Миталов.


Инспекторатът беше сигнализиран от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров за това, че съдия Миталов е пуснал обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, за да бъде награден с орден от президента Путин. Инспекторатът извърши предварително проучване, при което инспектор е решил, че няма основание да бъде образувана проверка по случая.


Заключението на инспектора не е дори цяло изречение, коментира Кирилов в интервю за БНТ казуса със санкционирания от САЩ съдия. Преди време тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира инспектората
Миналата седмица САЩ наложиха санкции на съдия Миталов и неговото семейство да не пътуват в САЩ заради корупция без да посочват аргументи. Решението на съдията в казуса с пътуването на Миланов в България се обвързва с американските санкции след като премиерът Бойко Борисов след посещението си в Белия дом коментира пред журналисти, че му се е наложило да дава обяснения пред Тръмп за съдийското решение.


Кирилов каза днес, че не коментира преценката и вътрешното убеждение на съдията, издал съдебния акт, а организационния ред, по който е гледал делото. "Изцяло е изолирана прокуратурата. Уведомена е след като обвиняемият се е върнал в България, никой не е преценявал дали има риск той да се укрие, а му е дадена възможност да напусне българската юрисдикция. Има притеснения във връзка с разпределението на делото", аргументира се правосъдният министър.


По думите му хубавото в тази ситуация е, че не е преграден пътят на ВССда образува дисциплинарно производство, ако се докаже корупция. "Моята роля е не да съм обвинител, нито разследващ който да доказва корупция на който и да е съдия, исках да върна топката в игралното поле на съдебната система Засегнат е авторитетът не само на съдия и цялото съдийско съсловие, а на цяла България", каза той.


Той разчита сигнала от САЩ като добросъвестен и партньорски призив: "Разследвайте".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK