Държави и общини дариха на МВР дрегери, коли, гориво и дограма за 3 млн. лв.

Столична община е дарила камери за скорост на отдел "Пътна полиция" в София, както и оборудване за тях.

© Анелия Николова

Столична община е дарила камери за скорост на отдел "Пътна полиция" в София, както и оборудване за тях.Министерството на вътрешните работи (МВР) е получило дарения на стойност близо 3 млн. лв. през миналата 2019 г. както от различни общини, така и от международни организации и чуждестранни посолства. Даренията са разнообразни - оръжия, тестове за наркотици и дрегери за алкохол, информационни брошури, предпазни жилетки и каски за мотоциклетите на звено "Сигма", лаптопи и уреди за разпознаване на изотопи, гориво, нова дограма, автомобили и много други.


Ведомството разполага с бюджет от над 1.1 млрд. лв., а през изминалата година е получило още 2 999 820 лв. под формата на дарения и различни материални придобивки.


Дирекция "Миграция" е получила като дарение контейнери за над 950 000 лв. от международната организация по миграция, а Медицинският институт на МВР е получил линейка за малко над 599 000 лв. от организацията.
Посолството на Израел например е предоставило безвъзмездно на полицията няколко варианта на пистолет "Глок", оптика и други оръжия на обща стойност 21 340 лв.


Департаментът по енергетика на САЩ пък е дарил на "Гранична полиция" 3 уреда за разпознаване на изотопи за общо 312 000 лв. и лаптопи на обща стойност 23 827,92 лв. Федералното министерство на вътрешните работи на Германия е подарило на МВР два автомобила "Форд" за малко над 76 000 лв.


Българската народна банка е подарила на МВР три автомобила за 22 468 лв., а НАП-София, е купила компютри за 15 000 лв., които са предоставени на областната дирекция на полицията в Стара Загора. По темата днес писа сайтът на вестник "Сега".


Един от големите дарители на ведомството е държавната фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги", които са направили 32 дарения към различни звена на вътрешното министерство, сред които 3 леки и 2 товарни автомобила за 70 000 лв., 10 пистолета "Тейзър" с кобури и консумативи към тях на стойност 67 000 лв.


От общините в България голямо дарение е направила община Несебър, която е предоставила ваучери за гориво за полицията и пожарната за общо 44 200 лв.


Горивото за полицейските автомобили са платили и общините Созопол (15 хил. лв.), Поморие (9 хил. лв.), Средец (10 хил. лв.), Тутракан (3 хил. лв.) и други. Община Генерал Тошево е платила на пожарната общо близо 100 хил. лв. за построяване на гаражни клетки.


Областната дирекция на МВР в Пловдив е получила като дарение система за видеонаблюдение за 319 365 лв, както и 53 760 лв. за реконструкция на КПП Карлово. Общината е дарила допълнително 10 500 лв. за нова алуминиева дограма.


Столичната община е дарила безвъзмездно на отдел "Пътна полиция" в СДВР камера за засичане на превишена скорост заедно с куфар, батерии, кабели, триножници и други консумативи. Стойността на дарението е около 110 000 лв. Лек автомобил "Пежо" е получила като дарение областната дирекция на полицията в София. Автомобилът е на стойност 5800 лв. Нова дограма ще има в Сливница след дарение на общината за 17 500 лв.


Във Варна специализираното звено за бързи реакции "Сигма" е получило защитни якета, панталони, бонета и летни гуми за мотоциклетите, с които се движат полицаите на обща стойност 14 724 лв.


Най-много тестове за наркотици през 2019 г. са били подарени на МВР от общините в Петрич, Гоце Делчев и Благоевград, а дрегери са били дарени от Доспат, Борино, Девин, Златоград и Неделино.


От МВР изрично отбелязват, че в регистъра не са включени получените парични средства по международни проекти и програми и дарителски кампании, организирани от МВР, както и безвъзмездно получени средства и активи на основание нормативен акт.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  "Във Варна специализираното звено за бързи реакции "Сигма" е получило защитни якета, панталони, бонета и летни гуми за мотоциклетите, с които се движат полицаите на обща стойност ..."?!
  Ай стига бе?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  МВР е министерството с най-голям бюджет от всички, а хората са бити, убивани, грабени и масово плащат на частни фирми да ги пазят!

  Гарантирано от ГРОБ!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Преди години дарения получаваха СИК, ВИС и много подобни на тях.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално
 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2898 Весело

  Най големите михлюзи на държавата ...

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Някой трябва да им подари повече кафе автомати и чаши ,за да имат какво да пият във времето за почивки ,а иначе ,похвално ,че се дарява полицията ,стига да е ефективна и постоянно на пътя .

 7. 7 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Весело

  След всички тези щедри дарения нашата родна престъпност - организирана и не много - трепери от страх по кьошетата и се маскира като ученички та дано ги отмине наказващия меч на МВР!

  без подпис!
 8. 8 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бре, 3 млн. лв., то като на циганска сватба бе.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Гневно

  Някой трябва да им подари повече кафе автомати и чаши ,за да имат какво да пият във времето за почивки ,а иначе ,похвално ,че се дарява полицията ,стига да е ефективна и постоянно на пътя .
  —цитат от коментар 6 на edin drug


  И семки трябва да им подарят! Да люпят семки!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Весело

  "Лек автомобил "Пежо" е получила като дарение областната дирекция на полицията в София. Автомобилът е на стойност 5800 лв. "
  😂🤣
  Това Пежо за 5800 лева трябва да е трета ръка!

 11. 11 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво за даренията, ама е трябвало и фишове да им дарят, че да не изпадат в кофти ситуации.

  Marinov
 12. 12 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всеки ден хиляди български и чужди граждани даряват малки суми, но от сърце, защо не са описани?

 13. 13 Профил на Неанонимен
  Неанонимен
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А, рОсийката нищо ли не е дарила пак? АХ ВИЕ СОРОСОИДИ ЛЪЖЛИВИ!

 14. 14 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 562 Весело

  А паничката за дарения къде е поставена?До трето районно и с фиш с печалба? 😂

 15. 15 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не ми прави добро впечатление тези дарения. От къде на къде, общини и други държавни институции, ще даряват на министерството на вътрешните работи?! Направо си прилича на спуснато от високо нареждане или "такса спокойствие"

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  Никакви дарения които са форма на подкуп?!

  klimentm
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#15] от "deymus":

  "От къде на къде, общини и други държавни институции, ще даряват на министерството на вътрешните работи?!"

  Логично е, колега! Когато бюджетът на МВР (1.1 милиарда лева) е недостатъчен, а бюджетът на общини и други държавни институции е с излишък, нормално е излишните пари да се дарят на "нуждаещите се"!

  Горанов да намали бюджета на дарителите!

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#3] от "dokker":

  МВР ги смени.

 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  След всички тези щедри дарения нашата родна престъпност - организирана и не много - трепери от страх по кьошетата и се маскира като ученички та дано ги отмине наказващия меч на МВР!
  —цитат от коментар 7 на Лопе де Вега


  По-големи престъпници от полицаите български - няма!!!
  Денем са ченгета, нощем - хайдуци!
  Направо да отмятат и постоянните "к,во шъ прайм с'я", като дарения!

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Любопитно

  Интересно, кога парите давани на МВР ще стигнат, та да си върши работата. Качествено. Май - никога.

 21. 21 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 375 Неутрално

  “10 пистолета “Тейзър””

  Ахаха калинките на Дневник явно са по-неграмотни отколкото очаквах. Я да обяснят сега тези ПИСТОЛЕТИ ТЕЙЗЪР с какъв калибър патрони стрелят? Я после потърсете в интернет какво е “тейзър”. Всъщност това е трябвало да направите преди да пишете такива глупости.

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Държави и общини дариха на МВР дрегери, коли, гориво и дограма за 3 млн. лв.

  Ега ти държавата , която позволява на институциите си да се редят на просешка редичка и да чакат милостиня от благосклонни чужденци . Това не е нищо друго , освен ПРОДАВАНЕ на честта и достойнството на нацията .

 23. 23 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Посолството на Израел например е предоставило безвъзмездно на полицията няколко варианта на пистолет "Глок", оптика и други оръжия на обща стойност 21 340 лв.

  По- голям интерес представлява какъв е размера на подаянията на израелското МВР например . И колко е бюджета на тяхната полиция , че да си насмотват на вътрешния ред и да им остават и за благотворителност .

 24. 24 Профил на petrancho
  petrancho
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Дариха? Би трябвало Дарили, тъй като е в минало време. Доста подвеждащо заглавие :)

 25. 25 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 268 Весело

  „Един от големите дарители на ведомството е държавната фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги"...... 10 пистолета "Тейзър" с кобури и консумативи към тях на стойност 67 000 лв.“


  Личи си, че е държавна фирма и се краде както по Бай ТошЕво Време - най-модерният тейзър е 1200 лева в магазина (без отстъпка) с отстъпката пада на 1000 лева и се продава заедно с кобур и комплект игли за една стрелба. Какви ли ще са тези тейзъри, които е закупила държавната фирма с култовото име БМВ, от 1000 скочили на 6700 лева единият, тоест близо 7 пъти по-скъпо от нормалната цена за гражданско лице ??

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  До 3 млн. ли допря българската полиция.

 27. 27 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... нали даренията към МВР-то бЕха забранени?!?Надин "дарява"на ДАИ и Митници, стотина транспортни фирми - също, а към МВР-то са особено милозливи...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Брех, 1 млрд ли бил бюджетът на МВР!?

  И за какво се ползват!? Да охраняват мачове на Левски и ЦСКА!?

  Поне да удрят по 1 бой на ултрасите, че да не са съвсем зян парите.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Погледнато хладнокръвно, 3 млн при бюджет1 млрд си е едно нищо, още повече, че както се вижда половината, че и повече е от посолства.
  Това дето малките общини даряват, малко прилича на такса спокойствие, та не знам редно ли е, даже ми се струва, че имаше един период, когато приемането на дарения от стопански субекти беше забранено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK