Комисията по хазарта състави актове на хазартните фирми на Божков, твърди БНТ

Комисията по хазарта състави актове на хазартните фирми на Божков, твърди БНТ

© Цветелина Белутова, КапиталДържавната комисия по хазарта (ДКХ) е съставила няколко акта за административни нарушения на хазартните фирми, които са свързвани с бизнесмена Васил Божков. Това твърди Българската национална телевизия. От обществената медия се позовават на отговорите на комисията на техни въпроси.


От ДКХ уточняват, че днес, 17 февруари, са съставени актове на "Национална лотария" АД, "Евробет" ООД, "Еврофутбол" ООД и "Ню Геймс" АД. Актовете са за нарушение на разпоредбата на чл. 30, ал. 6 от Закона за хазарта, във връзка с ал. 3 от съшия член.


Той гласи, че "организаторите на хазартни игри подават за всеки месец в Комисията до 15-о число на следващия месец декларация по образец, утвърден от министъра на финансите, за разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие - декларация за стойността на получените такси и комисиони".
В ал. 3 се уточнява, че "за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони".


От комисията по хазарта допълват пред БНТ, че санкциите се определят с наказателно постановление, което се издава от председателя на ДКХ.


"На организатор на хазартна дейност, който не посочи или посочи неверни данни или обстоятелства в декларацията по чл. 30, ал. 6 и 7, водещи до определяне на таксата в по-малък размер, се налага имуществена санкция в размер на неначислената такса, но не по-малко от 5000 лв.", пише още в съобщението на ДКХ до БНТ, но не се уточнява колко точно са несъбраните такси.


Малко преди информацията за актовете да бъде разпространена от обществената медия Министерството на правосъдието изпрати до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) искането на главния прокурор Иван Гешев за екстрадицията на Васил Божков. Препратени към посолството там са и приложените към него документи, преведени на арабски език.


Вчера български медии съобщиха, че Божков, който по информация на българската страна, е в ареста в ОАЕ от края на януари, е бил пуснат. Външното министерство поясни, че няма такава информация и е поискало от местните власти да я потвърдят или отрекат. Според информация на БНТ на Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничният паспорт.


Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, обясни министър Кирилов на 5 февруари.


Какъв е режимът за екстрадиция от Обединените арабски емирства четете тук.
Кой е Васил Божков и как оцеля досега четете тук.

Какви са обвиненията срещу него четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Два са най-важните въпроса, чиито отговори едва ли някога ще разберем:
  1. Защо са му давали досега?
  2. Защо вече не му дават?

  Не знам дали ще се намери разследващ журналист, който да навлезе в дълбокото.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Брей брей бреййй, колко курназ били тия !!! на умрЕло куче нож вадят.

 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 529 Неутрално

  А кой ще прибере Горанов за толкова години ощетяване на държавата? Че да налагат глоби на мъртвец, някак ми се струва смешно.

 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 637 Весело

  след дъжд качулка :D:D:DD: тая работа преди да отнемеш лиценза се прави на база на тях го взимаш :D:D:D:
  ама нали трябва да обезщетим горкият бизнесмен :D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  И нарушението е ......?
  Актовете ще паднат в съда - просто така е написан закона.

 6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1687 Весело

  след дъжд качулка :D:D:DD: тая работа преди да отнемеш лиценза се прави на база на тях го взимаш :D:D:D:ама нали трябва да обезщетим горкият бизнесмен :D:D:D
  —цитат от коментар 4 на MititU


  Ииих пък и ти, след дъжд качулка било:) Н знаеш ли че бързането е от "Лукавия":)?
  До коментар [#4] от "MititU":

  ---------------------

  П.С. Моля ВСИЧКИ да прочетат сигнатурата ми:)

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  А защо комисията по хазарта не съставя подобни актове на хазартните фирми на братя Найденови? Да не би да я е страх?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  Дали бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков ще бъде предаден на българските власти е по-скоро въпрос на дипломатически отношения, отколкото на юридически, тъй като България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, обясни министър Кирилов на 5 февруари.
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Т.е отсега ни обясняват как няма да стане и съвсем преднамерено Черепа е "изпуснат" в ОАЕ....както стана с Галеви,Ц.Василев......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  То наистина няма такава държава. Актовете са за нарушение на разпоредбата на чл. 30, ал. 6 от Закона за хазарта, във връзка с ал. 3 от съшия член. Пет години Комисията по хазарта и фин. министър са спали, сега единствения виновен бил Божков. А да и закона е така написан, че му ги позволява тези врътки.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Значи обвинения 11 има, ама актовете чак днес. Пълен цирк, дано накрая не се смее черепа - бизнесът може да е мъртъв, но той не е.

 11. 11 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Добре е ДКХ да приложи пълния арсенал от правомощията си:
  1. Това, за което се говори в горния материал е налагане на административна санкция по ЗАНН. Тоест касае се за наказание, което е "свръх основното", респ. - по никакъв начин не освобождава нарушителя от основното му задължение: да си плати 15% от оборота - лиспсващите 210 млн. за бюджета, неплащани в продължение на 5 години.
  2. По отношение на санкцията (глобата) има един давностен срок, който е 6 месеца (чл. 34, ал. 2 ЗАНН), т.е. ДКХ може да състави акт и може да наложи глоба само за периода август 2019 г. - януари 2020 г. Дори и да състави акт и наложи глоба за по-ранен период, тя ще падне в съда.
  3. С това обаче (давността за глоба) законът съвсем не е оставил длъжника на бюджета да си спести въпросните 210 млн. за последните 5 години. Точно тук ДКХ не трябва да се прави на срамежлива госпожица, а да издаде актове за установяване на държавни вземания точно за 210-те млн. неплатени от Божков. Тези актове за установяване на вземанията са коренно различни от наказателните постановления, с които се налагат глоби (в размер на неплатеното, но САМО за 6 весеца назад).

  Накратко: липсват ни актовете, с които държата си търси неплатеното за 60 месеца, а не само да издава санкция за 6 месеца назад. Тази последната по закон си е свръх първата.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Цирк!

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3824 Любопитно

  Тези не бяха ли вече клиенти на Гешев ?!

 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Я, ДКХ се хванали у работа.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  За неплащане в особено големи размери нема ли наказателна отговорност? Но секаш много ни съмнява "математико" Божков да не прави елементарна разлика. По-скоро законът щяха да му го напишат по друг начин.

  Иначе Горанов за т'ва не го барат за апартменто, щото кръстникът ще требе да я понесе таз наказ. отговорност...

 16. 16 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  ... тукА веке, настъпиха мотиката...комисията,де. Щот' БНТ веКе достигна висотите на Брадва и Петел...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  За неплащане в особено големи размери нема ли наказателна отговорност? Но секаш много ни съмнява "математико" Божков да не прави елементарна разлика. По-скоро законът щяха да му го напишат по друг начин.Иначе Горанов за т'ва не го барат за апартменто, щото кръстникът ще требе да я понесе таз наказ. отговорност...
  —цитат от коментар 15 на Хи-хи


  Кръстникът му к'о е виновен? Той е дал на министърчето да живее там. Ако има конфликт на интереси това вАжи за министърчето, не за кръстника...май...Питам, не се заяждам.

  П.С. Имаш ЛС. Ако не знаеш как да го видиш-прочети сигнатурата ми
  До коментар [#15] от "Хи-хи":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#15] от "Хи-хи":
  ... не било три по две, ами било две по три... т'ва сА опитват да ни обяснят подлогите на Горанов... и Гешев е дал мнение за "едното на им"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitko11":
  Е как да не съставя и на тях, нали в еврофутбол са ортаци

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 20. 20 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  ... тю-ю-ю, да го е-а. "едното на Ум".

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 21. 21 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 602 Неутрално

  ... адвокатите на Черепа, шА напра'ат разногледи калинките-юристконсулти на министЕра... Цитата е "цитат" от наредбата... нЕма дилема, кой-как да си плаща таксите... Кратунковци.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 22. 22 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Чудесно, Черепа е получил наказание за прегрешенията си.
  Сега очакваме да видим наказаниуза Горанов. Не може шест години това да става под носа ти и да си невинен. Ако си невинен, значи си некадърен за заемания пост. Като добавим и факта, че минисърчето е бездомно, няма как да не се запитаме #КОЙ и защо го закриля.
  Очакваме и наказание за бившите съдружници и управители на част от фирмите на Черепа - Найденова. Oh wait, те са от "добрите".

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4225 Весело

  Разработиха се бюрократчетата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  абе - кога направиха толкоз мащабни проверки на толкоз много фирми, че свариха и актовете да напишат за има-няма 20тина дена

  като отделна тема - защо от хазартните компании проверяват само тези на Божков - кво става с ефбет и останалите от бранша ? при тях е по-подразбиране, че всичко е точно?

  в тоя ред на мисли, въпросните братя Найденови не бяха ли съдружници на Божков поне в половината от изброените фирми, за тях неква заповед за арест, те отговорност не носят и не са знаели? нали според Валерката Симеонов в секундата в която разбереш требе пишеш на прокуратурата, те тия всичките неща за една нощ ли са ги разбрали?

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Прочитайки съвсем добронамерено текстовете на ал. 3 и ал. 6 няма как да не забележим противоречието между тях:

  ал. 3
  .....държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра....

  ал. 6
  ....декларация по образец, утвърден от министъра на финансите, за разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби.....

  Питали сме и друг път и пак ще попитаме:

  След като таксата е 15% върху стойността на направените залози защо се иска декларация за разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби?

 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Сега е лесно да се съставят актове, въпросът е защо преди ги е било страх

 28. 28 Профил на azs41314323
  azs41314323
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Даржавна такса се дължи месец за месец т.е наи много да обложат фирмите за януари! По интересното е защо не са описани игрите в тази алинея по която се далжи 20% върху брутната печалба. Хазартните компании са един вид комисионери. Не вярвам Божков да не си е опекъл работата юридически. Питайте кака ви Менда която е вкарала тази алинея и поправка. Питайте и финансовия министър ,защо при три различни състава на комисията по хазарта фирмите са облагани по един същ начин. И накрая питайте и Бойче ун колко му е била комисионната!

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  Наказателните постановления са от 17 февруари 2020. Предполагам, защото фирмите на Божков не са подали данни до 15 февруари 2020 за дейността им през януари 2020! За всички предишни години нарушиния НЕ Е имало, нали?

 30. 30 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7327 Неутрално

  Какво е правила комисията по хазарта досега, та не е налагала наказания? Нищоправещи държавни хрантутници!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  "....От ДКХ уточняват, че днес, 17 февруари, са съставени актове....."

  Прочитайки съвсем добронамерено тази информация не можем все пак да не зададем два въпроса:

  - След като актовете се издават днес на какво основание прокуратурата повдигна обвинение към Божков за укриване на такси още на 29.01.2020 г.?

  - Как прокуратурата реши още на 29.01.2020 г., че Божков е укрил такси, за които ДКХ едва днес установява, че са неправилно декларирани, което заключение може и да бъде оспорено и обжалвано, а накрая таките могат и да бъдат платени?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Любопитно

  До коментар [#4] от "MititU":

  Да де, но като са отнели лиценза без основания, ще трябва да замажат очите на онези 80% с огромни глоби, с които да им увеличат помощите за безработни!

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4390 Неутрално

  До коментар [#7] от "mitko11":

  Защото доскоро ДКХ не създаваше проблеми и на Божков!

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, позволявам си да направя малка забележка. Така както си написал съобщението за ЛС е малко, как да кажа, с... назидателен тон. Не се възприема правилно. Аз самата се подразних отначало, стори ми се че издаваш едва ли не нареждане, после понеже любопитството надделя, погледнах за какво става дума.

  Давам си сметка, че не съм преценила добре написаното от теб, но ако малко го редактираш, така че да не звучи като задължение... То и аз не знам как точно трябва да се напише... :(


  Присъединявам се към молбата на Мойше, колегите от форума да хвърлят едно око на ЛС, може пък и да се заинтересуват от информацията там.

 35. 35 Профил на Владимир Димитров
  Владимир Димитров
  Рейтинг: 11 Неутрално

  единственото хубаво нещо е,че докато няма лотария,най-големите бедняци ще се видят с некой лев повече...а няма да си купуват празни талончета и да хранят гангстери...поне за известно време....

 36. 36 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1047 Любопитно

  България няма правно сътрудничество с Обединените арабски емирства, обясни министър Кирилов на 5 февруари.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Т.е отсега ни обясняват как няма да стане и съвсем преднамерено Черепа е "изпуснат" в ОАЕ....както стана с Галеви,Ц.Василев......
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Те поне ОАЕ не драпат да влизат в ЕС. А защо Ц.Василев не го изискат от Сърбия?

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1687 Весело

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Мойше, позволявам си да направя малка забележка. Така както си написал съобщението за ЛС е малко, как да кажа, с... назидателен тон. Не се възприема правилно. Аз самата се подразних отначало, стори ми се че издаваш едва ли не нареждане, после понеже любопитството надделя, погледнах за какво става дума. Давам си сметка, че не съм преценила добре написаното от теб, но ако малко го редактираш, така че да не звучи като задължение... То и аз не знам как точно трябва да се напише... :(Присъединявам се към молбата на Мойше, колегите от форума да хвърлят едно око на ЛС, може пък и да се заинтересуват от информацията там.
  —цитат от коментар 34 на areta


  Вероятно си права...От 1968 г' не живея в НРБ/България и българският ми е малко калпав, командирски/началнически-такъв съм бил дълги години. Ако можеш да коригираш нещо, и да бъде до 300 знака (толкоз може да се пише в едно ЛС)-ще ти бъда МНОГО БЛАГОДАРЕН:)
  До коментар [#34] от "areta":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1020 Весело

  Дааа
  По паднал лесно се рита!
  Питайте приятелите на Карадайъ.

 39. 39 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 807 Неутрално

  БАЯ СЪДРУЖНИЦИ БЯХА НА ТАЯ КЬОРСОФРА ЗАЩО САМО НА БОЖКОВ ,

 40. 40 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 807 Неутрално

  ДНЕВНИК КВО СЕ ПРАВИТЕ НА УЛАВИ ИЗВАДЕТЕ ГИ СЪДРУЖНИЦИТЕ БЕ АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАК ПИТАЙТЕ БЕ

 41. 41 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petko Boukov":

  Защото прасето е "предложил", Божков да купи неработещ бизнес. А отговорът на черепа е бил: Нито ще ти купувам ..., нито ме интересува.
  След което започват проблемите.

 42. 42 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1117 Весело

  До коментар [#2] от "442":

  Не е. Не е умряло кучето. Засега си ближе раните, но се радвам, че не съм на мястото на някой от тези измислени"герои"...

 43. 43 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  К'о е виновен ли? Има си ред за дан. третиране на безвъзмездни сделки. Може и като дарение да се обърне. Отдето и да го погледнеш - все неплащане на данъци. И то между фин. министър и бизнесмен. Тотално осиране е това

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Лесно се вади нож на "умряло кучи"....къде бяха всички тези измислени "герои" преди малко повече от месец?????????????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK