Съдът отложи делото за мръсния въздух в София и призова за споразумение

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на Столичната община в периода 2015–2017 г.

© Юлия Лазарова

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на Столичната община в периода 2015–2017 г.Състав на Софийския градски съд отложи делото за мръсния въздух в София, след като в залата стана известно, че един от експертите - доц. Нели Громкова, изготвила заключение за оценка за ефективността на мерките на Столичната община, е работила по програмата на общината за управление на въздуха. Съгласно заключението на експерта в общината не е имало как да прогнозират какви ще бъдат ефектите от мерките, които приемат.


Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на столична община в периода 2015-2017 г.


"За нас вещото лице не е безпристратна и не е нормално експерти да твърдят, че на практика се събират и хвърлят зар за мерките, които предприемат. Поискахме отвод и до 11 май, когато е следващото съдебно заседание, трябва да бъде назначен друг експерт, който да е готов със заключението си", обясни адвокат Димо Господинов.
Адвокат Александър Коджабашев допълни, че вещото лице е в конфликт на интереси, тъй като през 2011-2014 г. е била част от екипа, който е изготвил програмата на Столичната община.


Предстои изготвянето на нова комбинирана експертиза. Става дума за въпроси както от областта на планирането, така и с оценка на фактите - имало ли е замърсяване, как са спазвани нормите за качество на въздуха в столицата и т.н.


Преди да назначи следваща дата за разглеждане на делото за мръсния въздух в София, съдът попита представителите на общината и на гражданското сдружение, завело процеса, дали имат готовност за споразумение. На въпрос на "Дневник" адвокат Коджабашев обясни, че за да излезе една страна със споразумение, то трябва да има съдържание.


"Аз лично не виждам пречка да се направи предложение за споразумение, но тогава влизаме в детайлите. А детайлите понякога могат да бъдат препъникамък. Ще обсъдим съдържанието на мерките и дали те могат да доведат до подобряване на качеството на атмосферния въздух", коментира юристът.


По думите му изготвянето на някакъв вид споразумение може да бъде обсъдено, но едва след като се консултира с клиентите си.


Адвокат Господинов обясни, че ако има желание от страна на Столичната община, инициативата трябва да дойде от тяхна страна. А съдържанието може да бъде обсъждано допълнително. По думите му местната власт в София е избрана още веднъж на последните избори с много ясен мандат за мерки за справяне с мръсния въздух.


"За мен това означава две неща. Първо, че до този момент явно не са били предприети достатъчно мерки, което е и предметът на нашия иск. Второто е, че имат някакъв конкретен план, който могат да предложат и да се види", обясни адвокат Господинов.


На въпрос докъде е стигнало изпълнението на привременните мерки, които съдът наложи още през май месец миналата година, адвокат Господинов обясни, че Столичната община все още не е отчела тези мерки. "Ако за следващото заседание те не бъдат отчетени, ще повдигнем и този въпрос", добави още той.


Част от мерките бяха разпоредени още през лятото на миналата година, а след това бяха допълнени. С мерките съдът задължи общината да мие машинно улиците в града, включително и кварталните улици, 2 пъти месечно от май до септември и веднъж месечно в останалото време от годината. Графикът за миене трябва да се публикува на сайта на общината, а съдът изисква да се публикува и справка за извършеното всеки месец. Общината бе задължена и да представя всеки месец отчет какво е било качеството на въздуха през изминалия месец, колко често улиците са били мити и да представи план за засаждането на дървета през 2020 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  Никакво споразумение с убийците на София !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  ... един от експертите - доц. Нели Громкова, изготвила заключение за оценка за ефективността на мерките на Столична община, е работила по програмата на общината за управление на въздуха. Съгласно заключението на експерта, в общината не е имало как да прогнозират какви ще бъдат ефектите от тези мерки, които приемат ...

  Ми кой по-добре от Нели си знае нефелната работа?

  Прочее ... а Нели парите от програмата няма ли да върне?
  Щом я е свършила по собствените и признания такваз, че няма идея що за резултат и дали въобще резултат би имала работата и?
  За писане на букви връз празен лист без смисъл къде плащат?

 3. 3 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Какво ѝ дойде до главата на Картофка! Тя досега твърдеше, че автомобилите били проблема и затова отчиташе, че се бори с мръсния въздух като охотно купуваше прескъпи електробуси. А сега тука някакви ѝ искат отчет за резултатите от изпълнението на мерките, разбираш ли :)

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Какво ѝ дойде до главата на Картофка! Тя досега твърдеше, че автомобилите били проблема и затова отчиташе, че се бори с мръсния въздух като охотно купуваше прескъпи електробуси. А сега тука някакви ѝ искат отчет за резултатите от изпълнението на мерките, разбираш ли :)

 5. 5 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Фандъкова е за затвор! Преди 2-3 години тя по телевизията призна, че от години знае за многократните превишения на нормите за замърсяване на въздуха, но не е предприела нищо, "защото общественото мнение не било узряло за решаване на този проблем" !!!

  Де-факто Фандъкова е знаела за превишенията и че те вредят на здравето на всички, но не е предприела нищо, за да си пази рейтинга. С какво тогава тази е по-добра от другаря Григор Стоичков, който съзнателно кри от народа аварията в Чернобил, игнорирайки последствията за хората, крепейки рейтинга на Партията?

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Гневно

  Абе как така споразумение!?
  Колко хора умряха заради този мръсен въздух и до сега няма никакви реални действия от общината. Даже са се юрнали инсинератор да строят!
  Виновните трябва да бъдат открити, съдени и наказани!
  Крайно време е всеки да си получава заслуженото в тази държава.
  Толкова години са си питали ушите и са си получавали заплатите, за които нищо не са направили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1500 Разстроено

  Не знам какво споразумение могат да сключат алвеолите от белите доброве на хората с мръсотиите, които ги съсипват?

  Какво споразумение могат да скючат овцете (народо-населението) с вълците (тези които "управляват", като главно "усвояват")…

  Менте работа, това е единственото, което изглежда е гарантирано?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Просто София е МРЪСНА!
  Автомобилите не замърсяват толкова от ауспуха, колкото чрез прашоляка, който вдигат движейки се.

  Съдът бил постановил миене, чета.
  Кога сте виждали да се мие в София за последно? А предпоследно?

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Това е един от най-наглите начини да се смете проблемът под килима: единият от "експертите" имал конфликт на интереси, и хоп! - пито, платено.

  Въздухът вече е чист.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Проблемите с мръсния въздух вече пуснаха" бяла брада " , но сега дойде ред да се занимаваме с тях по-упорито и обстойно ! До тук добре , но ЗАЩО ДА СЕ СЪДИ ОБЩИНАТА ???? Няма данни някой да е съдил Лондонската абщина заради" смогът - убиец "през 1952 година:
  Лондон е може би най-известният град в света с мъглите си. През 1952 г. от 5 до 9 декември той потъва в тъмнина вследствие на падналия смог, който днес се разглежда като най-лошия случай на замърсяване на въздуха в историята на Обединеното кралство. Тази катастрофа причинява смъртта на над 4 хил. души, както и в следващите месеци на още 8 хил. Лондонският смог от 1952 г. е разглеждан като един от най-важните епизоди в историята на замърсяването от гледна точка на влиянието му в изследването на околната среда, правителственото регулиране и информираността на обществото за връзката между качеството на атмосферния въздух и здравето на човека.

  На 4 декември 1952 г. антициклон изцяло обхваща безветрения Лондон, причинявайки температурна инверсия с много студен застоял въздух, притиснат от слой топъл въздух. Заради студа обитателите на града се отопляват с въглища в по-големи количества, отколкото обикновено. По същото време се извършва процес на подмяна на градския електрически транспорт (трамваи) с автобуси с дизелов двигател. Последвалата мъгла, смесена с дим от комини, частици от превозни средства и други замърсители (най-вече серен диоксид) формират постоянен смог, покриващ столицата.

  Първоначално реакцията на жителите на даден град е слаба, тъй като мъглата в Лондон е нещо обичайно. В следващите седмици обаче статистическите данни, събрани от здравните заведения на града, разкриват смъртоносен характер на бедствието – броят на смъртните случаи сред децата, възрастните и хората, страдащи от респираторни заболявания, е достигнал 4 хил. души. Още около 8 хил. души умират през следващите месеци.
  Добре ще е да се върнете във времето когато 8-те комина на Кремиковци бълваха денонощно отрови, двата комина на завода за гуми тоже, тец София гореше въглища, москвичите и жигулите пушеха като димки, за камионите да не говорим а от МК Ленин Перник идваше прекрасна смрад.
  Тогава обаче , строяхме "развит социализъм " и пушещите комини бяха СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ ,и ПРОГРЕС !Хората - строители "кучета ги яли "
  Добре е , че сега се мисли по въпроса , но нека не "впрягаме колата пред коня "! съдейки някого - не постигаш нищо , освен задоволяване на собстеното си ЕГО ! Вижте ни , кои сме !!!!!

 11. 11 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  днес видях да мият... точно до паркиралите наоколо в зелени, по-точно кални площи...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3151 Весело

  До коментар [#8] от "xm...":днес видях да мият... точно до паркиралите наоколо в зелени, по-точно кални площи...
  —цитат от коментар 11 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Е, поне един е виждал таквоз чудо!
  Колко квадратни метра измиха?
  Да са знай, да са помни, потомците шепнешком с почит да разказват ...

 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Софийска община я чакат в бъдеще все повече такива дела

 14. 14 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Не мият а на места пръскат като за водосвет. Нищо не прави Фандъка. София е все по разширяващо се гето, но с метро.

 15. 15 Профил на Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Dwayne Elizondo Mountain Dew Herbert Camacho
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#10] от "doroteus":

  1. Значи между метереологичен феномен в рамките на 4 дни и пълно безхаберие, некомпетентност и целенасочено криене/изкривяване на данни в рамките на десетки години няма разлика ....

  2. Съдейки публична институция, за това че години наред НЕ изпълнява служебните си задължения и крие / изкривява данни, благодарение на което са засегнати милиони хора е ... "задоволяване на собстеното си ЕГО !"

  ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА, СЪР!

 16. 16 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 966 Неутрално

  ...Даже са се юрнали инсинератор да строят! Виновните трябва да бъдат открити, съдени и наказани!...
  —цитат от коментар 6 на Храбър


  Общинарите може да не са цвете за мирисане, но завода за изгаряне на РДФ отпадък е едно добро дело за чистотата на София. Във Виена има не един, а два такива като тозо който скоро ще бъде построен. Известен австрийски художник е дизайнер на единия. Почти в центъра на Виена. Показват го като забележителност. Софийският ще е по-модерен от тях.

 17. 17 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То така това дело може да се влачи с векове. Буквално.

  Еваларка, съд.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Фандъкова защо не изпълнява нареждането на съда. И защо съдът не е проиучил предварително вещите лица. Нарочно ли го правят.

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Споразумение. Ние няма много да пушим, а вие няма много да дишате. Верно ли, бе ?!?

 20. 20 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#12] от "xm...":

  миеха "Йерусалим", тя не е много дълга :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK