"Артек" край Варна - Русия ще има "губернаторски лагер" в България

Над 600 деца от Русия бяха доведени в курорта Камчия за откриването на лагера "Радуга" на 9 септември 2010 г.

© Мария Съботинова

Над 600 деца от Русия бяха доведени в курорта Камчия за откриването на лагера "Радуга" на 9 септември 2010 г.Плановете на Русия да създаде в комплекса "Радуга" в курорта Камчия в "основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на интереси в Европа" най-вероятно ще бъде реализирана с превръщането му в един от деветте "губернаторски лагера", които страната възнамерява да открие през 2020 г. Два от тях ще се намират извън територията на Русия - единият в България, а вторият - в Монголия. За това съобщи официалната агенция ТАСС. Според информационната агенция лагерите ще бъдат създадени по модела на


младежкия център "Артек" в анексирания от Русия Крим


Това означава, че съобразно инфраструктурата и програмата на "Радуга" ръководството на "Артек" предава технологията, методиката, обучаването на дружинните ръководители и възпитатели и създава свой методически щаб. Основно става дума за организиране здравословната почивка на децата плюс допълнителни "програми за професионално обучение", но също така има и такива за "военно-патриотично обучение".
В момента в Русия водещите за това национални центрове са четири: "Артек", "Орльонок", "Смена" и "Океан". Идеята е "губернаторските лагери" да оформят следващата категория, в която да се реализират програмни продукти на тези центрове с цел полагане "основите за възпитание на бъдещите граждани и патриоти на своята страна".


Новината за създаване на "губернаторски лагер" на 25 км южно от Варна съвпадна със съобщение на все още притежаваното от московското кметство акционерно дружество СОК "Камчия". То е собственик на комплекса "Радуга". Според съобщението заради всички негови задължения от есента на м.г. са запорирани сметките му и е наложи възбрана върху цялото му имущество, ще бъдат погасени до юни т.г. В съобщението е цитиран и заместник-председателят на Съвета на директорите на СОК "Камчия" Сергей Ладочкин, според когото на 21 март т.г. ще започне изпълнението на "новата образователно-туристическа услуга под надслов "Почивай и учи!" - Smart-смени", които щели да бъдат реализирани целогодишно за деца и младежи. С общинската администрация в община Аврен, на чиято територия се намира "Радуга", била обсъдена и програми за санаторно-курортно лечение не само за деца, но и за възрастни.


Проектът за създаване на т.нар. губернаторски лагери


е бил представен още на 10 октомври м.г. показва публикация в сайта на проекта "Артек". Според нея първите региони в Русия, които вече са създали или предстои да създадат "губернаторски лагери" до края на т.г., са Ярославъл, Курск, Псков, Магаданска област, Ханти-Мансийски автономен окръг и Татарстан. Освен тях пак през тази година трябва да бъдат открити и двата задгранични лагера - в България и Монголия.


Според информацията, поместена в сайта на проекта "Артек", "ключовият инструмент за прилагането на неговите програми и технологии ще бъде "обучението на персонал за създаващите се лагери и адаптирането на образователните програми на "Артек" към спецификата на конкретни региони". Плановете са до 2024 г. капацитетът на "губернаторските лагери" на територията само на Русия да достигне 60 хил. деца годишно.


А Сергей Ладочкин е съобщил, че през следващите месеци предстои да бъде извършена модернизация и на базата в Камчия, открита през 2010 г. Нейната цел ще е да бъде увеличен броя на стаите в детския лагер "Черноморски" - един от най-големите обекти на територията на комплекса. Какъв ще е капацитетът му след разширението не става ясно, но в момента той може да приема по 1000 души в една смяна без оглед на продължителността й.


През миналото лято губернаторски лагер имаше в Курска област, като една то програмите се казваше "Откъде започнва паметта", а друга - "Преодолявайки себе си".

© Телерадиокомпания «Сейм»

През миналото лято губернаторски лагер имаше в Курска област, като една то програмите се казваше "Откъде започнва паметта", а друга - "Преодолявайки себе си".


Идеята за създаване на "културно-хуманитарна площадка"


беше подхвърлена официално от руски сенатори в края на декември м.г. по време на публично огласена дискусия с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. В нея той обяви, че Съветът за национална сигурност на Русия ще обсъди "в присъствието на президента Владимир Путин" прехвърлянето на собствеността на почивния комплекс, тъй като ситуацията около него "деградирала" и имало дори проблеми със собствеността му. Повод за това уточнение вероятно вероятно са станали наложените


запори и възбрани върху всички имоти и банкови сметки на дружеството "СОК Камчия"


към община Аврен, на чиято територия се намира той и три частни компании.


Според информация на местната администрация в Аврен задълженията на компанията към бюджета на общината за 2019 г. са близо 500 хил. лв., формирани от неплатени вноски за данък сгради и такса смет. Дружеството дължи и още 85 хил. лв. за минералната вода, която е ползвало. Преди седмица кметът на Аврен Емануил Манолов съобщи за "Дневник", че е постигнато споразумение за разсрочване на задълженията да миналата година, но само за първите три месеца на тази ще бъдат натрупани нови в размер на над 1 млн. лв.


Мерките за справяне със ситуацията, изготвени от руското МВнР, за които през декември съобщи Лавров, предвиждали кметството на Москва да прехвърли на правителствотото собствеността върху базата в курорта "Камчия", а издръжката му да се поеме от държавния бюджет на Русия.


Проектът за превръщането на базата "Радуга" в "губернаторски лагер", част от проекта "Артек", звучи именно като реализация на този план.


В момента едноименният "международен детски център" в Крим се състои девет лагера "с развита инфраструктура, собствени образователни технологии и културни традиции", гласи информацията, публикувана на страницата му в интернет. Базата е наследена от времето на комунизма, когато в "Артек" е прекарвал ваканциите си съветският "детски елит". А през миналата година Би Би Си съобщи, че през 2017 г.


децата на сирийския диктатор Башар Асад са почивали там инкогнито


През 2014 г. е приведена в изпълнение "концепцията за развитие на международния детски център Artek 2.0. Презареждане". Официално обявената ѝ цел е "да превърне детския център в най-добрата международна платформа за създаване, тестване и прилагане на иновативни програми за общо и допълнително образование, както и за рехабилитация и отдих на децата".


Концепцията предвижда почти цялостната реконструкция на Артек, най-важното в нея,според създателите й е "новото съдържание на педагогическата дейност", която ще се осъществява там.


Светлина върху идеите за развитие на образованието, обсъждани в руския Сенат, хвърля в свой коментар за "Дойче веле" журналистът Фьодор Крашенинников. Сцената, която той описва, се е разиграла само няколко месеца преди да стане известно, че Русия има намерение да превръща "Радуга" в културно-хуманитарна площадка за прокарване на интересите си в Европа."След обсъждане на проблемите в образованието думата взе председателят на Комисията за отбрана и безопасност Виктор Бондарев, който пледира за връщането в училищата на военната подготовка, пише Крашенинников. Речта на бившия командващ на Въздушно-космическите (ВКС) и на Военновъздушните сили (ВВС) на Русия беше емоционална и типично генералска. "Днес


децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната.


Нима това е нормално?", обърна се той към министърката на образованието. Сенаторът не уточни какви точно обстоятелства налагат руските деца да могат да боравят с гранати и да не се плашат от автомати. Но присъстващите на обсъждането одобрително поклащаха глави, а министърката трябваше да импровизира, съгласявайки се, че военната подготовка непременно трябва да бъде върната в училищата като учебен предмет".


Руският журналист коментира също, че широко рекламираната нова всеруска младежка организация е наречена еднозначно "Юнармия" и се определя не просто като патриотична, а като "военно-патриотична".


"През XXI век, когато младежта в развитите страни е в авангарда на промените и в търсенето на по-добър живот, на младите руснаци им е отредено да се готвят за военните делници и да считат казармените порядки за идеал на общественото устройство", коментира Фьодор Крашенинников.

Ключови думи към статията:

Коментари (385)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Гневно

  Руските нахалници подкрепяни всячески от нашенските безродници ще създадат поредня свой анклав на Черноморието ни!

  Няма край това предателство!

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Спасов - това заглавие си плаче за преработка.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Отврат!
  "губернаторски лагер"- а лагер "Колима"- кога!
  "Ушанки, Сър"!!!

 4. 4 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "pinoccio":

  Пинокио, носето расте ли? :))

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хайде да няма.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU defender":

  Хайде! :)

 7. 7 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1746 Весело

  .......БРАВО......!!!!!......ПРИВЕТСТВАМ......!!!!!...... https://www.youtube.com/watch?v=M_2k7Uhmgqg

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 8. 8 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 797 Неутрално

  РУСКИЯТ АГРЕСОР ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 9. 9 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1708 Разстроено

  Ще повърна :(

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 10. 10 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Успокойте се, почва да ми става жал за вас. Не стига другите "предателства" на 5 колона, ами сега и това!

 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "комплекса "Радуга". Според съобщението всички негови задължения, заради от есента на м.г. са запорирани сметките му и е наложи възбрана върху цялото му имущество, ще бъдат погасени до юни т.г."

  Като гледам не само заглавието е написано с краката. Ама ако правилно съм си превел - рашките били фалирали та всичките им намерения дето се описват в статията ще останат за друг път.

 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  " Според информационната агенция лагерите ще бъде създаден по модела на
  младежкия център "Артек" в окупирания от Русия Крим"

  Крим не е окупиран от Русия.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хриси":

  Препоръчвам Ви № 4!

 14. 14 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1339 Неутрално
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Гневно

  Този премиер, който ще позволи това да се случи е национален предател!

 16. 16 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1143 Любопитно

  Забелязвам ли славните повели на Комсомола? Както и водещата роля на Партията и Вожда?

 17. 17 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Интересно, че от Сталин насам патриотизма го градят все с помощта на лагери.

 18. 18 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#12] от "Taiga":

  Вярно, не е окупиран, а незаконно анексиран.

 19. 19 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Гневно

  Путинова Русия е точно копие на нацикстка Германия и тия лагери са по модела на Хитлер югенд.
  Но нашата държава ще допусне ли това?

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Не е ли леко прекалено тия руски лагери в България? Що не си ги правят в Сибир?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "chevyvolt":

  Кое е срамно за България? Че трима сенатори от чужда, враждебна страна, казват на Орешарски какво да прави ли?

 22. 22 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Не виждам проблеми - НАТО си направи център в София, Русия ще направи лагер, какво толкова?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 23. 23 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  Там все още е мноо колд :))

 24. 24 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 239 Неутрално

  А от Боко и Гешев ни дума , не вопъл , ни стон.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Гневно

  До коментар [#14] от "chevyvolt":Кое е срамно за България? Че трима сенатори от чужда, враждебна страна, казват на Орешарски какво да прави ли?
  —цитат от коментар 21 на rammjager


  Срамното е, че в България всеоще съществуват промити русоробски мозъци като тебе! Това е срамното! Русия е враждебната страна!

 26. 26 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":

  Защото нямат топло море там. Ако няма нищо незаконно какъв е проблема?

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  Моделът на Крим, пренесен в отделни важни елементи и у нас - като лагер, по подобие на този "Артек", а после ще се появявт и рускоговорящи у нас, на които ще им се отнеме правото да използват майчиния си език......продължението е ясно ! С такъв президент и премиер - до тук !

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  България и Монголия - двете държави, които са допуснали подобна гавра на своя територия.

  Благодарим ти, Бойко!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Гневно

  До коментар [#12] от "Taiga":

  А Вие изобщо не сте ушански трол!!!

 30. 30 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Весело

  ПОМОЩ!!!! ОКУПИРАТ НИ!!!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 31. 31 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Как така Русия са хем враждебни, хем искат да строят АЕЦ, и да правят лагери?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#24] от "zaki":

  "А от Боко и Гешев ни дума , не вопъл , ни стон."

  Бойко инспектира чакъла по околовръстното, а Гешев респектира циганите ... някъде си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6594 Любопитно

  А Станка Шопова къде се покри в тази история ?

  [email protected]
 37. 37 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Хайде да им дадем някоя рубла и да си нарамват задн*ците към рушлямията, а лагера да си остане наш. И без това дължат много пари. В тоя смисъл, можем да минем и без да им даваме пари, за да се разкарат...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 38. 38 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#22] от "Taiga":


  До коментар [#26] от "alexandar":

  А вие двамцата защо не се изселите в русията?Може би ви е студенко там?Или не обичате да живеете в гнусотия?

 39. 39 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  И по каква извратена логика, децата трябва да знаят как се хвърлят гранати? Че и да не ги е страх?

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  "...децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната. Нима това е нормално?"

  Напротов, нормално е на всяко руско дете да се зачисли автомат с 500 патрона и двайсетина гранати и да се пусне из Варна да стреля и взривява на воля.

  А варненци да посрещат инвазията с хляб и сол.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  О ужаст, Русия ще изпрати зелени човечета, дегизирани като ученици от детски лагер, да ни окупират! Време е за паника и истерия! Крийте се под леглата, грантаджийски ударници!

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":Как така Русия са хем враждебни, хем искат да строят АЕЦ, и да правят лагери?
  —цитат от коментар 31 на Taiga


  Точно в това е враждебността! Искат да им платим милиарди за никомуненужна централа и искат да строят лагери! Не искаме нито лагери, нито руски самовари!

 43. 43 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "Днес децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната."

  Не е работа на децата да носят автомати и да хвърлят гранати, г-н зелен чорап.

 44. 44 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#38] от "tedif":

  Той и Сталин така изселваше навремето а после и Тодор в БГ през 80-те. Явно ти е предадено по наследство.

 45. 45 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#12] от "Taiga":

  "Крим не е окупиран от Русия" .

  Ама ти не знаеше ли до сега?
  Е, сега ще знаеш!
  Матушката ти е ОКУПАТОР и е окупирали Крим!!
  Да знаеш в бъдеще!

 46. 46 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Ако е само почивна станция е ок , но с тези намеци за военно стрелкова подготовка вече не е толкова невинно. Въобще всякакви намерения да се разполага военно оборудване трябва категорично да се отхвърлят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 47. 47 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "tedif":

  А вие, форумната бригадка що не се изселите в Тонопа, или в Долината На Смъртта? Мноо жежко ли е?

 48. 48 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Ами той лагерът на Камчия от години си е построен и се използва, това не е новина, това е история.

 49. 49 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 370 Разстроено

  "Днес децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната. Нима това е нормално?"

  Ето ви я Московията.

 50. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  И по каква извратена логика, децата трябва да знаят как се хвърлят гранати? Че и да не ги е страх?
  —цитат от коментар 39 на nema_labavo


  Това е руската логика! Те умеят само война да водят! Нещо полезно за хората не могат да измислят! Само оръжия!

 51. 51 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Ключовата дума е КОРУПЦИЯ на продажните български безродници. Цялата история е пропита от тях. Да се замислим ли в кой момент липсват? Няма такъв! И всички са на позиции да водят държава. Нищо не се е променило. Продажба на национален интерес за жълти стотинки!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 52. 52 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 869 Любопитно

  Самая такая болшая кочина и опрели да правят лагер в България?!

 53. 53 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поредният ПЛАЦДАРМ на ГРУ и на ГРУхтящите прасета-окупатори

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#34] от "Stoyko Tsochev":

  Вие имате безспорна преднина - изопнали сте се по корем на североизток и дори не се интересувате какво се случва в южното подножие на кръста Ви!
  Честито!!!

 56. 56 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "Руският журналист коментира също, че широко рекламираната нова всеруска младежка организация е наречена еднозначно "Юнармия" и се определя не просто като патриотична, а като "военно-патриотична"."

  Не виждам много разлика с Хитлерюгенд... напълно в традициите на империята на злото.

 57. 57 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alexander97":

  Крим си е руски от 1774. Спечелен е в битка срещу ОИ.

 58. 58 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  "Днес децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната.
  Нима това е нормално?", обърна се той към министърката на образованието. Сенаторът не уточни какви точно обстоятелства налагат руските деца да могат да боравят с гранати и да не се плашат от автомати."

  Предполагам, че в случай на военен конфликт един 18-годишен младеж, който не ходил в казарма, ще използва уменията си за боравене със смартфон за да се защити/да защитава родината?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 59. 59 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#41] от "lrz04638139":

  Ако имахте релеф северно от вратните прешлени щяхте да си дадете сметка, че напъните ви да практикувате ирония и сърказам са обиден провал!!!!

 60. 60 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "LiberalToTheBones":

  Всъщност руснаците носят български имена-Борис, Кирил...

 61. 61 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Любопитно

  Децата тук с автомати и гранати ле ще идват?

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Два от тях ще се намират извън територията на Русия - единият в България, а вторият - в Монголия."
  Ние значи сме Монголия на Балканите. Гешееееев, това е национално предателство, което плаче за затвор. Руснаците скоро ще ни анексират Черноморието и ще си докарат военизираните ненормалници тука.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  "...децата се страхуват от автомати, не знаят какво е и как се хвърля граната. Нима това е нормално?"Напротов, нормално е на всяко руско дете да се зачисли автомат с 500 патрона и двайсетина гранати и да се пусне из Варна да стреля и взривява на воля.А варненци да посрещат инвазията с хляб и сол.
  —цитат от коментар 40 на Norman Granz


  Шоплъкът също може да изпрати свои представители, на тях през оная им работа и обратно за Източна България. Бангянгският тиквеник нали им построи магистрали за гръцките плажове, а и 80% от евросубсидиите ги изсипва в шопска - тъй че там на кого му пука за руската окупация на цели райони?

 65. 65 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 958 Неутрално

  "Предполагам, че в случай на военен конфликт един 18-годишен младеж, който не ходил в казарма, ще използва уменията си за боравене със смартфон за да се защити/да защитава родината?
  —цитат от коментар 58 на Taiga


  Въпросният 18 годишния младеж преминава обучение за боравене с оръжие и умения за убиване на други хора, когато стане пълнолетен и може да се предполага, че може да разпознава добро и зло. Логиката ти е извратена.

 66. 66 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Руските нахалници подкрепяни всячески от нашенските безродници ще създадат поредня свой анклав на Черноморието ни!Няма край това предателство!
  —цитат от коментар 1 на pinoccio


  Не бе, не си разбрал. Това родния бай Ганя му вика "приятелство". Той е готов и да се надупи в името на приятелството. ВПЕРЁД!!

 67. 67 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#61] от "stedim":

  Това е прекрасен въпрос, ама как да обясниш на запенената бригада ???

 68. 68 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Любопитно

  До коментар [#45] от "Alexander97":Крим си е руски от 1774. Спечелен е в битка срещу ОИ.
  —цитат от коментар 57 на rammjager


  Давате ли си ни Волжка България?

 69. 69 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#19] от "Zlatko Denev":
  Ти къде я видя тая държава? Територия, управлявана от продажни български мекерета.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 70. 70 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#43] от "Индиана":

  От времената на Павлик Морозов и Митко Палаузов комуноидите нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили!
  "Комунисти, Сър"!!!

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Да напомням ли? 124 депутата от последното НС са в групата за приятелство с Русия.
  Няма групи за приятелство с Франция, германия, Малта или САЩ.

 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  До коментар [#33] от "rammjager":

  А.Л.Ж.И.Р.? Акмолински лагер за жените на изменниците на Родината?

  Акмолинский лагерь жён изменников Родины (А. Л. Ж. И. Р.) — разговорное название 17-го женского лагерного специального отделения Карагандинского ИТЛ в Акмолинской области, Казахстан (1938—1953).
  Крупнейший советский женский лагерь, один из трёх «островов» «Архипелага ГУЛаг». Название связано с составом заключённых, значительная часть которых была репрессирована в соответствии с оперативным приказом НКВД СССР № 00486 как ЧСИРы — «члены семей изменников Родины» Существовало и другое разговорное название лагерного отделения — «26-я точка», так как лагерь располагался в 26-м посёлке трудопоселений(сейчас село Акмол (бывшая Малиновка) Акмолинской области Казахстана).

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 73. 73 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alexander97":Крим си е руски от 1774. Спечелен е в битка срещу ОИ.
  —цитат от коментар 57 на rammjager


  Еми тя и България е руска по твоята "логика". :)

 74. 74 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#58] от "Taiga":

  "Предполагам, че в случай на военен конфликт един 18-годишен младеж, който не ходил в казарма, ще използва уменията си за боравене със смартфон за да се защити/да защитава родината?"

  Предполагам, че всеки руски младеж ще използва автомат и ръчна граната за да произведе нещо "полезно" за хората!

 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  Руските нахалници подкрепяни всячески от нашенските безродници ще създадат поредня свой анклав на Черноморието ни!Няма край това предателство!
  —цитат от коментар 1 на pinoccio


  ++++++
  Аз и не очаквам друго от НС, президентството и правителството - всички са или комунисти, или ченгета, или и двете .
  Единсвеното ми успокоение ( условно ) е, че не съм гласувал за никого от горната ПАСМИНА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Типично Рассиянска работа ти му подаваш пръста то ти грабва цялата ръка сетне се настанява у вас и се разпореждат как и какво да правиш!

  klimentm
 77. 77 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#42] от "vassilun":

  Ти от името на цялото население на България ли отговаряш и кой какво иска и не иска?
  Нещо си се объркал.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 78. 78 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#60] от "rammjager":

  Всъщност вероятно никак не е лесно човек да е обратното на "остър"?!?!?!

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#61] от "stedim":

  И с танкове
  -както в Унгария 1956;
  -както в Чехословакия 1968;
  -както в Полша 1980....

 80. 80 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Весело

  До коментар [#54] от "LiberalToTheBones":

  Научи български, Щирлиц!!!

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  " Според информационната агенция лагерите ще бъде създаден по модела намладежкия център "Артек" в окупирания от Русия Крим"Крим не е окупиран от Русия.
  —цитат от коментар 12 на Taiga  Да, спомням си, че проведоха един демократичен референдум ... под дулата на калашниците ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "katerina_slavova":

  Не, не е руска. Тази война е особена. Нарича се "ОСВОБОДИТЕЛНА" Един термин, който докарва до бяс туркофили като вас :)

 83. 83 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  " България и Монголия - двете държави, които са допуснали подобна гавра на своя територия.

  Благодарим ти, Бойко!"

  Ми човекът мисли за яхти и платноходки в Черно море ! Иска да има разбирателство и любов между нашите два " братски" народа, макар че не искам да задълбочавам в темата за любовта, да не прекалено неудобна пред публиката......

 84. 84 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Весело

  Спасе, от руските деца ли те е страх, Спасе...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Губернаторски лагери в задграничните губернии на Русия: Монголия и България.
  Къде точно на Камчия децата ще бъдат обучавани да стрелят с автомати и да хвърлят гранати? На двукилометровия плаж ли? Или на Камчийски пясъци? Там може и танкове да докарат, има простор. Нищо чудно да падне някоя граната и в двора ни.
  За да се сменя собствеността от общинска на държавна, не трябва ли нашите власти да дадат разрешение — по точно, да НЕ дадат?

 87. 87 Профил на ccccc
  ccccc
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Искам в виенците, не искам с чукотците :(

 88. 88 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Написано е така, сякаш става въпрос за военна база с ядрено оръжие, готвещо се да бомбардира София.

  а всъщност са деца и детски почивен комплекс.


  Какво падение на антируската пропаганда.

 89. 89 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#39] от "nema_labavo":

  "И по каква извратена логика, децата трябва да знаят как се хвърлят гранати?"

  Руските деца, ако обичат, да си хвърлят гранатите в Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 90. 90 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Спас пак за АТОМАТИ, ГРАНАТИ и прочие глупости. Какво ако стане детски лагер?? Какви са тези ...................... Нека да е ЛИБЕРАЛНО - Школа за придобиване на умения :))

 91. 91 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2544 Неутрално
 92. 92 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#77] от "Taiga":

  За сметка на това Вие за всичко сте се объркал!!!!!!!

 93. 93 Профил на aleksandarx
  aleksandarx
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#87] от "Бонибон":

  Виенците не те искат. Имаш опции в Близкия Изток.

 94. 94 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#74] от "vassilun":

  Това по-скоро важи за американските младежи, там всеки движи с пищов в гащите. И криминалните новини идващи от США всеки уикенд потвърждават това.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 95. 95 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Весело

  До коментар [#88] от "BULEXIT":

  ГЛУ ПО СТИ!!!!
  Тези момиченца са зелени човечета! Със сигурност под униформите са облекли тениски с щампа на Путин и текст "Самый вежливый среди людей"

  Бог да благослови Америка за България!
 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Защо нито една боклучава "мисирка" не попита Рапон какви са тези руски лагери на територията на страна на ЕС и НАТО? Ами оня шериф каскет чувал ли е за руските територии в Източна България?

 97. 97 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#73] от "katerina_slavova":Не, не е руска. Тази война е особена. Нарича се "ОСВОБОДИТЕЛНА" Един термин, който докарва до бяс туркофили като вас :)
  —цитат от коментар 82 на rammjager


  Изкопай Тергенев от гроба и се разберете най-сетне - Освободителна ли е, Религиозна ли е, каква е.

  Мен лично, ако ме питаш, е война в името на рождението на бай Ганявците. Ти, например, си ярък пример за успеха на начинението. :))

 98. 98 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#20] от "Пипера е много лют":Защото нямат топло море там. Ако няма нищо незаконно какъв е проблема?
  —цитат от коментар 26 на alexandar  На кого му пука, че нямат топло море ?
  И аз нямам 250 000 евро и не се возя в « Бентли « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 99. 99 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  Стрелков ще бъде шеф на лагера а Чепига и Золдустанов дружинни ръководители!

  klimentm
 100. 100 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Весело

  До коментар [#57] от "rammjager":

  Ами тя и Москва е била полска от 1610 до 1612 г......
  Смутното време, въстанието на князете Минин и Пожарски...

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK