България само ще загуби от зелената сделка, твърдят синдикатите

Димитър Манолов и Пламен Димитров

© Юлия Лазарова

Димитър Манолов и Пламен ДимитровЛидерите на двете големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов обявиха на Международния енергиен форум в София, че България само може да загуби от зелената сделка, която предвижда постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката.


"В глобален мащаб се води една търговска война, в която България отново е на губещата страна. Нищо хубаво не ни чака в цялата тази история със зелената сделка", каза лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.


"Двата синдиката ясно казваме, че България не би трябвало да подкрепя цел 50-55% намаляване на емисиите за 2030 г.", добави председателят на КНСБ Пламен Димитров.
Манолов изнесе статистика, според която 122 хил. души ще загубят работата си, ако ТЕЦ "Марица-изток 2" приключи работа.


Димитров допълни, че България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще струва преминаването към енергетика с нулеви емисии. Според него най-реалистичният план за преминаването към зелена икономика и енергия е в периода 2030-2035 г.


Преди 10 дни премиерът Бойко Борисов каза след среща с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, че зелената сделка за България е голям проблем, тъй като 60 процента от електроенергията идва от въглищните централи.


По неговите думи едва ли ЕС ще се откаже от зелената сделка и затова в следващите 10 години трябва да се работи много активно. "Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда", добави той.

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  А, то оставаше да сме изключение. Всички народи губят, едни котараци печелят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 633 Неутрално

  България определено ще загуби, ако Земята стане необитаема планета.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 3. 3 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Айде сега и синдикатите на амбразурата да бранят интереса на Газпроп, Лукойл и прочие РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ!

  А някой ще не се сети, че с българския топъл и слънчев климат на всяка къща на покрива като се монтират по едни фотовалтаици и ще си произвеждаме ток в изобилие, без да трябва да отчитаме на Масква??

  Питам ама не чакам отговор.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Ако 60% от електроенергията в България се добива от въглищните централи и 40% от АЕЦ"Козлодуй",тогава къде отива тока от водните и възобновяеми централи?

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5464 Неутрално

  Правителствата ни трябва да работят в посока преквалификация на едни 10000-15000 работещи сега в "Марица изток", ясно е че не могат да защитят въгледобива

 6. 6 Профил на Кошмарът на гербавиадата
  Кошмарът на гербавиадата
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Айде сега и синдикатите на амбразурата да бранят интереса на Газпроп, Лукойл и прочие РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ!
  —цитат от коментар 3 на shisharko


  Ма то защо Путя, както и пишман десните неоконсерви, са върли врагове на една крехка тийнейджърка.

  Обаче на някои пишман консерви им се привиждат "котараци" в отсрещния лагер, при положение, че много по-логичното е дъртата закостеняла индустрия да плаща, за да разпространява заблуди относно климата.

 7. 7 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  И не само синдикатите - всеки завършил 7-и клас го вижда това, че "зелените" гретенизми на Урсула ще закопаят тотално икономиката на Европа.

 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  122 хиляди се занимават да горят чернозем и да бълват отрови? По добре да се заемат със залесяване с бързорастящи дървета и да горят дърва, защото това ще бъде възстановяем енергиен източник.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Айде сега и синдикатите на амбразурата да бранят интереса на Газпроп, Лукойл и прочие РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ!А някой ще не се сети, че с българския топъл и слънчев климат на всяка къща на покрива като се монтират по едни фотовалтаици и ще си произвеждаме ток в изобилие, без да трябва да отчитаме на Масква??Питам ама не чакам отговор.
  —цитат от коментар 3 на shisharko


  Пожелавам ти успех в отоплението зимно време (особено през нощта) с тока от фотоволтаиците на покрива ти.

  И между другото - как защитата на централите потребяващи родни въглища се води лобиране за Москва? Точно Русия има интерес да закрием независимите си базови мощности и да ги преоборудваме на газ, който да внасяме от нея.

 10. 10 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Правителствата ни трябва да работят в посока преквалификация на едни 10000-15000 работещи сега в "Марица изток", ясно е че не могат да защитят въгледобива
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  Ама трябва - щото проблема не е в едните 15 000 безработни а в това, че оставаме без половината произвеждано електричество в страната - това е равносилно на колапс на икономика, услуги, транспорт и всичко.

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Дано да загуби синдикатите... :Д

  Иначе това е така: "Димитров допълни, че България все още не е готова и няма ясни разчети колко ще струва преминаването към енергетика с нулеви емисии."
  И вината за това е изцяло на правителството на Бойко Борисов.
  Просто не е възможно да се изготвят разчети, планове и стратегии, когато единствената цел на управлението ти е да уредиш верните на партията калинки и дрийм-тимове от роднини на държавната софра, а после да се чудиш що калинките не вършат работа.
  Най-пресен пример за това е Интегрираният национален план "Енергия и Климат", с актуалното развитие на драмите около който ни запозна Дневник преди ден два.

  И в тази връзка, всичките изисквания на ЗДСл съществуват не за да пречат на стабилността на управлението Бойково, а за да гарантират, че новоназначените държавни служители разполагат с нужните компетенции да свършат работата, за която им се плаща. Предполагам няма смисъл да напомням каква беше съдбата на централизираните конкурси, които трябваше да ограничат партийните назначения в държавната администрация.

  Ами не става така, Бойко. Просто не става.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 969 Весело

  Ще повярвам, че зелените са искрени и зад лозунгите им не стоят политически и икономически интереси, когато станат две неща:
  1. Всички зелени (политици, активисти, медии) се откажат от всички продукти, произведени благодарение на полезни изкопаеми (пластмаса, метали, смартфони, автомобили, самолети, електричество /с изключение на ВЕИ/).
  2. Обяснят защо са против атомната енергия, при положение че е с нулеви емисии.

 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Кюмюрът остава в миналото другари. Отоплението на ток тоже. Газифициране, икономия на електроенергия, слънчеви и вятърни генератори. Време е да се събудим!

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Няма нищо зелено в това да се гори боклук вместо въглища и газ. Климатичните и зелените политики в някои отношения направо са противоположни.

 15. 15 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Лидерите на двете големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов обявиха на Международния енергиен форум в София, че България само може да загуби от зелената сделка, която предвижда постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката.

  Синдикалните говеда отново показаха, че не разбират какви са техните задължения.

 16. 16 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Нашите синдикати са т@шак. Последното за което им дреме са работниците. Хич не ги обичам.

 17. 17 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Това просто не отговаря на истината. Все още най-евтината енергия се произвежда от въглища и дори Европа и САЩ да се откажат, Индия и Китай скоро няма да го направят. САЩ няма да се откажат поне в следващите 5 години. Европа се прострелва в крака като се отказва от въглища и АЕЦ. Усилията трябва да са в това да се изчистят максимално производствата и да се развиват технологии. С перки и панели няма да стане. Въпреки милиардите субсидии и програми години наред, делът им на световно ниво е 2-3%. Бъдещето се очертава да е в модулните реактори и ще ми е много интересно зелените с какви основания ще се обявят против, а те ще бъдат! Сигурен съм обаче, че и тогава ще има наивници, които да им се вържат на манипулациите.

 18. 18 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 969 Весело

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  И не само боклук. Енергията от т.нар. биомаса, в случай че някой не знае, е горене на дърва. Което е доста по-мръсно от енергия от природен газ, само че шараните като чуят "био" и си мислят, че всичко е точно.

 19. 19 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Въртят,сучат,не им се разделя със социализма,дет са си го построили там в ТЕЦ МИ2,блага работа.Да тежат като камък на шията на обществото и то да плаща субсидии по 150млн,за неефективен ток,и стотици млн. за купуване квоти бълвани от теца отрови.Не трябва да го допуснем.А има и алтернативни заетости,трансформации на добив на ток от други енергоизточници,примерно газ.Но трябват оптимизации,съкращения,не е удобно за статуквото някакси.И за това си го караме във безвремието,и си плащаме.

 20. 20 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#18] от "Black Hawk":

  Биомасата може да е всичко, стари изгнили дърва, листа, отпадъци от дъскорезници, остатъци от насъждения, слама, шума итн.

 21. 21 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  Газифицирането не е решение на проблема с въглеродните квоти. Пак ще се плащат все по-високи и по-високи цени на въглеродни квоти - един от основните проблеми на ТЕЦ Марица Изток 2.

  До коментар [#14] от "zxp53317185":

  Ами не е точно така. Съвместното изгаряне на RDF и въглища в пригодени за това котли с пригодени за това очистващи инсталации (т.е. абсолютно нищо подобно на централите на Ковачки например) намалява нивата на някои от отделяните вредни емисии. А като бонус не се плащат въглеродни квоти (в пълен размер), като и горивото е не просто безплатно, ами даже ти се заплаща да го оползотворяваш.

  Както и преди съм питал, как може да става в Швеция и да е еко, а в България не може? Въпрос на желание и експертиза е. А в Бойкова България нито има желание, хеле пък експертиза.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Любопитно

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":

  И що пък газът трябва да е руски? В природата не съществуват ли и други източници на синьото гориво?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jazzdevil":

  Напротив проблемът е в тия работещи така наречени миньори.
  Централите могат да минат на всякакво гориво.

 24. 24 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#21] от "Darulio":

  Емисионните квоти са климатична, а не зелена политика, тъй като са обвързани с емитирането на парникови газове. Тоест ако ги нямаше, горенето на всичко би било единствено на пазарен и екологичен принцип и всеки ще избира какво гориво да ползва, стига да не емитира вредни за човешкото здраве газове.

 25. 25 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 736 Неутрално

  То ако слушаме чугуните за България е най-добре да си стои все в 44-та!

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2912 Любопитно

  "Все още най-евтината енергия се произвежда от въглища"

  И като е така, защо държавната Марица Изток е на загуба от 840 000 000 лева...

 27. 27 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Пламен Димитров и Митко Манолов, марш в кошчето на историята, мишоци!

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  Да видим какви са инсталираните мощности ТЕЦ
  Марица Изток 2-1760 Мегавата
  Контур Глобал- 913 Мегавата
  ТЕЦ Варна- 1260 Мегавата
  ТЕЦ Бобов дол - 860 Мегавата
  ТЕЦ Русе - 400 Мегавата
  ТЕЦ Свищов - 260 Мегавата.
  Когенерация - 450 Мегавата
  Заводски ТЕЦ -200 Мегавата.
  Или 6033 Мегавата.
  В момента ползваме максимум 3000 Мегавата от ТЕЦ.
  От април до юни можем да караме въобще без ТЕЦ.
  Ежедневно се инсталират нови ВЕИ-та.
  Та в никакъв случай не добиваме половината енергия от Маришкият басейн.

 29. 29 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#24] от "zxp53317185":

  Така е - изобщо не го отричам, но квотите съществуват и не можем да направим нищо по въпроса.
  Просто трябва да се научим да се съобразяваме с модерната лудост, обхванала цяла Европа. Вариантът с "наливаме милиони от данъците на всички, за да държим на работа някои" изобщо не трябва да стои на масата.

  До коментар [#26] от "palav_nik":

  Въглеродни квоти. или "Такса задължения към Гретето"

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 30. 30 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#8] от "Корки":

  122 хиляди се занимават да горят чернозем и да бълват отрови? По добре да се заемат със залесяване с бързорастящи дървета и да горят дърва, защото това ще бъде възстановяем енергиен източник.
  —цитат от коментар 8 на Корки


  Още един неадекватник. Марица Изток за да произведе 45% от електричество ни изгаря по 30млн.т. лигнит годишно - дървесната маса, за която говорите е още по-ниско калорична и от лигнита - 40-50млн.т. дървесина на година означава, че всичките гори на България ще ни стигнат за 15-ина години ако решим да ги горим в пещите на Марица Изток. Много зелено и екологично би било да превърнем страната си в пустиня за да угодим на Урсула и Гретето .

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#26] от "palav_nik":

  Сега ще е на още повече щото тази година вредните емисии са за над милиард лева.
  Значи ще станат два милиарда.
  Заради 7000 миньора така наречени обществото за 2 години плаща 2 милиарда.
  Далече по-евтино е да им плащаме заплатите.

 32. 32 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 501 Неутрално

  на синдикатите проблемът им е, че виреят само в големи държавни предприятия. и като се закрие ми2, ще им останат само структурите в държавната администрация. край на лапането, папането и охолния живот на лидерите. затова колкото по-късно, толкова по-добре. само не си мислете, че ги е грижа за работещите.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 33. 33 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2912 Весело

  "Заради 7000 миньора"

  Ха-ха. Теа са некакви фантоми.
  То 7000 миньора нема даже в Рурския въгледобивен район...

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2912 Весело

  "Заради 7000 миньора"

  Ха-ха. Теа са некакви фантоми.
  То 7000 миньора нема даже в Рурския въгледобивен район...

 35. 35 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Принципно не трябва - ама ако погледнем сегашната картинка откъде внасяме газ това Марица Изток да работи с родни въглища и да подсигурява енергийната ни независимост си е точно противоположно на руските интереси да ни държат в шах с енергоносителите.

 36. 36 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Това не е никаква сделка, а зелен болшевишки терор.
  Сделка има при постигнато съгласие между двете страни. Нищо подобно няма в случая, има ”дайте да дадем един трилион евро на екоталибаните, за да крепят климата”. Най- голямата и скъпа измама в историята на човечеството.

 37. 37 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darulio":

  И аз съм съгласен, но някак си ми се иска поне някой държавник да излезе и да изкаже компетентно мнение по въпроса. От тази"зелена сделка" която не нито зелена, а още по - малко сделка ще пострадат най - много източно европейците. И после ще реват като ФВ отива в Турция, или Китай.

 38. 38 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Ако продължаваме да използваме въглища,заради 120000 работника,които защищават синдикатите,България ще продължава да плаща все по-скъпи екологични пакети за вредни емисии,а работещите,от които да се вземат тези пари ще стават все по-малко. Явно тази схема не е работеща и правителство и синдикати трябва да седнат на една маса и решат този голям проблем . Време е синдикатите освен да "защищават" интересите на работниците,да помислят и за тяхната преквалификация. Време е синдикатите с натрупаните през годините пари да се включат в създаване на свои предприятия,в които да приемат на работа част от тези работници. Те и без това не защищават по никакъв начин работниците си. Ако вземем записите от последните две или три години,ще видим,че те защищават интересите на работодателите и правителството. За КНСБ това е обяснимо съпругата на Пламен Димитров е директор на НАП и на скоро й увеличиха заплатата за нищо правене,но за КТ "Подкрепа" не зная...

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#34] от "palav_nik":

  Точно 7000 парчета като се оказа, че трябват реално 1800:)
  Ана понеже са единствените синдикални членове и не смеят да ги бутнат.

 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#35] от "Jazzdevil":

  Диверсификацията е в противовес на рашисанските енергийни интереси. А Мариците произвеждат основно дългове. Въобще не са икономически адекватни. Същото важи и за централите на Ковачки.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#35] от "Jazzdevil":

  Принципно явно си фен на въглищата ама се позаинтересувай как централите на ЕВН в Австрия работят на дърва и горите на Австрия не изчезват.
  И има ефективност. Ти гориш суха маса при 8 % влажност. И престани да заблуждаваш хората, че трябват милиони тонове дърва.
  Пак ти давам пример с въглища и пелети в един домашен котел. При необходими А една къща 10 тона въглища Донбас 3 пъти по калорични от маришките със същият котел и горелка за пелети гори 4 тона пелети.

 42. 42 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Не са само работещите в ТЕЦ-а. Много повече хора и бизнеси зависят от ТЕЦ-а. Сигурно не са 100 000, но да кажем поне 50 000 в областите Стара Загора и Хасково. Но... Истината е, че там наистина е построен социализма с всичките му негативни страни. И това няма как да продължава още дълго. Промяна трябва и ще има, неизбежно е. Въпросът е, че трябва да се търсят решения, за да има някаква алтернатива за този регион, който наистина е силно зависим от въглищната енергетика в момента.

 43. 43 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Марица-Изток са най-примитивните централи за добиване на електричество при положение,че се къпем в океан от електричество. Ще загряваме вода,за да произвеждаме пара,а тя да върти парни турбини,които да произвеждат електричество. Също така примитивно е добива на електричество от АЕЦ само,че с ядрено гориво,а не с въглища...

 44. 44 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#41] от "Да вярваме на истината":

  Тебе не те ли посъветваха да поразгледаш малко цифри преди да пишеш бомбастични глупости. Централата във Виена е с капацитет 270 000т/г и произвежда 20МВт електричество и към 100МВт топлина - хайде заповядай пак да заместиш 3208-те МВт мощности на Марица Изток с боклук и биомаса.

 45. 45 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  България определено ще загуби, ако Земята стане необитаема планета.
  —цитат от коментар 2 на goshe55


  Това определено зависи само от Марица Изток - не от 500-те подобни централи в Китай и Индия или 20-те в съседна Турция... (това в слущай, че вярваме в гретенизмите, че СО2 бил "отрова" и "замърсител")

 46. 46 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Бъдещето на енергетиката е на възобновяемите източници на енергия. Обаче Брюксел го иска по най-скъпия, непрозрачен и безумен начин. А трябваше просто да се прекрати държавната помощ в енергетиката, разните дотации, преференциални цени на изкупуване, помощи за квотите и модернизацията и да премине всичко на пазарен принцип, при свободна конкуренция. Да се стартират свободни търгове за изграждане на необходимите мощности като в Дания, Ирландия и Испания, на които да се постигнат ниски цени на бъдещата електроенергия. И новите технологии, ще се развият и ще се преборят с неефективните въглищни централи, а небето ще се изчисти. Да, ама не, така няма да има милиарди за екоталибаните - еколози, политици, екожурналисти, олигарси и НПОта. Затова, няма не искам, няма недей - налага се насила нещо зелено, което кой знае защо е наречено сделка, а не лай.. каквото всъщност е...

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#44] от "Jazzdevil":

  80 000 тона е на 5 Мегавата. Значи в Австрия да добре.
  България има прираст от 30 милиона кубика сиреч 30 милиона тона дървесина. В момента добиваме 8 милиона кубика.
  Обаче. Освен дървесина централи горят всичко отпадъчно от дърво. Проблемът е с транспорта, но около всички ТЕЦ имаме достатъчно гори.
  Да речем имаме 22 милиона тона прираст дървесина и още 10 милиона тона отпадъчна биомаса. Стават 32 милиона тона. Или 2560 Мегавата. Напълно достатъчни в национален мащаб в момента. Като сложиш и РДФ ама истински около 3000 Мегавата. Без почти никакви инвестиции и ще си стигнем най-накрая и добивът на прираста. Сиреч ще печелим от горите.
  Освен това ще си оползотворяваме некачествената дървесина като тополи, върби, салкъм и трепетлика, които са и бързо растящи.

 48. 48 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#46] от "Котаракът на Шрьодингер":

  ...Да се стартират свободни търгове за изграждане на необходимите мощности като в Дания, Ирландия и Испания, на които да се постигнат ниски цени на бъдещата електроенергия.
  —цитат от коментар 46 на Котаракът на Шрьодингер


  Не съм запознат какво са правили с търговете за необходими мощности ама е някак любопитно, че изброените 3 държави са в топ 5 по най-скъпо електричество в Европа.

 49. 49 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  И аз съм природозащитник като Добрин от "Игри на "волята"",но не и аз не знам като него как ще защищавам природата,пък и няма кой да ми даде 200 000 лева за няма нищо...

 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#48] от "Jazzdevil":

  Ами в БГ която е с може би най-евтината енергия в абсолютни стойности що НЕК/БЕХ/МЕХ/Мариците са абсолютен батак? Потънали в дългове и разчитащи на държавна помощ? Това е неефективно. Толкова ли не можахте да разберете че не е устойчиво да се поддържат ниски цени чрез дотации и други форми на държавна помощ? По белия свят не се изкуствено задържат цените, вдигат се доходите.

  Сега след като си се потрудил да прегледаш цените, можеш също така да намериш инфо за какъв процент от дохода на средното домакинство отиват за ел. енергия. После да сравниш с БГ.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Айде сега и синдикатите на амбразурата да бранят интереса на Газпроп, Лукойл и прочие РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ!А някой ще не се сети, че с българския топъл и слънчев климат на всяка къща на покрива като се монтират по едни фотовалтаици и ще си произвеждаме ток в изобилие, без да трябва да отчитаме на Масква??Питам ама не чакам отговор.
  —цитат от коментар 3 на shisharko


  Мани , отвсякъде врагове!

  ДеБъ, барабар-цузамен с БСП бяха против финансираната от ЕС нова инсталация на "Топлофикация" и не искаха да се намалява употребата на природен газ , дето ще се замести, благодарение на зелените технологии с ново ниско въглеродно, алтернативно гориво!

  А да се отолпяваш в ЕС с ВЕИ източник е лесно - вземаш печка на твърдо гориво - и си ВЕИ и еко-зелен!
  " UK and the European Union (EU) continue to label the burning of wood as a "carbon-neutral" source of renewable energy"
  Между другото , баш изгарянето на разни био-работи, е основен източник на ВЕИ енергия в ЕС!

  А агентите на "Газпром" не искат да има ВЕИ отопление - те скачат и викат:
  "На газ! На газ!
  Така искаме!"

 52. 52 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  България има прираст не от 30 ами от 14.4млн м3/г - това е в суров вид с влажностно съдържание до 85% - в изсушен вид (

 53. 53 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Абе Дневник - докога простата ви платформа ще реже коментарите дето съдържат символа за "по-малко " -

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Бъдещето на енергетиката е на възобновяемите източници на енергия. Да се стартират свободни търгове за изграждане на необходимите мощности като в Дания, Ирландия и Испания, на които да се постигнат ниски цени на бъдещата електроенергия. И новите технологии, ще се развият и ще се преборят с неефективните въглищни централи, а небето ще се изчисти.
  —цитат от коментар 46 на Котаракът на Шрьодингер


  Хем е лесно!
  Ако БСП и ДеБъ не саботират, до сега да имаме 70%-80% ВЕИ енергия..

  Ей как е в ЕС:

  ------------------
  Biomass is derived from organic material such as trees, plants, and agricultural and urban waste. It can be used for heating, electricity generation, and transport fuels. Increasing the use of biomass in the EU can help diversify Europe's energy supply, create growth and jobs, and lower greenhouse gas emissions. ..
  .. biomass and waste accounted for about two-thirds of all renewable energy consumption in the EU."
  ----------------

  Ей го .. ".. biomass and waste accounted for about two-thirds of all renewable energy.."

  А тука скачат "Искаме газ!
  Искаме газ!"

  МИ газът има въглероден отпечатък, а ВЕИ горивата са с нулева въглеродност!

 55. 55 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#53] от "Jazzdevil":

  Има някакво искейпване. Също реже линковете след въпросния знак. Някой жаваскриптовец не си е гледал съвестно работата.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 56. 56 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  България има прираст не от 30 ами от 14.4млн м3/г - това е в суров вид с влажностно съдържание до 85% - в изсушен вид от тях ще останат 26% (смърч и ела) до 45-48% (дъб и габър) - сиреч под 5млн.т дървесина, която никога няма да успееш да добиеш по чисто логистични причини, но дори да допуснем, че смогнеш някакси и пуснеш десетки хиляди камиони да носят до Марица Изток дърва от Белоградчик, Петрич и Златоград то пак ще успееш да захраниш пещите за по-малко от 6 седмици в годината.

 57. 57 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  То ако слушаме чугуните за България е най-добре да си стои все в 44-та!
  —цитат от коментар 25 на dun


  Мани ги..
  Скачат и бръщолевят за природен газ..
  И БСП и присъдружните и партийки..

  А за инсталацията в София от ЕС сме взели, първи, втори и трети етап към 700 милиона от "Околна среда!"
  Обявени цели -заместване на природния газ с нисоковъглеродно и ВЕИ гориво!

  --------------------
  Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:

  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, безплатно за “Топлофикация София” ЕАД.
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво.
  Спестяваме 5 млн. лв., които в момента плащаме на циментовите заводи за оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци...
  https://sofiawastemanagement.eu/doc/
  -------------------------
  Те що не искат да се спестят 65 млн. куб. м природен газ ???

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":България има прираст не от 30 ами от 14.4млн м3/г - това е в суров вид с влажностно съдържание до 85% - в изсушен вид от тях ще останат 26% (смърч и ела) до 45-48% (дъб и габър) - сиреч под 5млн.т дървесина, която никога няма да успееш да добиеш по чисто логистични причини, но дори да допуснем, че смогнеш някакси и пуснеш десетки хиляди камиони да носят до Марица Изток дърва от Белоградчик, Петрич и Златоград то пак ще успееш да захраниш пещите за по-малко от 6 седмици в годината.
  —цитат от коментар 56 на Jazzdevil


  Ми първо - има си всякаква биомаса ..
  Що само дърва??

  Ей в циментовите заводи :
  "Иновативна система за оползотворяване на твърди битови отпадъци
  През септември 2012 г. официално бе открита безлюдна инсталация по проект "Екорек 2.0" – Иновативна система за нарязване, дозиране, транспорт и оползотворяване чрез изгаряне на твърди битови отпадъци", изградена на територията на циментов завод в с. Бели извор, Холсим (България). Тази инсталация дава възможност за увеличаване на обема на използваните горими отпадъци с близо 35 000 тона годишно. Общата инвестиция на проекта възлиза на 6,5 млн. евро, като 26% са финансирани от Оперативна програма .."
  .."оползотворяването на отпадни автомобилни гуми, месокостно брашно и твърди горими отпадъци. ..
  .. изпълнител и на други екологично значими проекти за оползотворявне на отпадъци "Титан - Златна Панега Цимент"; отпадни гуми - "Холсим България - Бели Извор", "Италцимент - Девня цимент", "Титан - Златна Панега Цимент".
  Автоматизираните процеси и ангажираността на конкурентния бизнес при преработката на отпадъци са една голяма и постоянна крачка в процеса на екологичното опазване на околната среда."
  Та ето - месокостно брашно!

  второ - биомасата може да се внесе, хем и превозът може да е субсидиран от ЕС..

  Трето - то не е само биомасата..
  РДФ и биомасата май се смятат общо:

  Четвърто - изгарянето на алтернативни горива в ТЕЦ е над 70% от ВЕИ енергията във Великобритания , хем са къде на север .. що и ние да не можем да изгаряме алтернативни горива и да имаме и 100% ВЕИ даже??

  Ей линк да се чете:
  https://www.ons.gov.uk/economy/environmentalaccounts/articles/aburningissuebiomassisthebiggestsourceofrenewableenergyconsumedintheuk/2019-08-30


  https://www.ons.gov.uk/economy/environmentalaccounts/articles/aburningissuebiomassisthebiggestsourceofrenewableenergyconsumedintheuk/2019-08-30

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Бъдещето на енергетиката е на възобновяемите източници на енергия. ...
  —цитат от коментар 46 на Котаракът на Шрьодингер


  Разбира се!
  Гориш алтернативни горива - произвеждаш ВЕИ енергия, да не е трудно??

 60. 60 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#48] от "Jazzdevil":

  В Дания търга беше през 2017 година и бе постигната минимална цена на електроенергията от соларни централи 18.1 евро на киловатчас. Последният търг за 1150 мегаватчаса беше в Португалия и е постигнат минимум от 14.76 евро на мегаватчас. Средната цена е някъде около 4 стотинки на киловатчас. Смятайте къде сме...

  https://www.google.com/amp/s/m.investor.bg/evropa/334/a/tyrg-za-solarna-energiia-v-portugaliia-schupi-svetovniia-rekord-286740/amp/

 61. 61 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  В коментар 60, да се чете 18.1 евро на МЕГАватчас.
  Извинявам се за грешката.

 62. 62 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1979 Любопитно

  До коментар [#58] от "simChо":

  Ми така ми - както Копенхаген внася боклук от Лондон и Хамбург и ние така трябва да вземем болкука на Истанбул, Атина и Кайро и току виж сме добутали до 3 месеца в годината да имаме гориво за Марица Изток...

 63. 63 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  "Да вярваме на истината"

  коя истина? Твоята ли ? Ти у ред ли си , та ще гориш дърва за да правиш ток???
  По -малоумна идея не съм чувал...
  Хората горят боклук за по-евтино, ама дърва?
  Няма в момента алтернатива на ТЕЦ , защото АЕЦ произвежда определено количество ел енергия и не може да се пуска и спира по желание на разни идиоти. Но ТЕЦ могат и компенсират пикове в потреблението.
  А относно 3000 мвч през зимата - или си в голяма грешка, или лъжеш като дърт циганин ( може да не е политкоректно, ама такава си е приказката).
  През зимния период пиковете са около 7-8-9000 квч.
  Инсталирани мощности са около 12000, но има и внос на ток, заради идиотията около "борсата за ток " у нас.
  Зелените талибани в момента са стиснали всички правителства и тероризират цял свят, или поне тази част която им играе по свирката.
  Още един мандат на Тръмп и се надявам да се нормализира обстанояката и да се спре поне малко "зеления терор".

 64. 64 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  7-8-9000 квч. -- мвч , сори за грешката

 65. 65 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Още една грешка - ТЕЦ Варна е с една пещ на газ , другите 2 се преустройват , не не работи с въглища.Пак лъжеш

 66. 66 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2168 Разстроено

  Тя енергията все от някъде трябва да дойде. България като цяло има малко полезни изкопаеми, не е нито Русия, нито Катар, нито Азербайджан. Нещо повече, възобновяемите източници изискват повече човешки труд (поне през следващите 20-30 години) отколкото извличането и и изгарянето на въглеводороди.

  Защо синдикатите ни винаги смятат колко ще сме прецакани откъм работни места, а не смятат колко нови работни места ще се отворят? Но то това си ни е народопсихология. И докато се дърпаме като магаре на мост, по-инициативните държави ще грабнат новите работни места (за откриването на които може и пари от ЕС да помогнат).

 67. 67 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Това синдикати ли са? Пълни нещастници! Как защитиха хората за безумието с пенсиите? Във Франция стачкуваха два месеца до победа. Купени лидери, марионетки.

 68. 68 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#63] от "amanotwas":

  Ами аз следя ЕСО. Тази зима ТЕЦ-овете заедно със Когенерация та и заводските ТЕЦ нито Недин ден не минаха 3000 Мегавата:) Даже в най-студеният ден.
  Така, че вие лъжете безогледно.
  И плащате 1 милиард вредни емисии.
  В пиковите часове се пускат ВЕЦ, когато потреблението беше 6500 Мегавата имахме 1200 Мегавата ВЕЦ.
  Така че
  ИЗВИНИ СЕ БЕ!

 69. 69 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#56] от "Jazzdevil":

  Само за прираста и за влажност на дървата не ми говори, че си написал идиотии пълни:)
  Покажи ми дърво с 85% влажност?!

 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Профсъюзите са ясни,ще изгубят хиляди членска маса от миньори.

 71. 71 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#3] от "shisharko":

  Шишарко, много ти отива ника.
  Да не си внук на АБпФК? Те нали беха марксисти, както левичарите /зеленисти/затоплисти, където измислиаа "зелената сделка", за да потопят Европа

 72. 72 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#70] от "Роси":

  А ние ще загубим страната си.
  Ще спечелят (може би) левичарите-неомарксисти: зеленисти и затоплисти...Ама какво ще спечелят, не е ясно. Марксизмът няма шансове - това го показа 1989.
  Лошото е, че пак ще се пролива кръв. За 90-100 г комунистите избиха 100 милиона, за да спасят работническата класа. Можем да си представим колко милиона ще изтребят неомарксистите, за да спасят Планетата

 73. 73 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#58] от "simChо":Ми така ми - както Копенхаген внася боклук от Лондон и Хамбург и ние така трябва да вземем болкука на Истанбул, Атина и Кайро и току виж сме добутали до 3 месеца в годината да имаме гориво за Марица Изток...
  —цитат от коментар 62 на Jazzdevil


  Не се мотайте, а почвайте да садите акации по табаните, те и без това за друго не стават.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 74. 74 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#68] от "Да вярваме на истината":

  Споко!
  Така е, но в момента без ТЕЦ-овете не може, защото балансират мрежата. ТЕЦ може да си променя мощността почти от нула до максимум, няколко пъти в денонощие. АЕЦ не повече от 20%? и при това бавно. ВЕЦ и ВяЕЦ са със случаен капацитет, а СлЕЦ - с периодичен и затова не стават
  МарБас има запаси за около 200 г, и при са си НАШИ а пък ТЕЦ 1 и3 са измежду най-модерните в Европа (на времето бяха най-модерните, имот Европейски зелен сертификат) и освен СО2 не изхвърлят нищо друго. Едната бълва като отпадък гипс, а другата - минерален тор.
  Другото са спекулации на неомарксистите/затоплинти/зеленисти. Това не е зелена, а политическа революция. Болното дете Грета и сподвижници, наскоро си го признаха - искат да променят обществото. Ясно е, че Зелената вълна е необходима, за да се набере политическа инерция и да се извърши революцията с цел, Великата мечта на всички марксисти и левичари - създаване на Щастливия нов свят и на Новия човек (както мечнаеха комунестите през 1917)

 75. 75 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#46] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Така де! И ще построим Прекрасния Нов Свят на неомарксистите.
  Котарак, пишеш смислено и сега ме изненадваш. А може би по убеждение си неомарксист-левичар. това е друго.
  Защото Зелената революция е политическа, това е първа стъпка към голямата мечта на марксистите и всякакви левичари: създаване на Прекрасния Нов Свят и Новия човек (през 1917 смятаха че това ще стане след тяколко десетилетия, но 1989 ги върна в реалността)
  А иначе, това за ВЕИ е много съмнително, човече. Не знам дали имаш техническо образование, но не е зле да помислиш: ВЕИ-тата от всякакъв вид имат непостоянно действие - те са или със случайно, или с периодично действие. С други думи имат нужда от (огромни) акумулеращи мощности, от какъвто и де е вид (електрически, хидрогравитационни ит.н). Това ще ги оскъпи изкл много.
  От друга страна класическите ТЕЦ могат значително да се подобрят по отношение на вредните емисии (ТЕЦ 1 и 2 например, имат Европейски зелени сертификати и като отпадък дават съотв гипс и минерален тор). а в момента без ТЕЦ в мрежата не може, защото те я балансират - това е невъзможно за АЕЦ и ВЕИ (лрг м 74)

 76. 76 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#60] от "Котаракът на Шрьодингер":

  А бе, човек, виж по-горе.
  Тая енергия я имаш денем. През нощта я нява. Това подхожда за общество, което нищо не произвежда нощем, т.е. - първобитното.
  В случая пак трябва ТЕЦ за да регулира мрежата...

 77. 77 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#29] от "Darulio":

  Въглеродни квоти. или "Такса задължения към Гретето"

  Това ми хареса. Такса Грета (едно болно дете):
  https://www.facebook.com/watch/?v=672611133246809

 78. 78 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1772 Весело

  До коментар [#74] от "ogp03622986":

  Бегай да разказваш приказки в детската градина. Ела ми се обади, когато ТЕЦ на въглища успее да развърти от нула до пълна мощност два пъти за едно денонощие точно заради температурните разлики. Пиковете са специалитет на ВЕЦ-овете, щото "развъртат" много бързо. АЕЦ са направени за работа на максимална мощност през цялото време (така им излиза сметката с парите) и няма как да ги мъчиш като компенсатори на пиковете и спадовете в потреблението. Отделно пък точно за родните въглища — пълен боклук от към калоричност, мокри и най-вече всички въглища имат в състава си сяра и други кофти елементи, дето трябва да ги филтрираш. Смешно КПД щото за да изкарат 1, изгарят почти 2. Давай нататък — отпадъците. За АЕЦ, отпадъците са голяма част от разходите по една АЕЦ, щото са радиоактивни и си искат скъпо загробване. При въглищата, отпадъка е или на табани дето за нищо не стават, или накрая нЕкое сгурно езеро влиза в нета с "кристално синята си вода"... Давай малко и в пари да посмятаме. Родната Марица 2 я спрягат с дълг към милиард и ще продължава да трупа дългове отгоре въпреки оздравителните планове, отделно дето ще плащаме още милиарди заради екотаксите към ЕС, та събрани на куп и разделени на 4млн жилища в България се получава едно безплатно топлоизолиране на всички жилища в територията. Най-най-хубавото е, че ако сега спрем с въглищата, те ще си останат в земята, неизгорени и ако след години нещо в екосхемата се бъгне ще имаме някакви запаси...
  Ах да, от гледна точка на домакинствата, покривите са достатъчни да осигурят топлата вода на живеещите под тях почти през цялата година. За който не се сеща, топлата вода е най-големия разход на енергия на едно домакинство. Газификацията също ще оправи нещата, щото газовите инсталации се управляват лесно (21-ви век, електронита, и т.н.), бързо и може да имаш малки резерви от газ за пиковете...
  За бизнеса, ми бизнеса така или иначе си купува евтина енергия от АЕЦ, та не го бърка липсата на ТЕЦ на въглища. Отделно пък не ги интересува, дали един ТЕЦ на газ или въглища, стига да е по-евтино...
  Е, остава на въглищата да държат тези дето ги копат, и тези дето ги яздят (профсъюзи и кръгове с политически чадъри). За обикновения човек, дето плаща най-скъпия енергиен микс, положението може само да се подобрява ако се разкарат поскъпващите енергоизточинци.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 79. 79 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3339 Неутрално

  До коментар [#74] от "ogp03622986":

  Аз съм най-големият екологомразец във форума.
  Всъщност еколозите ги няма пред Мариците да протестират ама това е друга тема.
  Но икономически с тези квоти така или иначе трябва да мислим.

 80. 80 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#8] от "Корки":122 хиляди се занимават да горят чернозем
  Горят това, което е под чернозема.

 81. 81 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#20] от "zxp53317185":стари изгнили дърва, листа, отпадъци от дъскорезници, остатъци от насъждения, слама, шума итн.
  Коефициент на полезно действие = 0.1. И като обереш падналата дървесина и шумата, почваш да гориш здрава и права гора, защото тецът трябва да работи.

 82. 82 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  "Да вярваме на истината" коя истина? Твоята ли ? Ти у ред ли си , та ще гориш дърва за да правиш ток???По -малоумна идея не съм чувал...Хората горят боклук за по-евтино, ама дърва?
  —цитат от коментар 63 на amanotwas


  И дърва, и разна друга биомаса, барабар с РДФ ..
  Костно брашно например, слама и какво ли не ..

  Бе каквото гори - го гориш!
  Без нещата дето са добити от Земята - изкопаемите горива - всичко останало е ниско-въглеродно!

  В ЕС чрез изгаряне на разни неща в ТЕЦ , идва вече към 70% - 80% от ВЕИ енергията!

  И ние можем да тръгнем успешно по този път, ама БСП, ДСБ и ДеБъ подскачат за повече руски природен газ!

 83. 83 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#58] от "simChо":Ми така ми - както Копенхаген внася боклук от Лондон и Хамбург и ние така трябва да вземем болкука на Истанбул, Атина и Кайро и току виж сме добутали до 3 месеца в годината да имаме гориво за Марица Изток...
  —цитат от коментар 62 на Jazzdevil


  Ама трябва да почнем да търсим решение в тази посока, не можем да стоим..
  Хората бяха неверници и за циментовите заводи и как вече няма да са на природен газ "ама от къде ще вземем гориво, ще има ли толкова енергия?"

  И внасяме стари гуми от Гърция, горим .. намаляваме СО2 отпечатък и сме ВЕИ ..

  Ей "Дневник":
  ------------------
  .."Други горива..
  Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. Гърците поемат пътните разходи по доставката и освен това плащат на завода за услугата. "
  .. През последните месеци обаче компанията има проблем с доставките на месокостно брашно. Оказва се, че проблем имат и селата около Шумен и Варна, където са били насочени тези отпадъци и където по думите на Овчаров в момента гният 6000-7000 т месокостно брашно. "Имахме договор с Министерството на земеделието и храните, според който ние използвахме месокостното брашно, горяхме го и получавахме инженерно гориво, но договорът изтече през февруари и ведомството не го поднови", обясни той. "
  -------------------------
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  За обикновения човек, дето плаща най-скъпия енергиен микс, положението може само да се подобрява ако се разкарат поскъпващите енергоизточинци.
  —цитат от коментар 78 на gost22


  Зелената сделка е точно това - да преминат ТЕЦовете , циментовите заводи, отоплението и въобще навсякъде, където има пещи- на алтернативно готиво и енергията би била ВЕИ ..

  Не вярвам Европа, да остане без РДФ , но дори и да остане - има план да се дотира транспорта и може да се внесе от къде ли не..
  Истанбул, беше споменат, например..

  А 100% кръгова икономика ще имаме, когато има и 100% електрически транспорт и ВЕИ енергията ТЕЦовете, дето са на алтернативно, нискоемисионно гориво, отива за леките коли.

  Тогава предсказвам такъв живот..

  Но ДеБъ и БСП пречат..
  Те искат да сме на природен газ!

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#48] от "Jazzdevil":Ами в БГ която е с може би най-евтината енергия в абсолютни стойности що НЕК/БЕХ/МЕХ/Мариците са абсолютен батак? Потънали в дългове ?
  —цитат от коментар 50 на tsyrvulan


  Ми заради ВЪГЛЕРОДНИТЕ КВОТИ..
  В момента нали знаеш, че е 25 евро квотата, а се очаква да стане и 65 ..

  Иначе , инсталациите за отпадъци са с по-ниско КПД и ок. 6 пъти ПО СКЪПИ , отколкото на изкопаеми горива..

  Но идеята на въглеродните квоти е точно такава - да направи по-изгодно докарването и изгарянето на алтернативно, инженерно гориво и биомаса.

  А природният газ и разни други неща имат следните емисии:

  "Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels

  Coal (anthracite) 228.6
  Coal (bituminous) 205.7
  Coal (lignite) 215.4
  Coal (subbituminous) 214.3
  Diesel fuel and heating oil 161.3
  Gasoline (without ethanol) 157.2
  Propane 139.0

 86. 86 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 575 Неутрално

  7000 миньора щели да останат без работа!?
  Някой в тези пазарлъци, смята ли изобщо цената Здраве?
  Всяка година 36 000 българи се разболяват от рак, половината умират.(данните са до 2014)
  12% от случаите са причинени от замърсения въздух- 4320 онкоболни годишно.
  Минимум 200-300 млн. Евро на година само за онкология, без други разходи и заболявания на дихателната система.

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  122 000 работници ще дойдат добре на Германия!

  Трябва със страшна скорост да излезем от този ЕС!!

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Кюмюрът остава в миналото другари. Отоплението на ток тоже. Газифициране, икономия на електроенергия, слънчеви и вятърни генератори. Време е да се събудим!
  —цитат от коментар 13 на Таралеж
  За газифицирането яко ви лъже акълът май!
  ЕС е дал 700 милиона на София, за да бъде заменен природният газ с алтернативни горива!

  И РДФ и биомаса в ТЕЦ е бъдещето !
  Почти 70% от ВЕИ енергията е от ТЕЦ..

  ".. biomass and waste accounted for about two-thirds of all renewable energy.."

  А делът на ВЕИ все повече се увеличава!

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  7000 миньора щели да останат без работа!?Някой в тези пазарлъци, смята ли изобщо цената Здраве?Всяка година 36 000 българи се разболяват от рак, половината умират.(данните са до 2014)12% от случаите са причинени от замърсения въздух- 4320 онкоболни годишно. Минимум 200-300 млн. Евро на година само за онкология, без други разходи и заболявания на дихателната система.
  —цитат от коментар 86 на crq18506084


  Мани ги бе!
  Та те са против Екологията..

  БСП и присъдружните и партии скачат пред ВЕИ мощностите ..
  Иначе вървим напред:
  -------------------
  "Освен инсталация за твърдите отпадъци в завода в с. Бели Извор има още две инсталации - за горене на гуми и за горене на месокостно брашно. "Пазар на стари гуми в България към момента няма. Не мога да си обясня това", каза Овчаров. По думите му гумите, които се горят в завода, най-често идват от Гърция. Гърците поемат пътните разходи по доставката и освен това плащат на завода за услугата. "
  -------------------
  Така се прави.

  Да подскчат троловете на "Газпром" из форумите..
  Ние пък ще изпълняваме заветите на Грета Тунберг!

  ВЕИ енергия от ТЕЦовете е повече от слънчева, вптърна и друга, взети заедно..

  .. " .. If they get their way, this could deprive the EU of an energy source which currently makes up close to 60% of the bloc’s renewables, more than solar and wind power combined..."

  А в България ВЕИ енергията от алтернативните горива в ТЕЦовете, съвсем спокойно може да е и над 70% ..

 90. 90 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  България само губи, защото "българското" правителство е съставено само от простаци и некадърници. А конкретно ТЕЦовете са обречени, защото ако не ги закрият, няма никакъв наìн да се построи АЕЦ Белене.

 91. 91 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 31 Неутрално

  При всяко горене се генерира СО2 и се изгаря ценен за живота кислород. Бъдещето е в комбинацията от слънчева, вятърна и водна енергия и енергийни акумулатори. Поне докато не се открие друг екологичен източик. Също трябва да се забравят големите енергийни мастодонти, трябва да се разчита на малките(дори и лични), но свързани в мрежа локални източници. Енергийното лоби не иска това.

 92. 92 Профил на unp44546507
  unp44546507
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":


  До коментар [#33] от "palav_nik":

  Обществото нищо не покрива, това са търговски дружества.
  И да миньорите са над 7500

 93. 93 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 868 Весело

  До коментар [#2] от "goshe55":
  „България определено ще загуби, ако Земята стане необитаема планета.“

  Сите професори сте е насъбрали... ЕС предлага на Полша 100 милиарда за да затвори въглищните си централи(до 2038), които осигуряват 80% от ел. енергия на страната. А ма с атомни централи не може... А колко ще предложи на България?

 94. 94 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Айде сега и синдикатите на амбразурата да бранят интереса на Газпроп, Лукойл и прочие РУСКА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ!.
  —цитат от коментар 3 на shisharko


  Мани ги бе..
  Синдикатите, ДеБъ и БСП скачат из България , викат "Закривай!" искат, против заветите на Грета Тунберг, нагло искат да се горяло било газ, а не алтернативни ВЕИ горива , и напират за АЕЦ - била, викат с нулева емисия!

  Светнаха, като елхи!
  Интересът на "Газпром" им е по-ценен отколкото нулевата въглеродност!

 95. 95 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Бъдещето е в комбинацията от слънчева, вятърна и водна енергия и енергийни акумулатори. Поне докато не се открие друг екологичен източик.

  Също трябва да се забравят големите енергийни мастодонти, трябва да се разчита на малките(дори и лични), но свързани в мрежа локални източници. Е
  —цитат от коментар 91 на Едмон Дантес

  За батериите да!
  Даже и в България се произвеждат оловни батерии, дето да са за соларни панели!
  "Монбат"!
  https://solarhouse.bg/produkt/акумулатор-monbat-mvr/
  Акумулатор MONBAT MVR 190Ah
  Вземаме киселина, вземаме олово- и ей го - екологично решение!

  Иначе най-значим ВЕИ ( renewable energy ) източник в ЕС ще е биомасата!
  И алтернативните горива!

  "Bioenergy represents more than 60% of the renewable energy consumed in the EU28 and its contribution to the energy mix is pivotal to achieve a low carbon .."

  Но няма да се изгарят разни неща само в ТЕЦове, а ще се изгарят и в Иненератори!
  На пръв поглед - едни му викат така, а други .. но промяната в наименованието, отразява и промяна във философията!
  Вече не е ТЕЦ , вече е инсенератор - мислим ЗЕЛЕНО!
  Ей Инсенератори в Обединеното Кралство:

  Allerton Waste Recovery Park, North Yorkshire
  Allington Quarry Waste Management Facility
  Ardley ERF
  Baldovie WtE (Dundee)
  Bolton WtE
  Chineham EfW
  Crossness STW Sludge Powered Generator (Belvedere, London)
  CSWDC (Coventry)
  Devonport Dockyard Incinerator
  Dudley EfW
  Eastcroft EfW (Nottingham)
  Fawley Incinerator
  Ferrybridge Multifuel 1 (West Yorkshire)
  Glanford Power Station
  Gloucestershire ERF
  Greatmoor EfW (Buckinghamshire)
  Hartlebury EfW
  Isle of Man Incinerator
  Isle of Wight gasification facility
  Kirklees EfW
  La Collette WtE (Jersey)
  Lakeside EfW (Coalnbrook)
  Leeds RERF
  Lerwick Incinerator
  Lincoln ERF (Lincolnshire)
  London EcoPark (Edmonton, London)
  Marchwood ERF
  Newhaven ERF
  Newlincs EfW facility
  North Hykeham Incinerator
  Peterborough ERF
  Portsmouth ERF
  Red Moss Landfill
  Riverside Resource Recovery ERF (Belvedere, London)
  Runcorn EfW
  SELCHP (South Bermondsey, London)
  Sheffield ERF
  Shrewsbury Incinerator
  Staffordshire ERF (Four Ashes)
  Stoke EfW
  Swansea Incinerator
  Teesside EfW
  Thetford Incinerator (Biomass)
  Tyseley Energy from Waste Plant
  Westfield Incinerator (Poultry litter)
  Wolverhampton EfW

  Under construction

  Cornwall Energy Recovery Centre
  Ferrybridge Multifuel 2, West Yorkshire
  Milton Keynes Waste Recovery Park
  Avonmouth Resource Recovery Centre, Bristol
  -----------------

  А индивидуалните енергийни мощности вече навлизат.
  Дизели с добавка газ (или с гориво, получено от биомаса и отпадъци - 100% въглеродно неутрални).
  Такъв дизел може да обслужва когенерация!
  https://www.mwm.net/mwm-chp-gas-engines-gensets-cogeneration/mwm-competencies/cogeneration-trigeneration-plants/

  Това е бъдещето!


 96. 96 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Поне докато не се открие друг екологичен източик.
  —цитат от коментар 91 на Едмон Дантес


  Екологичният източник е открит!
  РДФ и биомаса!

  -----------------------
  "Наблюдават се тенденции към увеличаване на дела от енергийните нужди на Европа, който се задоволява от чисти и възобновяеми енергийни източници. Но в България това тепърва навлиза. Опитите на различни ТЕЦ-ове да внедряват нови технологии в производство на топло и електроенергия по примера на развитите европейски страни, биват посрещнати с недоволство и насаждане на обществено напрежение поради липса на информация или по-вероятно по умишлена липса на информация, или накратко казано по политически причини.
  Нека разгледаме два алтернативни и също толкова ефективни начини за производство на топло или електроенергия - горенето на RDF и отпадна биомаса, която включва всеки продукт от растителен произход.
  Една от най-интересните технологии е горенето на RDF, който представлява предварително сепариран и третиран отпадък.."
  ---------------------------

 97. 97 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#2] от "goshe55":

  СЪС ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ

  ще загуби, ако мнозинството се окажат левичари, като твоя ми!ост

 98. 98 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Ма то защо Путя, както и пишман десните неоконсерви, са върли врагове на една крехка тийнейджърка.
  —цитат от коментар 6 на Кошмарът на гербавиадата


  Путин е отявлен върл враг на всичката ВЕИ енергетика , на Устойчивото развитие, на Кръговата икономика и на Нулевата Въглеродност .
  Забелязахте ли, кои партии скачаха, против финансирания с 700 милиона от ЕС, по програма "Околна среда" , инсенератор в София?
  А с него заместваме природния газ за "Топлофикация" с ВЕИ гориво и пестим 87.6 тона СО2 на година!

  Слугите на Путин - ДеБъ , недобитите костококи и раданчовците!

  Ето
  ----------------------
  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, безплатно за “Топлофикация София” ЕАД.
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво.
  Спестяваме 5 млн. лв., които в момента плащаме на циментовите заводи за оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци...
  https://sofiawastemanagement.eu/doc/
  --------------------------

 99. 99 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#3] от "shisharko":

  И като се събудиш, ще констатираш, че е пълна нощ и се си позволил!
  Шишарко, шишарко, много ти е точен ника. Много си се объркал ментално, изпаднал си в интелектуален нонсенс.
  Не може един умствено нормален човек да бъде хем Путяфоб, хем левичар/неомарксист/затоплисти!

  Шишарко, шишарко, намирисват ми на Внук на АБпФК или такъв на Слуга на АБпФК, само при тия има такива екземпляри - плюят Путя, ама пропагандират Неомарксизма, затоплизма и Стамбулската конвенция. Пример: известният телеподлец Коритарката и т.н.

 100. 100 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1133 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK