МВФ: Неравенството на доходите в България е високо и расте

МВФ: Неравенството на доходите в България е високо и расте

© Георги КожухаровПредизвикателствата пред икономическата политика на България понастоящем са свързани с ускоряване на растежа и устойчиво сближаване на доходите, пише в изявление на Мисия на Международния валутен фонд (МВФ), водена от г-н Джейу Лий, която посети София през периода от 4 до 14 февруари.


Икономиката на България отбеляза солиден растеж през 2019 г., а безработицата намаля до рекордно ниски нива. Фискалната позиция е силна. Фискалният баланс се очаква да се върне от еднократен дефицит през 2019 г. до балансирана позиция през настоящата година и в средносрочен план. Външната позиция също остава силна, като по текущата сметка се наблюдава голям излишък. Това стабилно икономическо представяне в общи линии се очаква да продължи през 2020 г., макар и с по-умерен растеж и при неблагоприятни външни рискове. Ако тези рискове се материализират, автоматичните фискални стабилизатори би следвало да бъдат оставени да заработят свободно и публичните разходи, които подкрепят инвестициите, биха могли да бъдат повишени, пише в изявлението.


Основните предизвикателства пред икономическата политика са в средносрочен план, смятат в МВФ. Силното икономическо представяне през последните години е обусловило добри темпове на сближаване на доходите. Но разликата спрямо високите нива на доходи в останалите страни от ЕС остава голяма. Също така, неравенството в доходите в България е високо, и обществото и икономиката са изправени пред значителни демографски предизвикателства. В този контекст, постигането на по-приобщаващ растеж и по-бързото сближаване на доходите изискват всеобхватни структурни реформи, включително за подобряване на управлението, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, както и понижаване на неравенството, пише в позицията на Фонда.
Продължаващата подготовка за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и банковия съюз допринасят за укрепване на институциите и на рамката за провеждане на политики, отчитат от МВФ.


Силните фискална и външна позиции на България предоставят възможности за увеличаване на нивото на фискални разходи. Ефективно изпълняваните разходни мерки биха могли да подкрепят структурните реформи на всички фронтове. Има възможности за по-добра мобилизация на приходи с цел поддържане на балансиран бюджет в средносрочен план, което ние считаме за подходяща цел, пишат от МВФ.


От Фонда оценяват положително предстоящото прилагане на системата за електронни обществени поръчки на национално равнище, начина на бюджетиране, както и начина на усвояване на европейските средствата.


Експертите на МВФ препоръчват намаляване на значителните разлики между дължимия и събран ДДС и увеличаване на данъка върху недвижимите имоти.


Те препоръчват и напредък в укрепването на съдебната система и на прилагането на рамката за управлението на държавните предприятия.


По-добре разработените разходи за социална защита биха могли да намалят бедността и неравенството, пише в изявлението. Неравенството в България, което е високо дори и понастоящем, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита (като дял от БВП) и ефективността на данъчното преразпределение намаляват, смятат в МВФ.


От Фонда препоръчват преглед на нивото, таргетирането и структурата на разходите за социална защита, след което тези разходи биха могли да се увеличат, за да осигурят по-добро покритие на повече социални рискове. Без непременно да се налага преразглеждане на постигнатия обществен консенсус по отношение на плоския данък върху доходите, преразпределителната роля на данъчното облагане би могла да се увеличи, например чрез повишаване на максималния осигурителен доход, смятат в МВФ.


Като подкрепяме продължаващите политики за намаляване на недостига на работна сила, бихме искали и да препоръчаме укрепване на активните политики на пазара на труда (АППТ), пише в изявлението. Правителството успешно е предприело редица инициативи за справяне с недостига на работна сила и умения: споразумения за внос на работна ръка, усилия да се върнат обратно българите в чужбина, както и програми за обучение за придобиване на умения, за които се очаква да има по-високо търсене. Друг начин за справяне с недостига на работна сила е да се намали дългосрочната безработица, която остава висока, като дял от общата безработица в България. В същото време, средствата за АППТ са ниски в сравнение с други страни от ЕС. Разходите за АППТ могат да се увеличат, по-конкретно тези за обучение, стимулите за новосъздадени фирми, както и програмите за заетост в частния сектор, пише в изявлението на Фонда.


В МВФ виждат възможност за увеличаване на публичните разходи за образование, които остават ниски в сравнение с останалите страни от ЕС, като същевременно се осигури ефикасност при разходването им. По-високите разходи биха могли допълнително да финансират преподаването на дигитални умения и модернизирането на образователната система, както и да подкрепят други текущи инициативи. Те включват подпомагане на хората, които не работят, не учат и не се обучават (NEETs) и преждевременно напускащите училище, насърчаване на равния достъп до качествено образование и повишаване на учителските заплати. По-голямото участие на бизнеса може да помогне за по-доброто синхронизиране на университетските програми с променящите се нужди на пазара на труда, както и увеличенията на учителските заплати би следвало да бъдат съпътствани от мерки за привличане и задържане на учителите с най-добри резултати.


Българската народна банка (БНБ), продължава да поддържа консервативен подход към финансовия надзор с акцент върху капиталовите буфери, смятат в МВФ. БНБ постепенно повишава антицикличния капиталов буфер, за да се предпази банковата система срещу рискове, които могат да се акумулират при продължителен период на ниски лихвени проценти. От МВФ се обявяват в подкрепа на подновените усилия за намаляване на необслужваните кредити (NPL), тъй като настоящите обстоятелства са благоприятни за това предвид стабилната икономика и условия на финансовия сектор. След бързо понижение от 2015 г. насам, темпът на намаление на необслужваните кредити се забави през 2019 г., като делът на необслужваните кредити все още е значително над средното за ЕС, посочват от МВФ.


В изявлението се отчита положително приемането от страна на БНБ на насоките на Европейския банков орган за необслужваните кредити, които биха могли да помогнат да се гарантира, че банките с високи необслужвани кредити ще предприемат съответните действия за справяне с тях. Реформите за подобряване на рамката за несъстоятелност, друг ангажимент във връзка с Валутния механизъм II, също биха могли да помогнат за намаляване на необслужваните кредити, посочват експертите на Фонда.


Присъединяването към Европейския банков съюз би следвало да доведе до допълнително укрепване на устойчивостта на финансовата система. То ще се случи след успешна рекапитализация на двете банки, идентифицирани в цялостния преглед на ЕЦБ, което все още предстои. След присъединяването към банковия съюз (като страна, която не е в Еврозоната), значимите институции ще попаднат под прякото наблюдение на ЕЦБ, тъй като България ще се присъедини както към Единния надзорен механизъм, така и към Единния механизъм за преструктуриране. В процеса на подготовка за влизане във Валутния механизъм II и банковия съюз, има напредък и по други реформи във финансовия сектор, които подкрепяме, включително укрепване на рамката за борба с прането на пари и надзора на небанковия финансов сектор, пише в позицията. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Неравенство има навсякъде по света. Но в бедните и мафиотски страни като България е особено забележимо. Богатите парадират с богатството си, бедните гладуват.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Любопитно

  Как да решиш дилемата равенство или справедливост? Един човек с два езика и две магистратури получава в пъти повече пари от някой със средно образУвание и спорно образОвание. Много лошо, нали? Няма равенство! Но е справедливо...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  То това именно е в основата на т. нар. бананови републики - крайностите в доходите: едни олигарси държат цели сектори от икономиката на страната, останалата част от хората едва свързва двата края ! Ние сме в този модел и то не от днес, нито от вчера !

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Препоръчали увеличаване на данъците на недвижимите имоти? А сопа де!

 5. 5 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нормално да е и да става все по-зле.

  Имаме си за минстър финансов корифей като Малкия Шиши-Горанов, с познания на еднокурсник - крепи макрорамката на бюджета, трупа излишък от СТАБИЛНОСТТА и до там.

  От социалното неравенство тръгват и много от дефектите на самото управление на гербавите - корупция и престъпност.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  " Експертите на МВФ препоръчват намаляване на значителните разлики между дължимия и събран ДДС и увеличаване на данъка върху недвижимите имоти."

  Кои данъци върху недвижимите имоти да се увеличават ? Нали вече веднъж тази година бяха увеличени таксата при придобиване на недвижим имот и годишния дължим данък ! Освен това при закупуване на имот и продажбата му до 3 години от покупката, ако реализираш печалба, 20 % от нея е данък в полза на държавата ! Колко, какво и накъде още да се увеличава ?

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Велков":

  Целта е да вземат на хората имотите, да станем бездомници като масата население на запад. Под наем да се живее е мизерия и потиснатост. Хората стават още по-зависими.

  мурзилка
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Нека да има неравенство в доходите, все пак всеки получава това, което заслужава, но лошото е, че базата, средното ниво хич го няма, защото се налага изкуствено. БГ пазар няма, полурегулиран, полусвободен, но никакъв за реално сравнение. Изкривени понятия за социална политика, за пазарни отношения и удобна статистика.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на В истината вярваме
  В истината вярваме
  Рейтинг: 30 Весело

  И като увеличат данъците върху недвижимите имоти, как това ще се отрази на неравенството върху доходите???

  В истината вярваме
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Весело

  Липсата на реална пазарна икономика и отношения води до подобни диспропорции, нарича се феодализъм!

  klimentm
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  “Правителството успешно е предприело редица инициативи за справяне с недостига на работна сила и умения: споразумения за внос на работна ръка...”

  Това не е добре! Значи натискат Борисов да вкарваме виетнамци и молдовци. Българите бягат в западна Европа, а тук ще се напълним с пришълци.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Това е типично за всяка бандитска държава.

 13. 13 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Важно е да се обърне внимание, че увеличаващото се неравенство в доходите не е проблем, когато бедността намалява. В глобален и в локален план неравенството в доходите може и да расте, но със сигурност бедността намаляна и това е важното. Обратното, а именно неравенството в доходите да намаляна и бедността да се увеличава, би било значително по-притеснително.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 14. 14 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  А хората с докторантура в БАН получават минималните работни заплати, или половината от заплатите на касиерите в супермаркета. Ама защо ли ни е наука, това са хоби занимания на чудаци.

 15. 15 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Значи натискат Борисов да вкарваме виетнамци и молдовци. Българите бягат в западна Европа, а тук ще се напълним с пришълци.
  —цитат от коментар 11 на hope


  Кое от тези двете е лошо и защо?

  И какъв е проблемът с виетнамците или молдовците?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#5] от "idiotstavrev":

  Основният и най важен проблем е липсата на истинска средна класа от свободни предприемачи и независими икономически от държавата субекти, основата на обществото. Сега имаме огромна прослойка на държавни служители които в никой случай не можем да наречем средна класа в този смисъл. Не случайно свободния пазар е един от четирите стълба на демокрацията наред с Независимоста на различните власти свободните избори и преса.

  klimentm
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Проблемът не е толкова неравенството, колкото на голям брой работещи бедни!!!

 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 774 Любопитно

  До коментар [#14] от "Хелиана":

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":А хората с докторантура в БАН получават минималните работни заплати, или половината от заплатите на касиерите в супермаркета. Ама защо ли ни е наука, това са хоби занимания на чудаци.
  —цитат от коментар 14 на Хелиана


  Това сериозно ли е? Аз познавам няколко доктори на науките в БАН и всеки от тях взима много по-висока заплата от минималната. Освен това в университетите също плащат повече. Защо тези хора седят с минимална заплата, а не отидат в накой ВУЗ?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Глупости! Българина става все по-богат, и все по-богат, вече е с по два апартамента, една къща, и минимум с по 30 дка/калпак.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Весело

  Лени Коен (ПАК ЕВРЕЙ) го е казал/изпял 30++ г преди МВФ същото: Богатите забогатяват бедните остават бедни. "добрите" загубиха войната:

  https://www.youtube.com/watch?v=Lin-a2lTelg

  П.С. ПАК да помоля всеки да си види свойте ЛС (лични съобщения). А за който не знае как съм написал ИНСТРУКЦИЯ:

  КАК СЕ БОРАВИ С ЛС (Лични Съобщения), "ТАБЛОТО" и други функции, които доста потребители не знаят да ги ползват:

  Да уточня, инструкцията работи за лаптоп с Уиндоус 10 и Мозила или Хром. Съфорумник е оплака че на таблет (предполагам с Андроид) не става.

  А. Как да се видят получени ЛС-инструкция:


  1. В горния десен ъгъл НА ТАЗИ страница до вашия ник има малък триъгълник.

  2. След ляв клик на него се появява падащо меню. За да го затворите менюто после-пак ляв клик.

  3. В менюто ляв клик на "профил" и ви се отваря нова страница с "публичния профил"

  4. В тази страница горе в ляво НАЙ ГОРЕ виждате вашия умален аватар и трибуквената ви регистрация в Дневник.

  5. Ляв клик на трибуквената регистрация ви отваря нова страница с ВАШЕТО ТАБЛО!!! На него горе има една ивица-всичко, коментари и т.н., накрая в дясно има "съобщения". И там виждате каквото си изберете от опциите-всичко, или само коментари, или само ЛС. ЖЕЛАТЕЛНО Е ДА НЕ ЗАТВАРЯТЕ ТАЗИ СТРАНИЦА, КОЯТО СЕ ПОКАЗВА В ...ТАСК'БАРА МАЙ СЕ КАЗВА-НАЙ ГОРНАТА ИВИЦА НА ВАШИЯ ЕКРАН. ТАКА ЩЕ ВИЖДАТЕ ДАЛИ НЯКОЙ Е АДРЕСИРАЛ КОМЕНТАР ДО ВАС, ИЛИ ВИ Е ПРАТИЛ ЛС, ИЛИ ВИ "СЛЕДИ". ИЛИ ДАЛИ ИМА НОВ КОМЕНТАР В ТЕМА КОЯТО ВИ Е ИНТЕРЕСНА И СТЕ СЕ АБОНИРАЛИ ЗА НЕЯ. За туй-по нататък. А дали има нещо ново-ще видите според малките цифри които се появяват в тези полета. Или от жълтата ивица в която се вижда "имате ново съобщение"-отнася се до всичко, цифрите в прозорчетата/копчетата ви показват къде е "новото".

  6. Клик на "съобщения" ви показва получените ЛС (Лични Съобщения). Под всяко от тях има хиперлинк "отговор". Клик на него ви отваря поле за отговор на ЛС. До 300 знака, в полето текат едни числа, минете ли 300-стават червени. И ако изпратите така вашето ЛС, получателя ще види само до 300 знака от него.

  7. За да изпратите второ ЛС до същия получател рефрешвате страницата и пишете текста в същото поле, вече изчистено от предишния ви текст.
  Б. Как да се изпрати ЛС до специфичен потребител

  1. В ТАЗИ статия (с коментари под темата) кликвате ляв клик на аватара над ника на който искате да изпратите ЛС.

  2. Отваря ви се нова страница-неговия "публичен профил".

  3. На нея горе в ляво се вижда неговия аватар, до него неговия ник, и най в дясно се вижда едно пликче.

  4. Ляв клик на пликчето ви отваря прозорче/поле за пишене на текст. До 300 знака. Вижте точка 6 и 7 по горе-там са описани как се изпращат ЛС (едно или повече ако текстът е по дълъг от 300 знака)


  Не е сложно, ама ако не го знаете- не можете да ползвате тези фукции в този сайт.

  П.С. Като съм на вълна "инструкции", да добавя още нещо относно адресиране на коментари и абонамент към интересни теми.

  1. Ако една тема ви е интересна и искате да видите дали има в нея нови коментари-може да се "абонирате" за нея. Това се прави като кликнете на малкто квадратче в ляво, между полето за пишене на коментар и копчетата ПРЕГЛЕД/ИЗПРАЩАНЕ. Така ще виждате във вашето табло (виж точка А-5 по горе) дали има нов коментар в темата на която сте абонат. За да се спре абонамента (прекалено много съобщения) кликвате в малкото червено квадратче в гореспоменатото квадратче и абонамента спира.

  2. Ако отговаряте на някой коментар и искате неговия автор да види вашия отговор- не е достатъчно само да го цитирате (копчето "цитиране") но трябва да натиснете и копчето "ИЗПРАТИ".

  ОБАЧЕ ако авторът на конкретния коментар не си държи отворено таблото, той няма как да види дали някой е адресирал коментар към него, освен да прочете всичките коментари под неговия. Същото се отнася и до вас-ако не си държите таблото отворено-няма да видите че някой е адресирал коментар до вас.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Гласувайте за БСП.
  Те ще изравнят доходите.

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Благодаря за инструкциите.
  "Открих" личмните съобщения.
  Пратих ти съобщение и съм съгласен с каузата.

 24. 24 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз пък познавам няколко точно с минимална. И според мен основно са на такава. Ако имат допълнително добре платени проекти е ок. За хуманитарните науки обаче няма често добре платени проекти. И не могат всички да отидат в университети. А нали и все пак някой трябва да се занимава с изследвания.

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  Добре е да чуем мнението на чиновниците от МВФ като друго мнение.
  Обще взето бла-бла, но все пак да отделим време и коментираме първия абзац, където е най-важното:

  "Основните предизвикателства пред икономическата политика са в средносрочен план, смятат в МВФ."
  Верно.
  "Силното икономическо представяне през последните години е обусловило добри темпове на сближаване на доходите."
  Верно.
  " Но разликата спрямо високите нива на доходи в останалите страни от ЕС остава голяма."
  Верно частично. И кво от това? "Доходът" както се мери сега е отмираща мярка в средносрочен план. Стресиран от кредити служител/предприемач или свободен индивид на чест въздух, гора и вода? Кое е по-добре?

  "Също така, неравенството в доходите в България е високо, и обществото и икономиката са изправени пред значителни демографски предизвикателства."

  Грешно. Социален инженеринг, ака рудимент на "комунизъм", "тоталиризъм" или каквото там си изберет. "Доходът", каквото и да разбирате под това във третото десетилетия на 21 век от Христа е личен избор. И това е най-весокото достижение на човешката цивилизация.

  "В този контекст, постигането на по-приобщаващ растеж и по-бързото сближаване на доходите изискват всеобхватни структурни реформи,"

  Грешно. "Сближаването на доходите" е форма на социализъм, което води до обществен регрес. Прогресът в обществото се нуждае от поляризация на доходите, за да има стимул на визии, креативност, физическа пот и кръв дори да направим средата за съществуване на хомо сапиенс благоприятна и оцелее вида във вечно променящата се среда.

  " включително за подобряване на управлението, намаляване на недостига на работна сила, подобряване на образованието, както и понижаване на неравенството, пише в позицията на Фонда."
  Частично верно. Винаги има място за подобрение на управлението и домекрацията и процедурите по избор на управляващите работят.
  Грешно по отношение не "неравенството".
  Във МВФ няма ли най-сетне да разберат, че "равенството" и стремежа към него е по-голям проблем, предизвикал беди и нещастия на стотици милиони в човешката история?

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  А, сега видях заглавието.
  Соц акцент да дрънка!
  Чорбазжията на сайта може веднага да се освободи от печалбата си от сайта за година и го разпредели между служителите си.
  Може, но няма да го направи.
  Защо тогава настояна ние да правим подобни жертви?
  Защото е лицемерен измамник.
  Социалист.

 27. 27 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Като се обложат с повече по-заможните, това ще намали възможностите им за инвестиции, което пък ще остави за по-дълго по-бедните в настоящето им състояние. По-бедните са консуматори. Ако получат повече пари, ще ги изядат и ще ги изпият и с това няма да помогнат кой знае колко на икономиката. Двигателят на икономиката са заможните. Те създават благата и дори парите им да са в банката, от там могат да се влеят обратно в бизнеса и да го стимулират.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 28. 28 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  То това именно е в основата на т. нар. бананови републики - крайностите в доходите: едни олигарси държат цели сектори от икономиката на страната, останалата част от хората едва свързва двата края ! Ние сме в този модел и то не от днес, нито от вчера !
  —цитат от коментар 3 на samoedin


  Богатите винаги намират начин, да упазят парите си. Ако държавата им взима повече, те ще дават още по-малко на работниците си. Социализма е популизъм, който винаги води до бедност!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  Проблемът е в разпределението а не в недвижимата собственост. МВФ пак малко са се объркали.
  Тази собственост им е проблем още от първата мисия на фонда у нас през 90-те.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Богатите хора са (или поне би трябвало да са) двигателя на една нация. Да създават работни места, да налагат култура, да имат грижата по-бедните да не са толкова бедни. Когато вляза в магазин, ресторант, кафе, като карам кола или съм в самолет по нищо не мога да разбера кой колко е богат или беден. В Америка. Като съм си в България простотията и избиването на комплекси при голяма част от богатите хора прави много грозно впечатление. Изглежда такива са ни богаташите?

 31. 31 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът е сериозен, но нивото на коментиращите е толкова ниско, че няма смисъл да се дискутира.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Тази тема я пропуеснах по-горе.
  Относно недвижимата собственост:
  МВФ са прави.
  В България трябва да се въведе данкък невдвижима собственост.
  Дори и да е символичен в начарлото.
  В момента е пълен батак.
  90% от народонаселенито и хал хабер си няма какво притежава като недвижима собственост.
  Минимален дънък ще стимулира регистрацията поне и изчистване на собствеността.
  Дори и ти "Кмете" имаш участие в недвижива собственост и хич не ти пука и си я зарязал на проивола.
  Признай си.


 33. 33 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#30] от "Таралеж":
  Фукарията дето я виждаш в България не са от богатите.
  Балканска история.
  Т.н. едър "бизнес елит" всъщност са рудименти от соца, определени до точат доход от България по руска линия.
  На международна, дори балканска бизнес сцена в околните страни ги няма и никой не ги познава нито бръсне за слива.
  Нито царското котило, нито братя Велчеви (управители на хотели), нито Д.П. (който не смее да си покаже носа в София с 8 бодигарда), нито дръндарския пишман "философ-хидрондженер" изкукващ в Бояна. В същото положение са изкукалите "генерали" от ДС в билиотекарския, дето отнасят шамари почти всеки ден и тръпнат дали ще им ударят най-близката фамилия с публична екстрадация от там където са се устанвели да работят или учат на Запад.
  Херо каза, че ще има и други и представяш ли си кво им е на тях сега?

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#32] от "k_":

  В момента има данък. Няма данък само за земеделските земи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  “Правителството успешно е предприело редица инициативи за справяне с недостига на работна сила и умения: споразумения за внос на работна ръка...”Това не е добре! Значи натискат Борисов да вкарваме виетнамци и молдовци. Българите бягат в западна Европа, а тук ще се напълним с пришълци.
  —цитат от коментар 11 на hope


  Ми според твоята логика си го заслужавате("все пак всеки получава това, което заслужава)! Според моята, тоже. Искахте капитализъм и либерален пазар, ми какво мрънкате тогаз?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 36. 36 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":А хората с докторантура в БАН получават минималните работни заплати, или половината от заплатите на касиерите в супермаркета. Ама защо ли ни е наука, това са хоби занимания на чудаци.
  —цитат от коментар 14 на Хелиана


  Така е. Ако няма връзка с икономиката, както беше едно време, кел файда от нея? Все едно сега да върнат техникумите и СПТУтата. Кел файда, като нямаме промишленост?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нормално да е и да става все по-зле.Имаме си за минстър финансов корифей като Малкия Шиши-Горанов, с познания на еднокурсник - крепи макрорамката на бюджета, трупа излишък от СТАБИЛНОСТТА и до там........
  —цитат от коментар 5 на idiotstavrev


  И до там?
  А бъркаш колега! Много бъркаш!
  Веднага ги внася в касичката "данък Русия"! ВЕДНАГА! Я като газопровод "балкански", я в АЕЦ Белен, я в ремонт на руски таралясници.....

 38. 38 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "idiotstavrev":Основният и най важен проблем е липсата на истинска средна класа от свободни предприемачи и независими икономически от държавата субекти, основата на обществото. Сега имаме огромна прослойка на държавни служители които в никой случай не можем да наречем средна класа в този смисъл. Не случайно свободния пазар е един от четирите стълба на демокрацията наред с Независимоста на различните власти свободните избори и преса.
  —цитат от коментар 16 на klimentm


  Голяма каша ти е у главата. Каква средна класа, в бедна държава? Точно "свободният пазар" е предпоставка, да нямаме средна класа. Според логиката на свободният пазар, по- добре е да се изнесеш, отколкото да се мъчиш да правиш бизнес в страна, където хората не могат да си позволят стоки/услуги, като на Запад.

  П.П. Ти защо не остана у РБ, като "свободен предприемач", а си изсули задника, в най- демократичната?

  П.П. 2 Явно не си разбрал, че демокрацията е само инструмент, за избиране и назначаване на чиновници, и не е само един вид. Както вече казвах и преди, американците изрично подчертават, че тяхната държава е Република, а не демокрация.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#25] от "k_":

  “ Прогресът в обществото се нуждае от поляризация на доходите, за да има стимул на визии, креативност, физическа пот и кръв дори да направим средата за съществуване на хомо сапиенс благоприятна”
  ——
  Най-простичката мяра за “ поляризация на доходите” е джини коеф. Та значи, според тая част от купа глупости,дето сте ги изписали колкуту по- гулямъ пуляризациятъ, толкоз по-убаву. Ей ги най - визийно-креативните страни в света по тоя критерий:

  Botswana 60.5
  Haiti 60.8
  South Africa 62.5
  Lesotho 63.2

  Ами ко чакаш? Чемадан, вакзал, Лесото...

  http://worldpopulationreview.com/countries/gini-coefficient-by-country/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#24] от "Хелиана":


  “ А нали и все пак някой трябва да се занимава с изследвания.”
  ——
  Що да “трябва”? Аз мислех, че е “който може” и комуто е нужно. Иначе — видяла жабата, че подковават коня ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  В комунистическата ДС дъържава ,най богати са всички от ДС , зърнари ,мошеници и крадци , съдебната система и червените приватизатори ,останалите са роби и няма как да бъде друго ,под ръководството на червените другари от различни партии .

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#4] от "Велков":

  "Препоръчали увеличаване на данъците на недвижимите имоти?"

  Ето от къде идва атаката срещу Цветан Цветанов. Искат да вземат имотчетата на бедния човек.
  И МВФ се оказа руска подлога, хибридно оръжие срещу грантаджиите от фондация "Институт за пазарни изследвания"

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#27] от "Viva la Evolution":

  "По-бедните са консуматори. Ако получат повече пари, ще ги изядат и ще ги изпият и с това няма да помогнат кой знае колко на икономиката. "

  А ако получат по-малко пари, които не стигат дори за диетично хранене така, че да са работоспособни, дали няма да посегнат на "инвестициите" на богатите? Ей на, полицай обрал банка, прокурор - бижутата на бедна жена като Евгения Банева.
  Всъщност с кражба/пиратство се ражда не една империя. Сиреч, колкото повече се краде, толкова повече икономиката се развива.
  Ей на, ако нямаше кражби, никога нямаше да развием "охранващия" бизнес.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#25] от "k_":

  ""Доходът", каквото и да разбирате под това във третото десетилетия на 21 век от Христа е личен избор. И това е най-весокото достижение на човешката цивилизация."

  Така е личен избор в 1441-вата година от хиджра - или убиваш (бедни неверници), или умираш (като богат джихадист).
  Точно, цивилизацията не знае дали нечия мисъл/вяра е нейно постижение или е плод на някой болен мозък, включително Вашия.

 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Весело

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Така е личен избор в 1441-вата година от хиджра - или убиваш (бедни неверници), или умираш (като богат джихадист).
  =========
  Пак търкаш неправилните билетчета....
  Твоето време /пространство е друго.....
  Избора който си направил е ТВОЙ....
  Не го съпоставяй с други такива...

  Bukalemun
 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Любопитно

  До коментар [#13] от "russian78":

  "но със сигурност бедността намалява"

  Сиреч, ръстът на бедните милионери е по-малък от ръста на броя милиардерите?

 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2663 Весело

  До коментар [#19] от "hamiltonf":

  "минимум с по 30 дка/калпак."

  Седем милиона по 30 декара прави 210 хил. кв. км. Да не ползвате картата на граф Игнатиев за СанСтефанска България?

 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3656 Любопитно

  Има възможности за по-добра мобилизация на приходи с цел поддържане на балансиран бюджет в средносрочен план, което ние считаме за подходяща цел, пишат от МВФ.
  ====
  Ще пишат, разбира се.....така им изнася....
  Това е политически нюанс, а не икономически.
  За МВФ, най стратегическия момент е.....първата 💉 пари.....да не е последната.
  Сумата да се даде, но не на един път, а на колкото се може на порции.....
  Тук целта е, клиента да иска повече от един път......и така заработва оня механизъм от който измъкването е почти невъзможно (Гърция)....
  Така постепенно, клиента забравя и първоначалната причина, защо е взел парите.....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Да, директорът на завода и чистачката на отходното помещение требе да получават еднаква заплата ! Собственика- и той !
  Свободия, равенство и братство !!! (ツ)

 50. 50 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  В бившият СССР е така. Ние очевидно сме си били най-савецката от всички колонии на СССР

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1227 Весело

  Програмистите са виновни :)

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  До коментар [#47] от "wanderer":

  За семейство става дума, буквално си ме разбрал...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 53. 53 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Неравенството в доходите расте правопропорционално на растежа на корумпираността на управлението, която от своя страна също расте поради липсата на гражданско общество, което да се противопостави на завладяването на управлението на държавата от представителите на криминалната част на обществото. Характерно за българина е, че се вглежда в следствието, а не търси причината, може би защото там ще види себе си. Така, корупцията се превръща в национален спорт и държавна политика, придобила свръх уродливи очертания последните десетина години.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Весело

  До коментар [#49] от "balgariez":

  Може и директорът САМ да си чисти отходното място и да взема ДВОЙНА заплата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#46] от "wanderer":

  Сиреч всички забогатяваме, но някои повече от други и това е нормално. Проблем би било, ако всички обедняваме, за да бъдат доходите по-равни.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Любопитно

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Докато си на еълна инструкции да се възползвам с един въпрос — как от таблото може да се издири ник/съфорумец, за да му се изпрати ЛС? Търсих, гледах и не видях начин как да намериш с търсачка съфорумец... Мога да пратя ЛС само на човек, който вече ми е пратил ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 57. 57 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 448 Неутрално

  "Те включват подпомагане на хората, които не работят, не учат и не се обучават (NEETs) и преждевременно напускащите училище, насърчаване на равния достъп до качествено образование и повишаване на учителските заплати. "

  Учителите и лекарите трябва да получават много по-високи заплати, за това спор няма. Обаче държавата трябва да подпомага работещите бедни (например с много повече средства да си отгледат децата и изучат децата, а също и с общински жилища), а не тези, които не работят и не учат поради нежелание и липса на квалификация. Социални помощи трябва да се изплащат само за определен срок до намиране на работа или ако човекът се обучава, а не за постоянно.


  До коментар [#17] от "selqnin":

  Точно в това е проблемът!

 58. 58 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Малко встрани от темата, но си спомних как 90те години мнението на МВФ беше въпрос на живот и смърт, защото с някакви 50 милиона СПТ на година можеше да накара икономиката да живее или да мре.

  Днес вече това е нищо, капка в бюджета. Поради телесни особености, Пеевски не би се и навел за толкова, ако ги видеше на улицата. Не сме цъфнали и вързали, определено, но доста път сме извървяли.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 59. 59 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Кое налага високото възнаграждение на експерта некадърник заемащ експертната длъжност, а ниското такова за служител на ниско ниво, свършил перфектно работата си?
  Всеки ден се сблъсквам с некадърници командващи със замах низшите твари, !

 60. 60 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#22] от "atmanpg":

  Не виждам разлика между управляващите ни сега и преди комунисти!

 61. 61 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Сега като няма билетчета за триене ще нарасне още повече :)

 62. 62 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Демакратични и капиталистически резултати, без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 63. 63 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Много му здраве на МВФ - спомняме си времето по соца кога всички бяхме равни и всички нямахме. :)

 64. 64 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Младите и не толкова младите меринджеи нека да продължават да плащат по около 600 лева заплата и после тея отгоре да внасят работници от Китай ако искат.

 65. 65 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Докато си на еълна инструкции да се възползвам с един въпрос — как от таблото може да се издири ник/съфорумец, за да му се изпрати ЛС? Търсих, гледах и не видях начин как да намериш с търсачка съфорумец... Мога да пратя ЛС само на човек, който вече ми е пратил ...
  —цитат от коментар 56 на DDR


  Ще ти обясня, след малко.

  ПЪРВО ИСКАМ ДА ИЗКАЖА СВОЙТА БЛАГОДАРНОСТ НА ДЕВЕТИМАТА ЦЪКНАЛИ МИ МИНУС НА КОМЕНТАР 20: КОЛЕГИ, U MADE MY DAY!!! ИЗКЕФИХТЕ МЕ ОТ ЗАРАНТА! Щото много се кефя като гледам гърчовете на комплксирани хейтърчета които в безсилието си цъкат минуси.

  Да уточня: Приемам цъкането на минус като легитимно средство за изразяване на неодобрение на/несъгласие с даден коментар. Но цъкането на минус е често и индикация за психичното здраве на индивид-иначе как да се обясни цъкането на минуси в коментари от рода "Честит празник" в темите под празниците?!?

  В дадения случай едва ли нормален потребител би цъкнал минус на коментар който споменава песен на Леонард Коен, и дава подробни инструкции как да се ползва личното табло (ЛС, виждане на адресирани коментари и др).

  Та тук причините са следните:

  1. Цъкащите минуси са окаяни и комлексирани лузъри на които световното еврейство (чийто представител във форума съм аз) са виновни за всичките им несгоди.

  2. Цъкащите минуси явно са били шамаросвани/подиграни/осмяни от мен в някоя тема и "ми имат зъб". Ами само мога да се радвам че толкоз страдате от това.

  3. Цъкащите минуси са антисемити/антиционисти и цъкат минус на всеки мой коментар, с колкото регистрации имат.

  4. Цъкащите минуси ги е яд че някой знае повеч от тях как функционира този сайт, и споделя знанията си с другите.

  5. Цъкащите минуси си ядат джигера от гняФ че лансирам една акция за помощ на нашия съфорумник Чардо.

  Ами...бъдете живи и здрави, цъкайте ми минуси, яжте си джигера от гняФ, това само ме радва...донякъде. По добре тук да си избивате комплексите отколкото над близките ви, околните, домашни лщбимци или бездомни кучета/котки!


  Сега отговор на твоя въпрос:

  А. В предишния сайт можеше да търсиш друг потребител и чрез таблото, ако знаеш как се е регистрирал. Става дума НЕ ЗА НИК, а за регистрацията. В стария сайт можеше да се избира регистрация като избрания ти ник. При теб това е ддр_89 (на латиница) явно е имало вече друга регистрация ддр, та ти си добавил _89.

  Б. В сегашния сайт това става чрез търсачката на сайта-това е малкото кръгче горе в дясно, до твоя ник и аватар в тази страница.

  Б-1. Клик на кръгчето ти отваря ширико поле за "ключова дума/фраза".

  Б-2. Пишеш там каквото търсиш (в твоя случай-ника на потребител) и ти се oтваря нова страница с бая опции (по дата, рубрика и др).

  Б.3. Някъде в центъра виждаш "ОБХВАТ" с голямо копче под него, в което е написано "цялата статия" и до него по малко копче с малък триъгълник.

  Б.4. Клик на триъгълника ти отваря падащо меню с 4 опции.

  Б.5-Ако избереш "коментари към статията" се виждат сстатии в които търсения ник е написал коментар. В предишната версия се виждаше и кой номер е коментара, сега трябва да скролваш статията за да му видиш коментара. После цъкаш на аватара за да му пратиш ЛС.

  Б.6-Ако избереш да търсиш в "цялата статия" ще ти се покажат кои фотоновини/фотогалерии е публикувал въпросния потребител.

  Б.7-В предишния сайт съществуваше опция "скрий мойте коментари", сега тази опция май я няма. Има потребители които по една или друга причина избраха да си скрият коментарите та да не се виждат и с тази търсачка. Това освен чеи в тяхния "публичен профил" не можеш да ги видиш в рубриката "коментари". Като онуй пЦевдо'ристиянско исламо'комунде, форумната палестинска радиоточка. Е да ама не, неговите коментари се виждат в търсачката на тази статия:)
  До коментар [#56] от "DDR":

  ------------------
  До коментар [#23] от "k_":


  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Благодаря за инструкциите."Открих" личмните съобщения.Пратих ти съобщение и съм съгласен с каузата.
  —цитат от коментар 23 на k_


  Не си успял да ми пратиш ЛС, защото не я виждам. Няма страшно, сега ако си държиш таблото отворено ще видиш и този ми адресиран коментар, и ЛС която ти изпратих.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 66. 66 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1313 Весело

  До коментар [#65] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Дедко, много ли знаеш за сайта бре? Тогава сигурно помниш с колко точно точки се вдигаше рейтинга в края на седмицата при гласуване за повече от 1 анкета?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Ей ги най - визийно-креативните страни в света по тоя критерий:Botswana 60.5Haiti 60.8South Africa 62.5Lesotho 63.2Ами ко чакаш? Чемадан, вакзал, Лесото...http://worldpopulationreview.com/countries/gini-coefficient-by-country/
  —цитат от коментар 39 на Gretel


  Коефициентът на Джини сам по себе си нищо не показва. :)

  В горния списък дето си го дала, що изтърва Хонк Конг. :)

  Lesotho (0.632)
  South Africa (0.625)
  Haiti (0.608)
  Botswana (0.605)
  Namibia (0.597)
  Zambia (0.575)
  Comoros (0.559)
  Hong Kong (0.539)
  Guatemala (0.530)
  Paraguay (0.517)


  Отделно според него САЩ са по-зле от Русия, но никой не ходи в Русия, всеки иска в САЩ. :)

  И пак според него най-добрите страни са

  Slovakia, Slovenia, Sweden, Ukraine, Belgium, and Norway.

  Украйна в група с Норвегия. Ама никой не иска в Украйна, ми всеки в Норвегия. :)

  Те, така. Сам по себе си тоя коефициент нищо не показва. :)

 68. 68 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":Аз пък познавам няколко точно с минимална. И според мен основно са на такава. .
  —цитат от коментар 24 на Хелиана
  В БАН хора с докторска степен обикновено стават главен асистент, на които заплатата е поне с 200 лева над минималната. взимат и още по 200 лева за доктор. Така че лъжеш. (или дай институти и и имена)
  Пък и ако са работливи - след няколко години ще станат доценти!
  Отделно трябва да признаеш, че в БАН има много млади пенсионери - размотават се и срещу над 10000 лева годишно дават една до две статии, а немалко и това нямат!
  Аз бях преди време в един институт, гледам атестацията на таблото - последният имаше 40(четиридесет!) пъти по-малко точки от първия! ще го съкратите ли? - питам!! "НЕ НЕ профсъюзите не дават!"
  Ами съкращавате 1/4 мързеливи некадърници и си вдигате заплатите!

 69. 69 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Проблемът не е толкова неравенството, колкото на голям брой работещи бедни!!!
  —цитат от коментар 17 на selqnin
  това е вече минало!
  средния осигурителен доход за страната за месец декември 2019 г. е 1063,32 лв. (https://www.nssi.bg/newsbg/5826-dohoddecember2019 ) и то след като в частния бизнес масово лъжат НОИ и се осигуряват ма МРЗ. !малко останаха "работещи бедни" - основно държавни или общински служители на мързелива синекурна длъжност. запълващи максимум 2 часа работа на ден! е и крайно неквалифицирани (или мързеливи, защото чистачката на хонорар в нашия офис чисти още 4-5 офиса в същата сграда и взима повече от топ експерт!)

 70. 70 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Дaнъĸът тpябвa дa e пpoгpecивeн, зaщoтo xopaтa c пo-ниcĸи дoxoди плaщaт oтнocитeлнo мнoгo зa aĸцизнитe cтoĸи. Haпpимep: зaплaтa 1000лв. дaнъĸ 10% -100лв. , 500лв. зa xpaнa, тoĸ,вoдa, и дp. oщe 20% ДДC -100лв., oт ocтaнaлитe 400лв. (150лв. бeнзин, 100лв. aлĸoxoл, 150лв. цигapи) c 50% aĸциз и 20%ДДС -233лв. Oбщo 433лв. или 43,3% дaнъĸ и aĸциз. Toзи ĸoйтo взимa 100 000лв. мeceчнo дa xapчи 10 пъти пoвeчe зa гopeизбpoeнитe нeщa, тoвa ca 3330лв. (oбщo 13 333лв. дaнъĸ и aĸциз) , нo ocтaнaлитe 86 667 лeвa мoжe дa ги влoжи няĸъдe, дa ĸyпи зeмя, жилищe или пpocтo дa ги дъpжи в бaнĸa. Дaнъĸът мy излизa 13,3%.

 71. 71 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#27] от "Viva la Evolution":

  Да, но богатите у нас в голямата си част предпочитат да си купят яхта, самолет, Ламборджини или имот в чужбина. Малко са тези които ще ги инвестират в производството.

 72. 72 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Дaнъĸът тpябвa дa e пpoгpecивeн, зaщoтo xopaтa c пo-ниcĸи дoxoди плaщaт oтнocитeлнo мнoгo зa aĸцизнитe cтoĸи. Haпpимep: зaплaтa 1000лв. дaнъĸ 10% -100лв. , 500лв. зa xpaнa, тoĸ,вoдa, и дp. oщe 20% ДДC -100лв., oт ocтaнaлитe 400лв. (150лв. бeнзин, 100лв. aлĸoxoл, 150лв. цигapи) c 50% aĸциз и 20%ДДС -233лв. Oбщo 433лв. или 43,3% дaнъĸ и aĸциз. Toзи ĸoйтo взимa 100 000лв. мeceчнo дa xapчи 10 пъти пoвeчe зa гopeизбpoeнитe нeщa, тoвa ca 3330лв. (oбщo 13 333лв. дaнъĸ и aĸциз) , нo ocтaнaлитe 86 667 лeвa мoжe дa ги влoжи няĸъдe, дa ĸyпи зeмя, жилищe или пpocтo дa ги дъpжи в бaнĸa. Дaнъĸът мy излизa 13,3%.
  —цитат от коментар 70 на Пламен Данаилов


  В повечето (да не кажа всичките) нормални държави ДОД е прогресивен, и има необлагаем доход, до някаква разумна сума. Изключението са държави от т.н. "Източен блок" (бившите соц'държави) и то не всички.

  Доколкото знае и в България е имало прогресивен данък, но прекръстените на БСП-БКП го отменили, за да могат техните хора да си изперат парите. И сега е така, и перачите са същите, или други апаши с незаконни приходи, които си перат парите чрез разни "бизнесчета" с фиктивен оборот.

  В Иван Вазов, където живеех 5 години имаше кафенета без кьорав клиент. Веднъж влязох в едно такова (имах среща и исках да е на тихо място). Кафето-8 (ОСЕМ) лева, сода 1/2 л-май 5 лв, 50 грама най евтино уиски, от тези които в магазин са 18-20 лв/700 мл-7-8 лв. Със сигурност "имитират" 1,000-1,500 лв дневен оборот с печалба 90 %, плашат си 10те процента ДОД и никой не ги закача.

  Имаше и един магазин за килими, където за 5 г' не видях клиент. Веднъж влязохме там с позната-НЯМАШЕ килим под 7-8,000 лв, от тези които от Китай можеш да ги купиш по $2-300. "Продават" по 5-6 килима месечно, и те отчиттат оборот, плащат си 10% данък и...капа на тояга!
  До коментар [#70] от "Пламен Данаилов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 73. 73 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#65] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 74. 74 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  МВФ: Неравенството на доходите в България е високо и расте.
  Ами, лъжат като дърти роми-соросиди.

 75. 75 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#72] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Доста магазини по "Витошка" (и не само) са за скъпи бутикови стоки и бижута на такива цени, че почти никой не купува. Продавачките по правило са хубави млади момичета (предполагам какви са на собствениците) които най-вече стоят отвън с цигара в уста. Явно се перат яко (пари).

 76. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#72] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Доста магазини по "Витошка" (и не само) са за скъпи бутикови стоки и бижута на такива цени, че почти никой не купува. Продавачките по правило са хубави млади момичета (предполагам какви са на собствениците) които най-вече стоят отвън с цигара в уста. Явно се перат яко (пари).
  —цитат от коментар 75 на Пламен Данаилов


  И щом и ти, и аз, и пол'вин София ги знае тези неща-ЗАЩО НАП се прави на дръж ми шапката?!? На едно кафене може лесно да се курдиса наблюдение, и след 3 месеца да докажат в съда че НЕ Е ИМАЛО ДЕСЕТКИ клиенти в чаасовете когато на касата са чукали касови бонове за стотици кинти.

  Въпросът е реторически, разбира се.


  П.С. И по нашенско разни апаши си перат парите в ювелирни магазини, продвайки китайски ментета на басноловни цени. Но са обучени от адвокатите: НИКЪДЕ не пишат 24 карата злато, или златен/сребърен пръстен с диамант/рубин/топаз. Няма измама. И това с прогресивен данък до 45...или 50% ставка за доходи над 3-4 месечни заплати (забравих вече). Излиза им 30%, но избелват парите от търговия с "бело", тарикатите...

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 77. 77 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#75] от "Пламен Данаилов":

  Предишния коментар е адресиран до теб.

  П.С. Моля прочетете сигнатурата ми.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 78. 78 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#5] от "idiotstavrev":Основният и най важен проблем е липсата на истинска средна класа от свободни предприемачи и независими икономически от държавата субекти, основата на обществото. Сега имаме огромна прослойка на държавни служители които в никой случай не можем да наречем средна класа в този смисъл. Не случайно свободния пазар е един от четирите стълба на демокрацията наред с Независимоста на различните власти свободните избори и преса.
  —цитат от коментар 16 на klimentm


  Т.н. свободни предприемачи работят на ишлеме в 95 % от случаите .

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gretel":

  Благодаря за съвета да прегледам и тоя индекс преди да взема решение накъде да отпраша.
  Избрал съм си три държави, в средата с близък индекс:
  Бангладеш, веднага след нея е Великобритания и на следващото място Таджикистан.
  Ти имаш ли идея ако следвам Джинито къде да отида?
  Да не взема да се набутам нещо.

 80. 80 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Весело

  Значи при соца сме били най-добре. Ножицата в доходите беше най-малка. Имаше и справедливост, докторите вземаха по-малко от тъкачките и строителите, защото нищо не произвеждат.... МВФ е като Дума, дава акъл на всеки, но управлява и живее с чужди пари. Ако гони справедливост, нека работещите там да се откажат от дипломатическите паспорти, които получават автоматично, нека разликата между портиера и шефа на фонда е справедлива 1:3 примерно, всички да пътуват в икономична класа и т.н. След като въведат това, да дават акъл на бедните страни. Не видях и ред коментар от фонда, за десетките милиони платени на шефа на Боинг, че съсипа компанията или да предложат някакви данъци на тарикатски опериращите мултимилиардни, интернет компании....

 81. 81 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#76] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Рибата се вмирисва откъм главата. Едно време се ходеше в София на площад "Славейков" да си купиш на черно софтуерен продукт. Правил съм го няколко пъти, момчетата бяха много коректни и точни. В провинцията нямаше такива пазари и ако ставаше нещо подобно, то първоизточника пак беше пл. "Славейков".

 82. 82 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#81] от "Пламен Данаилов":

  Просто тогава нямаше къде да работиш законно и да си докарваш нормален доход. Сега ако си толкова добър, /примерно там се чипосваше едно Нинтендо за час и можеше да се играе с пиратски дискове/, няма нужда да правиш нищо извън закона. Работиш за свястна компания, тя ти плаща 5-10 000 лв. заплата, осигуряваш се на максимума и за какво са ти повече. Дори няма нужда да емигрираш, надяваш се някак и тук да стане нормално.

 83. 83 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Въпроса не е дали има неравенство, въпроса е дали доходите на бедните се увеличава. Отговора е да, увеличава се. Единствения начин да има равенство е като всички сме еднакво бедни. В една свободна икономика и общество не може да има равенство защото хората са различни и вземат различни решения. Някой хора са по-умни от други, някой са по-образовани, някой вземат по-добри решения от други. Това което е важно е цялото богатсво на едно общество да се повишава, тогава даже и бедните живеят по-добре. Бедните в Америка живеят по-добре от средната класа в Русия.

 84. 84 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#81] от "Пламен Данаилов":Просто тогава нямаше къде да работиш законно и да си докарваш нормален доход. Сега ако си толкова добър, /примерно там се чипосваше едно Нинтендо за час и можеше да се играе с пиратски дискове/, няма нужда да правиш нищо извън закона. Работиш за свястна компания, тя ти плаща 5-10 000 лв. заплата, осигуряваш се на максимума и за какво са ти повече. Дори няма нужда да емигрираш, надяваш се някак и тук да стане нормално.
  —цитат от коментар 82 на stoiank


  Тук б БГ, ако болшинството работни места станат с такива заплати, това ще означава само едно - 1000% инфлация.

  мурзилка
 85. 85 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Значи при соца сме били най-добре......

  Ако гони справедливост, нека работещите там да се откажат от дипломатическите паспорти, които получават автоматично, нека разликата между портиера и шефа на фонда е справедлива 1:3 примерно, всички да пътуват в икономична класа и т.н. След като въведат това, да дават акъл на бедните страни. .....
  —цитат от коментар 80 на stoiank


  Ааа , при соц'а ВСИЧКИ бяхме добре, и равни, само че някои бяха по добре и по равни. Но не се говореше много за това.


  Като прочетох това заплати 1:3 се сетих нещо дето баща ми е разказвал: Дядо ми от бащина страна е бил бежанец, от Беломорска Македония. Баща ми е роден в Ксанти, следващия му брат-вече в Пловдив. Където получили парче земя до Бирената фабрика да си построят къща, с градинка, и да отглеждат прасета в задния двор. Та дядо бачкал като тютюноработник в складовете, и с връзки уредил и баща ми да бачка там. Та профсъюзите тогава (30-35 г) дигали стачки заплатите на бачкерите да бъдат 1:3 спрямо тези на "майсторите" (най скъпо платените професионалисти) не на инженерите или на директорите, сакън.

  П.С. След 5 м' ти пращам ЛС.


  До коментар [#82] от "stoiank":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 86. 86 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 448 Весело

  Прочетох една статия във в-к "Дума" и щях да падна... от смях!
  Някакъв другар (вероятно пенсионер), живеещ в "Лозенец" се възмущава как така ИТ специалистите получавали високи заплати от по 4000 лева и иска допълнителен данък за тях от 1000 лева.
  Самото писмо е еманация на глупостта, завистта и ограничеността на средната номенклатура от времето на соца.
  Ето линк да се посмеете и вие.
  https://duma.bg/nikoy-ne-yade-kompyutarni-programi-n208763

 87. 87 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#72] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Вярно е, че в държавите с натрупано благосъстояние, които ние често наричаме "нормални", преобладава прогресивното подоходно облагане. Също така е вярно, че държавите с натрупано благосъстояние могат да си позволят грешни политики. Ние не сме в такава позиция. Загледайте се в примера на Швеция. И те имат залитания по разточителна социална политика за сметка на най-богатите си съгражнани, но това се случва, след като са натрупали благосъстояние с политика на ниски данъци (по-ниски от тези в предролагаемия капиталистически рай от другата страна на океана към същия исторически момент) и свободна търговия. Едва след това, шведите експериментират и бързо разбират, че така "режат клона, на който стоят" и вече "дръпнаха ръчната спирачка" и разточителните социални програми се финансират от потенциалните си бенефициенти, а за най-богатите има достатъчно данъчни "вратички", за да не напуснат страната и да не загубят стимул да работят и създават стойност в икономиката. Ако шведите не могат да облагат богатите, за да преразпределят към по-бедните, то никой не може. В този смисъл, прогресивното обрагане е възможно, при определини предварителни условия, но не е устойчиво... За нас е важно икономиката ни да расте с по-висок от средния за ЕС темп, за да наваксаме икономическото си изоставане. Едва когато наваксаме това изоставане, можем да си позволим да взимаме неразумни решения, но дори тогава бързо ще разберем, че няма как да поставим "каруцата пред вола".

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 88. 88 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  ..."Без непременно да се налага преразглеждане на постигнатия обществен консенсус по отношение на плоския данък върху доходите, преразпределителната роля на данъчното облагане би могла да се увеличи, например чрез повишаване на максималния осигурителен доход, смятат в МВФ"...

  Не знайме к'во точно е написано в оригинала или Дневник са го осрали, но да се твърди, че с плосък данък бориш неравенства е изключително икономически неграмотно. Но за някои патологичната алчност е полож. качество. Това е един пасквилен парцал

 89. 89 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  ..."Без непременно да се налага преразглеждане на постигнатия обществен консенсус по отношение на плоския данък върху доходите, преразпределителната роля на данъчното облагане би могла да се увеличи, например чрез повишаване на максималния осигурителен доход, смятат в МВФ"...

  Не знайме к'во точно е написано в оригинала или Дневник са го осрали, но да се твърди, че с плосък данък бориш неравенства е изключително икономически неграмотно. Но за някои патологичната алчност е полож. качество. Това е един пасквилен парцал

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#79] от "k_":

  “ Бангладеш, веднага след нея е Великобритания и на следващото място Таджикистан.
  Ти имаш ли идея ако следвам Джинито къде да отида?”
  ——
  Както сам забелязвате, Джинито ни са яде, ни пие, ни пък ще ви повика бърза помощ ако ви разпорят корема заради 5 лева. Мое ви каза нещо за обществото като цяло, но може и да излъже. То е една и груба и брутна мярка, която игнорира ефекта от преразпределение/социалните трансфери, т.е. държавните измерения на обществения консенсус за приемливия риск да живееш с другите (и да ти разпорят корема заради 5 лева). Има едно старо базово изследване на МВФ, кратичко и лесно за четене, което хваща основните моменти:
  https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2014/sdn1402.pdf

  Докато търсех линка ми излезе едно по-ново. Ще Ви откопирам само част от абстракта, белки Ви коригира грешните представи (за подробностите, вижте цялата статия, мене не ми се чете повече по темата)
  (1) lower net inequality is robustly correlated with faster and more durable growth, controlling for the level of redistribution; (2) redistribution appears benign in terms of its impact on growth, except when it is extensive; and (3) inequality seems to affect growth through human capital accumulation and fertility channels
  https://ideas.repec.org/a/kap/jecgro/v23y2018i3d10.1007_s10887-017-9150-2.html

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "Хи-хи":

  “ Дневник са го осрали, но да се твърди, че с плосък данък бориш неравенства е изключително икономически неграмотно. ”

  Не се твърди, че с плосък данък се бори неравенство. Твърди се, че след като обществото като цяло е съгласно с плоския данък и е малко вероятно да се въведе прогресивен такъв, трябва да се търсят други варианти държавата да се бори с неравенството.

  Научете се да четете най-накрая!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":
  липсата на реална пазарна икономика води до подобни диспропорции
  >>> А в щатите има ли реална пазарна икономика? Може би Блумбърг ги отбира малко нещата, за да напише следното нещо преди десетина дни:
  "......Some who are wealthy will call me a traitor to my class. But that’s what they called Franklin and Theodore Roosevelt. Like them, I’ll wear the label as a badge of honor — and I’ll use the new tax revenue, an estimated $5 trillion over 10 years, to invest in America in ways that reduce inequality, strengthen the middle class and restore faith in the promise of the American dream..."
  Mike Bloomberg: Fixing Inequality Is My Priority
  Right now, the rewards of the economy are far too concentrated at the top.
  By Michael R. Bloomberg, Feb. 6, 2020
  https://www.nytimes.com/2020/02/06/opinion/mike-bloomberg-tax-2020.html

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#90] от "Gretel":
  Ами това което разбрах е:
  - Джиннито е груба се корелира с ръста. Той самия ръст вече се осповрва като мярка, а пък джинито може да важи, ама може и не.
  - преразпределението може и да е добро, стига да не е много. Ми то у нас преразпределението на нац доход си е все още на макс като през соца с назначените капиталисти и всяка година съответните трансфери към Москва по СИВ линия.
  - третото, това за хуман капитъла и фертилитито няма кво да го коменитраме. Хуман кепитъла се ориентира и бере благата на демокрацията като прави свободен избор. Все пак не го стрелят по границите, както по времената когато бяхме много напред в класаията по джини индекса.

  -

 94. 94 Профил на Δημήτριος Ξηρός
  Δημήτριος Ξηρός
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  Нещата за Гърция се промениха радикално, не повтаряй глупости от 2015г.
  В момента лихвите по заемите за Гърция са под 1,2%, а на последната сесия лихвата дори стана отрицателна.
  По добре гледай вашата си кочинка, че август ще е доста по-горещ за амуджите, да не се опариш и ти.

 95. 95 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#93] от "k_":

  “ Ами това което разбрах е:
  - Джиннито е груба се корелира с ръста. Той самия ръст вече се осповрва като мярка, а пък джинито може да важи, ама може и не.”
  ——
  И що ги натрупахте тия безсмислици?
  “Той самия ръст вече се осповрва (ОТ КОГО?) като мярка (ЗА КАКВО?), а пък джинито (КОЕ?) може да важи, ама може и не. (Моляаа?!?) ... и прочие...

  За да демонстрирате, че хем си вярвате на вярванията, хем не приемате аргументи, които им противоречат щото, естествено, не съвпадат с това, дето си вярвате. Ваша си работа.

  Апропо “robust” в тая вселена не може да се преведе от английски като “груба”, да не говорим,че в случая това е статистически термин с определено значение.

  Комунистите ли Ви попречиха да учите на времето и да станете човешки капитал?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 96. 96 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  То това именно е в основата на т. нар. бананови републики - крайностите в доходите: едни олигарси държат цели сектори от икономиката на страната, останалата част от хората едва свързва двата края ! Ние сме в този модел и то не от днес, нито от вчера !
  —цитат от коментар 3 на samoedin


  Това просто не е вярно, в БГ микро и малките фирми формират около 60 % от БВП, в европа този дял е около 50%.

 97. 97 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  И като увеличат данъците върху недвижимите имоти, как това ще се отрази на неравенството върху доходите???
  —цитат от коментар 9 на Lizzo


  Много просто, ще се увеличи още повече неравенството. Държавата ще ни събере парите и ще ги даде на придворните олигарси.

 98. 98 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  наистина не разбирам... седянката се получава... останалото ... не :/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK